Jump to content

Recommended Posts

От книгите:

Великото и красивото.

Божествената мисъл.

Малки и големи придобивки.

Синове на възкресението.

За съдба дойдох.

Добри и лоши условия.

Ключът на живота.

Божествените условия.

Ни мъж, ни жена

С помощта на своята силна мисъл има хора, които могат да лекуват болни на разстояние хиляди километри без никакво лекарство. Мощно нещо е мисълта. Светлите мисли обновяват човека.

* * *

Мястото на кислорода е в кръвта, на азота - в мозъка, в нервната система, на водорода - в стомаха, на въглерода - в костите.

* * *

Съкратеният ритъм на сърцето е причина за неврастенията. Сърцето трябва да бие ритмично, равномерно. То е резервоар, в който се втичат и изтичат енергиите на космичния свят.

* * *

Слабият в здравето да обича. Ако страдате от ревматизъм, ишиас, треска, обикнете някого. Любовта е особено космическо течение, което минава през всички живи същества. Колкото по-правилно се приема и предава тази енергия, толкова по-здрав е човек.

* * *

Всички нервни заболявания се дължат на възпаления, на сътресения в задната част на мозъка. Човек не трябва да се гневи, тревожи, възбужда. Ако не може да разреши известен въпрос, ще го остави настрана.

* * *

Без зъби няма здраве, без любов няма живот. Зъбоболът се дължи на безлюбие.

* * *

Давид казва: „Господи, на ранина ще те потърся!" Това значи преди изгряването на слънцето ще общувам с Господа, да придобия енергия, която ще ми е нужна през деня.

* * *

Еднообразната храна, еднообразните мисли и чувства състаряват човека.

* * *

Научете се да трансформирате излишните енергии от задната част на мозъка си, тази енергия е причина почти за всички отрицателни мисли и неразположения. Понякога тя се натрупва зад ушите или около слепите очи и прави човека нервен, раздразнителен, обидчив.

* * *

Когато човек е болен, да се облича в бели дрехи. Здравият да сменя цветовете. Цветовете предизвикват движение, живот, затова често трябва да ги сменяте.

* * *

Хремави ли сте, ще стоите в топла стая, ще правите промивки на носа си със сол, ще пиете по няколко чаши гореща вода на ден, щом се изпотите, ще се преоблечете. Същото може да се направи и мислено. Мисълта е в състояние да измени вибрациите на човешкото тяло. При боледуване вибрациите на тялото са понижени, с мисълта си човек повдига вибрациите и в този случай микробите не могат да се размножават. Повече от седмица да не позволявате на хремата да седи у вас.

* * *

Хремата, треската, охтиката и ред други болести се дължат на размножаването на бацили в организма. Това размножаване представлява любовният им период, през който те минават. Човек става понякога жертва на тяхната любов и веселби.

* * *

Когато се говори за обновяване, разбирам намаляване па тежестта, която човек е турил върху себе си.

* * *

Движенията на ръката при писане на буквите оказват влияние на мозъка и нервната система, ако те са правилни, се отразяват благоприятно върху паметта, върху развиване на ума, развиват мекота в характера. Всички движения, които човек прави, определят неговото състояние. Срещате човек с наведена глава, едва си влачи краката, по това може да съдите, че нещо много му тежи, но ако върви със смела, сигурна стьпка, с изправена глава, ще мислите друго.

* * *

Ще ви дам едно упражнение за усилване на паметта. Онези, на които паметта е слаба, ще правят упражнението един месец. Туряте ръцете си на кръста. Вдигате десния крак така, че да го допрете колкото се може по-нагоре до бедрото на същия крак. После ще свалите крака и ще направите същото с левия крак. Така ще правите ту с десния, ту с левия крак в продължение на десет минути. Това упражнение развива стабилност, устойчивост и развива паметта.

* * *

Когато се решите, не хвърляйте космите си, но ги събирайте в торбичка, като съберете повече, ги занесете на планината и там на високо, на някой чист камък ги изгорете. Нека пепелта от космите се разнесе из въздуха, за да се оплодят идеите, които са минали през главата ви. Ще горите и ноктите си.

* * *

Съмнението, безверието, завистта, омразата, лъжата представляват утайки, които пълнят полето на етерното тяло, както и неговия мозък, а това се отразява върху белия и черния дроб, върху сърцето, върху цялата жизненост, те са ненужен товар, от който човек може да се освободи само с любовта. Любовта като силна струя да се пусне, за да очисти до дъно всички нечистотии.

* * *

За всеки човек е определено от какво ще умре и кога ще умре.

* * *

Ще проявиш милосърдие и сърцето няма да те свива, нито да тупа неправилно.

* * *

Щом сте неразположени, вземете лист, молив и започнете да рисувате за себе си както знаете, колкото можете,

така ще трансформирате състоянието си.

* * *

Мозъкът никога не заболява. Причината за заболяването се крие другаде. Мозъкът е устойчив; на десет хиляди болни един може да се случи да е болен и то задната част на мозъка, което се дължи на сблъсък между ума и сърцето.

* * *

Чрез постенето (глада) човек може да смъкне от тлъстините си, но не и да придобие някаква дарба. Постът усилва волята, но дарби не развива, с него човек разбира, че не се умира от глад. Да яде човек много, това е наследено.

* * *

Задачата на животните е да събират магнетизъм. Докато животните са здрави, и хората ще бъдат здрави. Ако сме приятелски разположени към тях, ще се ползваме от магнетичните сили, които са складирани в тях.

* * *

Много от вашите състояния и болести са чужди, възприети от вас чрез внушение. Видели сте някой човек със счупен крак, преживели сте неговото състояние и след време и вас ви заболи на същото място. Понеже е дошла болката по пътя на внушението, пак по този път трябва и да си отиде.

