Jump to content

Учителят за музиката


Recommended Posts

Учителят за музиката

Ще възкресим един от ония кристални пролетни дни, когато Слънцето, преминало през знака на равноденствието, сияе на безоблачното небе и пробужда всяка тревица и всеки притихнал през зимните дни и нощи живот. Под навеса на изгревната поляна се бяха събрали няколко братя и сестри, останали на „Изгрева“ и след Паневритмията. Те слушаха внимателно подетия разговор между Учителя и брат Боян Боев. Учителят беше особено разположен, защото приказваше върху една от най-любимите теми - музиката. Той изслушваше търпеливо въпросите на Боев, а този брат можеше да задава въпроси с дни и нощи.

- Кажете - започна брат Боев, като се обърна към Учителя. Вашите основни мисли за музиката и не само като изкуство, но и като могъща духовна сила за развитие.

Учителят погледна към брат Боев и тутакси отвърна:

- Музиката, това е живот, където има живот, там има музика. Там дето няма музика, там е царството на смъртта. Престане ли човек да пее в най-широк смисъл на думата, той нищо няма да постигне. Хората изгубиха истинската музика, когато излязоха от рая. Всеки човек може да направи един опит със себе си. Ако си неразположен, изпей една песен. Щом твоето неразположение се промени, ти си пял добре. Не се ли промени състоянието ти, изпей втора, трета песен и ще видиш, че ще настъпи една промяна.

- По какъв начин музиката въздействува на човешкия организъм и психика?

- Когато човек започне да пее, настъпва едно разширение на капилярите, кръвообращението става леко, изхранването на отделните части и органи на тялото е по-пълно и оттам и общото разположение - по-добро. И болките, които ние често усещаме, се предизвикват от свиване на капилярите. Щом музиката улеснява кръвообращението, тогава и болките престават. Освен това, като започне да пее, човек привлича вниманието на някои възвишени същества, които идват невидими при него и му помагат. Когато човек с години не може да свърши някои работи, като изпее няколко песни, свършва ги в много кратко време.

- Всеки човек ли може да си помага с музиката?

- Всеки, но различните хора до различна степен са развили музикалното си чувство. Едни имат развито чувство за време, други за ритъм, а трети за мелодия. Много от хората имат поначало хубави гласове, но не са положили никакво старание да ги развият.

Когато човек свикне да пее и чрез пеенето да си помага, тогава черната ложа няма власт над него. Тъмните сили нападат човека, когато той престане да пее.

- Може ли - продължи брат Боев да запитва - да се помага на болен чрез музика.

- Разбира се, и при това много ефикасно. Когато отидеш при някой болен, не му говори за болестта, но му попей 15-20 минути и ако ти си пял от все сърце, с любов и силно желание да му помогнеш, тогава ти ще подобриш значително неговото състояние и ако постоянствуваш, ще го вдигнеш от леглото. Ето защо човек трябва да се моли на Бога да му даде като дар някое изкуство, с което да помага на страдащите хора.

- С всяка ли музика може да се постигне резултат?

- Всяка музика е полезна, но учениците трябва да знаят кое отрицателно състояние с каква музика се лекува. За всяко състояние има и съответна музика.

- Вие не знаете - продължи Учителят, - каква невидима, но велика работа вършат музикантите в света. Те може, без сами да знаят това, да трансформират състоянията на хората. Един цял народ може да се промени, да се насърчи и да се вдъхнови от музикантите. Те са едно благо за човечеството. Да знаете колко пъти те са намалявали страданията на хората и колко пъти са ги спасявали от отчаяние.

Брат Боев се замисли върху тези думи на Учителя, а и всички, които слушаха, се погледнаха с усмивка, която трепна по лицата им.

- Ако вие знаете окултните закони и ако сте съвършено предани ученици, бихте могли не само да промените състоянието на времето и да отклоните една буря, но и да се подмладите. И змиите се укротяват чрез музиката. Замисляли ли сте се върху този факт, как една мелодия може да направи да заспи една от най-страшните кобри, отровата на която е само за миг смъртоносна? Всички добри неща в живота идват за тогова, който пее. Музиката стопява всички мъчнотии.

