Jump to content

Recommended Posts

1925-1926 година

От книгите: IV година общ окултен клас.

IV година младежки клас. Седма серия.

Извънредни беседи. Две свещени положения.

Наряд и упътвания. Осма серия. Козативни сили.

V година младежки клас. Влияние на светлината и тъмнината. Условия на разумния човек.

Жива реч. Посока на растене.

За това се родих. Простите истини

Когато човек е бодър, отпочинал, пирамидалните клетки в мозъка са в нормално положение, една на друга допрени с крачката си. Щом се натрупа много млечна киселина в мозъка, тези клетки изгубват първоначалното си положение, вследствие на което човек изгубва сили, изпитва умора, сънливост. За да не изпада в това състояние, човек трябва да държи съзнанието си будно, за да контролира клетките на мозъка.

* * *

Много болести се дължат на индивидуализиране на някои от клетките. Когато тези клетки решат да живеят самостоятелно, групират се в известна област и образуват свое тяло. Тези израстъци се наричат тумори, живеят за сметка на целия организъм и се хранят с неговите сокове. Ако чрез силата на мисълта тези новосъздадени клетки могат да се убедят, че мястото им не е в човешкия организъм, те постепенно ще намалеят, докато съвършено изчезнат. Прилагайте мисълта си при лекуването, било на себе си, било

на близките си. Мисълта е сила, която трябва да се впрегне на работа.

* * *

На какво се дължи остаряването? На пресилена работа, на образуване на сложни съединения, които се натрупват в тъканите, без да може организмът да ги усвои.

* * *

Ако не знаете правилно да трансформирате енергиите на своите нисши желания, може да заболеете. Това заболяване ще се отрази на чувствата и на духовния ви живот. Ето защо заедно с анатомията и физиологията на физическото тяло трябва да изучавате и анатомията, и физиологията на астралното тяло.

* * *

Болестите се дължат на неразбиране на закона за превръщане на енергиите.

* * *

Неврастенията се дължи на пропуквания на нервната система, откъдето нервната енергия изтича. Страхът също така предизвиква пропуквания в нервната система. За да се освободи човек от болестта, трябва да спре изтичането на тази енергия.

* * *

Прекаленият апетит е болезнено състояние. Здравият човек яде умерено, с разположение, никога не преяжда и спира да яде в момента, когато му е най-сладко.

* * *

Появи ли се по ноктите петънце бяло, ще знаете, че ви

предстои напрежение в нервната система - петънцата са предупредителни знаци.

* * *

Високоорганизираният човек никога не може да се умо-побърка, каквито и големи страдания да го връхлитат.

* * *

Една от причините за полудяване на хората идва от минали съществувания - някога са нарушавали природни и божествени закони.

Съсредоточавайте погледа си върху някой предмет, без да мигате. Започнете с една минута и постепенно увеличавайте - това помага за усилване на очите. Също в тьмни, бурни нощи да излизате вън и да се взирате около един час.

* * *

Ако гърлото ви боли, отправете към него портокалените лъчи на светлината. За нервните заболявания ще използвате ясносиния цвят. Лекуването става така: сутрин да се правят обливания мислено, съсредоточено с привлечения цвят. Ако човек в някои органи чувства излишък, нека се облива със сини, жълти или портокалени лъчи и отпраща светлината им към тези именно органи. Тези лъчи могат да се приемат направо от слънцето с помощта на стъклена призма. Като получи спектъра, човек може да съсредоточи вниманието си към синия цвят и да се опита да го възприеме в себе си.

* * *

За анемичните ранните слънчеви лъчи са изключително полезни.

Зеленият цвят регулира магнетичните и електрични течения в природата и човека. А много светлите цветове - син, жълт, розов, действат успокоително на нервната система.

* * *

Прекъсването на съзнанието става всякога, когато двойникът напусне тялото. За да се върне двойникът в тялото, трябва да се направят няколко паси по гръбначния стълб.

* * *

Причината за всички язвички в стомаха се крие в лъжата. Лъжата изменя химическия състав на кръвта и на тъканта, понеже щом излъже, човек започва да се страхува, а от този страх се получава свиване на кръвоносните съдове, както и на тъканите.

* * *

Вярата е средство за регулиране на подпушените енергии в човека, които пък са причина за ред болезнени състояния.

* * *

Каквито промени стават със земята, същите промени стават и с човешкото тяло. Голяма част от тялото е вода. Много хора боледуват от липса на вода в организма. Отсъствието на вода охлажда организма, а многото го сгорещява.

* * *

Ако живее разумно и добре, човек привлича към себе си теченията, които идват от слънцето и образуват един източник на живот и сили.

* * *

При главоболие: туря се квас на слепите очи, топло при-254

готвен, като мястото предварително е намазано със зехтин, квасът стои около десет часа. Може да се прави два-три иьти седмично. Квасът действа магнетично, затова го препоръчвам не само за главоболие, но и за менингит. Квасът и млечният компрес са за предпочитане пред студените компреси. Когато лекувате или се лекувате, ще се молите.

* * *

Човек със силна мисъл може да влезе при болния от чума, от холера и да излезе здрав и читав, а от страх може да заболее без никакви бацили.

* * *

Може да живеете само с една хапка хляб на ден, стига да знаете как да използвате скритата сила на тази хапка хляб.

* * *

Ако доброволно не правите упражненията, които ви давам, природата ще ви застави насила да ги правите.

* * *

Тщеславният е болен, при това неизцеримо болен; гне-вливият, докачливият - също. Подозрителният, завистливият са все неизлечимо болни.

* * *

Не се извинявайте, че сте нервни, защото не сте създадени, за да сте нервноболни.

* * *

Да е кратък животът на една фамилия, това зависи от предшестващите поколения. Разумността е един от факторите за продължаване на живота, любовта - също. Обичайте, за да

сте здрави. Никого не нападайте, никого не критикувайте.

* * *

Здрава и силна мисъл, широчина на чувствата - две условия за продължаване на живота.

Щом заплачете, турете едно шишенце пред очите и събирайте сълзите си в него или пък ги оставете да капят върху рана - тази водица е лечебна. Вие казвате, че плачете, за да олекне на душата ви. Природата не обича да изразходвате напразно своите енергии. Свещената вода, която изтича от вашите извори, не трябва да пада на земята.

* * *

Не унижавайте в сърцето си никого! Не се присмивайте никому!

* * *

Имате някаква слабост - не говорете за нея, за да не спъвате своето развитие.

* * *

След всяко пипане на пари се измивайте много хубаво. Щом направите услуга някому, измийте се. Постоянно, щом имате условия, се мийте.

* * *

Праведният яде само един път през деня. Тези, които мязат на животните, ядат постоянно.

* * *

Ако човек не се чисти външно, вътрешно хептен няма да може да се чисти. Всяка мисъл за обсебване е нечистота.

* * *

Ще се миете често, ще се изпотявате често, за да отпушвате порите си. Дишането чрез кожата е толкова важно, колкото и другото дишане през дробовете.

Хляба, който купувате, ще го издухвате добре, ще го обиколите от всички страни с влажна кърпа, да е чист, и тогава ще си отломвате от него. Плодовете много добре да се измиват.

* * *

За планината ще се обличаш много добре, да се запазва топлината на тялото.

* * *

Правилното хранене: от 50-100 грама храна да извлечете енергия толкова, колкото е необходима за вас. Всичко зависи от ума. Количеството на храната не определя силата на живота, но качеството и разумното използване на енергията.

* * *

Фасулът трябва да се вари в две води най-малко, за да се извади от него нещо. Първата вода се изхвърля, може да се използва за чистене на лекета. Да се вари само с кромид лук и нищо друго. Никаква мазнина и люспата му да се маха.

* * *

Умната жена не ходи разголена по улиците на градовете. Вкъщи и на планината - може.

* * *

Дрехите трябва да са хигиенични, ленени, памучни, вълнени, да са широки, тялото да е свободно. С черно да не се обличате.

Често допирайте върховете на пръстите си. Ръкувайте се с десните си ръце, а не дясна и лява.

Хората турят несъзнателно ръката си на болния орган, за да се обнови. Той може да се обнови и чрез мисълта, която минава през нервите на този орган.

* * *

В приближаването няма никаква красота. Обичайте всички, но по-далеч един от друг. Приближаването трябва да става много рядко, в редки случаи.

* * *

Дойде някой при вас тъжен, наскърбен, помолете се за него тайно в душата си, по този начин ще го облекчите. Тъжните мисли се дължат на хиляди нещастни същества, които изпълват цялото пространство. С молитва и добри мисли към тях вие можете да си помогнете.

* * *

Изповядването е чистене. Да се изповяда човек, това значи да отвори душата си към Бога, да изнесе всичко непотребно навън и да се освободи от излишния товар, който го тормози.

* * *

Скръбни ли сте, болни ли сте, неразположени духом ли сте, произнесете думата „аум" няколко пъти, даже и да не разбирате смисъла й. „Аум" е дума на Духа и винаги помага.

* * *

Сърцето е двигател на кръвообращението, от него излиза 258

светла струя, която се разнася по цялото тяло, и от подразделенията на сърцето излизат пламъци, ако човек скърби, гези пламъци са като кръв, сърцето пулсира по-усилено, събуждат се благородни чувства.

* * *

Човек, ако живее в шумен и нечист град и се храни с баници, пасти и бонбончета, не зная как би доживял до дълбока старост.

* * *

Когато у човека се развие голяма чувствителност, двойникът му се разширява и често излиза навън, извън тялото. Затова е нужно будност на съзнанието, да се пази двойника. Не се ли пазите отвън, ще ви нанасят много рани.

* * *

Черният дроб е свързан с малкия мозък.

* * *

При обтягане на ръката може да имате контакт или със земния, или със слънчевия магнетизъм, който пък е свързан от своя страна с праната или жизнената енергия на природата. При обтягане на ръцете и краката и при концентрация на ума човек използва жизнените енергии на природата и сгава здрав и силен. При халтаво държане на ръцете природните сили не могат да се използват.

