Jump to content

ВИДОВЕ ЗАКОНИ


Recommended Posts

ВИДОВЕ ЗАКОНИ

Законът за самосъхранението и дълга, представляват нещо като двете противоположни страни на нашето естество. Те са двата центъра, около които се върти цялата наша дейност в живота. Самосъхранението по силата на своята природа е родило себелюбието - майката на всички пороци. Под влиянието на закона на любовта, човек престанал да мисли само за себе си и за своето лично щастие. Докато нагонът за самосъхранение е карал човека да заграбва и обсебва чуждото, законът на любовта го принуждавал да дава дори от своето, за да подпомогне своите страдащи братя, своите ближни. 1-41.

Щом възприемеш законите на Великото Начало и ги приложиш разумно, нещата стават за нас постижими. 91-198.

Ще спазваш Божествените закони. Ще кажеш: „Това е закон!” 39.4-16.

Ако този закон е човешки, ще го опитате и после ще го повярвате. Ако е Божествен, първо ще го повярвате, после ще го опитате. 145-5.

Според областта, в която действат, тия закони биват три вида: физически, които се отнасят до материята; астрални, които се отнасят до сърцето, до света на желанията и умствени, които се отнасят до ума. Тези три вида закони се различават по форма. Например човекът на ума обича изящните, красивите неща; човекът на сърцето обича съдържанието на нещата; физическият човек разглежда нещата по обем, по външна форма, по големина. 49-82.

Всеки човек отделно или всяко семейство, всяко общество може да си има свои схващания, но те не изменят Божествения закон, върху който почива нашето растене. Докато сме в съгласие с тоя закон, у нас ще има растеж, ще има подем на нашите мисли и чувства, замах или разширение на нашата воля и тогава ние лесно ще можем да се разберем. Това ще бъде всякога, докато сме във връзка с малките и големите закони. 5-20.

Божествените закони нямат общо с човешките. Волята Божия не е в човешките закони. 58-23.

Едно трябва да знаете: писани закони в природата не съществуват. Истинските Божествени закони са написани само в сърцата и душите на разумните същества. 127-211.

Да познаваш и приложиш Великия закон, който Бог е написал в твоята душа, това е идеалът, към който всеки съвременен човек трябва да се стреми. 127-212.

Светът може да живее по свои закони, хората от света могат да постъпват както искат, но вие ще постъпвате според нашите закони, законите на Любовта, Мъдростта, Истината, Правдата и Добродетелта. 0-11.9.90.

За да избегне влиянието на земните закони, човек трябва доброволно и съзнателно да се подчини на влиянието на разумните, Божествени закони. 38-119.

Светът, в който живеем се управлява от закони, от правила, които Бог е положил отдавна, когато е устройвал Вселената. 36-3.

Има Божествен промисъл, който чрез истински закони направлява човешкия живот. 4-97.

Човек не може да устрои хармонично своя дом, да бъде щастлив, докато не разбере Божествените закони и ги приложи. 38-253.

В сърцето на човка са написани Божествените закони. 35-336.

Докога ще се раждаме и прераждаме? - Докато се научите доброволно да се подчинявате на Божествените закони. 137-96.

Законите, за които ви говоря, са живи и неизменни. 27-268.

Има закон, според който, като наскърбиш или обидиш някого, тази скръб ще се върне към тебе. 127-42.

Изобщо всички положителни неща идат по закон, а отрицателните: смърт, омраза завист са без закон. Страданията са без закон, а радостите - със закон. 27-267.

Вън от физическия свят има други закони, които регулират нашия живот. Понеже не познават тези закони, хората мислят, че всичко се нарежда от законите на физическия свят. 72-35.

В света вие ще опитвате много закони, докато най-после, чрез страдания ще се домогнете до единствения закон - законът на послушанието и изпълнението на волята Божия. 46-53.

Човек трябва да работи, да учи, да се домогне до законите на кабалата, до законите на висшата математика. 49-32.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...