Jump to content

ЕНЕРГИИТЕ И МО3ЪКА


Recommended Posts

ЕНЕРГИИТЕ И МО3ЪКА

Вие трябва да изучавате мозъка, който е едно динамо, в което се събират разни видове енергии - положителни и отрицателни. Тия Състояния на отпадналост, на апатия, които изпитвате понякога, се дължат на мозъка, или на излишните потенциални енергии. Тези енергии се намират на различни места на главата и на ръцете. 76.4-70.

Колкото по правилни и хармонични са мозъчните енергии, толкова по-големи са възможностите на човека да изпълнява Божията воля. 33-189.

Един ден, като изучите и разберете строежа на вашия мозък, вие ще дойдете до положителната наука на живота. Тогава ще гледате на мозъка като на динамо, в което се срещат и преплитат енергии от целия Космос. Енергиите, които минават през мозъка и през сърцето са радиоактивни сили на космоса, които вие някога съзнавате, а някога не съзнавате. Тези енергии минават през съзнанието ви като особен живот, като нещо, което постепенно изучавате. От вас не се иска нищо друго, освен да бъдете в хармония с целия космос. При днешните условия това се постига мъчно. - Защо? - Средата, в която живеете, е крайно развълнувана, вследствие на което не можете правилно да възприемате космичните енергии. Ако човек е в пасивно състояние, той лесно може да възприема висшите космични енергии и да се ползва от тях. 53-8.

За да се ползва от слънчевата енергия, човек трябва да организира мозъка си. Това е задача на възпитанието. Човешкият мозък представя плоскост, която възприема и отразява слънчевата енергия. Който не може да регулира енергиите на своя мозък, той не може да бъде здрав, нито може да се развива правилно. 58-254.

Мозъкът е орган на мисълта. Затова ще се научите правилно да владеете отделните центрове, като изразители на различните умствени способности. Това знаят посветените. За непосветените, обаче, мозъкът представя една мека маса, която се състои от сиво и бяло вещество, в което кръвта приижда периодически, във вид на приливи и отливи. Това е физиологическата функция на мозъка, но той има и друга функция. Ясновидецът вижда, че от мозъка излизат хиляди нишки в различни направления, по които минават различни течения. От мозъка тези течения отиват по цялото тяло. Те обхващат и мозъка и сърцето. Оттук се явява различието между мислите и чувствата у човека. Не само това, но теченията на научната мисъл се различават от обикновената. Колко по-силни са теченията в един мозъчен център, толкова по-голяма е неговата дейност. Който не разбира направлението на тези течения и не може да ги трансформира, излага се на опасност. 38-114.

За да може кръвта да храни целия мозък, човек трябва да разбира законите, по които се движат живото електричество и живият магнетизъм, така наречената от индусите прана. Гръбначният мозък е главният приемник и предавател на праната. Първо праната отива в малкия мозък, а от там - в главния. Яви ли се някакво подпушване в малкия мозък праната не може да продължи пътя си към главния мозък, вследствие на което в него се явява някаква дисхармония. Тази дисхармония се предава на целия организъм. 81-188.

Де е светлината в живота ми? - В твоя мозък. В мозъка ти има толкова енергия, че ако я превърнеш в светлина, хиляди години ще си служиш с нея. Един човешки мозък може да свети хиляди години наред. 90-29.

Енергията на вашия мозък се движи спираловидно, отгоре надолу и отдолу нагоре. 46-137.

Тя в човешкия мозък се движи спиралообразно като минава постепенно от едно в друго полушарие. Ако този човек не е страхлив, енергията протича спокойно от едното полушарие в другото, без той да изпитва някакви сътресения или неправилности. Когато човек има вяра в Бога, енергиите в него се трансформират правилно. 45-86.

 

От физиката знаете, че енергията от положителния полюс минава в отрицателния. Знаете ли през какъв път минава положителната енергия? Тя обикновено излиза от дясното полушарие на мозъка, върви по повърхността му, минава под лявото полушарие, после извива над него и се връща под дясното полушарие. Тук, в отрицателния полюс се образува светлина. Значи, мисълта иде от дясното полушарие, минава през лявото и като резултат на това се произвежда светлина в съзнанието. Вие трябва да изучавате законите на мисълта Знаете ли законите на мисълта, вие ще можете правилно да трансформирате енергиите на вашия мозък. 46-47.

