Jump to content

6. УЧИТЕЛЯТ И ЗНАКЪТ НА ВОДОЛЕЯ


Recommended Posts

6. УЧИТЕЛЯТ И ЗНАКЪТ НА ВОДОЛЕЯ

Ние ще изложим главните линии на етичните схващания на епохата на Водолея, така както Учителят ги завеща на света чрез Своето слово, чрез Своя живот и чрез Своята дейност на физическия свят.

Учителят дойде на земята в епохата на Водолея, за да освободи индивидите, обществата, народите и човечеството от всички техни идоли, от всички техни фетиши и от религиозните им суеверия, които бяха оковавали чистата човешка мисъл в продължение на столетия.

Той казва: „Не се съмнявайте никога в Божественото, което е във Вас. Имайте доверие във вашето сърце, което е на своето място, във вашия ум, в който са написани законите на живата природа и не разчитайте на никого да ви спасява. Разчитайте само на вас самите; ние можем да живеем според законите на великата Божествена Любов, а също така и да поставим в ред и да възстановим Божествената хармония в нас. За в бъдеще не ни остава нищо друго, освен да бъдем свободни и да не ограничаваме свободата на никого. Светът може да бъде ограничен ако ние започнем да учим хората според един единствен външен път, както например, ако аз започна да ви уча, когато вие страдате, как да се молите, на колене или прави. Вие знаете по кой път да търсите Словото. Този път е написан във вашата душа”.

Така говори Учителят за Божествената Любов. Така говори мъдрецът със своята богата съкровищница на мъдрости, натрупани от векове. Така говорят само Божественото, което е затворено дълбоко в нашата душа, във всяко живо същество и във всеки човешки дух.

Стр. 50/943

Било е време, когато индуските брамини и египетските жреци са били необходими, като връзка между хората и Божествения принцип. В нашата съвременност, когато във всеки човек се събужда Божественото съзнание, ние не можем повече да се покланяме пред мъртви идоли, а трябва да се оставим да бъдем ръководени от този космичен Лъч, който е в самите нас и който осветлява нашия път, водейки ни към една съвършена свобода по пътя на нашата еволюция.

Всичко, което е било: скрижалите на еврейския закон, кодексите на целия свят и съответните закони, са се осланяли върху запрещението. Ето защо те трябва да бъдат заместени от любовта, мъдростта и истината - принципи написани в дълбочините на човешката душа. Човекът трябва да разбере, че дълбоките извори на познанието се намират в самия него, той трябва да се учи непосредствено от оригинала на живата природа, без да има нужда от посредници между Божествения космичен принцип и неговата душа.

Думите на Христа: „В тези времена Луната ще потъмнее, слънцето няма да дава повече светлина и звездите ще паднат” - тези думи на Христа от Назарет ще се сбъднат. Луната символизира всички религиозни форми, които ще рухнат. Слънцето представлява старите форми на държавно управление, основаващи се изключително върху принудата, които ще бъдат заместени от новите международни правни норми, основаващи се върху социалната справедливост, за която Учителят толкова много ни е говорил. Звездите представляват човешките авторитети, било в науката, социалния живот или между авторитетите, които поддържат формите на стария живот.

В думите на Евангелието: „Тези времена тогава”, означават сегашните състояния на историческите събития. Това състояние на нещата беше почвата, върху която Учителят хвърли семето на новата епоха на Водолея. Цялата земя е вече обгърната от Неговата божествена мисъл, която ще възстанови хармонията на Земята и ще стопи човешката омраза; справедливостта ще възтържествува в социалните отношения и по този начин ще се създадат необходимите условия за свободно проявление на божественото във всеки индивид. Така, индивидите обществата, народите, най-сетне и цялото човечества ще разгърнат всички сили, таящи се в глъбините на душата им, за да се осъществи едно правилно духовно и материално развитие. Социалните отношения ще се изградят на базата на взаимопомощ и сътрудничество между хората и народите.

Също така, духовният свят ще стане видима реалност за напредналите души, който ще 6ъдат израз на Божествената пълнота, посредством трите координати: чисто сърце, светъл ум и творческа диамантена воля.

„Новият Йерусалим”, видян от Йоан на остров Патнос, ще бъде построен на Земята в цялата си сияеща красота и ще остане наследство, както е написано в Писанието, на смирените, кротките и търпеливите.

Цялата вселена, с нейните милиарди слънца, с безбройните си планети, ще засияе в човешката душа, в новия човек; цялата природа, с всичките нейни царства, ще започне да говори със своя разумен език на душите, за да им открие скрития смисъл на нейната вътрешна символика. Възможностите на творчество във всичките области, както в областта на науката и изкуството, така и в социалния живот, ще разгънат цялото свое величествено разнообразие, водещо към идеала на съвършенството.

Старият свят, светът на мъчението, на заблужденията и на кървавото насилие ще остане в забрава. Духовният свят ще бъде открит за всяко човешко създание и този свят чрез неговата сияйна светлина ще освети смисъла на човешките страдания, които са били една абсолютна необходимост по пътя на космичната спирала. Духовното познание ще стане достъпно за всяка душа. Светлината на духовния свят ще преобрази живота във всичките му области. Науката, чрез ключа на духовното познание, ще открие функционалната зависимост на нещата, онази зависимост, която се ръководи от законите на живата природа. Човекът, чрез своето сърце, ще влезе в контакт с дълбоките мистични извори на живота и вместо безбройните религии, ще възтържествува космичното съзнание.

