Jump to content

Да звучиш добре


Recommended Posts

Да звучиш добре

За изясняване на някои закони в духовния живот Учителят си служеше с необикновено сполучливи, оригинални и мъдри аналогии. Той можеше да намери най-сполучливите примери от живота, с които да илюстрира онова, което беше дори абстрактно и за което трудно би могло да се намери съответна форма.

Той казваше,че неразбраните неща крият в себе си като в предпазна обвивка съкровени истини. Човек обаче трябва да има търпение и воля да ги открие, за да стане всичко ясно.

Когато неразбраните неща бъдат осветлени от разума и мъдростта, те стават очевидно ясни.

Когато един геолог застане пред разрязаните от настойчивата воля на водата земни пластове, той в началото нищо не разбира. След време обаче, когато съобрази всичко, на което го е научила неговата наука, за него почват да стават ясни процесите, станали в отдалечените геологически епохи от историята на земята.

Така винаги чрез известното се открива неизвестното, като се познава някаква връзка между тях. Така е в математиката, така е във всички науки. Едно изречение остава съвсем неизвестно и безсмислено, ако не поставим глагола. Този глагол осмисля всички останали думи, защото той ги поставя в известна зависимост и действие. Когато чуете някоя дума от непознат език, вие сте в пълно незнание, но когато научите значението й, тогава тя носи определен смисъл

Така стои въпросът и за смисъла на живота. Да питаш какъв е смисълът на живота, е все едно да питаш какъв е смисълът на музиката. За един музикант този въпрос не съществува, тъй като той живее непрекъснато в нейната претворяваща сила. Такъв въпрос може да зададе невежа, който никога не е усетил очарователната сила на тоновете. Така и за смисъла на живота запитват такива, които са духовно бедни и никога с душата си не са почувствували величието на жизнения процес, който се извършва край тях. Такива хора изживяват всичко механически. Те гледат на явленията само отвън и никога не се запитват за двигателя на тези явления както и за тяхната закономерност.

Когато гледаме увити в пликче струните на една цигулка и поставени във витрината на магазина, ние не познаваме тяхната стойност. Но ако тези струни са опънати върху цигулката на гениалния цигулар и ако върху тях той изпълни творението на друг гениален композитор, тогава чак ще разберем тяхната цена. Така ние гледаме на неизявения божествен живот, скрит във всяко сътворено нещо. Така гледаме на житното зърно, което храни човечеството от хиляди, хиляди години. И на човека ние гледаме така, преди да сме видяли у него пробудените творчески сили.

Има хора, които се съгласяват, че има смисъл живота на обществото, но не могат да проумеят смисъла на отделното съществувание. Какво е човекът сред множеството? Не се ли губи той като прашинка в целокупния огромен поток на живота? Оттам идва незачитането на отделния индивид, а това е погрешно. Ако е така, тогава и нашата земя като място и школа за развитието, е също незначителна и нищожна прахолинка във величавата сграда на галактиката. Тя е толкова малка, че дори в сметките само на слънчевата система нейните размери се пренебрегват, без обаче да се пренебрегва и омаловажава мястото й между планетите. Учителят учеше своите ученици, че задачата, която има всеки човек, повикан върху арената на земята, е да представлява една от струните на божествената арфа. Щом сте такава струна на Великия инструмент, не казвайте, че животът ви няма смисъл. Така проповядваше той. Какъвто тон издавате, знайте, че трябва да звучите чисто и ясно. Благодарете за всичко, което се случва с вас. Благодарете за страданията, за несгодите, оскръбленията и малките радости, които са ви подарили часовете и минутите на вашия живот. Това показва, че не сте в пликчето, което стои на рафта или на витрината на музикалния магазин, а сте опънати на арфата на Великия Майстор. Ръката му непременно ще ви докосне.

Вашата свободна воля, за която толкова често приказват философите - детерминисти или индетерминисти, е да звучите добре. Ако сте създадени така, че трябва да звучите в тон „ми“, не правете усилие да звучите в друг тон. Вие непременно ще останете да звучите в своя тон, но постарайте се да звучите добре и чисто. Това е единственото, което зависи от вас. То е същевременно и най-доброто за развитието ви.

И друго нещо трябва да знаете - казваше Учителят. - Върху арфата на Великия Майстор има още много струни. Заедно с тебе понякога един след друг или пък вкупом като акорд ще звучат и други тонове. Все едно, че разговаряш с тях, за да се образува мелодията, сътворена от Великия Компонист. Отделното звучение на тоновете е много важно, тъй като всеки от тях влиза в мелодията. Всичко следователно трябва да бъде чисто, красиви и изящно. Може на някого да се види малка и незначителна неговата роля, може да каже, че не е важно как звучи, тъй като той е само едно скромно „ми“, но тогава най-много греши. Той забравя, че е частица от общото и е отговорен за неговия цялостен вид. Другиму пък може да мине погрешната мисъл, че не е свободен, а напълно зависим и лишен от собствена инициатива, но това с голямо заблуждение. Такъв трябва да знае, че тъкмо неговото звучение е задачата на живота му - това звучение са неговите мисли, чувства, постъпки, на които той е господар. Човек не е без инициатива като отделно същество, но в живота на цялото той няма друга по-голяма и по-важна задача.

