Jump to content

Recommended Posts

1930-1931 година

От книгите:

Път към живота.

Абсолютна истина.

Просветено съзнание.

Методи за самовъзпитание.

Реалности и сенки.

Любов към Бога.

Извънредни беседи.

Нашето място.

Отиване и връщане.

Живот и отношение.

Събуждане

Слабата памет се дължи на осакатяване на нервните влакънца, които не са нищо друго освен антени, възприематели и предаватели.

Щом се подобри състоянието им, паметта се усилва. Това става по много начини. Един от тях е храната. Да се ядат орехи, но да се знае по колко. Също и да се използват и някои растения.

* * *

Адам се е отличавал с голяма ученост, но се е хранел с най-хубавите плодове. Йоан Кръстител се е хранел с мед и акриди. Той е бил много енергичен, медът е смекчавал характера му, акридите му придавали веселост и добро разположение.

* * *

Всеки плод крие в себе си лечебна сила, която трябва да се използва. Ако сте нервно възбудени, изяжте три петровки ябълки и неразположението ще изчезне.

* * *

Гневът е космическа сила, срещу която човек мъчно се бори. Но ако гледа широко на нещата, няма да се гневи.

Смъртта е дезорганизиране на материята. Обаче след това дезорганизиране настъпва ново организиране - два процеса неразривно свързани.

* * *

Скарването на двама души води към заболяване на единия.

* * *

Когато природата види, че някой се е натоварил много, тя му праща болест, да отнеме част от материята му.

* * *

Отслабването на паметта показва, че канализацията, по която тече тази енергия, е пукната някъде, вследствие на което част от нея изтича навън. За отслабването на разсъдъка, за разстройството на нервната система причината е същото.

Ако тръбиците на нервната система са тесни, а теченията, които минават през тях, са бързи, напрежението върху стените ще бъде голямо. За да не се пропукат те, силата на енергията трябва да се намали. Тази е причината за изтичане на нервната енергия. За да не става това, тези тръбици трябва да се намират под известен наклон, да се намалява напрежението на енергията. Колкото по-малък е наклонът, толкова по-лесно се уравновесяват енергиите.

* * *

Златото и среброто лекуват чрез еманациите, които изпускат.

* * *

Когато заболее, човек трябва да се свърже с енергиите на слънцето и на луната. Ако не може и не знае как, нека се ползва от онези растения и минерали, които са свързани със слънцето и луната.

* * *

Нечистата кръв помрачава съзнанието, изкривява мисълта.

* * *

Глаголът „имам" крие магическа сила в себе си. Употребявайте го при всяко обезсърчение, недоволство, страдание. Ако нямаш пари, обърни се към слънцето и поискай от него злато - то ще ти даде. Златото има магическа сила.

* * *

Ако ви боли корем или стомах, турете дясната си ръка на слънчевия възел, може и на стомаха, а лявата на кръста.

* * *

Като видя, че някой се свива от болки в корема, казвам му, че е несправедлив с близките си, че не живее добре с жена си, децата си, все ги ругае, затова го боли корем. Ще му мине, когато измени поведението си.

* * *

Ако възрастният човек се храни дълго време с мляко, ще осакати стомаха си.

* * *

Болката се явява в необичаните неща. Заболи те пръст -обикни го. Заболи те крак - обикни го. Заболи те на друго място - обикни го това място.

* * *

Причината за отслабване на зрението е, че хората нямат дълбока философска мисъл, каквато са имали първите човеци

и хората на древната мъдрост. Силата на зрението зависи от яснотата и интензивността на мисълта. Неспокойните и криви мисли втвърдяват нервите на зрението и те губят своята еластичност. Колкото по-нееластични са нервите на очите, толкова по-мъчно реагират на трептенията на светлината. За да не отслабва зрението, пазете се от чувствени вълнения.

* * *

Има центрове в човешкия организъм, които не трябва да се докосват, камо ли безразборно да се пипат. За да не стават експлозии, движенията трябва да се контролират.

* * *

Един от методите за усилване на паметта се заключава в ученето. Като учи съзнателно и с любов, човек не може да забравя.

* * *

Искате ли да знаете дали един човек е здрав, вижте го как спи. Ако се обръща постоянно на една и друга страна, ту се свива, ту разпуща краката си, той не е добре.