* * *

Едно упражнение: ръцете вдигнати нагоре, добре обтегнати, с допрени пръсти (краищата). Концентрирайте ума си и мислено насочете слънчевите енергии да минат през ръцете ви, да потекат през целия ви организъм и изговаряйте следната формула: „Аз сьм в хармония с живата природа. Нека Божието благословение потече през мен". Спущате ръцете.

* * *

Всяко движение, което човек прави, трябва да бъде точ-но определено и да е със смисъл, т.е. в съгласие със законите на природата. Механичните движения са неразумни.

* * *

Когато мозъчната енергия изгуби своето правилно течение, очите стават разногледи, късогледи, далекогледи. Ученикът е пълен господар на своето тяло и при него тези аномалии не се случват.

* * *

В тялото обитава от време на време душата - тя създава етерната обвивка на тялото.

* * *

По отношение на Духа ще работите със закона на свободата, по отношение на плътта ще приложите закона на вътрешното ограничение, на измъчване. Ще постите, но ще храните някой беден, а не да пестите.

* * *

Ако страдате от безсъние, няма да вземате наркотици, а ще си легнете и ще кажете: „Ще заспя дълбоко и след шест часа сън ще се събудя".

* * *

Ако човек не придобие способността да концентрира своята мисъл, да се издигне над обикновените условия, той ще се чувства изтощен, измъчен. Когато не възприеме дос-татъчно прана от въздуха, също ще е измъчен, без сили и живот. В природата има изобилно прана, а човек се чувства слаб и уморен.

* * *

Виенето на свят крие причините си в стомаха. Сърдечните припадъци, болките в слепите очи имат свои причини в психичния живот.

* * *

Ако сутрин при ставане видйте лицето си набръчкано и състарено, направете си няколко паси.

* * *

Храната, която не обичате, мъчно се асимилира, около нервите се натрупват утайки от полуорганична материя. Тези утайки намаляват умствената енергия. Постът служи като добър метод за пречистването на нервната система.

* * *

Яжте по сто грама сухо жито на ден, пийте топла водица и продължение на един месец и ще видите как всичко ще се измени.

* * *

Светлината, която слънцето ни изпраща, е резултат на разумни светли същества.

* * *

Това място на костта (на главата), дето човешкият мозък действа енергично, изтънява. Не мислете, че човек възприема светлината само чрез очите си, той я приема и чрез костите си. Тази част на костите, през която е минавало повече светлина, е по-тънка. По черепа, по това място може да се

познае дали някой човек е интелигентен или по-прост, дали е имал любов към ближните си, към Бога, или е нямал.

* * *

В света има една разумна материя, която прониква във всички клетки по цялото тяло, за която материя ние дори не подозираме. Около тази материя, която е разумна, има друга една сила разумна, която обгръща двете. Тази разумна материя и тази разумна сила обгръщат външно всички клетки и проникват през всичките най-малки частици на нашия организъм.

* * *

Простудата показва, че организмът е изгубил своята пър-воначална жизнена сила или е изгубил трептенията, при които здравето може да се прояви. Повдигнете вашата мисъл към Бога, свържете се с Него и простудата ще мине.

* * *

Всички наши клетки, които ние считаме за невежи, знаят едно изкуство, което ние не знаем - те знаят да тъкат плат от светлината.

* * *

Хубавата част на нашето тяло, с която ние мислим, живеем и чувстваме, и действаме, е изтъкана от лъчите на слънцето. А онази, грубата част на нашето тяло, не е изтъкана от тези лъчи.

* * *

Водата е носителка на живота, тя означава онова възвишено и мистическо състояние, в което е вложен животът и безсмъртието. Водата изразява будическото тяло на човека.

В настроенията всякога влизат страстите, а страстите са една неустойчива среда. Елементите, които образуват страстите, са в едно преходно състояние на пресъздаване. Страстите, които бушуват в животните, са свързани с известни процеси, които стават във великата природа, която пък от своя страна твори нов свят. И всичко това, което остава като излишък при създаването на този висш свят, се изпраща на земята; този остатък влиза в животните и образува вътрешна пертурбация, която ние наричаме страсти.

* * *

Ние сме свързани с животните и сме подобни на тях по страсти и настроения, но човек е свързан и с ангелите, същества по-организирани от нас, които имат тела хиляди пъти по-устойчиви от нашите, образувани от лъчиста материя, те живеят в света на петте измерения. Разумността е тяхното основно качество и се включва сега в създаването на новата Вселена. От изобилието на своята разумност те изпращат на хората.

* * *

Смъртта е видоизменение на човешкото съзнание, но не и на неговата същина.

* * *

Това, което мислят великите, напредналите същества, ангелите, архангелите, серафимите - всичката енергия на тяхната мисъл се разпределя из целия космос и се нарича подсъзнание. Имаш желание да направиш нещо хубаво, велико - то се дължи на тези същества у теб.

Слънцето изгрява и грее и за добрите, и за злите, за да имат живот изобилен.

* * *

Когато Господ създаде света, каза на първите човеци да завладеят птиците, рибите, животните, което не значи да ги ядат, а да завладеят всички нисши елементи в себе си.

* * *

Когато болестите се дължат на умствени смущения, те засягат мускулната система и белите дробове. Когато смущенията са повече от чувствен характер - засягат сърцето, черния дроб, дихателната система и кръвоносните съдове. Това вцепеняване на кръвоносните съдове, от което хората често умират преждевременно, се дължи на тези вътрешни смущения, които повреждат нервната система. Човек е един кръстопът, където се преплитат милиони космически течения, и ако той се смущава за нищо и никакво, става едно подпушване на тези енергии, той се парализира.

* * *

Като не ядеш три дни и не пиеш никак вода, ще отслабнеш.

* * *

Когато сте болни, когато сте смутени, когато сте на смъртно легло, молете се усърдно, забравете всичко, молете се ясно, искрено, от душа да дойде Божията благодат у вас, да ви очисти, да ви даде мир и радост, светлина, нов импулс за работа, за обич към хората, за всичко възвишено и благородно. Ще се молите и с главата надолу, и с очите

надолу и както и да сте, където и да сте - ще се молите.

* * *

Ваксината е хипотеза, теория.

* * *

Малокръвието се дължи на малко органическо желязо в кръвта, но и натрупването на голямо количество на желязо в кръвта ражда по-голяма опасност, затова в кръвта трябва да има точно толкова, колкото е определено, било желязо, било друг елемент.

* * *

Когато сте скръбни, когато сте отчаяни, изговорете: „Бог е любов" няколко пъти и ще разберете силата на Словото. Има Един, който може да внесе във вас живот и сила, който през всички времена, в каквото и положение да сте се намирали, винаги е помагал.

* * *

По закона на внушението гръбначният ти стълб може да носи огромно количество товар, без да се счупи, а по същия закон може да стане и толкова мек, че от най-малкото побутване да се пречупи.

* * *

Както в моето тяло са събрани милиарди същества, така и в света могат да живеят много хора заедно. Всички хора на земята могат да се съберат в един общ организъм - това е големият човек, великият космичен човек, наречен Адам Кадмон, в когото нищо не умира, но всичко се изменя. Той взема грижата за всичките същества, които съставляват неговия организъм.

Там, където прониква Божественият Дух, той внася сила, здраве, мощ, крепкост, интелигентност.

* * *

Ако останеше на човешкото сърце да движи кръвта нагоре и да я изпраща по цялото тяло, човек досега сто пъти да е умрял, има друго нещо, което движи кръвта по цялото тяло. Не е и човешкият мозък, който създава мисълта, не е и човешкият организъм, в който душата живее. Тялото е само една временна станция на душата.

* * *

От стремежа към покой, кьм мързел понякога произлиза смъртта.

* * *

В човешкия мозък почват да се образуват бели нишки и нови органи за бъдещото човечество. Новите хора ще бъдат създадени от нова материя. Не е все едно да носиш един прост камък или скъпоценен камък, материята не е една и съща и силите, които са вложени в тези камъни, не са еднакви.

Живата природа обича последователността, тя никога не бърза, това ще запомните. В нея е вечността, разполага с време колкото иска. Тя икономисва силите, не времето. Тези, които много бързат, се изтощават бързо. Когато искаш да живееш дълго време на земята, трябва да намериш любимо същество, което да ти даде назаем от своите сили.

* * *

Малките първични проявления на енергиите ние нарича-

ме елементи, но това всъщност не са елементи. Атомите са цели светове, създадени от йони, после идваме до суперйо-ните. Тези елементи са набрани енергии. В слънцето, вън от тези елементи, има и други, които човек трябва да знае.

* * *

Слънцето може да ни даде живот, но разумност не може да ни даде. Разумността идва от друго място. Живото слънце, не това, което виждаме, носи разумност.

* * *

Хлебарят, който меси хляба, трябва да бъде здрав, със свежи идеи, с просветен ум и добро сърце.

* * *

Пустините и високите планински върхове са създадени за най-разумните същества. Когато искат да изпитат някой адепт, изпращат го при най-неблагоприятните условия.

* * *

Докато ядете кокошки, патици, агнета, прасета и пиете разни напитки, никакъв дух не може да се пробуди у вас.

* * *

За глисти в стомаха може да си помогнете така: три-че-тири дни пост и после да се вземат тиквени семки, сурови, белени.

* * *

Очите ви не трябва много да шават, искат ли всичко да видят, да не изпуснат нещо, очите отслабват.

* * *

Природният метод е еволюцията, която постоянно възобновява нещата.

Семейството трябва да има две деца - момче и момиче, не повече.

* * *

Страшна е отровата на пресищането. Дори най-хубавите неща могат да доведат до пресищане. Пресищането произвежда втръсване, втръсването - отвращение, отвращението

- бездействие. А бездействието води до смърт.