* * *

Понеже хората не водят добър живот, златото е в много малко количество. В океаните има около десет милиона тона злато, но в разтворено състояние, а не твърдо. Там то служи да запази живота в океаните, принадлежи на животните, които живеят там, във водата. Златото, което е на и в земята, принадлежи на хората, животните и растенията. Колкото по-добри стават хората, толкова и златото се увеличава. Хората се нуждаят не само от външно злато, но и от злато в кръвта. Колкото то е повече, толкова човек е по-здрав. Когато имате злато в кръвта си, и външното ще дойде.

* * *

Колкото по-малко яде човек, толкова повече се увеличава животът. Хората се ползват от храната дотолкова, доколкото съзнават, че тя е жива и Бог живее в нея, значи да знае каква храна, колко и кога да я яде.

* * *

Много цивилизации са изчезнали по причина на месоядството - атлантската така изчезна, сегашната пак така ще изчезне. Падането на зъбите, оголяването на главата, хлътване на гърдите, израждането се дължи на употребата на месото. Изискват се най-малко десет поколения, които да са водили чист живот, за да може да се изчисти от тези отрови човек.

* * *

Отивате при болен, който се оплаква от главоболие. Вие туряте ръката си на главата му и той оздравява, но вие се разболявате, защото не знаете къде да поставите ръката си. Като отнемете болката и скръбта на някого, вие трябва да знаете къде да я турите.

* * *

Ако паметта ви е слаба, молете се да се усили, ако очите ви са отслабени, молете се да ги усилите или дружете с хора, на които очите са силни.

* * *

Според мен 24-часов пост съзнателен се равнява на десет дни механически пост. Някой твърди, че клетките на тялото се обновяват в продължение на три месеца, според други - в продължение на седем години. Аз мисля, че в 24-часов абсолютен пост, без вода и храна, чисти и светли мисли, благородни чувства, молитвени часове, клетките на тялото могат напълно да се обновят, като през време на поста бъдем весели и никакви отрицателни неща не ни занимават и смущават. Числото 24 е добро и хармонично, то съответства на обръщането на земята около оста й. Минат ли тези 24 часа, хапнете си нещо мъничко и леко и благодарете на Бога. Числото 24 ще ви постави в хармония със земята.

* * *

Отрицателните мисли се дължат на излишната енергия, която се натрупва в областта на слепите очи, дето предизвиква голямо напрежение. Ако човек не може да трансформира тази енергия, става индиферентен, не му се яде, не му се работи. Дойде ли такова състояние, човек не бива да се излежава, да стане, да се преоблече, да се измие, да се помоли на Господа, да се проникне от желание да изпълни волята Му, да направи някому едно добро. Нека се опита да направи усилие, да преодолее инертността.

* * *

Промяната в цвета на очите е в зависимост от промяната на умственото състояние, или се дължи на отслабване на вибрациите на мозъка, което отслабване се отразява на блясъка на очите. Цветът на очите служи за диагноза, за определяне на умственото състояние. Очите са огледало на вътрешния живот. Погледът трябва да е мек, топъл, спокоен.

* * *

Продължителността на живота зависи от правилните отношения, които човек има към Първата Причина, към ближния си и към себе си. Човек сам определя линията на живота си - дали ще бъде къса или дълга. Като изучавате закона на наследствеността, ще видите, че цели родове следват живота на късите линии, а други - живота на дългите линии. Деца, родени от родители, които произлизат от рода на дългите линии, ще живеят по-дълъг живот и обратно.

* * *

Понякога, ако бащата е гениален, синът не излиза такъв. Бащите са слаби да предават гениалност си на децата. Майките могат да предават повече неща на синовете си, отколкото бащите. Гениалността се предава по женска линия, по линия на чувствата.

* * *

Научете се да ядете малко, защото ще дойде време, когато ще бъдете поставени при условия да ядете един път или два пъти в седмицата, затова отсега се подготвяйте.

* * *

Не пипайте много студени предмети, нито много горещи. Каквото и да изследвате, поставяйте го на такова разстояние от себе си, че то да произведе в съзнанието ви приятност, а не ужас или страх, или неприятно усещане.

* * *

Човешката ръка е антена, чрез която се приемат и предават природни енергии.

* * *

Не гледайте и не задържайте в съзнанието си грозни картини.

* * *

Когато не сте разположени, вдигнете ръцете си нагоре с дланите навън и отправете мисълта си към възвишения свят. Ако състоянието се измени, злото е външно, ако не се измени, потърсете вината у себе си, изправете веднага погрешката.

* * *

Ако сте разгневени, напръскайте се малко с вода или с гюлова вода.

* * *

Мозъкът е съставен от два вида материя: физическа, която се разлага, и духовна (ефирна), която не се разлага. Върху духовната материя на мозъка са отпечатани всички човешки мисли. Като умре, човек взема със себе си именно тази материя. Този мозък дава образа на лицето на заминалия.

* * *

Когато човек забележи в себе си някоя отрицателна черта, лошо чувство или някаква тежест, може да пости няколко дни с цел да се освободи от тези неща.

* * *

Престъпленията се отразяват на лицето на този, който ги

е направил, отразяват се на равновесието му. Праведният пази равновесие, върви изправен, движенията му са пластични, съзнанието е всякога будно.