Често в живота ни идат страдания. Този, когото те са настигнали, трябва да знае, че не звучи добре. Той трябва да си представи, че арфистът е взел ключа и започнал да изпъва струната, докато се получи чистото „ми“. Тънкото ухо на виртуоза долавя всичко най-прецизно. Този музикант не може да позволи на струната да звучи както си иска, защото тя се е разпуснала от топлина или се е свила от студа. Струната трябва да звучи с определения брой трептения и нищо повече.

Всеки музикант трябва да научи великото изкуство да говори на хората със своята музика. Всеки художник трябва усърдно да работи дотогава, докато линиите и багрите станат послушни на неговия замисъл. Поетът пък - да нареди думите на човешкото слово така, че те да изразят най-добре вдъхновението на сърцето му.

Това ще рече да си верующ. Верующият не е механически изпълнител на обряди, които дори и не проумява. Верующият трябва да се разговори с Господа така, както се разговаря с приятели. Ако е музикант, верующият трябва да се разговоря с Господ така, както се разговаря със своята цигулка. Верующият звучи добре в Божествения оркестър. Той разбира волята на своя Отец и Отец е доволен от него.

Хубаво е да си верующ - казваше Учителят, - но думата верующ да не бъде само едно понятие, на което ние познаваме само повърхностното съдържание. Вярата е такава могъща сила, пред която нищо не може да устои. Да имаш вяра, не значи да вярваш в нещо, тъй като всеки вярва в нещо, но да имаш съвършено непоколебимо знание. Вярващият не се колебае и за това, в което вярва, той има в себе си пълно доказателство. Вярващият прилича на дърво с корени, стъбло, клони и листа. Това дърво дава плод, бори се с бурите и птиците се приютяват в него. На верующия може да се разчита. Приятелят, на когото вярваш, е готов да направи за тебе всичко без колебание. Преди дори да си изрекъл мъката си пред него, той знае от какво се нуждаеш.

Човекът на вярата е безстрашен и могъщ. Той не е от тези, които като направят две крачки, се връщат назад. Неговите сили са толкова могъщи, че и смъртта му се види нищожна. Колко от тези, които се наричат верующи, притежават тези сили? Верующият прилича на човек, който е видял с очите си това, за което твърди, макар че това „виждане“ да е станало не с физическите, а с вътрешните очи.

Така или иначе, чрез противоречия или с откровение, тръгналите в свещения път на живота трябва да излязат от тъмнината. За всекиго трябва да изгрее неговото слънце. В светлината на това слънце трябва да намерите реална мярка за всичко във вашия живот. Всеки трябва да знае своя истински ръст, да знае колко може да иска и колко може да носи. Не се подценявайте, нито се надценявайте.

Сега вие учите буквите на великата наука. Приличате на децата, които не знаят за какво ще им послужат тези букви. Както отделните тонове в музикалното произведение, отделени един от друг, не знаят нищо за красотата на мелодията, която ще образуват, така и ученикът на тази божествена наука, по чийто път е тръгнал, не знае всичките въпроси и всички планове на вечността. Ученикът не знае кое е неговото място във Великото Едно, но върши с любов възложената му работа. С други думи ученикът се стреми да звучи добре.

Вие трябва да научите изкуството да поискате, но щом като още не сте постигнали това изкуство, кажете: Господи, да бъде Твоята Воля. Дай ми това, което е най-потребно за мен, за моето развитие, и това, което ще ми помогне за осъществяването на Твоето Свято Дело.

Внимавайте и когато дойдат страдания. Вникнете в тях и се помъчете да намерите причината за тяхното появяване. И ако се уверите, че звучите добре, знайте, че прецизният цигулар изпъва струната, за да стигнеш до трептенията на своя собствен тон.

Животът на всекиго от вас е задача. Той е уравнение с много неизвестни. Чрез връзката между известното и неизвестното ще откриете неизвестното. Такава е връзката между радостта и страданията, такава е връзката между постъпките и последствията им. Всяко страдание в живота е едно от неизвестните в уравнението. То може да се открие така, както математиката решава задачите. И геологът, за когото споменахме в началото, чрез връзките, които дава неговата наука, почва да разбира процесите и да си съставя правдива картина за онова, което е ставало със земните пластове преди хиляди години.

Всяко неразбрано нещо след време става разбрано чрез връзките между известните и неизвестните величини.

Човек живее и се развива. Началото на своя живот той пресмята от рожденната си дата, но никой не знае истинското начало. То се губи във вечността. Човешката монада върви към усъвършенствуване. Възкачва се, но върхът всякога остава недостигнат. Това е и най-хубавото в живота. Там е красотата и величието му.

При това положение не остава нищо друго, освен да звучим добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...