* * *

За да не отслабне паметта, усилете справедливостта си към всички живи същества.

* * *

Всяко неразположение се дължи на запушване на порите на физическото, астралното и умствено тяло. Нужна е абсолютна чистота на тялото, на сърцето и ума, за да се чистят и отворят тези пори.

* * *

Който лъже, че е болен, ще се разболее. Всяка празна дума се реализира - с това природата изразходва част от своите енергии, за които плаща онзи, който е предизвикал тази енергия.

Всяка идея, всяка добродетел, която може да се реализира, и на която един болен посвещава живота си, ще помогне да оздравее болният.

* * *

Природата има много лаборатории, в които се приготвят както външните, така и вътрешните органи на човека. Колкото по-добър, по-разумен и по-силен е човек, толкова по-здраво и фино са изработени неговите органи. Материята им е по-фина, по-доброкачествена. Както облеклото отговаря на вътрешните качества и на културата на човека, така и устройството на неговите външни и вътрешни органи отговаря на силите в неговия организъм.

* * *

Ако живее съзнателно и изпълнява Божиите закони, човек продължава живота си.

Невъзможно е да изпълнявате Божията воля, а същевременно да боледувате или да живеете в сиромашия. Бог е дал изобилно вода, въздух, светлина, храна на хората, въпреки това те гладуват, мизеруват. Ако стомната е пукната и каквото се налее в нея изтича навън, кой е виновен за това? Пукне ли се гърнето, маслото почва да изтича, човек се състарява, почва свят да му се вие, боли го тук, боли го там, очите му се премрежват, но ако възстанови връзката си с разумната природа, с духовния свят, може да се обнови.

Според мен най-добрата храна е тази, която може да се намери навсякъде.

* * *

Библията съдържа рецепти за много болести. Тя е писана от хора, които са минали през големи опитности и са разполагали с големи знания.

* * *

Когато човек е радостен, изпитва приятно чувство в областта на слънчевия възел, а когато е скръбен, нещо го души и стяга, изпитва мъка. Иска ли да се освободи от страданието си или да се лекува, човек трябва да намери причината и да я отстрани. Причината за тъмнината в ума се намира вън от човека, вън от тялото.

* * *

Сълзите поддържат влагата в очите, да не изсъхват. Ако очите изсъхват, зрението отслабва. По-добре е да плаче човек, отколкото да вика, да крещи, да се гневи. По-добре е да плачеш за онзи, когото обичаш, отколкото да му се сърдиш. Добре е от време на време да си поплачеш, да почистиш прозорците си, но не и постоянно да ревеш.

* * *

Заслужава човек да посвети целия си живот, за да се научи да диша правилно. Когато се научите да дишате правилно, всичките ви работи ще се оправят.

* * *

Омразата е гъста, черна материя, която се отразява много вредно върху човека, ограничава го и го измъчва. Ако

той умее да трансформира тази материя, да я разреди, да я направи безвредна, тя няма да му прави впечатление.

* * *

За нисшите животни месната храна е необходима, но за един по-висок живот, какъвто е човешкият, тя е вредна и за физиката, и за психиката, най-вече за кръвта на човека. Колкото по-високо стои човек, толкова по-чиста храна употребява.

* * *

Като се нахрани, човек трябва поне четири часа да не яде, да даде почивка на стомаха си. Една от причините за осакатяване на човека е пресищането. Този закон е валиден и за физическия, и за сърдечния, и за умствения свят. Само чистите и светли мисли хранят мозъка. Човек не бива да храни мозъка си с безразборни мисли, както и стомаха си с несъответна, нечиста храна.

* * *

Поставете дланите си на болното място и кажете: „Аз живея в Бога, а в него не съществуват болести". При силна вяра веднага ще имате резултат, ще оздравеете.

* * *

Много от съществата, които живеят на физическия свят, се намират на ниска степен на развитие, вследствие на което черпят сила от ония същества, които стоят на по-високо стъпало от тях; попаднете ли на пътя им, те непременно ще черпят от вас, вие ще се обезсилите и за да си набавите енергия, вие пък ще черпите сили от висшите същества, от възвишения свят. Каквото и да правите, не може да се освободите от влиянието на нисшия свят. От едно място ще черпят от вас, от друго място пък вие ще черпите. Докато е свързан със земята, човек постоянно губи енергия, свърже ди се със слънцето, той черпи от неговите енергии и се възобновява.