Стр. 51/943

Също така, обществените отношения няма да бъдат вече подчинени на една икономическа експлоатация, на едно насилие, а ще почиват върху закона на правдата. Човекът тогава, по пътя на съвършенството, ще престане да бъде скитник и страник, а ще бъде син или дъщеря на живия Бог.

Пречистеното емоционално съзнание на човека, както Учителят го нарече: „девственото сърце на Слънчевата Дева, девата на Любовта”, ще нагласи своята многоструйна арфа, която ще озвучава и най-малкото страдание в човешкото общество.

Слънчевият син, Синът на Мъдростта и светлия човешки ум, героят на великодушието ще вземе перото и под натиска на Божественото вдъхновение ще напише най-богатите страници върху необяснимите закони на Божествената мъдрост.

Ще възтържествуват три велики закона:

Любов към вечното Начало;

Любов към ближния и

Любов към себе си, т. е. към божествения принцип, дълбоко скрит в човешкото съзнание.

Космичното начало, което е създало цялата вселена и което е останало скрито през милиардите години, ще се изяви през течение на новата култура на Водолея, като едно богато наследство, като небесен дар; като един висш съвършен критерий, даден на човешката душа, като плод на всички нейни дълги страдания в течение на милионите години, изминати върху земята.

Човекът, който се е борил с божественото начало и го е отричал в течение на милиони години, ще направи по пътя на прозрението един истински вътрешен контакт с него.

Новата култура на Водолея носи два безценни дара на човечеството. Това е слънчевата Дева на живота и светлия Син на мъдростта. Затова Учителят казва:

„Щастливи са тези, чието сърце е топло и нежно и тяхната воля е търпелива. Тези души, именно, ще видят величието на Божествения свят, светът на Истината. Щастлива е красивата човешка душа, при това, което я очаква, защото няма по-велико нещо от това да обичаш и да служиш смирено пред светлия олтар на истината. Изобщо, през тази епоха на Водолея, ние ще имаме да изпълним една велика задача. За да изпълним тази задача, ние трябва да излезем извън религиозното съзнание на човешкото сърце и да влезем във връзка с подсъзнанието, където обитават висшите духовни същества. На второ място, човешкият ум трябва да излезе от сферата на самосъзнанието, където няма никакви външни образи и никакви обекти, където цари Божествената хармония”.

Тези два свята - емоционалното и интелектуалното съзнание, след като се пречистят, ще бъдат хармонизирани и ще вляза в контакт с човешката воля. Човешката воля ще остане израз на онова велико равновесие между женския и мъжкия принципи, и по този начин ще бъдат годни да изпълнят истинското си предназначение в живота. Това са трите мистерии, за които е говорено още от дълбока древност: Малките, Големите и Великите мистерии.

В старите времена са били посвещавани в тези мистерии само избраните, във вените, на които е текла аристократическа кръв. Синовете на висшето духовенство или на аристокрацията са били щастливи да се домогнат до посвещението. Напротив, в нашата съвременност. Учителят прави всички тези истини достъпни за цялото човечество. След огненото кръщение получено чрез последните две световни войни, за човечеството се отварят нови светли страници силите на доброто вземат надмощие. По този начин ще възтържествува истината в живота.

Думите, който Учителят беше казал на един от своите ученици *, три месеца преди неговото заминаване от физическия свят, ще се реализират.

Тези думи бяха казани през една звездна нощ в планината и бяха разкрити едвам след неговото заминаване от физическия свят. Тези думи

Image_008.png

* Забележка на съставителя: Този ученик е Методи Константинов. Виж „Изгревът”, т. IV, с. 484 ÷ 485 - „Вълшебният ключ”.

Стр. 52/943

съдържат значението на едно за едно завършено дело и величествените перспективи на едно грандиозно бъдеще, изпълнено с постижения, в които ние ще вземем участие при изграждане делото на Истината, или както казва Писанието, възстановяване на Небесното царство върху нашата планета.

Тези думи бяха произнесени твърдо, с непоколебима творческа мощ, пред звездите, неми свидетели в нощта, които мистериозно чертаят върху техния път съдбините на човечеството. Това същество; толкова велико, което е завършило своето развитие преди милиарди години, в своята велика любов е слязло върху земята, ограничило се е в най-гъстата материя, за да отвори очите на тези, които са забравили своя Творец.

Ето кои са тези думи:

„Аз напущам тази Земя, понеже завърших своята задача. Ще затворя тука, върху тази Земя всички духове, за да довършат всичко това, което Аз посадих, но за да не се огранича, ще се коригирам, ще им оставя ключовете на духовното познание, за да изпълнят достойно задачите си Върху тази Земя и след като завършат своите задачи, да си отворят, чрез тези ключове, за да дойдат при мене, в своята истинска родина. Тази родина, това са трите принципа: Любов, Мъдрост и Истина”.

Стр. 53/943

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...