Jump to content

Школите на вокалното изкуство, Новото Битие — Четвърти Божествен ден


Recommended Posts

Школите на вокалното изкуство, Новото Битие — Четвърти Божествен ден

12.XI.1942 година – Изгрева – София.

Днес времето е ясно. Духа студен вятър. Брат Христо дойде по-раничко. Щяхме да ходим заедно в Министерството по работа. Аз настоях да отложим тази работа за друг път, за да отидем при Учителя. С трамвая стигнахме до семинарията и през гората се отзовахме на Изгрева. Учителят беше горе в стаята си. Изглежда, че ни видя през прозореца, защото слезе при нас, преди да се изкачим по стълбичката. Отключи вратата на приемната стая и ни покани да седнем. С брат Христо поговориха за една учителка и за Париж. След кратка пауза го попитах:

– Учителю, кое изкуство е по-старо, вокалното ли, или инструменталното?

Учителят затвори очите си, помълча и след като ги отвори, каза:

– Вокалното изкуство; пеенето е играло важна роля още от дълбока древност. Вокалната музика е много по-стара от инструменталната. Древните посветени, пратениците на Бялото Братство, започнали да служат в светилищата и храмовете и там те изучавали окултното пеене. Тези светилища са имали за цел да възвърнат человеците към Бога. В тия храмове, молитвите са се пеели за очистване и повдигане на человеците. Някогашните светилища и храмове, са днешните театри, опери и концертни салони. Това първоначално изкуство, пеенето, е служело на Бога. Днес то е изменило коренно своето предназначение и задача. Изкуството – пеене – е първото изкуство! Това изкуство е донесено от седемте дъщери на слънчевия бог Аполон. Те донесоха пеенето за синовете и дъщерите на Земята. Тези седем дъщери са седемте тона на гамата. Всички тези тонове имат по малко страдание. Най-весел е тонът СОЛ. ЛА е no-висок от тона СОЛ, но е по-тъжен. Пеенето е донесено от първите ученици на Бялото Братство, от света на ангелите. Тонът ДО е ангел, дрехата му е червена. Тонът РЕ е ангел, с оранжева дреха. Тонът МИ е ангел, дрехата му е жълта. Тонът ФА е ангел, със зелена дреха. Тонът СОЛ е ангел със светло синя дреха, и тонът СИ е ангел, със светло виолетова дреха.

Има две главни школи по пеене: Едната е еволюционна, другата е инволюционна. Инволюционната школа е на света, на удоволствията, на еротиката, на плътта. Еволюционната школа се дели на три главни отдела: Първи отдел: физически, втори отдел: духовен и трети отдел: Божествен. Физическият отдел ще се предава на девет планетни типа, по девет, плюс един, различни начини, и на дванадесет зодиакални типа, по дванадесет различни начини. Значи, двадесет и един, плюс един различни начини, методи. Същото се отнася и за духовния отдел и за Божествения отдел. Ученикът на еволюционната школа, трябва да е роден с гласови богатства и да има постоянство и търпение. Той трябва да има концентрирана и положителна мисъл! Той трябва да притежава благородни чувства и добро сърце. Има три вида певци: гениални, талантливи и обикновени. Всеки човек може да стане обикновен певец. Ти трябва да изучаваш мускулите на главата и каква роля имат те при пеенето!

– Учителю – казах аз – долната челюст играе много важна роля при пеенето, също и мускулчетата, които произвеждат движението на гръкляна и езика, играят съществена роля при пеенето.

– Ти също обърни внимание на мускулите на устните!

– Учителю, устните играят важна роля за дикцията и за изнасянето на тона в маската.

Учителят поясни:

– Колкото по-ясно произнесеш една дума, толкова по-лесно тонът се изкачва от гортана, в горните кухини на лицето и главата. След усилена деятелност, мускулите трябва да се оставят и в покой!

Аз извадих от чантата си една италианска школа по пеене – „Vacai". Преведох от френски език, каквото пишеше в увода на школата. Авторът подчертаваше, че от неговата школа са излезли певци със световна известност. По-нататък той подчертаваше, че не поставя гласа с вокали, но със срички, думи и цели изречения. Например в първия урок превода на текста беше: "Един ловец отишъл с кучето си в гората..." Учителят ме прекъсна:

– Тази школа не може да бъде хубава, щом ловецът е отишъл с кучето си в гората, да убива животните! Аз ще ви покажа и вие с брата ще напишете една нова школа по пеене, окултна школа с възходяши положителни идеи и думи. Вие скицирайте главите!

– Колко да бъдат, Учителю?

– Или 28, или 39 глави!

Учителят извади цигулката си и докато я настройваше, каза:

– Четвъртият ден от "Новото Битие" ще започне от тона ФА. Първият Божествен ден ще се пее andante (ходом). Свързани да бъдат тоновете.

– Може ли andante cantabile (течащо, пеещо)?

– Да! Хубаво е! Вторият Божествен ден ще се пее andante maestoso (течащо, майсторски), тържествено. Третият ден ще се пее като първия. Четвъртият ден, сега ще определим.

Учителят тържествено започна да пее и да свири Четвъртия ден. Брат Христо записваше думите, а аз следях мелодията. Ето думите:

"И рече Бог: Да грейнат светила на небесния простор! И стана така. И направи Бог две светила. Голямото да владей деня, а малкото – нощта. И направи Бог, че грейнаха звезди на небесния простор. И видя Бог, че всичко бе добро. И стана вечер и стана утро – ден четвърти."

Учителят повтори няколко пъти мелодията, а ние с брата пеехме след него. След кратка пауза попитах:

– Учителю, тази мелодия не трябва ли да се пее moderatо maestoso (умерено майсторски)?

– Да, хубаво е!

Пак изпяхме мелодията. Брат Христо попита:

– Учителю, Адам пеел ли е в Райската градина?

– Първият Адам е учил пеене в Райската градина и е пеел тоновете само с гласните букви. Съгласните букви се появили, когато той пожела да види Ева.

– Учителю, те пеели ли са заедно?

– С Ева, Адам е почнал да пее първите дуети в терци. Тогава и животните са говорели, както Адам и Ева. Първият фалшив тон, първите затворени интервали се появиха, когато се вмъкна и черният адепт*. Тогава Адам изгуби качеството на чистото пеене, на окултното пеене и изпя първият фалшив тон – тонът ФА. Адам и Ева изпяха първата любовна песен, без позволението на Господа и Бог проводи ангел с меч, да ги изгони от Райската градина. Като излязоха от Райската атмосфера, Те изгубиха изкуството си да пеят!

– Щом, само чрез Новата школа, учениците на Бялото Братство ще достигнат съвършенното пеене и ще се върнат в изгубения Рай, тогава те ще добият ли безсмъртие, Учителю?

– Те няма да умират, те ще станат безсмъртни!

Учителю, благодаря Ви! Да пребъде Божията Любов във Бялото Братство!

___________________

* Виж „Пътят на Ученика" – три събрани беседи от Учителя Беинса Дуно; София, 1992 г. (бел. ред.)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...