В едното полушарие на мозъка му (на човека) се образуват студени течения, а в другото - топли, магнетически течения. 73-112.

В човешкия мозък има едно движение във вид на осморка. 76.4-71.

Когато човек мисли, това се отразява на мозъка, а от там на лицето. Лицето е акумулатор, който събира енергията от външния свят и я предава вътре в мозъка и вън от мозъка. 65-191.

Какво количество светлина и топлина ще възприема човек, това зависи от неговия мозък. Ако той държи в главата си отрицателни мисли, вместо да смуква слънчева енергия, както земята всмуква водните капки, става отблъскване. Такъв човек е лишен от светлина в мозъка си, поради което няма живот в себе си и интензивност в мислите си. 25-49.

Когато слънчевата енергия се възприеме повече от главата, мозъкът на човека става много активен. Ако тази енергия се поглъща повече от стомаха, тогава стомахът става силно активен. В такъв случай мозъкът се демагнетизира, отслабва и се явява главоболие. За тази цел излишната енергия от стомаха, трябва по някакъв начин да се препрати отново в мозъка... За да се разпредели тази енергия равномерно, по всички части на тялото, необходими са окултни гимнастически упражнения. 74-196.

Мозъчната система представя динамо. В нея са скрити всички динамични сили. Силите, с които човек може да извоюва свободата си, се крият пак в мозъка. Обаче щастието му не излиза от главата. Турците казват: Човек тегли от главата си. Значи човешкият мозък още не е организиран. Той е склад на взривни вещества. Дето и да го бутнеш все ще произведе взрив. 92-215.

Докато не разбира още силите на своя мозък, той не може да регулира теченията, които идат от центъра на слънцето и от центъра на земята, не може да ги различава, поради което лесно се подава на низши сили и изпада в трудни положения. 38-119.

Светлината има два вида лъчи: бели и черни... Черните и белите лъчи на светлината се сливат, но, въпреки това, запазват по отделно свойствата си... Двете течения, двата вида лъчи минават, както през слънцето, така и през човешкия мозък. Човек трябва да знае, през кои области на мозъка минават белите лъчи и през кои - черните, за да може да се справя с тях, да ги трансформира. 38-122.

Свържеш ли се с Бога, ти, можеш вече да владееш силите на ума и на сърцето си. Да се свържеш с Бога това не значи, че изведнъж ще потекат енергиите от Него към тебе. Ти само ще предизвикаш да започнат да текат енергиите от Бога, но те ще минат през същества от по-високо развитие и постепенно ще слизат надолу, докато стигнат до твоя ум. Като възприемеш теченията, които слизат от възвишения свят, ти се свързваш са тях и започваш да живееш според Божествените закони. Това значи регулиране и владеене силите на човешкия мозък. 38-125.

Във вашия мозък се крие грамадна енергия, която изисква време и пространство, за да се прояви и реализира. 127-47.

Енергиите в човешкия мозък се разделят на три главни области: първата област е зад ушите, дето функционират низшите енергии. Тази област може да се уподоби на ада в човека. Втората област обхваща енергиите, които функционират в полето на челото, човешкия живот. Третата област обхваща енергиите в горната част на мозъка, дето функционират висшите морални чувства. Тази област може да се уподоби на рая в човека. Следователно, когато човек противодейства на своите морални чувства, енергията от тази област слиза долу, зад ушите, в ада. За да не стане това човек трябва да дава ход на своите добри желания, а не да ги подпушва. 78-70.

В човешкия мозък има две плоскости - хоризонтална и отвесна, които са в постоянно движение. От наклона и положението на тези живи плоскости една към друга, зависят проявите на човека като чувствен или умствен тип. Ако при движението си тези плоскости отправят силите на ума в задната част на мозъка, човек се проявява повече като чувствен тип, ако силите на ума се отправят към горната част на мозъка, човек е повече религиозен, съвестен и справедлив; най- после, ако силите на ума се отправят към предната част на мозъка, човек е интелигентен, наблюдателен. Когато силите на ума се отправят равномерно към всички посоки, имаме нормално развит човек. 82-77.