* * *

Човешкото сърце, ум, душа, всичко се разяжда от специфични язви, от мислите, чувствата и делата, от недоволството и неспокойния живот, който хората водят. Единственото нещо, което може да излекува болния, е Божията Любов, която трябва да проникне в цялото същество.

* * *

Старите хора умират от страх, а младите - от пресищане, от преизобилие.

* * *

По-добре е да постите, отколкото да ядете нещо, което не ви е приятно. Ще постите, за да уякчите здравето си и да повишите вибрациите на своя живот.

* * *

Не живееш ли по божествените закони, хлябът ще ти е горчив, яденето също.

* * *

Заболи ли ви крак, ще знаете, че не сте си доуредили работите. Ако кракът ви се подуе, ще сварите малко мляко и ще го пресечете с лимон, и с пресеченото мляко ще

направите компрес. Така направете няколко компреса и ако има възпаление някакво, все отнякъде ще пробие и ще изтече всичко.

* * *

Нашите нечисти мисли и желания по някой път оставят такива утайки върху нашето съзнание, вследствие на което се създават ред болезнени състояния. Нечистите мисли и желания, които човек храни в себе си, могат да се наслоят не само във физическото, но и в духовното тяло на чо-века. Физическото тяло е само сандъкът, в който се крие сьщинското, духовното тяло. Тези нечистотии могат да се натрупат всъщност върху духовното тяло и да произведат ред заболявания.

* * *

Направете опит със силата на вярата да се излекувате. Когато ви заболи нещо, кажете: „В името на моя Господ, в Когото вярвам, заповядвам на тази болест да излезе вън от мен". Всяка болест е жива и разбира какво й говорите. За-боли ви стомах, клетките му нещо са се индивидуализирали, станали са по-активни, не желаят да се подчинят на общия организъм. Аз, като зная това, им казвам: „Вие нещо сега сте се възгордели и вдигате много шум, сега ще ви дам малко храница, но вие мълчете и ще си гледате работата".

На някой стомах може да се даде малко житена водица, на някой друг - две супени лъжици зехтин. Прекрасно може да се живее със зехтин или с житена чорбица. В една лъжица дървено масло има доста слънчева енергия, доста кондензирана чиста храна.

Ако ти знаеш да се разговаряш с пръстите си, сърцето си, да видиш какво има писано в тях, всичко това струва повече, отколкото да се обличаш по десет пъти на ден с разни дрехи. Пък като се научиш да се разговаряш с клетките си, ще си направиш една хубава дреха, която няма да остарява.

* * *

Ако можете гнева да го трансформирате в любов, е чудесно.

* * *

На готварско изкуство ще се учите от природата. Вижте как майсторски е сготвила своите плодове. А сега се правят навред буламачи - че кълцано месо, че кълцан лук, че разни подправки, че пържено, че кюфтета, баници и какво ли не.

* * *

Откакто съвременният свят е създаден, има около 250 милиарда години. От толкова години насам човешкият дух е слязъл на земята.

* * *

Водата не е само материя, тя не е само животът, но тя е високоинтелигентна и разумна. Учените за в бъдеще ще обяснят едно от великите й свойства, с което хората ще могат да се лекуват. Много неврастеници страдат от нямане на вода в тях, от суша, изсъхнали са, влагата е потънала дълбоко в пластовете им. V други пък има застояла вода. Водата у тях е жабунясала, защото няма възможност да се разнася из организма им, защото е подпушен.

Хора няма, но има разумни същества с много по-добре организирани тела от нашите, които огън не гори. Цялата Вселена е пълна с познания за Господа, със знания и познания, с толкова интересен живот, за който вие и хабер нямате.

* * *

Ако човек реши да си съгражда дом, то той трябва да е най-хигиеничният, най-светлият.

* * *

Материята у вас е доста сгъстена, затова ту ви боли крак, ту ръка, ту пръсти, ту ушите ви не дочуват, ту не усещате уханията.

Осъдили едного, че е на умиране, и лекарите казват да дойдат близките му да си го приберат (случаят е от едно новопазарско село). Събрали се няколко баби и решават да сварят в една голяма харания с вместимост 50-70 кг ечемик. Завиват болния в няколко одеяла и го турят над парата на тази ечемичена вода, докато се изпоти добре и докато от него се отдели студена пот. Отдели ли се студена пот, болният е спасен. След това му дали сварена зелева чорба около половин литьр, посипана с черен пипер, да пие. Така смъртно болният човек оздравял, лекуван с ечемик и зелева чорба.

* * *

Разсеяността на ума е едно лошо качество, това показва, че не вървите във възходяща посока.

* * *

Под „трансформиране на енергиите" разбирам да се

трансформират нисшите енергии във висши.

* * *

Разногледите очи показват една анормалност в човешкия ум.

* * *

Не са краката, не е главата, не е гръбнакът, който те крепи. Други са, които ни крепят, които ние не виждаме.

* * *

Земята не се движи в празно пространство, има една велика сила в празното пространство, която е толкова мощна, че държи земята и всички останали светове в равновесие.

Някои делят нервните системи на три, други на седем: мозъчна, мускулна, двигателна, дихателна, кръвоносна, храносмилателна, отделителна, система за чувстване. Тези системи представляват седемте здравословни темперамента у човека. Тези темпераменти в своя състав са съединени със сегашната материя. Какво влияние упражнява желязото в човешката кръв, когато е в съединение и когато е в свободно състояние? Изучавали ли сте какво влияние оказва оловото, какво - среброто, и другите метали в човешката кръв?

* * *

Колкото едни линии са по-дълги, били те прави или кръгообразни, толкова и енергиите, които са работили върху тях, са по-интензивни и по-разумни. Колкото един организъм е по-сложен и по-добре устроен, говори за по-голяма разумност. Същото нещо ще забележите и по кожата на тялото, по фигурките по нея, по космите, по тяхната дължина и т.н. Колкото един човек е по-разумен, толкова и материята, с която работи, е по-префинена, по-деликатна.

* * *

Хора с велики идеи не оглупяват.

* * *

Ако някой иска да го излекувам и тогава да повярва в Бога, никога няма да го излекувам.

* * *

Има слънчеви и други системи далеч от нас, които се интересуват от нас и за всички други същества на земята. Например Млечният път е една от тези системи. Един ден вие ще достигнете до степента да се съобщавате с тези планети и системи така, както хората днес се съобщават с Париж, Лондон и т.н. Така както хората сега се разговарят помежду си на далечни разстояния, така и вие ще се разговаряте със съществата от разните системи. Там има същества много по-разумни, с далеч по-висока култура, отколкото са тези на земята.

* * *

Когато клетките на месната храна влязат в организма, той трябва да употреби десет пъти повече енергия, за да ги задържи в себе си, т.е. да ги постави в известен устой и да ги впрегне на работа. А колко могат да изработят такива клетки? Защо са нужни тези работници на човека, ако те му донасят едно, а завличат десет? Свинското месо е вкусно, но едно донася, а десет отнася. Ще ядете такава храна, която десет ще донесе, а едно ще завлече. Това е плодната храна. Туй неестествено състояние, в което е попаднал човек и целият културен свят, се дължи на месната храна.

Зародишите на охтиката съществуват в пространството още от хиляди години. Те са създадени още от грехопадението и не умират. Щом попаднат в човешкия организъм, отиват най-напред в ума, после в дробовете, разстройват храносмилателната система, докато изцяло разстроят тялото му. Ето защо лекуването на човека трябва да започва от ума.

* * *

Разумният живот, който е вложен в слънцето, той е, който лекува, който разединява проказата и след време тя изчезва. Христос питаше: „Имаш ли вяра в разумното начало?

- Имам". Туря ръката си върху тази жива сила и проказата изчезва. И сега става така, ако има кой да ви постави в контакт с тези живи сили на природата.

* * *

Сега лекарите лекуват с инжекции, прахове, операции. Да се прави операция на гнили места, разбирам, но да се прави операция на живо място - не разбирам.

* * *

Мога да взема една жива клетка, да я туря в желатин под две стъкла, там да се размножава. След време ще извадя тази клетка, която вече се е превърнала в едно парченце жива кожа. С тази кожа мога да залепвам което място искам. Тя лесно ще се срасне с живото месо. А да взема живо месо от гърба, за да закърпя с него носа, това не е наука. Вярвате ли, че с така лепен нос човек ще може да мисли както по-рано?

* * *

Днешните лекари ги похвалявам в едно - че учат хората

да вярват. Дойде лекарят и казва на болния: „Ще вземаш от гози прашец по три пъти на ден - сутрин в 8 часа, на обяд в 12 часа и вечер в 18 часа". И болният спазва стриктно всичко. После лекарят предписва и други лекарства. Но проказата не минава нито с прашец, нито с капки. Ти ще се концентрираш, ще отправиш своя ум към Бога, ще поискаш помощ. Щом Бог простре ръцете си към тебе, от ръцете Му ще потекат живи сили, от които проказата ще изчезне. За да стане това нещо в един народ, той трябва да събере хиляда души на едно място, да образува от тях една батерия, през която да премине този силен ток, но за това се изискват години, за да се създаде една нова култура, да се яви велик учител също се иска нова среда. Той няма да дойде незван, трябва да се извика, та като дойде, да намери готови хора, които да възприемат неговото учение материално, духовно и умствено.

* * *

Болни сте, а нямате пари да се лекувате. Аз ви давам чек даром, като го подписвам с двете ръце. Той се състои в следното: излизайте всяка сутрин на слънце, като излагате гърба си най-напред на юг, после малко на север, малко на изток и постойте така един час от седем до осем сутринта. Отправете ума си към Господа и кажете: „Господи, просвети моя ум. Дай здраве на всички хора, а заедно с тях и на мен". След това започнете да мислите върху най-хубавите неща, които знаете. Направете опит и ще се уверите, че в света има една разумна сила, която определя живота на всички същества. Има кой да се грижи за вас.

