Jump to content

9. ВСИЧКИ ИСКАТЕ ДА ИМАТЕ ВЛАСТ (бр. 3, 18.І.1930 г.)


Recommended Posts

9. ВСИЧКИ ИСКАТЕ ДА ИМАТЕ ВЛАСТ (бр. 3, 18.І.1930 г.)

(В. „Ратник на свободата”, бр. 3, 18.І.1930 г., София, стр. 1)

„Всички искате да имате власт; Но властта почива върху зна-

нието. Не е достатъчно само да имате власт, но трябва да знаете

как да задържите тази власт и как да я използувате.”

Разликата между разумния и неразумния живот седи в неговата последователност. Ако в мислите, думите, желанията, делата няма последователност, то и в цялата работа няма смисъл.

Философи, поети, оратори, политици могат да бъдат само дотолкова разумни и морални, доколкото са последователни. Ако днес говорят едно и правят друго - на тия хора не може да се надяваме.

Когато се гради къща, според здравината на материала ще имате и нейната трайност - когато дойдат бурите, земетресенията, те ще проверят градежа.

Но не стига само да имаш здрав материал - трябва и да го поставиш правилно, тъй че да бъде използувано всяко нещо на своето място, а освен това и в самия градеж да има смисъл - да се различава къщата от кошарата, т. е. да отговаря на целите, които са поставени.

Мнозина днес имат желание да поправят живота в България. И кой ли не би искал да стори добро на народа и себе си? Но всички забравят, че не е важно какво има и вярва човек, а какво може да оползотвори, да обработи; а человек не може да обработи повече, отколкото има материал - нито да продаде повече, отколкото е изработил. Обаче има разлика между свирението на един глупец и виртуоза.

Човек днес трябва да проучва живота като едно изкуство, за да знае законите на растението, законите на силите, които градят. Убежденията си трябва не да променява, а да ги разширява. И тогава човек ще бъде не зрител на живота и играчка в ръцете на „условия” и „съдба”, а мощен творец на новите ценности, на новото разбиране, което носи Мир и Радост на всички братя-человеци.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...