Jump to content

ДАВАНЕ СВОБОДА НА ДРУГИТЕ


Recommended Posts

ДАВАНЕ СВОБОДА НА ДРУГИТЕ

Това е учението на Христа, което проповядвам - да имате и да давате свобода, да имате и да давате свобода, и пак да имате и да давате свобода - и умствена, и сърдечна, и религиозна, и гражданска, и домашна. Свобода навсякъде! 4-96.

Свободата е обща за всички същества. Всяко живо същество има стремеж към любовта, към знанието и към свободата. 70-108.

Лошо е това у хората, че всеки иска свобода само за себе си. 5-7.

Дайте свобода на себе си, дайте свобода и на ближния си. Имате ли тази свобода, вие ще бъдете силни да понасяте мислите и чувствата на окръжаващите. 60-256.

Съвременните хора се стремят към свобода. Всеки иска да бъде свободен, но само за себе си. Той не позволява да се месят в работите му, но сам се меси в чуждите работи. Като види, че някой не постъпва правилно, той веднага го изобличава, прави му бележки. Вместо да изправи погрешките му, той повече го обърква. 606-256.

Никога не налагайте на човека своите вярвания, разбирания и убеждения. Оставете го свободен: той сам да насади градината си както разбира. 24-173.

Ти си свободен да проявиш любовта си според своя ум, според своето сърце и според своята душа, но нямаш право да се месиш в любовта на другите и да питаш обичат ли те или не те обичат. Никой няма право да изисква от другите да мислят както той мисли и те нямат право да искат да мисли, както те мислят. 70-242.

Имате свобода за себе си - дайте свобода и на другите! 4-91.

Остави Бога в себе си и в своите ближни свободно да се проявява, както той знае. Това значи свобода. 141-94.

Да обичаш човека, да му дадеш всичко, каквото ти имащ да му дадеш всички права, без да го ограничаващ да го оставиш да живее свободно, дето и ти живееш. Ако ти се ползуваш от свобода, а него ограничаващ вършиш престъпление. Бог ни обича, затова ни е създал по свой образ и подобие. Той ни е дал свобода да мислим и да действаме като Него. Когато грешим, Той ни обръща внимание да се изправим, но пак ни оставя свободни. Ние грешим, без да съзнаваме, че злоупотребяваме със свободата, която ни е дал. Така ние причиняваме страдание и на Бога. 70-101.

Когато човек даде свобода на хората, той ликвидира със своята карма. 71-98.

В момента, когато момъкът или момата почувствуват, че им се отнема свободата, Любовта изчезва. Божественият закон гласи: „Човек може да те обича, докато му даваш свобода.” Отнемеш ли му свободата, ти престъпваш закона. 70-11.

Човек, който не почита хората, не е свободен. Човек, който не люби хората, не е свободен. Човек, който не може да прави добро, не е свободен. Човек, който не използва разумно условията, не е свободен. 70-48.

Мнозина казват, че са свободни, че могат да правят, каквото искат. Те не говорят Истината. Защо? Защото свободата е достояние за всички живи същества. Щом е така, с какво право отнемате свободата на тревите, цветята и на животните? 145-23.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...