* * *

Човек не трябва да си заминава за онзи свят, преди да е свършил работата си.

* * *

Не раздавайте старите си дрехи. Дръжте ги за себе си, все ще ви потрябват някога.

* * *

Всички отрицателни състояния правят човека грозен.

* * *

Когато иска да се предаде на размишления, човек трябва да застане прав, със спуснати ръце отстрани на тялото, десният крак малко напред. Това показва, че той е във връзка с разумни същества, които слизат и му помагат. Движения, които не придават нищо на човека, са безполезни, дори вместо да прибави енергия, той я изразходва. Чист и хармоничен живот, придружен с ритмични, правилни движения - това е здраве, сила, красота.

* * *

Мозъкът работи с възвишени сили и енергии. Не може да измените мисълта си, ако не измените дишането. Дишането е първото условие, което придава на човека известни добродетели.

* * *

Дишането и храненето са мярка за определяне степента на човешкото развитие. Който диша правилно, ще измени състоянието на храносмилателната и дихателната система и ще бъде господар на нисшите сили в себе си, ще пречисти кръвта си.

* * *

Душата на човек е в гърдите му, в дихателната система. Слънчевият възел е седалище на душата.

Ще дойде ден, когато човек ще диша с всички клетки на тялото си. Който може да задържа въздуха в дробовете си половин час, той е богат, господар е на условията.

* * *

За онзи, който знае кога да спи, колко време да спи и как да спи, сънят е благословение. Не може ли да спазва известни правила при спането, човек спи, без да се ползва от съня. Докато пирамидалните клетки не са уморени, докато техните крачка са в движение, активни, човек мисли, работи, щом те се уморят, крачката им се свиват, човек се чувства уморен, неспособен за работа.

Ако той обаче знае как да влезе в съзнателна връзка с тези клетки, ще може да ги управлява и ще бъде буден колкото си иска. Съвременните хора са загубили способността си да бъдат господари на своя мозък, затова страдат, боледуват.

* * *

Ще ви дам един прост начин за обновяване: с дясната си ръка изтеглете последователно всички пръсти на лявата ръка, като започнете с палеца и свършите с малкия пръст. След това с лявата ръка изтеглете последователно всички пръсти на дясната ръка. Това може по няколко пъти на ден да го правите.

* * *

Когато се храни с месо, човек приема от животните такива неестествени енергии и елементи в своя организъм, за освобождаването от които се изискват стотици и хиляди години чист живот.

* * *

Преди да пристъпи към лекуване на своя ревматизъм, човек трябва да знае какъв произход има: дали е растителен, животински, човешки или дяволски. Ако е от растителен произход, човек ще го клъцне с брадва, както сече дърва; ако е от животински - ще го подмами с прясно мляко, той е като змията, обича мляко, ще се отправи към млякото и ще освободи човека; ако е от човешки произход, ще му говори, ще му внушава да го напусне, докато го изпрати навън.

* * *

Най-мъчно се лекува ревматизмът от дяволски произход; той се лекува само с вяра. Христос е казал: „Ако имате вяра колкото синапово зърно и кажете на тази планина да се премести, ще се премести". Брадвата като формула има приложение във физическия свят, млякото - в астралния свят, внушението - в умствения свят, а вярата - в причинния свят. Лесно може да се лекува човек, ако между мислите, чувствата и постъпките му има единство. Докато ръката е свързана с тялото, по което тече чиста, артериална кръв, тя е здрава и нормално развита. Но, ако притиснете някъде ръката си така, че кръвта не може да я храни, тя постепенно отслабва. Така по същия начин човек може да притисне някъде мисълта и чувствата си, да спре техния правилен ход. Ако искате да бъдете здрави, освободете ума и сърцето си от непотребни мисли и чувства, които след време зашиват и правят кръвта нечиста. Ако пък кръвта е вече нечиста, внесете любовта в живота си. Тя чисти, възкресява, подкрепва.

* * *

Някои болести не са нищо друго освен заклинания от миналото. За всяка пакост, злина или неправда, направена от някого, човек възприема неговото недоволство и заклинание, което внася дисхармония в организма му и предразположение към заболяване. Каквито пожелания изпращат хората към подобните си, добри или лоши, в края на краищата са ги постигнали - мощна сила е човешката мисъл. Тя може да се използва и като разрушителна, и като творческа сила. Затова човек не бива да причинява пакости нито на себе си, нито на другите.