* * *

Защо човек ослепява? Защото не е живял според законите на разумната природа. Когато човек се тревожи много, тревогата произвежда сътресение първо на стомашната му система, после на дробовете му, от дробовете на мозъка, оттам на очния нерв. Щом той отслабне, човек постепенно губи зрението си. За да го възстанови, ще започне по обратен път: ще възстанови нормалното състояние на мозъка, дробовете, стомаха, после ще намери причината, която е произвела сътресението, за да я премахне. Сътресенията всякога произвеждат разширение или намаление на пространството между молекулите на живата материя. Когато в междумолекулните пространства на материята се събере повече енергия, която не може да намери изход, там се развива магнетична сила. Който не може правилно да използва тази енергия, почва да иска какво ли не, става алчен, недоволен, разстройва се, молекулите на нервната система изгубват своята пластичност и магнетизмът не може да се предава по нея. Гняв, припадъци, треперения се дължат на голямото количество енергия, събрана между молекулите, която търси да излезе. Събраната енергия в междумолекулното пространство като по-гъста минава в междуатомното, дето функционира електричеството, и по този начин тези енергии се взаимно обменят. Ако човек подпушва в себе си енергиите на едно висше желание, в него настава сътресение и ако не му отвори път, ще го сполети нещастие. Щом му отвори път, събралата се енергия в междумолекулните пространства ще мине в междуатомните пространства. Спирането на енергията там се придружава с експлозия - тази е причината за внезапната смърт на хората. Когато една бомба експлодира у човека, тя причинява смърт.

* * *

Мислите на човека проникват в междумолекулното пространство на мозъчната нервна система, а чувствата в между-атомното пространство на симпатичната нервна система. Ако човек не даде възможност на една мисъл да се реализира, тя ще предизвика взрив в мозъчната нервна система, ако подпуши чувство - ще предизвика взрив в симпатичната нервна система. Ето защо не трябва да се противодейства па добрите мисли и чувства. Също земетресенията се дължат на напрежението, което изпитват силите на земята в междумолекулните й пространства. Напрежението върху силите на природата не е нищо друго освен космическа енергия, която иде от хората, от всички живи същества на земята. Живите хора са врати, проводници на енергии. През човека като през най-висша форма минават най-висши енергии.

 

Материята живее и съществува поради космичния човек. Ние сме дошли на земята, за да може тя да живее. Когато казваме, че човек е причина за земетресенията, подразбираме онези човешки мисли, които са в състояние да подпушат междумолекулната енергия на земята. Чрез земетресенията природата уплашва хората и по този начин тя трансформира енергиите си.

 

Новият човек ще се разговаря с атомите и молекулите на тялото си като с приятели. Сутрин, като става от леглото си, ще ги запитва в какво състояние се намират, имат ли излишна енергия в празните си пространства, за да вземе мерки, да отвори всички пътища, да излезе тази енергия навън. Ако имат излишна енергия в себе си, човек веднага ще направи едно добро дело и ще ги освободи от излишния товар.

 

Окултният ученик заболее ли, няма да го лекуват лекари, но ще се лекува със следната формула: Л - на втора степен, М - на четвърта степен, и Р - на пета степен, или трябва да вземе две части любов, четири части милосърдие и пет части разумност, да ги смеси заедно и да образува от тях разтвор, с който да се лекува. Ще вземе чист стъклен съд, ще налее в него половин килограм чиста вода. След това ще потопи във водата трите си пръста - палец, показалец и среден, ще ги държи десет секунди и ще вложи в нея две части от любовта. След известно време ще потопи четирите си пръсти във водата, ще ги държи 15 секунди и ще вложи четири части милосърдие. Най-после ще потопи и петте си пръста, ще ги държи 20 секунди и ще вложи пет части от разумност. Щом е неразположен духом или страда от болест, ще взема от тази вода по три пъти на ден - сутрин, на обяд и вечер, по една супена лъжица. Тази рецепта е само за окултните ученици, да не се изнася навън. От всеки пръст тече известен род енергия, която се мени всеки момент. Всяко вдигане на ръцете означава изтичане на енергия.

* * *

Всяко число представлява една конкретна идея. Ако ми кажат, че някой човек е висок 165 см, пред мене веднага изпъква с определена големина на очите, на ушите, на устата, на носа. Животът на човека зависи от дадените за него числа. Числото 165 е физическа мярка, но тя определя проявите на даден човек. Всеки уд от човешкото тяло отговаря на известно число. Още при създаването на очите например разстоянието между едното око и другото е измерено с рационално число, но родителите със своя неправилен живот могат да изменят това число, да изопачат неговия характер.

* * *.

Между височината и широчината, както и между всички части на тялото, има известно съотношение. Главата, мозъкът и сърцето също се измерват по височина и широчина.

* * *

В трептенията на светлината се забелязва по едно качване и слизане. Всяко качване и слизане съставляват едно цяло завъртане на светлината, на светлия лъч, което се състои от 800 билиона трептения, по 400 билиона трептения на едно качване и по 400 билиона на едно слизане. Учените ще се уверят някой ден, че светлината се движи в кръгове, но спиралообразно. Светлината е проводник на енергии, но същевременно и всеки светлинен лъч е проводник на друг род енергия. В това отношение слънчевият лъч е толкова материален, колкото е материална тръбата, през която тече вода, или жицата, през която минава електрическа енергия.

* * *

Причината, загдето българите обичат да ядат кисело, е, че те живеят в гъстата материя, за разработването на която са необходими киселини.

* * *

Светлината е съставена от 12 вида материя, необходима за създаването на човешките добродетели. Например, който иска да бъде милосърден, той трябва да извлече от светлината точно тази материя, която е необходима за съграждането на милосърдието. За съграждането на коя и да е добродетел се изисква и съответна материя. Това може да постигне този, който разбира законите на светлината.

* * *

Земята е обвита с тринадесет обръча или сфери, които представляват особен род трансформатори на слънчева енергия. Всеки обръч пречупва светлината по свой специфичен начин. Това показва, че тези 12 обръча не са в едно и също положение. Същевременно всеки обръч е направен от особена материя, много тънка, през която проникват съответни за нея сили. Тези сили пък са свързани с възвишени светове, които работят върху хората, както и върху всички живи същества. Чувствителният човек долавя тези влияния върху себе си. За да разберете тези течения, както и тяхната посока и движения, трябва да имате на разположение ред картини, да гледате като на кинематограф.

* * *

Червеният цвят е на страстите.

* * *

Привилегия е за човека, ако може да прекара на земята 120 години.

