Jump to content

Recommended Posts

1938-1939 година

От книгите: Двигатели на живота. Красотата на душата. Скръб и радост. Добрият език.

Що има вътре в человека. Закони на Любовта.

Езикът на Любовта. Големият брат. Малкият брат

 

 

Полезна е лимонената киселина, но взета в умерено количество, ако се взема повече, отколкото трябва, ще се отнеме топлината на организма, ще се наруши кръвообращението, ще се свият капилярите. Повече от един лимон на ден да не се употребява, и то изцеден в една чаша гореща вода.

* * *

Когато си недоволен, не сядай на меко, седни на твърд стол.

* * *

Нервноболният човек да си почива на тъмно, в тъмна стая.

* * *

Божественото, причинно тяло е в мозъка; духовното е в дробовете; физическото - в храносмилателната система или в така наречения стомашен мозък. С главата служим на Бога; с дробовете служим на ангелите, а със стомаха - на добрите хора.

* * *

Циреят ще го боднеш с обгоряла игла, ще го изцедиш хубаво, ще намажеш мястото със зехтин, ще го превържеш.

* * *

Болестите са духове, същества от невидимия свят, които

упорито преследват известна цел. Гледайте разумно да се справите с тях.

* * *

Човешкият живот е кратък, защото божественият живот не се е вселил още в човека.

Кисело мляко с ягоди не яжте. Не смесвайте млечна храна с плод. Не смесвайте мазнините. Плод и чесън не смесвайте.

* * *

Ако някой страда от туберкулоза или рак, да яде кисело мляко - три години най-малко по три пъти на ден да го яде, за да има минимално подобрение.

* * *

Някои горчиви билки могат да лекуват, да пречистват кръвта, но се иска по-дълго време, за да има някакъв резултат. Ще дойде ден, когато човек ще се лекува с умствени билки. Ще каже само една дума или ще помисли нещо и ще оздравее.

* * *

Понякога главоболието може да се дължи на урочасване. Има хора със зли, лоши очи, само те погледнат и ти се разболяваш.

* * *

Всяко растение е обвито със седем различни цвята, които се преплитат красиво и образуват неговата аура.

* * *

Понякога едно неразположение може да се дължи на това, че си седял до мрачен, неразположен човек и си възприел неговото състояние.

 

Червеният цвят на светлината внася в човека енергия и влага. Влагата не се отразява добре на мисълта. Жълтият цвят внася мисъл, но същевременно и сухота.

* * *

Всеки косъм е проводник на светлината. Вие не подозирате какво отношение имат космите към външните сили на природата, ето защо космите трябва да ги сресвате, за да могат външните сили да протичат правилно чрез вас. Работите ви не вървят добре. Прекарайте пръстите си през космите поне по три пъти на ден. Отпаднал сте духом. Не ходете от къща на къща да се оплаквате, но прекарайте пръстите си през косата. Случи ти се нещо лошо - прекарай пръстите си през косите, после помилвай всичките си пръсти, като почнеш от палеца и свършиш с най-малкия пръст; също поглади и цялата ръка.

* * *

Когато си неразположен, не пипай веждите си. Да ги пипаш - това е свещен акт. Те са граница между духовния и божествения свят.

* * *

Любовта на човека към хората регулира неговия стомах, любовта му към ангелите регулира дишането му, а любовта към Бога регулира главния мозък, т.е. нервната система. Ако те болят ръцете и краката, това показва, че в любовта ти към растенията има нещо неправилно. За да бъде здрав, човек трябва да изправи отношенията си към целия органически свят. Обикновеният човек живее във физическия свят; талантливият живее в астралния свят, гениалният - в умствения, а светията - в причинния. Докато боледуваш, ти си в обикновеното съзнание. Щом започнеш да изправяш грешките си, ти влизаш в самосъзнанието си и твоята сила се удвоява. Който поправя грешките си, става два пъти по-силен. Не ги ли оправи, губи силите си.

* * *

Бог, божествените сили създадоха човека. Майката и бащата само ремонтират тялото, а духът и душата влизат в него и го одухотворя ват. Тялото нито е вечно, нито е абсолютно реално. Досега човек е живял в хиляди малки къщички, хиляди форми. Никой още не е видял същинската форма на човека.

