Jump to content

3. ПЛАНЕТИ - СВЕТИЛАТА ОТ СЛЪНЧЕВАТА СИСТЕМА


Recommended Posts

3. ПЛАНЕТИ - СВЕТИЛАТА ОТ СЛЪНЧЕВАТА СИСТЕМА

Символичните белези на светилата от Слънчевата система и техните основни значения, са следните:

1. О (окръжност) е символ на Бога и на всички Божествени сили, качества, свойства и прояви.

2. Image_178.jpg (окръжност с център) е символ на Слънцето и на неговите сили, качества, свойства и прояви. Символ е на Божественото начало у човека, на човешкия дух, на любовта и вярата на човека към БОГА, на всичко най-възвишено, най-благородно и най-чисто у човека. Символ е на вдъхновението, на жизнедателните сили, на творческите сили у човека, на неговата висша нравственост, на висшите му идеали. Символ е още на най-висшите заложби, дарби и способности на човека. В женски звездослов СЛЪНЦЕТО е символ на СЪПРУГА.

3. Image_179.jpg(полукръг) е символ на ЛУНАТА, на всички лунни сили, качества и свойства. Символ е още на всички духовни, ангелски светове, на техните сили, качества, свойства и прояви. Символ е на човешката личност, на човешкото, тяло на всичките му сили, качества и свойства. Всякога трябва да се помни, че ЛУНАТА е представителка на Земята и по нейното влияние съдим за влиянието на Земята върху човека. След СЛЪНЦЕТО по важност и сила на влияние идва ЛУНАТА. В мъжки звездослов ЛУНАТА е символ на СЪПРУГАТА.

4. † (кръст) е символ на материята, на Земята, на всички материални сили, качества и свойства. Символ е на тъмнината, на неорганизираните сили, на низшите светове, стоящи под човешкото царство по степен на развитие.

Символ е на всички противоречия, ограничения, лишения, на всички низши сили, на нечистотата, на смъртта.

(Всякога трябва да се помни, че всички останали символи произхождат от съчетанията на първия, третия и четвърти символи, т. е. от символите на БОГА, на ангелския и на материалния свят.)

5.Image_180.jpg е символ на планетата МЕРКУРИЙ, т. е. на света, който живее на тази планета.

Символ е на природния, външния, обективния, предметния, временния, обективния ум на човека. Посредством този ум, който управлява усетоспособностите, човек изучава природата, нейните сили, качества, свойства и прояви, като събира милиарди впечатления.

От символа на МЕРКУРИЙ ясно личи, че посредством природния си ум човек може да бъде във връзка, отношения и обмяна с всички светове - божествения, ангелския и материалния.

Следователно, при сегашното си развитие с мисълта си човек може да се съобщава с всички светове.

6. Image_181.jpg е символ на планетата ВЕНЕРА, на света, който живее там, на неговите сили, качества, свойства и прояви.

Символ е на ЛЮБОВТА, красотата, радостите, щастието, които дават смисъл на човешкия живот. Символ е на сърдечния живот на човека и на всички изящни изкуства. Символ е на добродетелите на човека, на най-красивите му мечти, копнежи и желания.

В мъжки хороскоп е символ на отношенията на мъжа към женския свят.

7. Image_182.jpg е символ на планетата МАРС, на марсовия свят, на неговите сили, качества, свойства и прояви.

Символ е на човешките страсти и пороци, на неорганизираните сили у човека, на изкушенията за противоестествени удоволствия, като лакомия, пиянство, полови страсти.

В женски хороскоп е символ на отношенията на жената спрямо мъжете.

8. Image_183.jpg е символ на планетата ЮПИТЕР, на неговия свят, на неговите сили, качества, свойства и прояви.

Юпитер в човека символизира висшия духовен разум, посредством който човек има връзки, отношения и обмяна с ангелските светове, като получава от тях висши идеи, за мисли, подтици, дарби и способности. Символ е на основния човешки мироглед, на ръководните идеи и замисли на човека в живота му.

Символ е на ГОЛЯМОТО ДОБРО, големите успехи, голямото щастие, голямото изобилие, големите почести, голямата слава, на връзките и отношенията с големците, на големите служби и високи постове, на религиозните схващания и разбирания, на любовта у човека към поколението и обществото, изобщо на обществената деятелност.

Символизира също ДИХАРМАТА, т. е. вземанията, които обществото дължи на човека, благата, които човек е спестил от минали животи.

9. Image_184.jpg е символ на планетата САТУРН и неговия свят, с всичките му сили, качества и свойства, В символа кръстът, който означава материята и низшето начало, стои отгоре, а пълнещият се кръгов отрез, който означава духовното начало, стои отдолу. Това съотношение на двата символични елемента открива, че Сатурн е символ на материалистическите идеи, схващания и разбирания, на пакостния човешки егоизъм, на съмненията, подозренията, завистта, тъмнината, страха, отчаянието, на всички пакостни мисли, чувства, желания и действия, които произтичат от тях. Символ е на разрушителното човешко слово, на големите изпитания, ограничения, лишения, неуспехи. Изобщо Сатурн символизира всичко, което представя противоположност на благодатното Юпитерово влияние.

10. Image_185.jpg е символ на планетата УРАН и на неговия свят, на всички негови сили, качества, свойства и прояви.

Символ е на ангелската мъдрост, която човек е придобил. Символизира творческия огън и всичко прометеевско у човека. Символ е на връзките, отношенията и обмяната на човека с ангелите, която той има посредством разума си. Символ е на изобретателността, на висшите духовни заложби, дарби и способности, на ясновидството и откровението.

Символизира всичко самобитно в живота на човека и неговите преобразователски способности.

11. Image_186.jpg е символ на планетата НЕПТУН и неговия свят, на неговите сили и качества, свойства и прояви.

Символ е на ангелската любов, която човек може да възприема, разбира и проявява.

Символ на гениалните умове, на най-висшите вдъхновения, съновидения и пророчества и на най-висшите духовни качества, дарби, способности и заложби.

12. Image_187.jpg е символ на планетата ПЛУТОН, владетел на силите на ада. Той показва какви са връзките, отношенията и обмяната на човека със света на ада.

Символ е на адските замисли, чувства, желания и дела, които и човек може да прояви.

13. Image_188.jpg е символ на ЗЕМЯТА. Този символ може да означава или щастие, или нещастие, в зависимост от другите фактори.

14.Image_189.jpg е символ на северното засичане на еклиптиката от Луната, наречено СЕВЕРЕН ЛУНЕН ВЪЗЕЛ или драконова глава (според древното образно наименование). Знак е на щастие и успех.

15. Image_190.jpg е символичен знак на южното засичане на еклиптиката от Луната. Нарича се ЮЖЕН ЛУНЕН ВЪЗЕЛ или драконова (змеева) опашка. Знак е на злочестини и неуспехи.

Дванадесетте зодиакални съзвездия представят дванадесет звездни океана, източници на космичните сили, които обуславят устройството, развитието, живота и съдбата на човека.

Светилата от Слънчевата система са възприематели, носители и проводници на мировите зодиакални сили към Земята и нейния живот.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...