* * *

Ако днес растенията страдат и боледуват, то се дължи на хората, които не спазват природните закони. Растенията не боледуват по свои собствени причини, но вследствие неправилния, нечист живот на хората. Цялата атмосфера в София и около нея е пълна с нечисти мисли. Трябва да дойдат повече добри хора в градовете, за да очистят тази атмосфера. Добрите мисли са нещо като вентилатори, които ще дезинфекцират нечистите места. Когато е ветровито, а небето мрачно, съберете се сто или двеста, или повече души на едно място, отправете своята чиста мисъл нагоре и след малко небето ще почне да се изяснява.

* * *

За вас не е важно да живеете в цветовете, но в енергиите на тези цветове. Цветовете оказват пасивно въздействие върху човека, те само го залъгват. Който иска да преобрази живота си, той трябва да се свърже със самата светлина, да се ползва от нейните енергии.

* * *

Подиграват се българите сега, че ние сме се покланяли на слънцето. От памтивека още хората са се покланяли на слънцето като източник на енергия. Кой не е излагал гърба си на слънцето? Слънцето е богата каса, която всеки може да ползва.

* * *

Ако някой земледелец може да концентрира мисълта си

 

към слънцето така, че да отправи енергията му към земята си, по този начин тя ще се оплодотвори много по-добре, ще даде по-добри резултати, отколкото ако би я наторявал. Умният човек може да натори нивата си със своята мисъл само много по-добре, отколкото ако би я наторявал с каквито и да било соли.

* * *

Използвайте мисълта си не само за наторяване на нивите си, но за подобряване изобщо на живота си. Колкото повече слънчева енергия приемате в себе си, толкова повече мекота и магнетичност ще се развие у вас. Тогава, където и да влезете, всички ще ви обичат. Българите вярват в полаз-ване и наистина такива хора носят нещо хубаво.

* * *

Гладът съществува между всички живи същества, дори и между напредналите същества, и между ангелите, само че те задоволяват глада си по естествен, вътрешен начин.

* * *

В човешкия организъм има много органи, които още не са турени в действие, вследствие на което човек не разбира много неща.

* * *

Днес хората хвърчат с аероплани, но за в бъдеще ще хвърчат и без аероплани.

* * *

Мир може да има само в изобилието.

* * *

Ораторите, преди да са започнали да говорят, да изпият няколко чаши гореща вода, за да не им пресъхва гърлото.

* * *

Ако някой е болен и обезсърчен, нека се обърне към слънцето, да приеме от неговата енергия.

* * *

Излагайте се на слънчевите лъчи, за да сте здрави, бодри, весели и за да се свържете с Бога.

* * *

Само слънчевата енергия е в състояние да възстанови силата, здравето. Енергията от Венера ще внесе любовта в човека, а енергията от Меркурий ще го направи умен.

* * *

Всички отрицателни чувства - омраза, гняв, завист, ревност, се дължат на натрупване на излишни вещества в ас-тралното или звездното тяло на човека. Гордостта, самосъзнанието, амбицията и други се дължат на излишни вещества в неговото умствено тяло.

* * *

Докато през дрехите на хората минават железни игли и машини, нищо ново не може да се очаква от тях. Ризите на здравите хора трябва да се шият или плетат със златни куки, със златни игли. Железните игли носят нещо нехармонично в характера на здравите.

* * *

Доброто и злото са сили, които работят както в природата, така и в организма на човека. Тези сили се предават по влияние от човек на човек, както болестите. Ако вашата шивачка страда от заразителна болест, тя ще остави част от болестта си във вашата дреха.

* * *

Който иска да си създаде ново тяло, трябва да пази чистотата на физическото, астралното и умственото тяло и да държи връзка между тях. Сърцето е център на звездното тяло, а мозъкът - на умственото.

* * *

Зад всеки закон седи едно разумно същество. Законът е израз на висша разумност. Законът изключва всякакво безправие. В света съществува абсолютна правда, която въздава всекиму заслуженото.

* * *

Смъртта е бирник, който услужва на кармичните духове. Тези духове са наречени още стражари. Те присъстват при всеки умиращ и спорят за душата му.

* * *

Сатаната е управителят на земята, или наречен „князът на света". Не говорете лошо за никого, не говорете лошо и за този дух, за княза, или още наречен паднал дух. Да се занимава човек с погрешките на хората, това значи да се трови. За каквото човек мисли и с каквото се занимава, такъв става.

* * *

Сълзите на човека крият в себе си едно от великите блага за неговата душа. Наблюдавали ли сте в продължение на един час колко сълзи сте пролели? Може да попивате сълзите си с чиста, мека, хубава кърпичка или да ги събирате в малки шишенца, като слагате етикетче на всяко шишенце и на него написана датата кога сте плакали и колко грама сте събрали. Не е хубаво да ви падат сълзите на земята. Не е лошо човек да плаче. Все ще му олекне на душата. Да плачеш е едно, да ревеш е друго. Ревът не изразява скръб.

* * *

Приятно е да срещнете човек, от когото излиза светлина. Главите и сърцата на някои хора светят.

* * *

Когато заболее някой, първата му работа е да се лекува, като се обърне към Господа с молба да му даде правилен метод за лечение или да му изпрати някой човек, който да му помогне.

* * *

Някои баби лекуват болни така: измерват пръстите му, написват числата на бяла, чиста хартийка и после я изгарят. Пепелта от тази хартийка разтварят във вода и дават на болния да пие. Други баби измерват главата на болния и го лекуват по същия начин, както при измерването на пръстите. Ще кажете, че това са суеверия. Суеверия не съществуват.

* * *

Природата е създала човека по строго определени математически и геометрически отношения. При отклонението от правия път стават отклонения и в тези числа. Ако разглеждате научно добрия и лошия човек, ще видите, че те коренно се различават: главата, ръцете, лицето, дори и космите на добрия човек отговарят на други числа в математическо и геометрическо отношение от тези на лошия човек. Ако вземете косъм от престъпник и го прекарате през пръстите си по цялата му дължина, ще видите, че той е гладък, но има много възли. На добрия човек косъмът е гладък, мек, приятен на пипане. Мислите на човека се отразяват на космите му. Лошите мисли правят космите корави, груби и неравни.

