Jump to content

5. НОВИЯТ ЖИВОТ (бр. 2, 11.І.1930 г.)


Recommended Posts

5. НОВИЯТ ЖИВОТ (бр. 2, 11.І.1930 г.)

(В. "Ратник на свободата”, бр. 2, 11.І.1930 г., София, стр. 1)

 

„Новият живот носи в себе си Любов, Светлина, Мир и Радост за душите.” В света съществува едно разумно Начало, което дава живот и се грижи за нас - хората, па и за всичко останало. Как ще го наречем, какво име ще му дадем - Бог, Природа или друго - не е важно, дали ще признаем съществуването Му или не - също. То работи своята работа и ние - нашата. И когато нашата работа върви успоредно с Неговите планове - ний имаме сполуки, ред, знание, успех, здраве, радост, доволство. Когато изпълняваме нашите си щения - дохаждаме в конфликт с природата и нейните закони, имаме скърби, нещастия, болести, смърт.

 

Някои учени мислят, че знаят много и отричат или не признават никакво подобно Разумно Начало. Те признават света, а Твореца му отричат; служат си с часовника, а часовникаря не признават - казват: часовникът от само себе си се е направил. Но ако те смятат това за голяма философия, то такива философи са и всички животни - и те не признават Бога...

 

Но и да признаваш само, и то не е голямо достойнство. Ако един болен е извикал най-добрия лекар на света и той му е дал лекарства, а болният ги наредил на масата си, гледа ги само и хвали великия лекар, без обаче да употреби лекарствата, мислите ли, че е много умен и че ще оздравее?

Ний, християните, днес сме като тоя болен. Хвалим Христа, свещи Му палим, превъзнасяме Го, че бил много добър, Господ Го зовем, а каквото ни е заповядал и казал - него не го изпълняваме. Всички човешки закони пазим, а Божиите престъпяме на всяка крачка. Затова и страдаме. Но когато не изпълним доброволно това, което е нужно, Природата има методи да ни накара да го изпълним „зорлан”.

 

Днес всички народи, в това число и нашият, се намират в едно затворено помещение, в което погрешките им са изпълнили въздуха с отрова, живота им - с нещастия и скърби.

 

Ако не се отворят вратите, да излязат всички вън, те ще се задушат в миазмите на своето минало и престъпления. Животът вън, новият свободен живот ще им донесе обилна светлина и те ще видят, че всички те са братя - няма като сега в духовна тъмнота да се избиват един друг; чистият въздух ще им даде повече сили да работят по-добре - и трудното ще стане лесно; Обичта ще обедини усилията им и тогава „сговорната дружина планина повдига” - ще премахнат мъчнотиите и всички ще могат да се радват на своята свобода и нов живот.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...