- Музиката, която имат хората, достатъчна ли е, за да си помагат те с нея?

- В световната музика трябва да се внасят някои елементи, след тази музика идва окултната музика. Тя не е още за хората, защото те биха злоупотребили с нея. Има музика, с която ние бихме могли да стимулираме растежа на дадено цвете, а има музика, която може да укроти бурята.

- Всеки ли човек е годен да стане музикант?

- Има музикални гении, които се раждат такива. Но всеки може да се опита да пее или да свири. Всеки човек, който е живял по Бога, е музикален и неговата песен или свирене има сила. Този, който живее един егоистичен живот и е обичал само себе си, не е музикален. Истинският музикант има самоотричане. Той е организирал своя живот. Дори материята може да се организира с въздействието на музиката. Ще знаете, че музиката е във всичко. Всяко нещо, което вършите в живота си, вършете го музикално. Говорете така, че в думите ви да има музика. И формулите, които изговаряте, за да имат въздействие, трябва да бъдат произнесени музикално. Шивачът, който шие дрехите, или обущарят, който прави обущата, ако са музикални, ще внасят нещо хубаво в тях. И хората, когато ги носят, ще чувствуват радост.

Слънцето се беше издигнало още по-високо и приятно затопляше хладничкия пролетен ден. Птици прелитаха с откъслечни писукания и потъваха в зелената дълбина на близката борова гора. Имаше нещо светло, радостно в този наистина музикален ден. Сякаш между разговора, който се водеше, и природата имаше някакво съответствие. Думите на Учителя за музиката настройваха музикално не само слушателите, но и всичко наоколо.

- Ще дойдат нови музикални гении - продължи Учителят след кратка пауза. - Те ще донесат на човечеството нова музика. В шестата раса ще се даде нов музикален тласък. Тогава някои пробудени души ще чуят хора на ангелите, който се състои от сто четиридесет и четири хиляди гласове. Когато човек пее с цялото си сърце, ум и душа, тогава заедно с него пеят и други същества.

- Кои от нашите песни имат най-силно въздействие? - запита винаги любопитният брат Боев.

- Всички, но действието им е различно. Например песента „Благославяй, душе моя, Господа“ действува лечебно. С песента „Венир Бенир“ се отстраняват съществата, които пречат на развитието, а песента „Аум“ е дума на Духа.

- Кои други песни препоръчвате?

- Например песента „Фир фюр фен“. Тя е тонираща песен, но не бива да се пее по всяко време. Ако се научите да пеете, както трябва, песента „Зора се чудна зазори“, всички възможности за подем и успех ще ви посетят. Ще знаете, че нашите песни са в съгласие с Божиите закони. Съществува музика и в природата. Слушали ли сте музиката на цветята, хора на зреещи плодни дървета, музиката на текущите води, на вятъра. Цялата природа е един величествен оркестър. И органите на човешкото тяло се подчиняват и работят най-добре под действието на различните музикални тонове от гамата.

Музиката е живот. Това ви казах още в началото. Пей и свири! Така ти ще мислиш, ще действуваш и ще чувствуваш най-правилно. Тогава не ще допускаш мисли в своя ум, които внасят тъма и смут в тебе. Знай, че Бог е вътре в теб. На него уповавай. Не разваляй това, което Бог гради.

Като обикнеш Бога, пей и свири и тогава ще обикнеш всички същества. Тогава ще знаеш защо живееш и защо си дошъл на тази земя.

Учителят стана, погледна нагоре към светлеещия лазур, усмихна се, сякаш чу великия оркестър на всемира и като кимна с глава за поздрав, бавно тръгна към салона. На групичка след него тръгнаха и учениците заедно с брат Боев. Всички те имаха светнали лица. Разговорът за музиката ги бе изпълнил с радост, с хармония и с ония безценни дарове, които човек може да получи, когато е в непосредствена близост със своя Учител.