* * *

Дойдете ли до някакво противоречие, обезсърчение, обезсмисляне на живота, изговорете в себе си числото 123. Единицата е разумният принцип; двойката е любовта, която гради; тройката - истината. Когато кажете, че трябва да изпълнявате волята Божия, изговорете в себе си числото 123, в което е скрита идеята Бог е Любов, Мъдрост и Истина. Като работите с числото 123, вие се свързвате със съществата от възвишения свят; като работите с числото 456, се свързвате с чувствата на благородните същества от духовния свят; като

работите с числото 789, се свързвате с добрите и работни хора на земята.

* * *

Човек трябва да бъде господар на своето тяло, да владее мускулите на краката, ръцете, очите, устата. Всяко движение да е контролирано от волята.

* * *

Наблюдавайте очите си, да следите промените, които стават във вашия вътрешен живот.

* * *

Вярата е здравословно състояние за ума, любовта - за сърцето.

* * *

Каквото представлява върбовата греда за къщата, такова нещо са нисшите чувства за нервната система. Ден след ден те се трупат като чужда, мъртва материя върху нервните влакна, докато един ден нервната система огрубее и човек стане неспособен за възприемане на висшите чувства и мисли, които го облагородяват.

* * *

Нечистата или отрицателна мисъл, това е мъртва материя, която трябва да се изхвърли навън.

* * *

Радостта и веселието подмладяват човека външно и вътрешно.

* * *

Чистата изворна вода освежава и обновява човека, възстановява силите.

Искате ли да се подмладите, ще трябва да се откажете от гнева, роптанието, недоволството.

* * *

Ако имате вяра, болестта ще изчезне. Като изцапате ръцете си, отивате при извора и се измивате. С болестта направете същото - идете при Бога и се измийте. Измийте се три пъти - лице, ръце, глава, и болееш ще си замине.

* * *

Главата на учения, на гениалния, на талантливия, на обикновения човек може да бъде без косми, но не и главата на светията. Светията трябва да има гъста, хубава коса.

* * *

Като ядеш здрав плод, ще дъвчеш хубаво, докато използваш всичкото му съдържание. Гнил плод няма да ядеш. Семките на здравия плод можеш да посадиш.

* * *

Внесете ли нечистота в организма си, това е вече условие за разлагане на чистата материя, което пък е причина за вкисване и недоволство. Вкиснати ли сте и недоволни, дишайте дълбоко.

* * *

Пазете своя мир; избягвайте общества и хора, които оказват лошо влияние върху вас.

* * *

Когато сте обезсърчени, намерете някое голямо, здраво дърво, право и яко, подпрете се на него и прекарайте в размишление няколко минути. Ако нямате успех в живота

си, седнете на някой хубав камък и там поразмишлявайте малко. Всяко животно, дърво, растение, минерал носят по нещо ценно в себе си и е достатъчно да влезете във връзка с ценното у тях, за да се ползвате.

* * *

Ако имаш буца в организма си, ще правиш всичко възможно да я размекнеш. Буцата е неестествено състояние. Водата представлява особена жизнена енергия, която смекчава твърдите неща.

* * *

Причината за коравината на вашето сърце е вътрешна, органическа. Ще дойде някой отвън да ви говори сладки думи, за да утоли жаждата ви. Сладките думи са сладки сиропи, но те не утоляват жаждата. Водата е жизнена сила, крайно необходима за организма.

* * *

Чрез музиката, чрез песента се влива в човека особена жизнена енергия. Тъжни или болни, пейте, за да си помогнете.

* * *

Започнеш ли да виждаш само лошото в хората, ще разстроиш черния си дроб. Козметическата краска на лицето зависи от здравословното състояние на черния дроб. Хранете го добре, за да не е чер. Ако не обичате, сам се обричате на смърт.