Горещата вода, като се пие на глътки, чисти нервната система от наслоявания.

* * *

Два начина има за лекуване с гореща вода. Първият начин е чрез изпотяване, като се пие по няколко чаши в продължение на един час вода на глътки. Водата да е гореща. Вторият начин е да не се пие изобщо никаква вода няколко дни и да не се яде нищо. Тогава порите силно се отварят и възприемат водата, която се намира във въздуха, но едновременно с това се правят често фрикции с топла вода.

* * *

Имате ли главоболие, може да пиете топла вода на глътки, да пиете вода от ягодови листа, да си миете слабините с топла вода преди лягане. Ако и това не помага, ще си слагате в областта на слепите очи тънки филийки сурови картофи. Може също да се намаже главата със зехтин и отгоре да се сложи квас. Този квас да се държи десетина-дванадесет часа на главата, после да се смени.

* * *

За гастрит - ще вземете първо очистително (рициново масло), после ще пиете топла вода на глътки, после ще пиете отвара от лайка преди ядене. Хубаво е да пиете житена вода, царевична вода, проста картофена супица, зехтин да се пие по една чаена лъжица на гладно. Да се яде препечен хляб.

За киселини в стомаха ви препоръчвам: варен ориз без подправки, варен червен лук, варени моркови, варено цвекло и лесно смилаеми храни.

Ако имате ишиас, ще слагате горещи памучни компреси на крака, които да се сменят постоянно; да се правят слънчеви бани и екскурзии.

* * *

Ако ядете много, никога няма да се освободите от злото. Злото върви паралелно с яденето.

* * *

Ще дойде ден, когато хората няма да ядат агънца, прасенца, телета, защото няма да ги има. Вълци също няма да има, а хората ще се разбират помежду си, ще прилагат Божиите закони. Това ще стане, когато водата и храната ще бъдат в човека и няма да става нужда отвън да се набавят. Хората ще се хранят отвътре, както Господ се храни. Засега малко ще ядете и с благодарност - това е важното.

* * *

Ние няма да убиваме и ядем това, което Бог е създал.

* * *

Ще кажеш на хремата: „Слушай, в срок от седем дни ги трябва да ме напуснеш. Достатъчно ти е да ми гостуваш седем дни". На треската ще кажеш: „Давам ти възможност да ми гостуваш 21 дни, повече нито ден, нито час". Хремата, треската - това са живи същества, които са яли и пили, разполагали са на твоя сметка. Те са в състояние да те направят слабичък като светия.

* * *

Когато ухото се продължава надолу, месестата част, е добре - животът се продължава. Скъсява ли се ухото, животът става хилав. Искате ли да живеете дълго, ще теглите често тази част на ухото. Дълго ухо - дълъг живот.

* * *

Ноктите не бива да се изрязват много дълбоко, особено на краката; косите не бива да се стрижат много кьсо и ниско. Ноктите да се изрязват заоблено, а косите да се подстригват право.

* * *

Имате ли висока температура, няма да ядете нищо, за да може да излязат всички отрови. Прозорците да са отворени, да влиза чист въздух и светлина, малко ще спите, умът да е буден. Ще се молите.

* * *

След като си боледувал дълго време, ще пиеш всяка сутрин по половин килограм прясно краве мляко от здрава крава или биволица, но най-добре е, ако има възможност, от коза. Важното е млякото да е прясно, от здраво животно.

* * *

Вегетарианска храна е онази, чиито трептения напълно съответстват с трептенията на нашите мускули. Значи между клетките на храната и клетките на нашия организъм трябва да има пълно съответствие или пълно изтичане на енергията към слънцето, тази храна е именно вегетарианска. Има храни, чиито трептения отиват към центъра на земята - те са животински.

* * *

Главата ви боли, защото стомахът е в безпорядък и сто-278

махът боледува, защото главата е в безпорядък.

* * *

Животинското, човешкото и божественото у хората са така преплетени, че образуват цялостния човек.

* * *

Тази енергия, от която житото черпи тези сладки сокове, от която ябълките, крушите и другите плодове черпят, съществува в света. И ако вие разбирате закона на съпоставянето, може, като отидете на Витоша, да не носите никаква храна сьс себе си. Необходимата за вас храна сама ще дойде. Стига само да разгънете кърпата си, храната като манна ще падне на нея. Ако сте жадни, ще разтворите ръцете си, ще концентрирате ума си към Бога и ръцете ви ще се напълнят с вода.

* * *

Гответе с чисто, прясно масло, а не с такова, което е стояло с месеци и години. Семето на слънчогледа трябва да се мели един месец преди употребление, да не се образуват в него утайки, които биха развалили стомаха.

* * *

Чист, девствен човек е този, който от нищо не се съблазнява. Минава покрай отворена каса, не я вижда; минават покрай него красиви жени, нищо не го привлича.

* * *

Лошите мисли довеждат до болестта атеросклероза. Човек, който иска да живее чист и здрав живот, трябва да изхвърли от ума си всички нечисти мисли и чувства и да тури за основа на живота си Любовта.

Човешките седем тела прогресират епохално, в тях има известни творчески вълни, които ги подтикват, тъй както силите в природата подтикват пролетта да се прояви. Има вълни на физическото тяло, на астралното, на умственото, на причинното тяло. Тези тела имат нужда всяко едно поотделно от специфична за него храна.

* * *

Една е силата, която създава в света, и тази сила е еднакво важна, както когато създава едно малко бръмбарче, така и когато създава човека.

* * *

Невидимият свят е затворен за нас, но за един ум, който е организиран по-добре, който вижда малко по-далеч, нищо не е скрито от неговия поглед. На земята има същества, телата на които са по-ефирни, по-светещи от другите. Забелязали ли сте как някой път се чувствате леки, сякаш ще хвръкнете, и току се тьркулите на земята, мислите, че сте изгубили равновесие. Това е, защото някое от тези ефирни същества е нахълтало у вас и създава това състояние. Някога на планината си избирате полянка, разположите се, извадите си хляб и лук, но след малко ви заболи глава или кръст, или нещо друго. Българите в такъв случай може да кажат, че са ви хванали уроки. Вие трябва да знаете, че преди да седнете някъде, ще запитате позволено ли е на това място да седнете, свободно ли е.

* * *

Ще изоравате и засаждате половината земя, а другата половина да стои в почивка. Горите не бива да се изсичат,

в противен случай скоро ще се изтощите и неврастенията ви дебне. Има зависимост между горите и нервните заболявания.

* * *

Никога не яжте след горещо студено и обратно. Резките промени развалят зъбите.

* * *

Лакомията е един голям недъг на съвременното общество.

* * *

Около нашата земя се образува един черен пояс от изпаренията на нашите мисли, чувства и желания, вследствие на това се образуват тези палещи лъчи на слънцето.

* * *

Като си лягате вечер, ще се освободите от всички земни тревоги, които сте имали през деня, и тогава ще отидете на разходка извън физическото си тяло. Тази разходка действа обновяващо. Хората отиват на курорт, но ако биха знаели този начин на обновление, те биха го използвали, и без харчене на средства и енергия щяха да се обновят.

* * *

Ако съзнанието е будно, човек може да не се грижи за ядене и пиене, както прави сега това, а щом пожелае нещо, ще го има, и то всеки ден, и то специфична, идеална храна.

* * *

Вие посаждате плодни дървета и цветя, но нищо не се прихваща или пък не вирее. Това се дължи на вашата груба аура. Лошите мисли пресушават и растенията, и хората.

В човешкото тяло има специфични клетки, които изпълняват длъжността на най-отличните лекари на земята. Ако ние заболеем и се оставим на тези клетки, те могат да ни излекуват. Те си имат лаборатория, където приготовляват своите медикаменти и с тях заздравяват всяка рана. Има специфични клетки и за музиката. И от двете страни на черепа има два органа, в които се крият тези клетки. Искаш да развиваш паметта си. Те ще свършат тази работа. Кажи им: „Моля ви се, съберете всички данни, необходими за усилване на паметта ми, и създайте всички условия за работа". За математиката също има специални клетки, за изкуствата, за милосърдието, за зрението, за говора и пр. Човек е господар, заобиколен с такива разумни клетки, които седят около него и казват: „Господарю, ти само ни давай своите мнения и разпореждания, каквото искаш, ще направим".

* * *

Ще дойдат времена, когато хората ще живеят най-малко по 120 години.

* * *

Човекът е свързан с положителните и отрицателни сили на земята. Краката му представляват най-красивото нещо в земния му живот, те са връзката му със земята. Ако те се отрежат, какво ще представлява тогава човек? За да се балансират силите на човека, Бог е създал ръцете.

* * *

Всеки човек е точно на мястото си - той играе известна роля в природата. Без него Вселената не може. Ти като чо-

век, като душа, без твоя ум, без твоето сърце Вселената не може да се прояви в своята хармония.

* * *

Във физическия човек има едно друго тяло - двойник, което служи като проводник между същинския човек и физическия човек. Когато човек е в радостно състояние, този двойник излиза навън, извън физическото тяло, и в това състояние той не трябва да се стряска, защото двойникът на всеки човек е свързан с много нишки, та когато човек излиза и влиза в тялото си, трябва да се внимава да не стане някакво силно сътресение, за да може двойникът да се намести правилно. Ако стане стряскане, след като излезе двойникът, той не може бързо да влезе на мястото си и затова става преплитане с нишките от двойника на някой друг човек.

* * *

Месечината въздейства не само за приливите и отливите на водата, но и върху човека. Лунатиците са под силно влияние на месечината. Не само тя, а и други звезди и планети оказват грамадно влияние върху състоянията на човека. В нашия мозък постоянно се произвеждат известни сътресения, които ни изкарват от нормалното състояние.

