Jump to content

2.ПРОБУЖДАНЕ НА ЧОВЕШКОТО КОЛЕКТИВНО СЪЗНАНИЕ И ИКОНОМИЧЕСКАТА БОРБА


Recommended Posts

2. ПРОБУЖДАНЕ НА ЧОВЕШКОТО КОЛЕКТИВНО СЪЗНАНИЕ И ИКОНОМИЧЕСКАТА БОРБА

ПРОБУЖДАНЕ НА КОЛЕКТИВНОТО СЪЗНАНИЕ . Беседа от Учителя , държана на 19 август 1921 г. - В: Беседи , обяснения и упътвания от Учителя . Дадени на учениците от Всемирното Бяло

братство при срещата им в гр. Търново , през лятото 1921 г. [София . 1921]. с. 26-27

„И тъй, човешкото съзнание - да се изразя на един строг научен език - минава през три степени; степен есенциална, степен субстанциална и степен материална. Есенциалната страна включва принципите на живота , субстанциалната страна включва законите на живота , а материалната страна - фактите на живота . Следователно, групирането на фактите вътре в света, т.е. нашите частни малки опитности, които добиваме, като се формуват, образуват един закон, и казваме, че законът се изразява по един или друг начин.

Сега съвременните учени хора се изразяват за закона, че той е нещо механическо, но законът, това е една жива същина. Закон може да има само в същества, които са разумни, съзнанието на които е минало от материалната страна, от фактите към законите, от частното към общото и от общото към целокупното.

Запитваме се ние: кое е най-важното за нас, след като сме се изявили на земята? При сегашните условия хората считат, че най-важен е животът на земята, когато те са материално осигурени, и всички народи частно и общо се стремят към своето материално подобрение, осигуряване. И днес имаме тъй наречената „икономическа борба". Стремежът на народите към материалното състояние е едно течение. Значи, човешкото съзнание минава от материалното към субстанциалното , или става събуждане на колективното съзнание у човека.

Човечеството досега е живяло в колективното подсъзнание , както животните , а отсега цялото човечество минава в колективното съзнание , т.е. хората започват да съзнават, че те са нужни един за друг. Досега всеки човек е живял сам за себе си, всеки е търсил за себе си спасение, а сега, в цялото човечество има един вътрешен импулс да се подобри общото състояние; тъй че, не само за една обществена класа, а за всички обществени класи да се подобри положението и то по един разумен начин, а не да мислим, че ние сами ще подобрим живота си. Не, преди хиляди и хиляди години човечеството само е развалило своето положение. Има причини за това, но няма да се спирам да обяснявам кои са причините."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...