* * *

Сладките храни смекчават характера. Ябълките, крушите, черешите и другите плодове ще внесат в характера ви такива елементи, каквито съдържат. Например, ако ядете картофи, ще бъдете доволен, особено ако ги ядете при неблагоприятни условия. Ябълката прави човека мек, снизходителен към хората, лицето придобива свежест. Ако искате да бъдете сладък - яжте грозде. Плодовете изразяват Словото Божие или Словото е създало плодовете. Когато ядете даден плод, трябва да знаете какво е вложил Бог в него. Бог е внесъл Словото си в тях.

* * *

Кашлицата говори за един вътрешен недъг в човека. В царството Божие с кашлица и с мърморене не може да влезете.

* * *

Мърморенето, викането и кашлицата са едно и също нещо. Всеки процес, в който волята не взема участие, е кашлица.

* * *

Не допускайте петна по дрехите, има ли петна отвън, има петна и отвътре. Какъвто си отвън, такъв си и отвътре.

Само търпеливият може да бъде здрав, свеж, бодър и силен.

* * *

Нисшето естество в човека не е лошо, ако знаете как да се справите с него.

* * *

Ако говориш едно, а мислиш друго, това е нечистота. Всяка дума трябва да бъде чиста.

* * *

Ако любещият влезе при един болен, достатъчно е да

каже само една дума или да положи ръцете си върху него, болният ще оздравее.

* * *

Кравешкото мляко е нужно за организма на детето, но ако човек цял живот се храни с мляко, ще остане назад в развитието си, особено в интелектуално отношение. С кравешко ли мляко Бог хранеше евреите, като ги извеждаше от Египет? Той им пускаше особени зрънца от небето - манна, с която ги хранеше. С еднообразна храна ги хранеше Бог, защото бяха страхливи. Ако те бяха смели и единодушни, скоро щяха да влязат в Ханаанската земя, да станат нейни господари и да опитат там разнообразието и изобилието на храните. Те четиридесет години се движеха из пустинята, за да станат безстрашни и пак си останаха със сърца, парализирани от страх. Страхлив е този, който не обича, не люби.

* * *

Не само нечистата пот, но и нечистите мисли и чувства запушват порите на тялото, а човек се чуди откъде е дошло неразположението.

* * *

Любовта ще преустрои организма на човека.

* * *

Ще дойде ден, когато човек ще разлага енергията на атома и ще го обезсили; ще разлага мислите и чувствата си, ще ги доведе до състояние да не се разлагат повече.

* * *

Тези, които са излезли от Бога, никога не остаряват.

За да се освободиш от ревматизма си, иди със стомничката за вода. Аз така лекувам, а днес лекуват с инжекции, лекарства, бани и какво ли не. В божествения свят можеш да се излекуваш и подмладиш в един момент. Ще седнеш на един стол, ще прекараш през себе си ток и ще станеш млад и здрав. Това значи новораждане.

Новораждането има отношение към мислите, чувствата и постъпките. Нови мисли, нови чувства и нов живот са нужни. Вие сега мислите по нов начин, а живеете по стар, това значи в мътна вода да наливате чиста. Чистата вода ще оставите настрани, а мътната на друга страна, няма да ги смесвате.

* * *

Нервен си, защото нямаш сладчина. Отсъствието на сладчина в човешкия живот води към смърт. Плодовете на забраненото дърво не бяха още сладки. Сладките храни са женски, мъжките са кисели.

* * *

Злото представлява онези неоформени, неорганизирани сили, от които излиза всичко. Те са божествен склад на енергии, които работят и преобразяват света. Енергиите на злото са корени на живота.

* * *

В напълняването няма никакво организиране, а това е нечистота. Дето силите са организирани, там работи известна волева енергия; натрупването е физически процес, излишна материя, която трябва да се обработи.

Когато животът постепенно изтича от организма, тогава се създават условия за атеросклероза. Жизнените сокове в ставите престават да действат и се явява ставен ревматизъм. Човек разполага с вътрешни възможности, чрез които може да се справя с всички болести. Не се тревожете излишно. Някои се тревожат за нищо и никакво: че някой го погледнал накриво, че друг му казал лоша дума, че трети не го поздравил и т.н. 1/1 вътрешните безпокойства и самоосъжда-ния са излишни безпокойства.

* * *

Дисхармонията по линиите на лицето се отразява и върху другите удове и органи: дробове, сърце, ръце, крака. За да възстановите хармонията между всички органи и удове, трябва да работите върху себе си и да се молите усърдно.

* * *

Който служи на Бога, има хармония в движенията си.

