Jump to content

ВИДОВЕ ЛЮБОВ


Recommended Posts

ВИДОВЕ ЛЮБОВ

Аз не говоря за човешката любов, тя е подобна на вино. 105-84.

Не говоря за вашата любов, не говоря за любовта между мъже и жени, нито за любовта между приятели, не говоря даже за любовта между брат и сестра. Любовта, за която говоря, е особена. Тя действува във вас, но вие не й обръщате внимание. 27-177.

Истинската, реалната величина - това е висшата любов, която няма нищо общо с обикновените човешки чувства и разположение. Тая любов се познава по това, че когато се докосне до глупавия, прави го умен и мъдър; когато се докосне до мъртвия той възкръсва и оживява; когато се докосне до обезсърчения, обезсърчението му изчезва. Висшата Любов трябва да се изучава. 27-121.

3а да дойде до великата Любов, човек трябва да мине през всички фази на Любовта: през животинската, през ангелската и най-после да влезе в Божествената. Докато се занимава само с материалния и духовния живот, той е в границите на човешката любов. Щом изчезнат страстите от човешката любов, човек влиза в ангелската любов. Най-сетне, ако разбере причините на всички явления в живота, човек влиза в Божествената Любов. 73-120.

В Мировата любов ние ще добием повишение на нашето съзнание. Да чувстваш вибрациите или слушаш гласа на всички страдащи хора и да им помагаш, то значи да помагаш на себе си, на народа си и на човечеството едновременно. Онзи, у когото се е пробудило и действа това чувство, които се е освободил от всички материални пречки, може да се проектира навсякъде в пространството и да помага на всекиго. 104-165.

3а да бъде любовта между хората трайна, те първо трябва да обичат Бога. 70-117.

Любовта към Бога ражда живот, а любовта към хората ражда смърт. Например майката обича детето си, но щом се разболее то и тя се разболява. Обичаш някого, но не си спокоен, защото първо не обичаш Бога. Обикни Бога в човека, а после самия човек. 70-140.

Човешката любов се изразява чрез прегръдки и целувки, но това не е любов. 59-323.

В човешката любов има изгрев и залез, а в Божествената - само изгрев. 70-267.

Човешката любов е светлина, а Божията - виделина. 29-129.

Вие сте дошли на земята да учите, да приемете Божията Любов и да я приложите. 70-326.

Това, което вие наричате майчина любов, не е нищо друго, освен Божествен импулс, който заставя, както птичката, така и всички останали живи същества, да служат на своите малки. 44-176.

Дайте място на Божията Любов в себе си. Щом Божията Любов обхване човешката душа, любовта му минава в по-висока степен: от човешка в Божествена. 145-26.

Когато Божията Любов прониква в човека, той изпитва в себе си топло, широко чувство към всичко живо в света. Този човек не е дребнав, той гледа на нещата правилно. Нищо не е в състояние да го изкара от равновесието му. Той знае, че онова топло чувство, което изпитва в себе си, струва повече от всякакви богатства в света. 73-59.

Когато човек се запали от Божествената Любов, в него изчезват всички спорове, недоразумения, всякакви скърби и страдания. Животът му придобива друг смисъл. 104-165.

Божията Любов прави човека силен. 145-26.

В Божията Любов има знание, има виделина и тя не изчезва. 29-130.

Когато живеят в любовта, хората представляват скачени съдове - благото на едного се прелива в благото на другите. Докато човек затваря крановете си, за да не мине неговото благо в съседните му съдове, той не е разбрал Божията Любов, а още повече не я е приложил. 141-163.

Истинската любов е Божията, която седи в сърцето на човека с години. Тя трае не само един живот, но и два, и три, и повече живота, и винаги остава неизменна. 44-188.

Истинската любов е невидима, без образи. 70-110.

Истинската любов почива на великите Божествени закони. Тя е онази, която внася в човека подтик към добро. Тя е онази, която събужда в човека благородни чувства и светли мисли. 56-10.

Истинската любов е тази, която дава плод. 70-239.