* * *

Нещо си тъжен или отчаян - простри левия си крак напред, така че да допре леко земята, а лявата ръка също да е изнесена напред - така земята ще привлече всичката тежест от краката ти и ще почувстваш една радост. По същия начин после ще простреш дясната ръка и десния крак. Няма да простираш едновременно и двете си ръце.

При смъртта става разглобяване на формите. Всяко страдание е умиране. Умирането е разлагане: човек постепенно се смалява, докато се усмърди - става отлагане на излишъците. Природата знае как да се справя с излишъците, но човек, като си задръсти червата, мъчно ги изчиства. Законът за превръщане на енергиите е закон, който всеки човек и всеки общественик трябва да изучава. Всяка мъчнотия произтича от онзи излишък, който остава в човека неизползван. Като научиш закона за превръщане на енергиите, ще можеш да трансформираш състоянията, породили се от тези излишъци.

* * *

Ако ти живееш по Бога, един божествен живот водиш, лъв няма да те яде и огън няма да те гори, ти ще излизаш невредим от клетката на лъва или от пещта.

* * *

Възкресението е закон за превръщане на енергиите. Когато една по-нисша енергия се превърне в по-висша, човек се спасява. Докато си жив, ще раздадеш всичко на бедните, а не като умреш, да се карат за имуществото ти роднини и близки над гроба ти.

* * *

Човек, който живее с Бога, е силен.

* * *

Имате по тялото си някъде подутина или цирей, турете ръката си върху него и опитайте се с мисъл да го премахнете. Циреят е резултат на един излишък у вас, който

трябва да се отправи в друго направление. Или имате висока температура - не бързайте да викате лекар. Вземете очистително и се опитайте сами да трансформирате това болезнено състояние.

* * *

Злото е осъдено на вечно безплодие. Грешните и лоши хора ще се изтрият от лицето на земята.

* * *

Това число от 33 нагоре е опасно за жените.

Добрият човек има особен строеж; любещият има особен строеж; човекът на мъдростта, на истината, има особен строеж на тялото, на ръцете, на очите, на кожата. Кожата на добрия човек се отличава коренно от кожата на престъпника и на невежия. Кожата на добрия и на интелигентния човек има повече клетки и по структура са по-сложни и разнообразни. Нервната система на добрия човек има повече разклонения и е от по-фина материя. Същото е с артериалната и венозна системи, същото е и с гьнките на мозъчната система. В мозъка на добрия човек има повече клетки, отколкото у лошия, носът му поне с 25 грама е по-лек, отколкото този на лошия човек. Ръката на лошия от лакътя надолу тежи два пъти повече, отколкото ръката на един добър човек.

* * *

Човек, който хъхри, като говори, не е добър. Престъпниците, убийците не пеят.

* * *

Лъже ли човек, всички негови чувства и способности

почват да се атрофират, лицето му обрасва цялото в косми, брадата му ляга назад, носът се скъсява, челото става ниско, ушите стават малки, очите изпъкват много навън и човек заприличва на животно, а ако върви по закона на самоусъ-вършенстването, челото му става високо и широко, брадата се издава леко напред, ушите се оформят красиво, погледът става жив, топъл, мек.

* * *

Всяка болест е стачка - стачкуват три милиона и петстотин хиляди работници, стачкува нашият стомах, нашето сърце, белите дробове. Ако стачкуват работниците на стомаха, няма да им давате сушено свинско или биволско, или каквото и да е месо, а ще им дадете малко варени картош-ки, малко варен ориз с водица и сол, после малко варени сливи. Никакво точено, никакво винце, никакво месо! Само топла водица.

* * *

Много хора и много народи, които са лъгали, са спрели своята еволюция, а много от тях са и изчезнали.

* * *

Този, който вярва в Бога в истинския смисъл на думата, той с тази вяра може да унищожи епидемическите болести, като чума, холера, петнист тиф и други. Петнистият тиф се образува от бацили, които се размножават много бързо, но ако вярата е силна, тя е в състояние да унищожи тези бацили. Вярата е процес, който спира размножаването на всички бацили, и така чрез вярата и чистата кръв човек ще се лекува. Заразителните бацили отравят кръвта, но вярата предизвиква обратни процеси. Чрез силно изобилно изпотяване също може да излязат микробите вън от тялото.

* * *

Направете опит да лекувате скарлатината с топла вода. Няма по-хубаво лекарство в света от топлата вода, но трябва да знаете как да я възварявате, как да я топлите. Най-сигурното лечително средство за днес е водата. Хининът не струва нищо пред топлата вода. Ще вземете чиста, изворна вода, ще я турите върху силен- огън и в съд от злато ще я варите, когато слънцето изгрява или когато е на зенита. Това не е суеверие.

* * *

Хининът може да е сигурно лекарство, но временно, колкото да подпуши болестта.

* * *

Най-мощното лекарство засега е горещата вода. Водата е първият елемент на живота и хората трябва да издирят най-хубавите извори и оттам да си носят чиста, прясна вода. Животът е скрит във водата, тя е най-добрият проводник на живота. И когато тя започне да изчезва от организма ви, той изсъхва, кожата - също, но след като внесете вода, той омекчава. Онези хора, които по характер са кисели, имат малко вода в организма си. Водата в организма трябва да е в течащо състояние, да е в обращение.

* * *

Еликсирът на новия живот е топлата вода.

* * *

Физическият живот е много важен, но не е също* тен.

Ако беше съществен, тогава не трябваше да умираме.

* * *

Най-важната роля за физическия живот играе мозъкът. Учените засега го изучават само анатомически и физиологически. Те не го изучават като съвкупност от динамически сили, като един акумулатор, в който природата е складирала разновидни сили.

* * *

За в бъдеще ще имаме една наука, която ще разполага с толкова чувствителни пластинки, че ще могат да се фотографират всички краски на мисълта, и тогава ще познаваме степента на човешката интелигентност. Онези хора, които преждевременно заживяват духовен живот, се разстройват. Енергията от тяхното тяло започва да излиза много бързо и неправилно, без да спира, вследствие на което цялото тяло пожълтява, черният дроб се разстройва вследствие на неразумния живот.

* * *

Да извадиш око на един човек, да извадиш бъбрек, да отрежеш крак - това не е лечение, не е наука. Природата, щом е сложила тези удове и органи, значи има нужда човек от тях. Утре друг ще каже, че може и без сливици или без стомах да се живее. За да живее нормално един човек, той трябва да бъде здрав и така, както го е създала природата.

* * *

Когато човек се развива правилно, от лицето му излиза бяла, приятна светлина.

Ще обичаш, защото само чрез закона на Любовта ти ще можеш да привлечеш онази материя, от която се гради вечният живот, от която трябва да се съгради твоето тяло. Сегашното тяло е неустойчиво. При една болест ти загубваш 20-30 килограма от теглото си.

* * *

За да реформираме нашето тяло и то да бъде здраво, крепко, трябва да не допускаме лоши мисли, лоши чувства и дела.

* * *

Ако човек живее разумно, той ще има хиляди пъти повече блага, отколкото има сега.

* * *

Болни хора не трябва да се женят. Напълно здравите по ум, по сърце, по душа и по тяло може да се женят.

* * *

Хубавите мисли всякога образуват светлина в човешкия мозък.

* * *

Животът е строго определена математическа величина. Истинският живот е онзи, който изтича от Духа. Духът е основа на живота и от него са произлезли всички малки духове, всички малки душици. Този Дух индусите наричат Брама, окултистите го наричат Адам Кадмон, евреите го наричат Йехова, но всички тези имена съдържат една и съща идея. Съвременната наука под Дух разбира нещо, което прониква цялото пространство, или онази първична

материя, която носи в себе си живот чист, неопетнен. Ако имате от тази първична материя само една стомилионна част от милиграма, вие ще направите чудеса с нея. Но за да извършите чудеса, трябва да разбирате законите на тази първична материя. Човек губи живота си, защото не познава или не спазва тези закони.

* * *

Човек е частица от цялото и вследствие на това съзнанието на всички хора на земята е съединено в едно цяло. Съзнанието на всички тези хора съставлява космическият човек.

* * *

Има същества, които могат да стават видими и невидими. Те живеят полуфизически и полуастрален живот, били са някога хора, сега са служебни духове, служители на други, по-напреднали същества, които са завършили своето развитие. Те направляват всичко в природата. Световете един друг се проникват. Етерът прониква въздуха. Това, което прониква, то владее. По-малкото живее в по-голямото. Голямото го обгръща. Етерът има четири състояния. По-рано мислеха, че етерът е еднороден навсякъде, а то не е така. Слънцата са центрове на етерните енергии. Налягането на етера образува слънцата. Където има слънца, налягането на етера е най-голямо. Налягането на етера не е навсякъде еднакво. Когато човек се качва на високи планини, вътрешното налягане е по-силно от външното. Един чувствителен човек, като се изкачи на голяма височина, от носа му почва да тече кръв. Затова, като вървите отдолу нагоре, трябва да се приспособявате постепенно. Външното налягане и

вътрешното разширение да се уравновесят.

* * *

Слънчевите петна са врати, през които излизат съществата от слънцето и се връщат.

Трансформатори на слънчевата енергия са въздухът и влагата в атмосферата. Без тях слънчевата светлина и топлина биха изгорили всичко на земята.

* * *

Когато човек боледува, има да дължи на някое същество. Като боледува, той му се изплаща. Обаче, ако се обърне към Бога и му се помоли, Бог може да заплати за него и да го освободи, той оздравява.

* * *

Старите възгледи състаряват хората. Трябва да ги оставите, за да се подмладите.

* * *

Един престъпник, като го екзекутират, става по-опасен. Той остава на земята и върши престъпления чрез други хора. Когато човек извърши престъпление, не е той, който го е извършил, но други нисши същества са влезли в него. А човек се чуди как е могъл да извърши това.