Един от учениците - от тези, които останаха на поляната, се поспря. Спряха и останалите. Тогава той се обърна към брат Боев и запита:

- Брат Боев, има ли някъде записани сентенции за музиката, които Учителят е изказал в своите беседи или в отделни разговори?

- Има - отвърна веднага брат Боян Боев. - Аз ги имам в моята стая. Ако се интересувате, да дойде някой от вас и да ги вземе. Ако имате още свободно време, може да ги прочетете още сега на поляната.

Така и стана. Един от братята отиде до стаята на брат Боев и получи от него тетрадка, в която той бе записал изказванията на Учителя за музиката. Групата, съставена предимно от млади хора, се настани в югозападния край на поляната, където лежеше дебелият дънер на едно отсечено дърво, на което често седяха приятели и гости. Един от братята взе тетрадката и зачете:

„Бога можем да познаем само като Любов, а първото явление на любовта тук, на земята е музиката.“

И по-долу:

„Седемте тона на музиката са седем стъпала, по които мъдростта води човека в пътя на неговия възход, тъй като най-гениалният израз на разумността е пак музика.

„Окултната музика служи на великата истина. Чрез музиката истината може да се влее в човешкия ум, защото онова, което не може да се изрази с думи, може да се каже чрез музиката.“

„Чрез пеене или свирене ще внесем хармония в себе си. Тогава ще привличаме ония сили на природата, които хармонират с нас. Ако пеем с цялата си душа, ще повикаме духовете на музиката, които носят обновление. Тогава според степента на съвършенството на нашето изпълнение и според вдъхновението, което имаме, ще настъпят и съответни промени в нашето съзнание.“

„Музиката е съединителното звено между ангелския и човешкия свят. Тя е език на духовете. Те познават нейния език. Ако искате да призовете някой дух и да общувате с него, така че той да ви разбере, това може да стане само ако пеете или свирите.“

„Обикновената музика може да се изпълнява по всяко време и при всякакво състояние. Когато обаче изпълнявате окултни упражнения, трябва да намерите за това съответното време и във всеки тон да вложите мисъл, чувство и воля.

Когато човек пее и върху ларинкса действува само мисълта, гласът ще бъде сух. Ако при пеенето действуват само чувствата, гласът ще има една отпуснатост и раздвиженост. Ако пък действува само волевата страна на природата, гласът ще получи само динамичност.

Истинският начин на пеене се постига само при хармоничното застъпване на трите елементи.“

„Стремете се към тихото пеене. Силното пеене е само волев акт. Ако обаче искате да вложите нещо възвишено и елемент на благородство във вашата мисъл и в чувствата, трябва да пеете тихо. Тихото пеене при това е по-изразително. При тихото пеене могат да се привличат същества от по-висока духовна култура.“

„В човешкия свят появата на музиката е свързана с пробуждане на съзнанието. Макар че самосъзнанието се е появило у хората от преди триста хиляди години, музиката като творческа проява у човека датира от неотдавна - от около три-четири хиляди години преди Христа. Дотогава музиката в сегашния смисъл на думата не е съществувала. Хората например от атлантската раса не са били музикални. Това личи ясно от изследването на техните черепи.“

„Всеки човек е построен върху един основен тон, който определя неговия живот. Хората следователно имат различни основни тонове. Един има за основен тон „до“, друг „ре“ и т. н. Трябва да познавате основния тон на всеки човек и според този основен тон да определите обходата си с него. И всеки народ има свой основен тон. Основният тон на българския народ е „фа“.

За учениците е необходимо да знаят, че музиката е метод за трансформиране на човешкото състояние. Има състояния, които без музиката по никакъв начин не могат да се сменят.

Ако пеете всеки ден по петнадесет минути съзнателно, съсредоточено, с участието на вашата мисъл, чувства и воля, след една година ще имате неочаквани резултати. Вашето положение ще се измени 50 % във всяко отношение.

Чрез музиката могат да се премахнат всички лични, семейни и обществени противоречия.“

„В сегашната музика има радост, но и много тъга. Бъдещата музика на човечеството, в основата на която ще легнат окултни мотиви, ще действува възходящо и ще събужда чувство на подем и творчество.“

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...