Jump to content

Предстои ти изпит


Recommended Posts

 
Предстои ти изпит
 
 
 
6.04.1941 година – Изгрева – София.
 
 
Днес е третият ден на Великден. С брат Христо дойдохме при Учителя. Влязохме при Него в 11.30 часа и излязохме в 13.30. Тук останахме и на обяд. Учителят започна да ни говори за музиката, след като ми даде напътствия – как да се държа в Операта и как да отговарям на „хапливите" въпроси. Той рече:
– Външните условия, средата, сега са лоши за проява на музиката, но при Новото учение, тези условия ще се изменят!*
Аз станах права и запях валсовете от Паневритмията**, които бях приготвила с мои каденци. Учителя си затвори очите и внимателно ме слушаше. След кратка пауза, изпях молитвата, която бях записала на 13-ти октомври 1940 година. Докато я пеех, Той остана със затворени очи. Като спрях да пея, Той каза:
– При музиката и пеенето, с най-малко средства, ти проникваш направо в сърцата на хората. Една добре изпята молитва се подема от хиляди напреднали същества и след като се преработи от ангелите, се поднася в съвършена форма пред лицето на Бога.
Аз го попитах – как трябва да се моля и кога трябва да се моля? Той каза:
– Най-правилното положение по време на Молитвата е - главата да бъде горе и краката – долу. Значи, вертикално положение... Човек всякога може да се разговаря с Бога.
Има, рекох, три вида гениалности: На физическия свят, на астралния свят и на Божествения свят. Ти имаш гениалност на физическия свят. Сега ще работим с теб, да достигнеш гениалност в духовния и в Божествения свят.
Разглеждайки ме внимателно, той продължи:
– Ти имаш влиянието на Венера със Слънцето и силно обичаш да бъдеш независима и свободна. Заради свободата си, си готова да застанеш най-отзад на опашката и да оставиш другите да се проявяват. Ти стой далеч от хората, както Слънцето стои далеч от тях! Например, как ще дадеш рандеву на Слънцето? Като го причакаш някъде, откъдето изгрява, или откъдето залязва и отдалеч ще му се радваш, отдалеч ще му се любуваш! Ти трябва да бъдеш смела, строга и категорична към онези, които искат да измениш на принципите си! Божественото може да проникне и в най-малките междини. Ако, например, сложим в един съд оловни и железни стърготини, оловото и желязото, като по-тежки, остават отдолу; след това слагаме пясък, който се намества между тях и отгоре като залеем вода, тя ще се намести между тях; и ако налеем спирт, той ще се намести между частиците на водата. Ти стой далеч от хората и им помагай само с пеенето си!
– Защо птичките като пият вода, Учителю, вземат една глътка, почакат, погледнат нагоре и тогава я глътнат?
Той се засмя, погледна брат Христо и ми отговори:
– Те пазят гърлото си да не изстине! И като поглеждат нагоре, благодарят на Господа за водата. Те първо си стоплят водата в гърлото и после я гълтат. Сега на тебе ти предстои един доста труден изпит с диригента... Тук ще те изпитат - дали си силна или си слаба.
Учителят ни посочи печката в стаята и каза:
– Желязото го каляват при висока температура, за да не се дращи после и да не се пука...
– Учителю, Мария Магдалена била ли е сестра на Лазара и на Марта?
– Да, тя е била тяхна Сестра.
Брат Христо каза:
– Учителю, вестниците много пишат за излизанията ѝ на оперната сцена.
Учителят се усмихна:
– Ти знаеш как си пяла по-добре от критиците, които те слушат. Слънцето няма нужда да бъде възхвалявано. Светлината му сама говори за него. Ти не обичаш много репетиции, защото бързо заучаваш. Ти си пяла и играла в древните храмове и оттам носиш това голямо изкуство.
 
___________________
* Съобщих вече и пак повтарям, че ще пропусна някои места от разговорите ми с Учителя. Тези места са свързани с "Битието" и Новите песни. Тях ще опиша отделно. (бел.авт.)
** Паневритмия - Космичен Висш Ритъм; Разумна обмяна със силите на живата природа. Цикъл от упражнения, съчетаващи музика, дишане и движение. Един от методите за хармонично развитие в Школата на Учителя. (бел.ред.)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...