* * *

Не говори лошо за хората - може да си счупиш крак или ръка, може да платиш и с живота си. Опасно е да говориш лошо за хората. Опасно е да си служиш с нецензурни думи.

* * *

Мисълта действа върху здравето. Ритъмът на мисълта

трябва да влезе в тялото.

Болният не трябва да спи. Той постоянно трябва да се моли - денем и нощем. Да се образува връзка с божествения свят. Щом се образува тази връзка, болестта си отива.

* * *

Когато сядате на някой камък за размишление, сядайте на камък, който е дълбоко заровен в земята, а не върху подвижен камък, който се търкаля.

* * *

Болният, като благодари, болестта си отива.

* * *

Повечето от хората страдат от сухота, от суша. Гледаш някой се прегърбил. От недоволство, от голямо недоволство, от вътрешен недоимък се е изсушил и прегърбил. Недоволството го наричам „проказа на съзнанието".

* * *

Има истини, които са недостъпни за човешкото съзнание. Недостъпни по причина на това, че умът не е готов за тях.

* * *

Ако хората искат да се спасят, да започнат от храната. Новото поколение трябва да се създаде от фина материя.

* * *

Човек не умира, само плътта умира. Душата на човека тежи 33 грама. Колкото е по-малко движението на частиците на едно тяло, толкова и неговата тежест е по-голяма. Понеже частиците на душата трептят или се движат с го-

ляма бързина, затова тя тежи 33 грама. Ако вие намалите бързината на движението в душата наполовина, тежестта й се увеличава колкото тази на цялата земя.

* * *

Цялата слънчева система е навлязла в нова зона на Духа. Това навлизане стана в 1914 година, също и земята навлезе в нова зона. Понеже съществата на слънцето са много по-напреднали от хората на земята, това нещо оказва влияние върху нашата земя, ние сме влезли в една чиста, неопетнена материя, с Духа. Този нов Дух индусите го наричат Брама или големият, космичният човек. Това, което се проявява от Духа, единият му полюс е висшата интелигентност - учените хора. Тази интелигентност в една много малка част се проявява и в човешкия образ - в неговото лице и чело. Голата част от лицето представлява разумният човек. По челото, по скулите, по лицето ти познаваш дали може да се разчита на човека или не, дали той е гений или е прост. Ухото показва през какви условия е минала нашата земя в своето развитие, то представлява цялото битие. Очите, носът, ушите, ръцете говорят по какъв начин е работила и се е развивала природата.

* * *

Ако ти унищожиш една светла идея в себе си, полудяването ще дойде.

* * *

Външният свят е свещен израз на вътрешния, затова ще го пазиш свещено.

* * *

Геният е проявление на разумността. Разумността е про-

Щом човек повярва, чрез тази жива вяра в Духа ще има едно микроскопическо мускалче, в което ще носи само една капка от жизнения еликсир, от който постоянно ще се подмладява. Всичките му бръчки и бели коси ще изчезнат, човек ще се подмлади.

* * *

Колкото една душа е по-развита, по-благородна, толкоз и светлината на очите е по-мека. В небето няма хора с тьмни или светли очи, от тях излиза само светлина - и те по тази светлина се различават един от друг.

* * *

Земният живот и духовният свят са тясно свързани и затова благата на земния живот зависят от благата на духовния. Доколкото човек е свързан с Духа и живее без отрицателни качества, дотолкова той може да постигне всичко без терзания.

* * *

Изпълнението на волята Божия седи в правилното уреждане на това малко владение - тялото, което Бог ни е дал. Ако човек не се заеме да уреди тялото си, мозъка, дробовете, стомаха, сърцето и волята си, Бог никога няма да благоволи към него и да му даде нещо велико, не може гений да стане. Гениалният човек не може да има хилаво тяло. Плътта трябва да бъде хилава, а тялото - стройно. Тялото представлява съвкупност от милиони разумни души, които работят колективно.

Духът е изявление на живия Господ, Само Духът е носител на щастие, на знание и богатства, на дарби и таланти, на интелигентност.

* * *

Етерът означава това, от което нещата се раждат и отглеждат. Частицата ЕТ е първичното начало, от което нещата се раждат. ТЕР е това, което отглежда нещата на земята. Етерът не е гъста материя. Топлинният етер, т.е. първичната енергия, която е започнала дейността си, има връзка с обичта, с любовта. Следователно в първото изявление на живота се проявява любовта, през което време започва да действа топлинният етер в материята. И така животът се проявява в топлина. С появяването на топлината течението на живота е почнало да слиза кьм земята, за да я организира. Това течение е божественият Дух, който слиза отгоре да организира нещата. Топлинният етер е едно движение отвън навътре. Когато казваме, че трябва да любим другите хора, ние подразбираме този топлинен етер, който идва отвън. Хората изискват нашата любов. Някой иска да те обича и да го обичаш. Защо? Това е една енергия в природата, която иска да се прояви. Вие, като не разбирате закона, изопачавате нещата. Когато един извор иска да се прояви, той започва да извира. Когато вие обичате някого, и от вас извира нещо.

* * *

Топлината създава известни форми у човека, светлината -също. Животът има известни форми. Всяко течение създава свои определени форми. Топлината и светлината от слънцето оказват голямо влияние както в религиозно, така и в научно възпитание. Никога не трябва да загубвате тази малка топлинка, която имате в слънчевия възел, тя ви е необходима. Ако винаги я имате тази топлинка, вие сте неуязвим, никой нищо не може да ви направи, но изгубите ли я, с вас може да се случат всевъзможни нещастия. Могат бурите на живота съвсем да ви съсипят. Запазите ли тази топлинка, ще дойде и светлината, а тя носи знанието.

* * *

Светлинният етер има влияние над мозъка, а топлинният

- над сърцето. В сърцето отвътре навън стават ред химически процеси. От тях зависи как ще се прояви човек. Светлината на хората си е тяхна светлина, а вашата си е ваша, но вие, ако отразявате само тяхната, това не е никаква светлина, защото, ако тя престане, и вие ще я изгубите, за вас тя не е реалност.

* * *

В мъглите има сили, каквито вие не подозирате.

Защо разумното Слово е избрало формата на плътта? Под думата „плът" ние разбираме живи същества, които постоянно растат и се развиват, защото има плът, която по-стоянно се разлага. Когато се говори, че Духът е в борба с плътта, се разбира онази плът, която се разлага. Сегашната плът се разлага и умира.

* * *

Понякога умът ви се прегърбва от тежестта на разни материални неща: вещи, милиони, кьщи, ниви, вследствие на което човек се разболява от неврастения. Засега светът има такъв колорит, но онова мощното, великото, което не умира в човека, не е материалното. Материалното и плътта са неща, които се разлагат и умират. Безсмъртното е душата и духът. Мощното, силното е Словото - то е видимо, облича се в плът, за да се организира.

* * *

Молекулите са живи единици, атомите са живи единици. Йоните, сабйоните също са живи единици. Ние още не сме дошли до онова фино, етерно състояние на материята, с което се свършва границата на материалния свят. После ще минете зад материалния свят и онези, които имат будно съзнание, един ден ще проверят това. Онези, които имат заспало съзнание, ще преминат през тази област по същия начин, както пътници, които преминават с експрес през една местност, без да видят нищо, защото през цялото време на пътуването са спали.

В повечето от хората има едно натрупване на материята, а никакво растене.

* * *

Онзи човек, в когото Словото е въплътено в плътта, от него излиза благоухание, а от всички хора, у които Словото не е станало плът, излиза една лоша миризма, много неприятна. Заради лошата миризма доста семейства се разтурят. Словото трябва да стане плът.

* * *

Какъв млад е този, на когото гръбнакът му се е свил и прилича на буквата S. Младият човек трябва да бъде изправен като свещ. Като върви, да ти е драго да го гледаш:

строен, пъргав, пластичен.

Може ли да бъде морален онзи човек, който яде месо? Може ли да бъде морален онзи, който настъпва мравките и другите буболечки, който убива птици и животни, който откъсва главите на мухите, крилцата на пеперудите или къса цветята?

* * *

Когато видите птиче, отстранете се тихо, да не го плашите; когато искате да седнете на тревата, искайте първо разрешение от нея. Когато сте край извор или река, не бързайте да си миете лицето или краката във водата, а ще искате позволение първо от водата и отстрани ще си полеете и измиете.

* * *

Материята е плод на Духа, видимото, осезаемото, което Духът е изработил през безбройните векове. Духът е в борба с материята, защото иска да тури всички сили в равновесие.

* * *

Човек, за да се очисти съвършено, трябва много добре да разбира своето естество.

* * *

Когато един предмет или едно тяло се стреми надолу, тогава то има тежест.

* * *

Никога не яжте нечиста и гнила храна. Онзи, който иска да организира и реформира своето тяло, трябва да се храни предимно с жито, ориз, царевица, всички плодове. Ечемикът не е за препоръчване, понеже предизвиква затлъстяване. Ръжта е хубава за ядене. Грах също ще ядете - хубаво средство срещу неврастенията, също за хубав тен на кожата. Не устоявате ли на задълженията си - яжте ръж. Дребните растения

- дребни идеали, високите растения - високи идеали.

* * *

В древността всички езически жреци са изговаряли магически думи, които са имали силата да лекуват.

* * *

Мигането е чистене на очите. С чисти очи трябва да гледате на нещата. Доброто е горният клепач, злото - долният.

* * *

Всяка мисъл, всяко чувство, което човек е създал, непременно ще се върне при него. Където и да ги изпрати той, дори в безпределните пространства на Вселената, те пак ще се върнат при него. Такъв е законът. Страданията и радостите, които сме причинили на другите хора, един ден непременно ще се върнат при нас.