* * *

Природата е безпристрастна, тя всичко хроникира. Няма престъпление, последствията на което да не се проявят поне в четвъртото поколение. Никой не може да избяга от този закон.

* * *

Лозите пускат един сок, когато се изрязват - може да се употребява този сок против очеболие.

* * *

Съзнанията на хората от физическия и духовния свят са така преплетени, както са преплетени дърветата в една гора. Ако тези съзнания са хармонично преплетени, хората живеят добре.

* * *

В лявата ръка, в лявата страна на човека е скрито всичкото му богатство, пазете го. Дясната страна служи за охрана на това богатство.

* * *

Болестите не са за всички хора, но само за онези, които се отклоняват от Божия път. Лекарите са необходими само за грешните хора, но не и за праведните. Праведният е лекар сам на себе си.

* * *

Сегашната старост е резултат на напразно изразходване на божествената енергия, който я пилее безразборно, преждевременно остарява.

* * *

Земята се е наклонила, по-скоро оста й на 23 градуса - това число е символ на размирие. Между наклонението на земната ос към нейната еклиптика и моралния живот на хората съществува известна зависимост. Това наклонение на земната ос е създало един упадък на моралния живот, а упадъкът се дължи на обстоятелството, че при такова отклонение на земната ос земята се намира в такова положение, че чрез особена събирателна леща привлича само отрицателните космически енергии от пространството, а отблъсква положителните. Според наклона на земната ос земята днес няма възможност да привлече положителните възходящи космически енергии. Поради това днес хората не са така добри, както би трябвало да бъдат.

* * *

Хлябът не бива да се реже с нож, особено ако ножът е железен. Вилиците, лъжиците и ножовете трябва да са сребърни или златни, но не и железни. Желязото и калаят трябва да се заместят със злато и сребро, съдовете ви направени от най-фин и чист порцелан или стъкло, но най-добре да са златни и сребърни.

* * *

Ако разгледате кръвта на някой престъпник, ще видите колко отрови съдържа тя. Лицето му е деформирано. Лицето не трябва да бъде нито много широко, нито много тясно. Очите не трябва да са нито много близко, нито много далече от носа.

* * *

Въпросът за месоядството не е само за земята, той съществува и в духовния свят, дето има напреднали същества, ангели, които някога са паднали и днес като месоядни изсмукват соковете на хората. Някой е вегетарианец, но същевременно дава пари под лихва. Той не трови кръвта си като месоядеца, но трови душата си.

* * *

Всички велики хора са се хранели с малко, но съдържателна храна, и са се хранели чрез порите, чрез въздуха, чрез светлината. Яли са естествена и прясна храна, а не консервирана.

* * *

Никой няма право да реже езичетата на малките птиченца, никой няма право да чупи краката или крилцата им, никой няма право да набожда телцата на насекомите, да убива умишлено зайци, животни, да унищожава форми, създадени от Бога. За всяко направено престъпление човек до четвърто поколение ще носи наказанието си.

* * *

В природата има много лечебни растения, които, употребени на място, могат да освободят човека от ред болести. Някои растения могат да правят операции.

* * *

Праведният знае законите, чрез които да акумулира топлината и студа, вследствие на което не усеща и не се измъчва нито от големия студ, нито от горещините. Този акумулатор е в мисълта му, неговата мисъл е положителна. Чрез мисълта си той може да спре вятъра. Вятърът е въздушно течение, което може да се усилва и отслабва.

* * *

Господ създаде животните по съвсем други причини, а не за да ги ядат хората, като им определи служба да бъдат в услуга на човека, но не и да се колят от него. Житото, царевицата, ръжта, зърнените храни и плодовете Господ определи за храна. След грехопадането хората станаха месоядци.

* * *

Сърцебиенето не може да се лекува с инжекции, защото причините за него са психични. Тези причини са образували ред отрови, които са влезли в кръвта на неговия организъм. А природата не търпи никакви нечистотии, никакви отрови, никакви чужди вещества. Тези чужди вещества са полуорганически и непременно трябва да излязат вън. Сърцебиенето се дължи на ред противоречиви мисли и желания, които са непотребни за ума и сърцето. Един от хубавите методи за лекуване е музиката. Различните музикални инструменти оказват специфично влияние върху отделните хора. Сърцебиенето се лекува с песни, които започват с тона ДО, но не взет с камертон, а естествен тон ДО. Ако тонът ДО е взет правилно, човек може да възприеме животворната енергия от слънцето и да я предаде на всички удове. Пеещият има условия да оздравее.

* * *

Който е болен, да пее и свири, а който е само недоволен, да почне да рисува.

* * *

Хилави, болни родители не могат да имат здрави деца и велики идеи.

* * *

В едно денонощие има много красиви неща, но изгрява-нето на слънцето е най-красивият момент; също изгряването и залязването на Венера и Сириус.

* * *

„Дерзай, дъще, твоята вяра те изцели". Тази жена страдаше от кръвотечение 12 години, но не легна на легло и не търсеше лекари. В нея имаше нещо здраво, на което тя се подчиняваше. Тя се бореше с болестта си, тя повярва, че ако само се докосне до дрехата на Христа, ще оздравее. И така стана. Хиляден народ се притискаше до Христа, но той не усети, а само нея усети, защото сила излезе от него при докосването.

* * *

Има хора, родени при най-благоприятни планетни съчетания, при пълна вътрешна хармония и затова те, като срещнат някой човек, провървява му, те дават импулс, надежда на хората.

* * *

Дърветата са разумни същества.

* * *

Всеки човек може да бъде виден химик, да впрегне силите

28

и своя организъм, да превърне неблагородните елементи в себе си в благородни, а това зависи от количеството и качеството на разумните души - клетки, които живеят в човека.

