Jump to content

Recommended Posts

Има принципи,

които се отнасят

до всички хора,

до всички времена

и епохи.

64-46

ПРИНЦИПИ

Съвременните хора трябва да поставят живота си на солидна основа. Те искат от другите послушание, но трябва да имат на какво да го базират; искат от другите любов, но трябва за знаят, на какво да я поставят; искат знание, свобода, но също така трябва да има на какво да ги поставят. Хората се нуждаят от принципи, общи за всички. Те се нуждаят от правда, която да не се мени.

В живота на човека - както на обикновения, така и на възвишените същества, са нужни положителни здрави принципи. Така се създава здрава основа на живота. Който прилага тези принципи, той се развива правилно. Който не ги изпълнява, той остава последен в живота. 102-76.

Знанието е било първото оръдие, с помощта, на което човек започнал да се бори против природните сили. Умственият живот на човека, трябвало да се подготви по един разумен и правилен начин. Необходимо било да се възприемат и усвоят, преди всичко, известни истински принципи. 1-3.

Там дето методите се оказват погрешни, ще ги изменим, но принципите си остават винаги едни и същи. 122-19.

В света работят два разумни принципа. 5-3.

В окултизма тия принципи се наричат първи и втори, а в науката положителен и отрицателен. 5-37.

Положителният принцип винаги е силен, а отрицателният - по-слаб. 5-37.

Творческата сила всякога се проявява предимно в слабия принцип. Това, което гради в света, то не е силното, а слабото. Затова, онези хора, които разрушават, всякога са по-силни, отколкото добрите, меките хора. Вие можете да усетите тези два принципа у вас едновременно, например, когато станете активни, когато се разгневите и извикате. Но този принцип не е творчески, той не създава. 5-37.

В първия принцип съществува смърт, и то само затова, защото силният, със силата, която има в себе си, сам се разрушава. Само силните хора могат да се самоубиват. 5-38.

Под думата „Господ” се разбира най-възвишеното, най-благородното Начало, което твори. Този принцип е мек и пластичен, но с това той не е ограничен и е безсмъртен. В този принцип - втория, не съществува смърт. 5-38.

Първоначалният принцип, от който произлизат злото, омразата и лъжата, сам по себе си не е лош. 5-37.

Първият принцип е създал космоса, материалния свят, всички видими светове, с вашите тела и техните енергии и сили, които са необходими за съграждането им. 5-39.

Когато човек иска да стане енергичен, трябва да се подсоли - злото в света е подсоляване. Когато човек се обезсоли, Бог изпраща първия принцип, за да образува солта. 5-39.

Човек не трябва да слугува на първия принцип. Той не може да бъде едновременно и богат, и благочестив. Всички богатства, които принадлежат на света, принадлежат на Господа и в момента, в който помислиш, че силата, влиянието, което имаш, е твое, ти слугуваш на първия принцип. Тоя принцип е индивидуален, той разединява всички същества, защото не е майстор да обединява, ада разединява. Той може да създаде хиляди хора, но не може да създаде условия, при които те да живеят, и най-после се разгневява и започва да бие и умъртвява. 5-38.

„Обичам те, обичам те, но ще те изям.” - Това наричат хората „Любов”. 5-10.

Останете ли сами да се борите в света, ще станете слуги на първия принцип и тогава ще се проявят във вас всички отрицателни качества: умора, завист, отвращение, недоволство, които постоянно разрушават. В този принцип не можете да намерите благо за света, не можете да видите никакъв смисъл в живота. 5-41.

Когато първият принцип вземе надмощие в човешкото сърце, човек става сух, корав, започва да затвърдява. У него всичко затвърдява: сърцето, мускулите, ръцете, краката, артериите и т. н. Тогава лекарите казват, че в такъв човек се явила болестта „артериосклероза.” 5-43.

Когато дойде в света вторият принцип, който хората наричат „любов” - майката, силата на нещата, той веднага смекчава първия принцип. 5-38.

Първият принцип, сам по себе си, е тъмен и носи тъмнина, а вторият принцип всякога носи светлина на ума. Щом дойде първият принцип, усещате голяма скръб, безсмисленост в живата. Дойде ли вторият принцип, веднага се разполагате, повдигате се. И тъй, първият принцип е крайно алчен, ненаситен, в него желанията нямат граница. 5-42.

Първият принцип е създал много илюзии в човешкия ум. Неговото желание е да подчини втория принцип - любовта, но тя не се подчинява. Тя е закон, който регулира нещата в света. 5-43.