* * *

Тези хора, които имат излишък от електричество в организма си, косата им е остра, дори щръкнала, настръхнала нагоре, липсва им вода, мек елемент. Такива, които им,и повече магнетизъм в организма си, са по-меки, по-магпс тични. По-електричните са груби, избухливи, веднага надш нож за разправа. Електричеството и магнетизмът са липи сили, които съществуват едновременно в съзнанието и под съзнанието. Не говоря за механичните сили. Магнетизмът е

сила, която изтича от Бога, електричеството - също. Когато слизат тези две сили от Бога, магнетизмът влиза в сърцето, а електричеството в ума и посредством тях човек може да премахне всички препятствия, които среща на пътя си.

* * *

Ако човек развива своето духовно тяло, той ще започне да вижда звездите така светли, както вижда слънцето, и ще влезе във връзка с тях. Често съм говорил, че човек може да се разговаря не само с материалното, но и с духовното слънце. Слънчевата светлина, която виждате тук, е физическа, но слънцето има и духовна светлина, която не хвърля никакви сенки, тя е мека и когато проникне в човешкото сърце, в ума и душата, в човека настава голяма вътрешна тишина.

* * *

Бог е в сила да измени живота на всяко същество.

* * *

Цялата Вселена е жив и съзнателен организъм, жива и съзнателна душа, в която царува един мощен и жизнен дух.

* * *

Светът се разваля от лакомия. И умопобъркванията по някой път стават от лакомия. Някой иска да стане по-учен, отколкото е, нервната му система не може да издържа на голямо напрежение, на което той я подлага, и заболява. Нервната система на всеки човек може да издържа само известно напрежение.

Мине ли този максимум, тя се разстройва.

* * *

Съвременният фабричен век освободи всички духове,

300

всички души на същества, умрели от далечното минало. Те бяха затворени във въглищата и с употреблението им като гориво дойде тяхното освобождение.

* * *

Надали има растение, което да съдържа толкова храни-телни вещества както бобът. Но сега, при тази култура на дим, кадеж, прах, готвене, безлюбие, фасулът казва: „Когато дойде друга култура на братство и равенство, тогава аз ще дам на хората всичката си енергия. Дотогава ще давам малко енергия, ще развалям стомасите им, защото ме пекат на огьн". Бобът, както и всички зърнени храни, които употребяваме, представляват колективни същества. Те са образувани от множество живи, съзнателни същества, подчинени на една централна клетка, монада, която представлява индивидуалната душа на всяко растение. Бобът има своя индивидуална душа, крушата, ябълката, гроздето, черешата сьщо така имат своя душа. Светът е пълен с такива души, а хората мислят, че те само имат души.

* * *

Клетките не са причина за движението на човека. Човек сам е свързал тези клетки. От хиляди години насам той е запознат с тези клетки, работил е с тях и днес пак ги вика на работа в своя организъм. Той сам ги организира и влиза с тях в съдружие.

* * *

За в бъдеще, когато изработите новия си организъм, с него ще отивате на сльнцето, на месечината, където ще направите своите точни изследвания и изчисления, ще се върнете назад

с нови знания и придобивки. Ако днес някой каже, че е говорил с умрелия си дядо, ще го сметнат за умопобъркан, или ако говори, че вярва в Господ. Не вярва ли, не говори ли със заминалите на онзи свят, той минава за здравомислещ.

* * *

Колкото по-фина е материята, от която са изтъкани белите и сивите мозъчни влакна, толкова по-богати са условията за умствения живот на даден човек. Гънките на сивото мозъчно вещество трябва да бъдат добре моделирани, за да могат правилно да предават мисълта. Колкото по-дълги и по-набраздени са гънките, толкова по-интелигентен е човек, а също и ако са по-дебели. Интензивността на ума не е еднаква във всички хора.

* * *

Не трябва дълго време да седите по камъните. Те поглъщат от силата на човека. Затова не трябва да се живее в каменни здания. Най-здравословни са дървените.

* * *

От вкаменяването на човешкото сърце произтичат най-големите нещастия в света.

* * *

Колкото лицето на даден човек е по-пълно, толкова и стомахът му е по-здрав, и колкото лицето е по-слабо, толкова стомахът е по-слаб.

* * *

Когато ноздрите са широки и гръдният кош е широк, и дишането е по-правилно. На лицето се вижда всичко, здра-вословното състояние по него може да се определи. Всичко

302

е написано в окото и лицето: минало, настояще и бъдеще.

* * *

Всеки човек може да направи лицето си красиво, но се изисква голямо усилие, работа от ума и сърцето.

Има микроорганизми, които могат да отровят човека, но има в природата такива микроби, от които, ако само две се внесат в организма на човека, те са в състояние да го подобрят. За в бъдеще ще се използва благотворното влияние на тези микроби.

* * *

Охтиката не е нищо друго, освен отслабване на матри-кса, вследствие на което организмът се лишава от необходимата енергия. Ако в организма се внесат два микроба с благотворно действие, с каквито природата разполага, те ще представляват нещо като противотуберкулозен серум, който в 24 часа ще внесе оживление в болния. Микробите се размножават с магическа бързина, и попаднали в организма, ще доставят необходимата прана. Те приемат праната отвън и после я предават на човешкия организъм. Вредните микроби са от друго естество - те имат друг род вибрации, и като попаднат в тялото на човека, постепенно го изсушават, внасят особен род динамическа сила, подобна на електричеството във вид на малки точици, топчици, и тези топчици, като се разнасят из целия организъм, предизвикват пропукване, малки експлозии между тъканите и кръвоносните съдове.

* * *

Повечето от светиите и адептите са се хранели с плодове и са знаели начин за извличане на хранителните сокове от

тях. Всички същества, които са завършили своето развитие, употребяват храна по-ефирна от плодовете. Преди да яде от дървото за познаване доброто и злото, Ева беше безсмъртна, но след това стана смъртна.

Яденето внесе смъртта в живота чрез изверженията, които се отделят от микробите. Извержението само на една микроба понякога може да умъртви и най-големия юнак. Ако човек иска да живее чист и добър живот, трябва да се откаже от месоядството, защото месото е вредно и защото не е морално да се убива живот, който човек не може да създаде.

* * *

Клетките на вашето тяло са живи душички, които някога ще образуват организма на едно велико братство, в което ще живеете с любов. Тези клетки ще могат да влизат и излизат от организма, когато пожелаят. Човек ще може да контролира всичките си удове и да ги подчинява на божественото в себе си - ще може да отдели ръката от рамото си или крака от тялото си, ще ги изпрати да се поразходят и ще ги върне на мястото им.

* * *

Математиците са изчислили, че светлината, която слиза от слънцето, е около 160 тона. По същия начин може да се изчисли количеството и теглото на светлината, която се изпраща на Юпитер и на другите планети. Освен светлинната енергия известни са още по-тънки, по-деликатни енергии и форми. Съществата, които изпращат светлината от слънцето към земята, са разумни.

При пърженето на лука и месото всички летливи масла от тях се изгубват и от хранителните им свойства - също.

Хлябът и житото служат само като проводници, през които животът минава, а самият живот се поддържа от импулса на човека към ядене. Този импулс привлича известни сили от природата, които поддържат живота.

* * *

Като се прекара слънчев лъч през стъклена призма, тя го пречупва и разлага на седем цвята, при което се получава слънчевият спектър. Призмата не създаде тези седем цвята, а послужи само като посредник, през който слънчевият лъч трябваше да мине, за да се разложи. Колкото призмата е причина за създаването на тези седем цвята от слънчевия лъч, толкова и хлябът е причина за поддържането на живота.

* * *

Същината на житото се крие в този елемент, който химикът не може да открие при анализа.

* * *

Разумният не яде, докато трае едно отрицателно чувство в него. А пък когато неразумният е гневен, трябва да се наяде добре, за да получи чрез храната равновесие.

* * *

Природата не позволява да я владеят, но да впрягат нейните сили за работа, а това може само разумният, защото се съобразява с нейните закони. Никой не може да подчини природата, но трябва да се учи от нея.

* * *

Сънят на здравия човек е тих и спокоен, без хъркане и шум. Сънят говори за вътрешно равновесие. Хъркането -това е осъждане, одумване, мърморене. Човек се учи само когато спи.

* * *

Човек трябва да знае, че неговият организъм е уд от божествения организъм, и ако за запазването на своя живот погубва живота на брат си, с това той внася дисхармония в целия божествен организъм, като покварява и своя живот. Има ли смисъл да се отрязват удовете на един човек един след друг и да остане само труп от него? Трябва да се правят операции, но не физически. Науката трябва да върви от психическото към физическото. Методите, с които си служи днешната медицина - да реже органите, не са правилни. Преди да се отреже нещо от организма, първо трябва да се намери причината, която е предизвикала болката, и тя да се отстрани. Като намери причината, нея да отстрани, да отреже, а тялото да остави непокътнато. Не бива да се режат удовете и органите на тялото.

* * *

Духовният човек трябва да се пази от груби, от грозни образи, да не оставя да му въздействат, понеже те след време ще произведат лоши последствия върху цялата му психика.

* * *

Болният трябва да яде варено жито, всякакви плодове и да пие чиста, изворна вода.

* * *

Сърцето е равнодействащата сила, която управлява света.

* * *

Духовният свят е място на почивка, откъдето човек черпи сила, необходимия запас от енергия за бъдещия си живот. 1/1 затова, когато човек свърши запаса от енергии на своето тяло, мисли и чувства, той трябва да отиде в духовния свят и да почерпи енергия колкото му е необходимо и отново да се върне във физическия свят на работа.

* * *

Злото, което някой иска да причини на праведния, се отнася пак до него самия. Ако един грешен човек се опита да убие един праведник, по никой начин не може да го убие, но причинява вреда сам на себе си и опетнява живота си. Грехът, който лежи на съвестта на съвременното човечество, се дължи на това, че ръцете му са оцапани с кръв. Анато-мически и физиологически престъпникът е деформиран, пръстите на ръцете му са скъсени, главата му отзад е сплесната, при ушите главата е много широка, челюстите му са издадени напред, ушите му са грозни, деформирани и т.н. Всяко убийство, извършено от когото и да е, оставя своите белези. Разумната природа налага епитимия: този, който е извършил престъпление, го поставя в затвор и едва след четири поколения той може да изкупи своите грехове и да излезе от този затвор. Никой не може да се освободи от плащане.

