Jump to content

2. ОБЩ ПОГЛЕД


Recommended Posts

2. ОБЩ ПОГЛЕД

Настоящето изложение е разделено на три части.

Първата част разглежда няколко основни понятия по астросоциология. По съдържание тя е по-абстрактна и това налага от само себе си едно по-сериозно задълбочаване. Това е от естество да улесни навлизането все повече и повече в тайните на Вечното Непознато. Наричаме го Непознато с оглед на обстоятелството, че познавателните способности на съвременната наука са все още недостатъчни. Тази наука оперира с методи, които колкото и прецизни и усъвършенствани да са те, все още остават неефикасни за домогване до тайните на това Вечно Непознато; и при това те си остават все още в емпириката на един триизмерен сеят.

Втората част разглежда подробно трите Космични вълни в Битието: вълната на Любовта, вълната на Мъдростта и вълната на Истината. Тези три Космични вълни със своите разумни ритмични ходове осигуряват необходимите условия за последователна проява на расите и техните култури.

Третата част анализира конкретно съвременната общочовешка международна криза, посочвайки същевременно изискванията на новата епоха, които изисквания са същевременно и пътища за излизане от нашата съвременна безпътица.

Много от идеите и понятията, с които се оперира в настоящото изложение, не са напълно признати от днешната официална наука. Историята на човечеството е отбелязвала много пъти, че редица философски, научни или мистични схващания, след като са били отхвърляни през дадени столетия, по-късно отново са били поставяни на разглеждане. Това повторно разглеждане отначало стои под знака на една твърде резервирана критичност. Но времето работи в полза на новите схващания и те постепенно се възприемат и утвърждават в съзнанието на учените, на философите и на социолозите, и тези нови схващания стават толкова близки, че не изискват никакво доказване. Те стават безспорни, аксиоматични и утвърждават своята гражданственост.

Налага се на първо място да се запознаем със стрелките на световния часовник. Този световен астросоциологичен часовник фигуративно казано, определя и чертае създаването и развитието на ерите, епохите и културите, възникващи последователно в историята на човечеството. Това са процеси, които се извършват спонтанно. Между всички тези процеси, свързани с материалния прогрес или с духовно-културния възход на човечеството, е налице известен паралелизъм, резултат от великата идея Живот за цялото.

Големите духовно-културни ери и епохи във всеобщата история на човечеството не са неща, съществуващи сами за себе си. Напротив, те са брънки на големите вериги на геоцентричния, хелиоцентричен и космичен живот. Между последните обаче липсва строга демаркационна линия: налице са незабелязано и непреривно извършващи се преливания и нюанси.

В света на формите, в света на материалното е налице също такава цикличност, каквато има в духовно-културния свят.

Всяка ера, всяка епоха има своето ембрио, свой духовно-културен потенциал и свой исторически генезис: ражда се, расте, преминава определените фази на своя генезис, минава през своя апогей на развитие и неизбежно навлиза в свой упадък и загива, създавайки благоприятна почва за зараждането и развитието на следващата епоха... И всяка епоха която следва, не само включва в себе си част от културно-духовните авоари на миналата такава, но съдържа и отразява и нещо ново: нови творчески импулси и възможности.

Основните идеи при създаването на тези духовно-културни ери и епохи са винаги били донасяни от специални пратеници, наречени Учители, Велики посветени, посланици на Великия космичен център. Тук се налага да отбележим, че тези пратеници не са обикновени изразители на една личност, на едно общество, или на един народ. Те носят елементите на Универсалността. Те са изразители на новия духов но-културен потенциал, който изпраща Космичния център от Алфеола. Приблизително на всеки две хилядолетия се спуска върху Земята по една творческа вълна на безсмъртието. Тази вълна е натоварена с голям идейно-психичен заряд за целокупния живот върху планетите и слънцата влизащи в системата на нашата галактика. Неизвестни космически събития са хроникирани във великите летописи на Живата разумна природа. Тези събития са оставали непонятни за ограниченото човешко триизмерно съзнание, оставали са в тайна.

Историята показва, че основните велики идеи, които тези Велики посветени донасят на човечеството, се развиват и възприемат от човечеството по-бавно; тяхната цикличност има по- голяма амплитуда; но затова пък тези се материализират величествено през вековете.

Гениите, адептите, големите талантливи синове на човечеството разработват постепенно и осъществяват детайлите на тези грандиозни конструктивни планове, донасяни на човечеството от тези Велики посветени. Тези планове визират всички сектори на живота - философски, научни, мистични, социални и материални. Идейните импулси, заложени в тях, засягат основно и цялостно духовната и материалната култура на народите. Първоначално тези идеи внасят огромни обществени пертурбации. Те налагат да се направи баланс на дотогавашните остарели форми и схващания и ги разрушава. Настъпващото след това обновление засяга тоталния живот на индивидите, обществата, народите и цялата международна общност.

При идването на тези Велики посветени върху нашата планета са бивали мобилизирани и активизирани нови интелектуални способности, нови емоционални качества и нови волеви сили. Обект на преустрояване е не само цялостния човешки организъм, но и човешкия череп, и по- специално към развитието на камперовия ъгъл се прибавят нови градуси, които издигат по-високи и по-чувствителни антени към Космоса. С тези изменения и подобрения. Живата разумна природа създава за човека още по-благоприятна обстановка за творчество и развитие. Тази нова обстановка е в кореспонденция с новите изисквания на времето. Самата планета преминава през нови космични пространства, следвайки хода на слънчевата спирала. Това положение особено ярко изпъква при създаването на новата шеста култура на бялата раса. Тази нова космична обстановка, чрез своите нови космични радиации, е от естество да внесе основни преобразования в цялата планета.

За новата шеста раса, която идва да наследи сегашната пета такава се подготвя нов континент, който ще изплува от дълбочините на Тихия океан. Стари континенти ще потънат в океанските дълбочини под напора на баласта, натрупан върху тях следствие на отклоненията, извършени от законите на Живота разумна пр2ирода - отклонения, извървени от индивидуалните, обществени, национални и международни единици и фактори.

Както се каза, раждането на една нова епоха се диктува от космическото положение на нашата слънчева система. Земята, кръжейки по пътя на Великата слънчева спирала, ще направи контакт с нови слънчеви системи, които подобно на нашата слънчева система кръжат около космичния център Алфеола. И ония дълбоки преобразования, които са проектирани да станат във всички области на нашата малка планета, се посочват от стрелките на световния часовник.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...