* * *

Чистата храна, чистият въздух и божественото Слово подмладяват човека.

* * *

Много хора заминават за онзи свят преждевременно заради гордостта и тщеславието си.

* * *

Един адепт може само с плюнка да заздрави раната си. Когато някой се оплаква, че му е тежко на сърцето, значи, че той е ранен. На раната трябва да се плюе, за да оздравее.

Щом кръвта е нечиста, устните и лицето посиняват.

* * *

Красотата храни.

* * *

Ако праведният човек живее на някоя планина, времето ще бъде такова, каквото той пожелае, ако иска сняг, сняг ще вали, ако иска слънце, слънце ще грее, но за грешния човек времето ще бъде такова, каквото то желае, а той ще се приспособява.

* * *

Всяка капка дъжд през юли е пълна с електричество и магнетизъм. Една дъждовна баня през този месец се равнява на десет обикновени.

* * *

Приетата храна от организма трябва добре да се преработи, да се превърне в динамическа сила, да стане плът и кръв в човека, т.е. да стане организиране на силите.

* * *

Правилно е, когато човек се нахрани, да събере трошиците внимателно, да измие мястото, дето са паднали, да остави после трошиците някъде да не се тъпчат, нито вода да ги залива.

* * *

Сега хората се мият, където намерят, и след това хвърлят водата, където им е най-близо, безразборно. Не, ще се миете далеч от извор или езеро, а вкъщи водата, с която сте се мили, ще хвърляте върху цветята.

Всеки ден ще си миете краката до колената, също ще правите частични измивания. Ще се миете постоянно и не на две-на три, бързо, бързо, а бавно, съсредоточено, с хубави мисли. Бързото миене показва неразбиране на закона. При бавното измиване силите на организма се разпределят правилно. Постепенно ще миете частите на тялото си. Някой прави топла баня, след това - студена. Тези резки промени върху тялото не са за обикновения човек, те са за боговете. Който не е кален, да прави само топли бани. Студените душове са добри, но само при известни условия. Резките промени, ту студени, ту топли душове предизвикват най-различни реакции на втвърдявания на тялото, вследствие на което в организма се натрупва повече електричество, с което човек мъчно се справя. От студените бани препоръчвам дъждовните, и то не на голо, а през тънка дреха. Температурата на водата за миене най-добре да е около температурата на тялото, нито много гореща, нито много студена.

* * *

Краката в никой случай не трябва да се мият със студена вода и особено след хранене също да не се мият.

* * *

Миенето, яденето, спането трябва да стават при най-хубаво разположение на духа.

* * *

Има един тих, приятен ветрец, който аз наричам „дихание на Бога", на него може да се излагате колкото искате,

но не и на силни ветрове. Силните ветрове или много топлите течения са опасни, защото извличат влагата от тялото. Когато ветрецът е тих, може и въздушни бани да си правите.

* * *

На много места из Рила планина, където човешки крак не е стъпвал, се намира онзи първичен елемент - жизненият еликсир (златото). Достатъчно е човек да стъпи на мястото, където той се намира, за да се подмлади моментално.

* * *

Човек става гъгнив, когато се уплаши.

* * *

Всичко е Бог.

* * *

Може, когато се миете, да си казвате по едно хубаво изречение.

* * *

Водата измива, отнася, разтваря всички нечистотии.

* * *

Хлябът и вярата са храна за поддържане на живота.

* * *

За в бъдеще хлябът, плодовете, всички храни изобщо ще бъдат в самия човек. Достатъчно е да помисли за крушата и тя веднага ще дойде при него. Достатъчно е в планината да си помисли за извор и той веднага ще бликне пред него.

Отворете торбите си, раздайте на страдащи и нуждаещи се и вие ще се подмладите. Който е остарял и закъсал, той никому нищо не дава.

Ако човек мисли дълго време върху един въпрос, той ще направи чудеса в това направление.

* * *

Ако човек работи върху себе си, той ще работи и върху другите. Някой направил погрешка, ако можете, изправете я. Щом изправите погрешката на вашия близък, вие правите добро и на себе си, и на него. Лошите мисли и чувства произвеждат в умствения и астралния свят такива нечистотии, каквито се произвеждат и във физическия. Мислите - добри или лоши, се въртят около човека, от когото са излезли като около център. Когато тялото на човека е чисто, той ще бъде физически здрав, когато сърцето е чисто, ще има лице свежо и очи ясни, когато умът е чист, от лицето му излиза приятна, мека светлина.