* * *

Щом хората изправят живота си, и слънчевите петна ще изчезнат. Има петна на слънцето, които показват греховния живот на Венера, на Юпитер, на Марс, на Сатурн; тези петна се различават едно от друго. Тези, които показват живота на земята, са черни като въглени.

* * *

Христос не е пекъл риби, но е благословил рибите, с това той им е отворил път към по-висока форма. Когато хората ядат риби, с това рибите изплащат своята карма и минават в по-висока форма на развитие.

* * *

В света съществуват хора чисти и свети, които излъчват от себе си особена вътрешна сила, която храни човека както физическата.

* * *

Всяка дума крие в себе си известна сила. Ако концентрирате ума си върху дадена дума, вашият мозък ще се свърже със силата, която е вложена в нея, и ще изпитате ободряване или отпадане според характера на думата. Има думи, които веднъж произнесени, човек не иска да ги повтаря, защото е усетил какво вредно въздействие са оказали върху мозъка. Например, ако човек няколко пъти каже: „Ще се разболея", ще усети тяхното действие върху организма си. И обратното, ако болният повтаря „Ще оздравея",

 

той наистина ще оздравее. Туберкулозният вместо да лежи, нека излиза на разходка и си казва тези думи постоянно по цял ден, да диша и да пее.

* * *

Здравето е качество на човешкия дух и човешката душа.

* * *

Неестествената храна, която днес хората употребяват, внася в тях много болести, пороци, омраза, умора, разрушение.

* * *

Ако черният дроб в човека се разстрои, през ума му минават отрицателни, нисши чувства и мисли, жестокост.

* * *

И растенията, и животните се привързват към човека, достатьчно е той да им даде малко от любовта си, за да я почувстват.

* * *

За да се развива добре мозъчната система, човек трябва да се роди около 22 март, деня на равноденствието, и ако майката е в особено повдигнато състояние на духа и душата.

* * *

Водата, въздухът, храната, светлината, музиката са лекарите на човека.

* * *

Когато човек каже, че може да направи всичко добро, умът му се усилва.

* * *

Между слънцето и човешкия организъм съществува такава връзка, каквато между Бога и човешката душа - без тази връзка човек не може да се развива. Умът на човека може да се развива само под влиянието на Божия Дух.

* * *

Човек трябва да работи еднакво с любовта и с мъдростта, с лявата и дясната страна на мозъка си, за да разпределя еднакво неговите енергии. Това не спазват хората, затова и кръвта не се разпределя еднакво по всички органи на тялото им. Енергията, която излиза от мозъка, също трябва еднакво да се разпределя, мисълта трябва да прониква през всички клетки, за да бъде човек здрав.

* * *

Всичко, което ви е дадено, струва милиони, билиони, с нищо не може да се откупи, а вие се смятате болни и нещастни.

* * *

Щом месото не е живо, то е отровно.

* * *

Човешкият организъм е съставен от 60 трилиона, с осемнадесет нули, клетки, които се отличават с голяма интелигентност. Всички тези клетки включват в себе си качества и способности на същества от различна култура и интелигентност. Например някои от тези клетки носят културата на растенията. Има клетки, които знаят законите на кристализирането. Трети са минали през културата на рибите, на птиците, на млекопитаещите. Има и такива, които са минали през културата на високонапреднали същества. Тези именно клетки днес образуват мозъка. Мозъкът - това е човекът. Ако

 

махнете главата на човека, той ще е животно.

* * *

Ако на злото отговаряш със зло, ти повече го засилваш. На доброто отговаряй с добро.

* * *

Кожусите, които днес шопите носят и зиме и лете, са навик, останал от ледената епоха, през което време те са живели. В подсъзнанието си те носят спомени за тази епоха и очакват пак да дойде.

* * *

Който се е опитвал да се бори със злото, той всякога е бил побеждаван. Злото е мощна сила, пред която цели светове са изчезвали.

 

Злото е космическа сила, пред която трябва да се пристъпва с благоговение. Злото се побеждава само с доброто. Ако злото изчезне, човек не може да се прояви, и ако доброто изчезне, човек също не може да се прояви.

* * *

Остаряването е най-ужасната патология; това са микроби, мислите за старостта. Когато се заразят от тези микроби, хората остаряват, те са като термитите, изяждат всичко свещено в човека, като оставят само кости от него.

* * *

При храносмилането не е достатъчно само да се образуват хранителни сокове, но те трябва правилно да се окисляват, за да придадат на кръвта чист червен цвят. Чистата кръв съдържа в себе си всички жизнени елементи, както и кинетична и потенциална енергия, които са причина за образуването на мисълта. При кръвообращението става и обратно течение на кръвта, което може да се върне към духовното тяло на човека. Кръвообращението не е само физически, но и духовен процес. Под физически процес разбираме само това, което е видимо и може да се подложи на опит. Има неща, които с обикновено око не може да се видят и да се подлагат на опит.

* * *

Ако проследите пулса на човек, в когото божественият Дух работи, ще видите, че има голяма разлика в сравнение с пулса на друг, в когото този Дух не работи. Там, където Духът работи, пулсът е ритмичен, хармоничен.

* * *

Ние сме дошли до пулса на кръвоносната система, който се изразява чрез сърцето, но и сърцето само по себе си има свой пулс.

* * *

Вие трябва да дойдете до онова съзнание, при което повече да не остарявате, на тази възраст да се задържите.

* * *

Бързането е лош признак, постоянство се изисква.

* * *

Много хора ослепяват по единствената причина, че не четат и не учат, или че не мислят. По същата причина осакатяват и ума си.

* * *

Гордостта прави хората сухи, а сухотата показва, че мислите на човека не са естествени. Голямата влага е друга

 

крайност, тя образува в човека отлагания и той напълнява. И сухотата, и влагата са болезнени състояния. Нормално е човек да е изтъкан от мускули, нерви, тялото да е пластично, движенията - хармонични.