Ако любовта ви носи светлина, топлина и блага в изобилие, тя е истинска любов. 145-39.

В любовта трябва да вземат участие, и умът, и сърцето, и душата. Само такава Любов е вечна. 70-98.

Ако нашата любов не е в сила да понася погрешките на хората, тя не е истинска. 70-118.

Истинската Любов е вечна. 144-67.

Вие трябва да проверите дали тази любов почива на една здрава основа, и то не за година, две, десет, но дори да може да премине от този живот в друг. Това е любов за подражание. 43.15-17.

Любов, която не може да мине от живот в живот, от едно съществуване в друго и да образува връзка, тази любов е чисто физическа. 43.15-17.

Чистата безкористна любов подразбира любов към всички. 145-13.

Силна любов е тази, която поглъща омразата. 112-53.

Всички хора, които изучават външната любов и живеят в нея, са недоволни и нещастни. 141-63.

Ако Бог всичко ви е дал и сте недоволни, вие имате външна любов. 141-71.

Когато казвате на някого да не бъде животно, това значи да не служи вече на външната любов. Тази е причината, поради която животните са спрели развитието си. Когато казваме, че някое същество не се развива, ние имаме предвид, че това същество служи само на външната любов. Въпреки това, и хората търсят неща, които не могат да им донесат нищо. Те търсят богатство, слава, почести. 141-75.

Външната любов между братята и сестрите на един дом се изгубва в продължение на четири поколения. В четири поколения тази кръвна връзка между тях се заличава. 138-63.

Започнат ли да изучават вътрешната любов и да живеят в нея, те ще са свободни от всички несгоди и нещастия в живота. 141-63.

Ако всичко ви е взето, и пак сте доволни, вие имате вътрешна любов. 141-71.

Вътрешната любов води човека към висш свят и му казва, че височко, което става в света, е за добро на тези, които любят Бога. 141-74.

Докато дойдете до най-високата степен на любовта, вие трябва да минете през личната любов, приятелската, през семейната, през майчината, през любовта към обществото, към цялото човечество, докато стигнете до любовта към Бога. Който иска да се качва успешно по стълбата на любовта, трябва да бъде ученик на Новото. 142-64.

Първата проява на Любовта е привличането т. е. магнетичната любов. Втората проява на Любовта е приятелството. Третата проява на Любовта почива на сродство между душите. Когато двама души имат сродни мисли, чувства и постъпки, те не се привличат, нито сприятеляват, но се свързват в името на Божественото в себе си. Тяхната връзка е неразривна. Нищо не е в състояние да ги раздели. Така се свързват само сродни души. 26-102.

Сега, понеже хората живеят повече в магнетичната любов, грехове имат и смърт ги дебне. 26-102.

Твоята любов представлява лимонадата в шишето. Ти изпиеш лимонадата, а шишето захвърлиш настрана. Това е първата фаза на Любовта, която наричат светска любов. 127-336.

Щом не можеш да обичаш повече от един човек, това показва, че си още в първата фаза на Любовта. 145-14.

Ако не искате да страдате, избягвайте единичната любов. 143-60.

Всепрощаващата Любов е, която ще спаси света. 0-14.4-91.

И любовта трябва да бъде разумна, ако не е разумна, вместо добро, ще произвежда зло. 145-22.

Съветвам ви да приемете Любовта, която води нагоре и надясно. Тя е Любовта на вечната светлина и на вечния живот. 105-84.

Докато топлината на любовта е духовна, тя възкресява мъртви, лекува болни, повдига паднали, утешава страдащи. Превърне ли се във физическа, тя всичко изгаря и разрушава. 35-317.

Как бихте нарекли новата любов? - Любов на слугуване. Да проявиш новата любов, това значи да отстъпиш своя стол на оня, когото обичаш. 70-201.

Иде вече новата любов, за която е казано, че е огън всепояждащ. Тя ще повдигне добрите хора, а лошите ще горят, ще минат през големи страдания. 27-140.

Без страх в Любовта безгранична! 71-122.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...