Само Бог държи в себе си тези два велики принципа, чрез които се проявява. И тъй, понеже единият принцип разрушава, а другият гради, вие не може едновременно и да разрушавате, и да градите. Като мразите - разрушавате, а като любите - създавате. 5-40.

Христос казва: „Не може да служите едновременно на Бога и на Мамона, не може да служите едновременно на първия и на втория принцип, не можете да служите едновременно на омразата и на любовта.” 5-38.

Щом не служим на Бога, ще служим на Мамона. Ако служим на Бога, съборили сме Мамона. Ако не служим на Бога, ще дойде Мамона и ще каже: „Ти ще ми служиш!” 5-43.

Ако служите на Мамона, ще бъдете на дъното на ада, ще бъдете във вечно недоволство и никога няма да разберете дори защо сте мъж или жена. 5-41.

Не можем да служи едновременно на Бога и на Мамона. Ако служим на Бога, ще бъдем щастливи, а ако служим на Мамона, ще бъдем нещастни. Ако служим на Бога, ще бъдем здрави, ако служим на Мамона, ще бъдем болни и бедни. Ако служим на Бога, умът ни ще се развива правилно, ако служим на Мамона, умът ни ще се смущава и потъмнява. 5-50.

Аз искам да съм свободен. - Свободен ще си, ако служиш на любовта, иначе ще слугуваш на Мамона и ще бъдеш роб. Едновременно на Бога и на Мамона не можете да служите, по никакъв начин! 5-43.

Борба се явява във всички слоеве на обществото, в умовете на философите, в религиозните общества - навсякъде. 5-44.

Казвате: „Правото е на силния.” - То е първият принцип. А когато кажете: „Правото е на слабия” - то е вторият принцип. 5·42.

Борбата ще се явява, докато вторият принцип вземе надмощие и организира нашите сърца, нашите тела и ние станем безсмъртни. Само тогава ще минем от преходното към неизменното, ще влезем в областта на вечното съединение - вечната Божествена хармония. За това е създаден светът, за да минат сърцата и умовете на хората от първия принцип във втория. 5-44.

Вторият принцип има вечен стремеж да докара всички същества в едно, да ги обедини. 5-40.

„Любете вашите врагове!” Ти не можеш да победиш този враг първия принцип, с друго, освен с любов: зло със зло не се побеждава. 5-47.

Когато казват философите, че всичко в света се движи, това е вярно, защото първият принцип е във вечно движение. 5-48.

Животът се проявява във втория принцип, в правилното съграждане на нещата. Вторият принцип действа във вас. Всеки трябва да съедините тези два принципа с Христа. Така само ще бъдете навсякъде полезни. 5-48.

Бог предоставя енергията си на втория принцип и когато тя дойде, разумният Му Дух почва да гради. 5-48.

Кога ще се укроти всичко? Когато настане мир, ще дойде третият принцип. 5-53.

Светлината и тъмнината не представляват нашия живот, но когато се съединят в един принцип, появява се животът, т. е. третият принцип. 5-51.

Инертния принцип човек трябва да преодолее в живота си. На него се дължат страданията. 70-110.

Животът има външна страна, изразена в безброй залъгалки. Той им и вътрешна страна, свое вътрешно дълбоко предназначение. Той се осмисля само при Любовта, при Мъдростта, и при Истината. 130-23.

Дръжте в ума си мисълта, че Любовта поддържа равномерната топлина, Мъдростта - равномерната светлина, в която няма никаква сянка, никаква тъмнина, а Истината внася в целия живот свобода и простор. Тя дава условия на човека да се прояви. 80-178.

Като говорим за Любовта, Мъдростта и Истината, като велики принципи, казвам: Любовта е начало на живота, Мъдростта - край на живота, а Истината - начало, което определя стремежа на човешката душа. Като извадиш Истината от Любовта и Мъдростта, ти обезсмисляш своя живот. 90-245.

Любовта носи живот; Мъдростта носи знание и светлина, Истината носи свобода. 137-27.

„Господи, ние искаме да възприемем Духа на Любов”. 138-71.

„Господи, ние искаме да възприемем Духа на Мъдростта”. 138-71.

„Господи, ние искаме да възприемем Духа на Истината”. 138-71.

Вие дръжте основните принципи, пък що се отнася до методите, до приложението, всеки от вас постепенно ще ги изработи в живота си. 43.10-27.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...