Като мисли човек, силите на главния мозък отиват в симпатичната нервна система; като чувства, силите на симпатичната нервна система отиват в мозъчната система. Когато тези енергии се кръстосват правилно, човек е здрав, мисли и чувства правилно. 83-28.

Който не може да използва правилно тази енергия, той започва да мечтае за много работи: да стане богат, учен, силен. В него се развива голяма алчност. Макар че не може да постигне всичко това, той изпада във фалшиво положение, започва да мисли, че е нещо по-особено от другите и вместо, да върви напред, спира на едно място. 53-114.

Случва се в мозъка да се натрупа повече енергия, отколкото трябва; при това тази енергия не е еднакво разпределена в разните части на мозъка, вследствие на което човек изпитва тягостно състояние. Когато в задната част на мозъка има повече енергия, човек изпитва едно състояние: когато енергията се събира повече в слепоочните места, човек изпитва друго състояние: когато енергията се събира повече зад ушите, човек изпитва трето състояние. Ученикът трябва да учи дълго време, за да може правилно да разпределя енергията по цялото тяло. 74-28.

Когато не можете лесно да заспивате, причината за това е излишната енергия на мозъка. За да се, освободите от нея, трябва да правите такива упражнения, чрез които да я отправите по другите части на тялото. Това става по няколко начина: или чрез концентриране на мисълта си към върха на носа в продължение на пет минути, или чрез измиване краката си с топла вода, да привлечете част от кръвта в главата си, да слезе надолу. 74-196.

Когато излишните енергии се събират в мозъка, артериалната и венозната система се подпушват, много венозна кръв се събера в слепоочната област, и пулсът започва да бие усилено. Когато имате такова подпушване, ще вземете малко квас и от вечерта ще го наложите на слепите си очи. На сутринта ще бъдете вече в нормално състояние - подпушването се е трансформирало. 76.8-62.

Стремете се да владеете своята мозъчна енергия, да не я изразходвате напразно. Всичко живо, всичко съзнателно в природата е в борба, кой повече да вземе от тази енергия за себе си. Който има по-голям запас мозъчна енергия в себе си, той повече мисли, чувства и действа. Когато искате да се ползвате от енергиите на природата, приемайте ги направо от източника, а не посредствена. 74-69.

Човек трябва да пази мозъчната си енергия, да не я прахосва, Тя се прахосва, намалява от страх, от омраза, от злоба, от отрицателни мисли и чувства, от разни пертурбации в живота му. Следователно, като знаете тава, вие трябва да бъдете внимателни към своя мозък. Единствената сила, която запазва мозъчната енергия е Божията Любов. Когато тази Любов напусне човека, той става обективен, мисълта му прозаична, повърхностна, като тази на животните. 47-178.

Различните центрове на мозъка възприемат и предават различни видове енергия. От опит се знае, че ако се отнемат или предадат известни енергии на мозъка, веднага се изменя и състоянието на ума. За пример, изпитвате страх, неспокоен сте. Достатъчно е някой смел човек да тури ръката си на главата ви, дето е центърът на страха, за да отнеме съответната енергия, и страхът ви ще изчезне. И обратна, ако страхлив човек тури ръката си върху същия център на някого, тай ще му предаде енергиите на страха. По същия начин може да се събуди центъра на милосърдието в даден човек. 38-43.

Три фактора взимат участие в храненето на човека... Третият фактор е мозъкът, който изпраща енергиите по цялото тяло. 32-166.

Бог е поставил силите на човешкия мозък в хармония. Следователно, човек трябва да се пази от всичко, което нарушава тази хармония. Тщестлавието, гордостта, страхът, гневът са сили, които нарушават хармонията в мозъка. Те са подобни на червеи, които изяждат плодовете на дърветата. 38-116.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...