* * *

Който не води морален живот, има зле устроен мозък и ще бъде изложен на чести заболявания. Няма да мине болест, която да не го засегне.

* * *

Най-малките промени стават в мозъка; той не се изтощава, не се изразходва както тялото. Веществото на човешкия мозък се отличава с голяма устойчивост. Най-големият капитал е вложен в мозъка.

Мозъкът е създал лицето. От лицето познаваме състоянието на мозъка. Също така и от ушите, от очите, от обонянието, от вкуса познаваме състоянието на мозъка, а щом знаем състоянието на мозъка, ще знаем състоянието на цялото тяло.

* * *

Когато силите на мозъка функционират правилно, когато те са правилно съчетани, тогава божественото се проявява най-силно в човека. От такъв човек излиза светлина, погледът е мек, топъл, благородство лъха от него.

* * *

Ако очите са много малки, това показва, че приемат малко физическа светлина, което е опасно за мозъка. Ако очите са много големи, те приемат физическа светлина повече, отколкото трябва за мозъка, това е друга опасност.

 

При малката светлина мозъкът губи своята влага и изсъхва, при голямата светлина той приема повече, отколкото трябва влага, вследствие на което в него става едно гниене.

* * *

Първият свят на човека е неговата глава. Вторият свят започва от шията, обхваща гръдния кош, сърцето, белите дробове и част от стомаха. Третият свят започва от стомаха надолу, червата, черния дроб, бъбреците. Черният дроб представлява човека на сърцето или чувствения човек. По форма човек е конусообразен, горе на раменете е по-широк, долу - по-тесен. Това показва слизане на човека във физическия, материалния свят. Съвременните хора още не живеят в своята глава. Каквото мислят, едва едно на хиляда е вярно. В областта под лъжичката се намира така нареченият стомашен възел, който е свързан със симпатичната нервна система.

* * *

Цялото пространство е жив проводник на мислите на хората. Това, което сега говоря, веднага се приема от радиовълните в пространството и в 24 часа най-много може да обиколи земята и да се върне там, откъдето то е излязло. Разбира се, за правилното предаване и приемане на мислите от значение е интензивността им, както и устройството на радиоприемника. От значение е и откъде идват вълните. Както човешките мисли се предават, и мислите от невидимия свят - те се наслояват в пространството на дебелина 1-2 см. Чувствителният човек веднага ги възприема и затова понякога настроението се повдига, някога - спада.

* * *

Не можеш да храниш, да развиваш мозъка си без любов. Любовта е храна на мозъка.

* * *

Главата не трябва да бъде на темето плоска, а отгоре закръглена като кубе.

* * *

Когато костите на човека са груби, това говори за груб, нисш живот. На добрия човек костите са по-фини, кожата по-деликатна, порите по-ситни, космите тънки и меки. Такива косми са добри проводници на слънчевата енергия, както и на божествените мисли. Чрез храната си човек може да подобри космите си.

* * *

Ангелският свят е взел участие при създаване на човешките гърди.

* * *

Който може да гладува и знае как да гладува, той продължава живота си. Глупавите и неразумните не знаят как да гладуват и не могат. На всички хора по лицето на земята казвам да не строят големи и високи къщи, защото няма да мине много време и земната кора ще претърпи големи огъвания и от тези къщи нищо няма да остане.

* * *

Разумният човек не трябва да насочва ума си към материални работи и блага, защото те ще го спъват в духовното му развитие. Думата „смърт" и думата „земетресение" съществуват за физическия свят, в божествения свят такива думи не съществуват. Поведението на хората създава тези думи. Отрицателните мисли, чувства и действия влияят върху земята така, както експлозивните вещества, турени под някоя канара, я разрушават само като се тури запалка.

* * *

От небето наредиха на Сатурн с камшик да управлява българите, за да им смекчи малко твърдите глави.

* * *

Адът се намира в червата на човека. Ето защо, когато се наложи някой лекар да лекува някого, най-първо му очиства червата.

* * *

Във вътрешността на земята също живеят разумни същества. Земята е жив, велик организъм, в който живее една възвишена, разумна душа, със съзнание, каквото има и човекът.

* * *

Ако в червата на човека се събират много нечистотии, природата не е виновна за това, виновен е човекът, който не се е въздържал. Задръстване става и в дробовете, и в ума, и в сърцето.

* * *

Правдата се пише на лицето и безправието - също. Истината се пише на лицето, и лъжата - също.

* * *

Ако има един праведен в София, а стане земетресение,

София няма да пострада. Чирпан и Пловдив пострадаха, защото не се намери един човек праведен.

* * *

При всяко земетресение от почвата се освобождава голямо количество космическа, електрическа енергия, която отива към слънцето. Умният и разумният може да я употреби за творчески цели.

* * *

При бедствия човек, свързан ли е с Бога, не трябва да бяга.

* * *

Защо страдате от ревматизъм, защо имате невралгия в лявото полушарие на мозъка си? Защо сте късогледи? Защо сърцето ви е пълно с омраза? Обърнете тези отрицателни величини в положителни.

* * *

Любовта е динамична сила, която може да преустрои тялото, ума и сърцето.

* * *

Земята поглъща повече енергия, а дава по-малко, не е като слънцето, затова на нея не може да има мир и хармония.

* * *

Когато по-голямото тяло поглъща повече енергия в себе си, отколкото му трябва, в малкото тяло, с което е свързано, се произвежда студ. Когато голямото тяло поглъща по-малко енергия, отколкото му трябва, в малкото тяло се произвежда топлина. Понеже слънцето изпраща по-голяма топлина на земята, от това вадим заключение, че то е най-безкористното същество на слънчевата система. Слънцето асимилира най-много енергия в сравнение с другите тела, вследствие на което то изпраща тази грамадна енергия, която се развива у него по всички членове на неговата система, като им поддържа живота. Всяко тяло, което поглъща малко енергия навътре, а изхвърля повече енергия навън, може да стане център на нов живот.