Между всички явления в живота има връзка. Животът продължава и след смъртта. Между всички души, между всички хора по лицето на земята има тясна връзка, от която никой не може да се избави.

* * *

Бъдещите лекари ще лекуват болните си, преди да са се разболели. Ще лекуват циреите, преди да са се появили.

* * *

Причините за болестта рак се крият в противоположност на чувствата. Ако някой започне да води порочен живот или ако се откаже от една възвишена идея, или почне да недоволства от всичко, което го обкръжава, непременно ще заболее от рак.

* * *

Болестите и скърбите еднакво оставят отпечатък върху лицето на един човек. Болестта ще изчезне, спокойствието ще се възстанови, когато се обърнете към Бога с молба да ви помогне.

* * *

Топлината на човека се произвежда от неговите кости. Мускулите произвеждат мекота, а мекотата е нужна за придобиване на чистота, а чистотата е носителка на здраве.

* * *

Желаеш ли нещо, ще казваш: „Ще бъде, ще бъде, ще бъде..." докато най-после стане. Човек трябва да знае силата на думите, с които си служи.

Хремавият да яде по три-четири пъти праз лук на ден.

* * *

Всички излишни тлъстини трябва да се премахнат и да се заместят със здрави мускули.

* * *

Когато видите богат човек, кажете си: „Един ден ще ста-

* * *

на като него". Когато видите учен човек, кажете си: „Един ден ще стана като него". Може да не станете нито богат, нито учен, но кажете си.

Виждате да изгрява слънцето, да изгрява звезда, кажете си: „Един ден ще стана ясен и светъл като него, или светъл като звездата". Може да не станете, но пожелайте си. Малките импулси, всеки ден вложени в душата, ще допринесат някога своите плодове. „Ще стане това", „Ще оздравея", „Ще направя това", „Ще постигна".

* * *

През време на пост нищо абсолютно няма да ядете и пиете, ще се храните с възвишени мисли и чувства, ще простите всичко на всичките си врагове.

* * *

Всеки човек, който може разумно и правилно да използва праната, може да се излекува от всички болести.

* * *

Да излекуваме един човек по духовен начин, това значи да се намерят причините на неговата болест, да се отстранят и той никога да не заболява повече.

* * *

Каквото е дъждът за почвата, такова нещо са сълзите за душата.

* * *

Ако сърцето не се намира под влияние на природното електричество, никакво кръвообращение не би било въз-можно, защото съпротивлението, което артериите и вените оказват на движението на кръвта, е толкова голямо, че

сърцето не би могло да се движи - то няма откъде да я получава. Сърцето трябва да разполага с грамадна енергия, за да може да тласка кръвта по цялото тяло. То приема тази енергия именно от природното електричество.

* * *

Искате ли сърцето ви да бъде здраво, ще държите в изправност мозъка си, дето минават електрическите течения на природата, и слънчевия възел, дето минават магнетиче-ските течения.

* * *

Човек трябва да знае по какъв начин да трансформира излишните енергии в своя организъм. Понякога магнетизмът в човешкия организъм е повече, отколкото трябва, вследствие на което той изпитва болезнени състояния. Много от последните се дължат на атмосферните влияния.

* * *

Полудяване може да стане, щом се прекъсне достъпът на жизнените течения в организма; това прекъсване на тока на жизнените сили се дължи на излизане на двойника на тялото повече, отколкото трябва.

* * *

Когато спи човек, двойникът му излиза от него и отива в пространството. През това време двойникът е свързан с тялото само чрез една нишка. Ако събудите човека и го стреснете изведнъж, двойникът му не успява да се върне в тялото, вследствие на което се преплита с други двойници в пространството. Ако не знае как да разплете двойника, човек полудява.

* * *

Силите на природата могат да въздействат само когато мисълта е концентрирана. Тогава опитите излизат сполучливи.

* * *

Зората дава на човека такива енергии, каквито никоя друга сила не е в състояние да му даде.

* * *

Човек може да си служи с внушението за укрепване на здравето, за развиване на своите способности, за усилване на паметта си и т.н.

* * *

Подобрят ли се чувствата, подобрява се и кръвообращението.

* * *

Когато човек изгуби мекотата си, в психичния му живот идват недоволството, вкисването, ожесточаването.

* * *

Чистият човек, с чисти мисли и желания представлява добър проводник на живите сили на природата.

* * *

Всяко подпушване на чувствата внася известна аномалия във функциите на сърцето, вследствие на което пулсът му се изменя. За да се възстанови нормалната дейност на сърцето, човек трябва да влезе в хармония с природата, да свърже своето сърце с общия пулс на космическото сърце. Всяка планетна система има също така свое сърце, което е свързано с общото космическо сърце. Сърцето на нашата

слънчева система е слънцето. Ритмичното движение на кръвта в човешкото сърце се определя от ритмичните вълни на слънцето. За десет дни направете следния опит: всеки ден по три пъти - сутрин, на обяд и вечер, съсредоточете се и кажете: „Аз искам моето сърце да бие ритмично, да се слее с пулса на слънцето и правилно да изпраща енергията си по целия организъм, както слънцето изпраща енергията си по целия свят".

* * *

При дишането трябва да вземат участие и коремните мускули, да дават тласък, напрежение на въздуха, да го изкарат навън. Като диша правилно, човек се обновява и освобождава както от физически, така и от психични болезнени състояния. Добре е да се поеме въздух първо през лявата ноздра, като дясната е запушена, да се брои до десет, задържането на въздуха да бъде около 40 секунди, изпущане през дясната ноздра ритмично и бавно. При задържането и двете ноздри да са запушени. После, след издишването от дясната ноздра, така, както е запушена лявата, веднага се поема въздух от дясната ноздра бавно. Пак задържане, издишване през лявата и т.н. Тези упражнения са необходими и за здрави, и за болни, особено за тези, които се занимават с умствен труд.

* * *

С мисълта си човек може да се освободи от всички израстъци в тялото, като ги мести от едно място на друго. Ако израстъкът е вътрешен, той може да го изнесе вън някъде. Щом е отвън, той лесно се лекува.

С мисълта си може да изкарате и треската, и циреите. Щом в организма се е насъбрала нечиста материя, по ка-къвто и да е начин тя трябва да излезе навън. Може и чрез изпотяване да излезе.

* * *

Когато се наруши хармонията между мислите и чувствата - паметта отслабва.

* * *

Някои хора стъпват на петите си така тежко, че става едно сътресение на гръбначния мозък. Това сътресение се предава на цялата нервна система. Затова първо трябва да се стъпва на пръстите, после на петите, но леко, не да се гресе земята, като вървите. Като се научи да контролира движенията си, човек започва да контролира и мислите, и чувствата си.

* * *

Внесете повече топлина в организма си, дайте ход на божественото в себе си и не се страхувайте нито от студ, пито от безпаричие, нито от болести.

* * *

Кожата на тялото трябва да бъде малко влажна и мазна, да не е изсушена.

* * *

Само тази храна е полезна, която е добре смляна и възприета от организма.

* * *

Някои клетки са от растителен произход, някои от жи-

вотински. Задачата на човека е да възпитава клетките на своето тяло, да дойде до ония храни, които могат да поддържат живота, без да отнема живота на по-нискостоящите от него. Често кожата на току-що одрано животно (овца) може да лекува, но тези лечебни средства са много скъпи. Човек с високо съзнание с тези жестоки методи няма да си служи, но ще се ползва от законите на живата природа, ще излезе от света на третото измерение и ще влезе в света на четвъртото измерение, в света на тесаракта.

* * *

Човек не бива да преуморява организма си, нито да го оставя в бездействие.

* * *

Храната трябва да се задържа по-дълго време в устата, за да може част от енергията й да се всмукне от езика. Чрез езика енергията се предава на мозъка, а оттам - на сърцето. Езикът възприема духовната енергия от храната, която по друг начин не може да се възприеме, затова при храненето човек не бива да се безпокои, да се тревожи.

* * *

Недоволството е причина да се загуби пластичността на организма, а пък това е причина за настъпването на атеросклерозата.

* * *

Животните и растенията представляват резервоар на жизнени сили. С изтребването на млекопитаещите жизнената им енергия се разпръсва из пространството. Понеже хората не могат пряко да се свързват със силите на природата, те

се лишават именно от ония жизнени сили, които възприемат животните.

* * *

Много от хората боледуват поради отсъствие на влага в организма. Водата е добър проводник на електричеството и магнетизма в природата. Организъм, лишен от влага, е лишен от електричество и магнетизъм.

* * *

Когато човек не си дояжда, изразходва всичката мозъчна енергия, а в мозъка всякога трябва да има известно количество запасна енергия.

* * *

Ако желанията са много, някои от клетките се уморяват да осъществяват желанията и отказват да работят, останалите клетки работят вместо уморените и се създава дисхармония.

* * *

Сегашният човек не възприема правилно енергиите на космоса, вследствие на което на известни места в организма се натрупва повече енергия, отколкото трябва, а на други - по-малко. Това неправилно разпределение на енергиите (' причина за недоволството на човека. И най-възвишените инергии създават тягостно състояние, щом са натрупани на едно място.

* * *

Хубаво е човек да се излага на лъчите на слънцето, но трябва да знае през кои часове и как да се излага, за да ги възприеме. Има лъчи, които са вредни, има лъчи, които могат да уморят човека. Земеделецът трябва по време на

работа да носи шапка във формата на многоъгьлник, да пречупва вредните лъчи на слънцето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...