* * *

Хлябът и любовта са съществени елементи за живота.

* * *

Подмладяването не стои в изкачването на високите върхове, но главно в новите възгледи, в новата и права мисъл.

* * *

Човек, ако иска да се подмлади, трябва да се освободи от товарите и противоречията си, от дребнавости и недоволства. Човешкото съзнание трябва да се разтовари от ненужния багаж, който идва от семейния и обществения живот, от неговия личен живот, от хората, с които е заобиколен.

* * *

Няколко правила за чистене на съзнанието: не пожелавай това, което не та е потребно. Никога не мисли за утрешния

ден. Не вземай миналото за идеал на твоя живот. Не мисли, че бъдещето включва всичко в себе си. Искаш да работиш върху себе си, тогава винаги трябва да имаш предвид закона за чистене на съзнанието и като намериш непотребни желания, изхвърли ги навън.

* * *

Ако те мъчи някаква лоша мисъл, изхвърли я навън.

* * *

Първото условие за подмладяване е да имате връзка с Бога.

* * *

Ако човек е добър, и краката му ще бъдат здрави. Ако човек е справедлив - ръцете му ще бъдат здрави. Ако човек е разумен, ушите му ще бъдат здрави. Ако човек обича истината, очите му ще бъдат здрави. Ако човек обича Бога, умът му ще бъде добре развит.

* * *

Който има воля, да хвърли патериците си и да върви свободно.

* * *

Нуждите и недъзите, които човек има, товарят съзнанието му с непотребен баласт, който го отдалечава от истинската цел в живота.

* * *

Очите не бива да са много отворени, нито присвити.

* * *

Силите, които поддържат общия живот, се вземат от светлината, от живота и от любовта.

Понеже храната е различно складирана в разните видове храни, вследствие на това едни от тях се отразяват благот-ворно, а други неблаготворно върху човешкия организъм, а оттам идва разположението или неразположението на човека. Храните са светлина, складирана в различните органи по различен начин. За да е здрав, човек трябва да употребява такива храни, които да съответстват на неговия организъм. Всеки трябва да намери храната, която ще му действа най-добре. Овцата сама избира храната, която трябва да яде. Човек прелиства хиляди томове, за да намери указание каква храна му е подходяща. Природата е вложила в човека вътрешен инстинкт за разпознаване коя храна ще е най-добра за него.

* * *

Лъжата създава ред болезнени състояния, затова нито себе си заблуждавайте, нито другите.

* * *

Болестите представляват паразити в аурата на човека, от които той непременно трябва да се освободи. Отрицателните мисли са паразити.

* * *

Силата на човека седи в светлината на неговото съзнание.

* * *

Който се храни със Словото, гладен не остава. Словото е хлябът и водата, които поддържат живота.

* * *

Мисли правилно, дишай дълбоко, храни се добре и с любов, работи добре.

Ако някой страда от малария, нека счука глава лук и да го сложи на стъпалата си.

* * *

Не изправиш ли живота си, не можеш да подобриш здравето си.

* * *

Главата е място, дето Духът обитава, в дробовете обитава друго същество, в сърцето - трето. Тези същества се различават едно от друго, затова и органите са направени по различен начин.

* * *

Без истината човек погрознява, отслабва, остарява, боледува.

* * *

Когато човек изпадне в тежко състояние, чувствата му огрубяват, мисълта се помрачава, тогава нека направи следното упражнение: поставяте дланите една срещу друга, при което се допират върховете на пръстите. Лявата ръка се тегли по дланта на дясната, леко без прекъсване на движението до края на китката, изправя се в положение на прав ъгъл с дясната ръка. Дясната ръка се поставя върху лявата (при това положение и двете са хоризонтално). После дясната ръка се тегли по лявата, над лявата, до края на средния пръст. Двете се поставят с дланите една срещу друга, както при започване на упражнението. Същото упражнение се прави и с дясната ръка.

Динамическа сила се крие в пръстите на ръцете. Всеки пръст е свързан с един свят. Пръстите са мощни сили, с които трябва да се свържете - да черпите енергии.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...