* * *

Всичката енергия, която човек е получил от Бога, трябва да я изпрати в пространството, за да може божественият Дух да я използва за неговото направление. От спазването на това правило зависи и нашето развитие на земята.

* * *

Поставете ума си в едно почиващо състояние и ще може добре и правилно да учите, да възприемате.

* * *

Неестествените желания представляват натрупване на по-луорганическа материя в организма, затова човек надебелява. От такива натрупвания на излишна материя се образува атеросклерозата. Тази болест аз я наричам циментова мазилка. Лесно не се освобождава човек от тази втвърдена каша, ако веднъж е стъпил в нея.

* * *

На когото костта на черепа е дебела, не е готов за новата култура. Ако костта е тънка и гъвкава, мозъчните центрове са отзивчиви, възприемчиви към вълните, които идват от добрите и възвишени същества. Човек чрез вътрешното си радио може да се разговаря със съществата от невидимия свят.

* * *

Своенравният върви грубо, тежко, защото е твърд, упорит. Разумният човек върви леко, никой не го чува.

* * *

Порежеш ли се - не пипай, не чопли раната. Първо ще я почистиш, ще я превържеш и повече не пипай.

* * *

От сърцето и мозъка на човека излиза грамадно количество енергия, която разумно използвана би направила човека щастлив, богат, умен. Какво богатство, каква динамическа сила се крие в човека, в мозъка му, а той чака отвън да дойде някой и да му даде това, което иска.

* * *

Болният от неврастения е болен, защото не знае как да използва излишната енергия, която изтича от организма му.

* * *

В природата няма мъртви неща и в кристала има съзнание. Това, което хората смятат за мъртво, то е начало на живот, най-малкото, най-слабото проявление на живота.

* ’ * *

Никога не докарвайте нещата до крайния предел, не пожелавайте да бъдете по-радостни и по-щастливи от другите. Може ли човек на земята да преживява радостта на херувимите, серафимите, ангелите?

Не може. Тъй както е създадена днес нервната система на човека, тя не е в състояние да издържи на трептенията на висшата радост, каквато изживяват възвишените същества. Така както е устроен човек, той не може да издържи пито на висшите трептения на някои същества, нито на нисшите трептения на някои същества. Нервната система не е пригодена за това.

* * *

Любовта идва отгоре, тя е космическа енергия, която на земята временно се проявява, а расте и се развива само в божествения свят, затова идва и си отива, не стои на едно място. Затова, когато тя ви напусне, не скърбете, тя пак ще ви посети.

* * *

Всички учени и велики хора имат връзка с божественото съзнание, откъдето черпят сили за живот. Който има връзка с Бога, с божественото съзнание, той разполага с магическа пръчица, за него непостижими неща няма. Достатъчно е да удари с тази магическа пръчица, за да има всичко на разположение. Някои факири със силата на своята мисъл и воля могат да насадят например семка от портокал и в продължение на половин час да израсте портокалово дърво, да цъфне и върже плод.

* * *

Ражданията, умиранията, залюбванията, разлюбванията, колко параходи ще потънат - всичко е определено с точност какво ще се случи, това не се отнася само до човечеството, но и за отделните народи, за отделните градове и хора.

* * *

Има известни състояния у човека, които напълно зависят от другия свят. Когато обичате Бога, от другия свят ще дойде едно същество от висша йерархия да направи връзка с вас.

* * *

Славяните представляват стомашната система на човечеството, на общия организъм. Българите са черният дроб, специално жлъчката, а евреите представляват един малък възел, който се намира близо до сърцето, за в бъдеще те ще станат запушалки на дупки - това е голяма привилегия. Ако ти можеш да запушиш една дупка, която зее в раната на един човек, това е голяма привилегия за теб. За другите народи сега няма да ви кажа нищо.

* * *

Безсмъртието на тялото зависи от душата. Да получи безсмъртие човек това е една от великите тайни задачи в окултната наука.

* * *

Има сила в света, която възкресява хората - ЛЕМРУ на източен език. Тази сила съдържа Първичния закон, чрез който Бог е създал цялото човечество. В този Първичен закон съществуват известни условия, при които животът може правилно да се развива. При тези условия само най-разумни същества вземат участие в развитието на човека и той не може да бъде гениален, ако не е свързан с тези същества.

* * *

Има ли връзка между тебе и Божието съзнание, ще можеш да лекуваш болни само с поставяне на ръката си над болния.

Мощна е човешката мисъл, тя може въжетата, с които искат да обесят някого, да ги скъса. Може железни вериги да разтопява, пътя на хората да отваря. Абсолютно чистият човек може всичко, той има мощна мисъл и може да преодолява всички спънки и мъчнотии.

* * *

Златото не е хомогенно тяло, но химиците още не са успели да го разложат. Процесът, през който златото е минало, е завършен, в който са взели участие два живи елемента -затова то не се окислява.

* * *

Ако човек много често гладува, клетките му започват да се разрушават.

* * *

Когато кръвта минава през клетките на организма, всяка клетка задържа от нея само толкова, колкото й е необходимо, а излишната част от кръвта остава да върви нататък из организма, да продължава своя път. Клетките нямат хамбар, в който да складират излишъка от храната. Хамбарите в човешкия организъм са страшни. (Тази мисъл е от беседата „Тихият глас" държана на 31 декември към полунощ, 1928 година).

* * *

Яденето е свещен акт, затова не бива да се храните механически, а да благодарите през време на ядене на Бога и разумните същества за участието, което са взели при създаване на хранителните материали.

Тревогите и неправилната мисъл отслабват зрението. Ако

човек преодолее тези две спънки, зрението ще се усили. Бог не е създал човека с очила. Щом трептенията на очния нерв намалеят, зрението отслабва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...