Jump to content

Recommended Posts

ДА ОБИЧАШ!

Да обичаш, това е велико изкуство. 64.239.

Първата работа, с която трябва да се занимаваш, е ти да обичаш хората. Дали ще те обичат те, това е второстепенна работа. 112-125.

Ако си от развитите (хора), ще обичаш. 68-271.

Ще обичаш така, както искаш да бъдеш обичан. 67-158.

Да обичаш ближния си, значи вътре в себе си да му отдадеш всички права, които искаш за себе си. 137-33.

За да обичаш някого, ти трябва до го приравниш със себе си. Ако го туриш по-високо от себе си, ти го поставяш на опасен път; ако го туриш по-низко от себе си, ти го правиш свой слуга. Ако той е над тебе, ти ще бъдеш недоволен от него, ако е под тебе, той ще бъде недоволен. 111-312.

Когото обичаш, ще го поставиш на същото място, на което си и ти. Ще го носиш в съзнанието си, като нещо свещено. Каквото ти знаеш, трябва и той да знае, за да го издигнеш на нивото, на което си и ти. 58-8.

Като обичаш някого, търпиш всичко и каквото прави, не го обвиняваш в нищо. Ако не го обичаш, ще бъдеш недоволен от постъпката му и ще го критикуваш. 64-277.

Да обичаш един човек, това значи, да му помогнеш. Вие можете да му помогнете по следния начин: да му дадете възможност правилно да възприема светлината, топлината, въздуха и твърдата храна. Ако той има нужда от умствена помощ, ще му покажете как да възприема светлината; ако има нужда от сърдечна помощ, ще му покажете как да възприема топлината; ако има нужда от правилно дишане, ще му покажете как да диша правилно; ако има нужда от здраве, ще му кажете как да се храни. 144-65.

Имаш един приятел, който искаш да те обича. Намери в него една от най-добрите му черти, дръж я постоянно в ума си, той не може да не те обикне. Ако постъпваш така, няма да се намери човек в света, който да не те обича. Вън от това правило, вън от този закон не могат да съществуват правилни отношения между хората. 75-146.

За да ви обича някой, законът е следният: ще намерите едно хубаво качество в този човек и ще го държите в ума си. 75-146.

Не можеш да вярваш на някого, ако не го обичаш. Не можеш да обичаш някого, ако не му вярваш. Първо трябва да му вярваш, да вярващ, че е добър, за което да го обичаш. 112-128.

Следователно, ако обичаш някого, обичай го заради Божественото. Ако го обичаш заради очите, устата, носа или ушите, ти си на крив път. Ако го обичаш заради облеклото, богатството или знанието му, пак си на крив път. Това са временни, променливи неща. Те са пособия, с които човек си служи временно. Обичай човека за неизменното, за вечното в него. Същото се отнася и за онова, което не обичаш в човека. Не го обичаш, защото от него излиза неприятна миризма. И това е временно. Утре тази миризма ще изчезне. Има нещо в човека, за което може да не го обичаш, но то не е физическо. 112-87.

Четири неща трябва да обичаш в човека: неговото сърце, ум, душа и дух. - Защо? Защото Божественото пребъдва в ума, в сърцето, в душата и в духа на човека. Това са четири жилища на Божественото.

Когато обичаш някого, трябва да знаеш защо го обичаш. Обичате някого заради животворния магнетизъм, който изтича от него. Тоя човек е мек, магнетичен, предразполага хората. Обичате зрялото грозде заради сладчината му. Обичате добрия човек заради доброто, което изтича от него и се влива във вас. 70-22.

Да обичаш хората, това значи да работиш за тях. 82-47.

Като обичате някого, вие го търсите навсякъде, искате да го видите, да му услужите. 145-6.

Колкото и да обичаш един човек, никога няма да му дадеш всичкото, което имаш. Най-много можеш да му дадеш половината от това, с което разполагаш. Постъпвайте така, че да задоволите и себе си, и окръжаващите. Никога не можете да задоволите всички - поне две трети. Ако задоволите две трети, вие сте на правата страна. Една трета може да остане незадоволена. 90-257.

Като обичате някого, вие трябва да бъдете внимателни - никога да не докоснете, да не отнемете ценното, същественото в него, което той пази като зеницата на окото си! Свещено пазете в човека това, което той пази. 56-12.

Естествено е човек да обича това, което той няма, но правилно е да не се стреми да използва благото на другия. 145-207.

Да обичаш човека, това значи никога да не престъпвате неговата свещена ограда. Как се разбира това? Никога да не ядете хляба, който той яде; никога да не пиете водата, която той пие; никога да не пожелаете къщата, в която той живее; никога да не хвърляте завистно око на дрехите, обущата и шапката, която той носи, никога да не пресичате пътя, по който той върви; никога да не вземате мястото, на което той седи. Това значи любов. 137-32.

Да обичаш някого, това значи да го направиш щастлив. 141-61.

Как да обичаме грешните хора? Там е философията. Ти си грешен човек, въпреки това Бог те обича. Кажи си тогава: Както Бог ме обича, така и аз мога да обичам грешния. 112-298.

Мъжът обича жена си, докато е здрава и красива. Щом се разболее и изгуби красотата си, той престава да я обича. Същото се отнася и до жената. Геройство е да обичаш грешен и грозен човек. Силният може да обича всички хора и да им дава подтик към доброто и красивото в света. 24-204.

Вие трябва да обичате, както Бог обича. Той обича човека за самия него, а не за богатството, силата, знанието, красотата или добротата му. 143-51.

И тъй, радвайте се, че обичате себе си. Ако никого не обичате, поне себе си обичайте. Радвайте се, че поне там е останало малко обич. 112-208.

Ако не обичаш, не можеш да се повдигнеш. Ако не обичаш, не можеш и да станеш силен. 112-355.

Ще обичаш, за да те обичат. Ще почиташ, за да те почитат. Любовта трябва да върви с вас. Мъдростта трябва да върви с вас. Истината трябва да върви с вас. 112-355.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...