* * *

Недъзите на хората се лекуват с горчиви хапове.

* * *

Да изучавате горчивите, сладките и киселите храни, това значи да изучавате живота във всички негови прояви и да придобивате знания - тези храни трябва да се обелят, да се отстранят люспите им, за да могат правилно да се използват.

* * *

Когато сте неразположени, за да разберете силите, които се крият в палеца, помилвайте горната част на палеца, като започнете от третата фаланга и вървите към нокътя. После помилвайте палеца отдолу - венериния хълм, и наблюдавайте след колко време ще мине неразположението ви.

* * *

Човек не може да бъде красив, ако от езика му не излизат сладки, силни и красиви думи.

Всяка нечистота, всяко роптание, недоволство, оплакване се отразява болезнено върху съществата от духовния свят. Нечистотата запушва порите на тялото. Очистете се от ду-ховната кал, за да може свободно да дишате чрез сърцето, чрез ума и душата си.

* * *

Чистата кръв е бич за бацилите. Пречистването на кръвта става с чисти мисли, чувства и постъпки.

* * *

Ако ви липсва благородство, помилвайте показалеца си, за да се свържете с енергиите, които текат през него, енергиите на Юпитер. Ако ви липсва справедливост, свържете се с енергиите на Сатурновия пръст, ако сте неразположени, помилвайте и се свържете с енергиите на безименния пръст. Достатъчно е да го потопите в чиста вода, за да приеме водата енергиите, които изтичат от него. Ако изпиете тази вода, ще се смени състоянието ви. Това се отнася до всички пръсти, всички крият сили в себе си. Това са особен род лекарства, които се крият в човека.

* * *

За да подобри състоянието на дихателната система, човек трябва да изкачва високи върхове, така с подобряването на дихателната система придобива по-големи възможности за духовен живот.

* * *

Колкото по-малко органическо злато човек има в кръвта си, толкова страданията му са по-големи. От количеството на това злато зависи моралният живот на човека.

 

Който има чиста мисъл, никога не страда от главоболие. Чувствата и желанията се отразяват върху дробовете. Ако те са чисти, никакви смущения, никакъв задух или туберкулоза няма да ви плашат. Туберкулозата се дължи на неестествени чувства и желания.

* * *

Човек може да се лекува от бодежите със силна мисъл, с положителни и възвишени чувства, а също и с гореща вода.

* * *

Съчинявайте си песен за всяка болка и така пейте, докато я пропъдите.

Начин за пречистване на слънчогледовото олио: в два килограма вода слагате един килограм олио на печката да заври, около 15 минути да ври, прибавяте 50 грама оцет и оставяте тенджерата настрана от огъня, докато непотребните киселини и соли се утаят на дъното. Леко, внимателно се отлива после олиото. Приготвено ли е олиото по химически начин, все ще останат вредни утайки и вещества, затова може да си служите с мазнините от ореха, от бадема, от маслината, от слънчогледа без преработка.

* * *

Запекът се дължи на малко или никаква любов и на недоимък на вода в кръвта. Когато чувствата са топли, краката, ръцете и цялото тяло са топли, човек е бодър, разположен.

* * *

Космите на главата са антени, чрез които човек приема знания от висшите светове. Като разресва косите си, човек поставя на място всяка антена, ако те не са на място, възприемането се нарушава. Вмесвайте често и добре космите си, дръжте ги в порядък, за да може божествената енергия да прониква в мозъка ви.

* * *

Хлябът - най-необходимата и свещена храна за хората днес не допринася нещо съществено за тях, защото е приготвен с ругатни, недоволства и отрицателни мисли. Хлябът е изгубил естествената си чистота.

* * *

Недоволството не е присъщо на човешкото естество; човек приема недоволството от нисшите светове, от нисшите същества и го носи в себе си, отхранва го като свое. За човека работи цялата природа и той пак е недоволен. За да оцени какво има, невидимият свят го поставя да мине ред изпитания.

* * *

„Онези, които обичат Господа, ще се обновят".

* * *

За да се освободи от тлъстините си, човек трябва да има естествени мисли, чувства и желания. Всичко пресилено, всичко неестествено води към затлъстяване.

* * *

В скъпоценните камъни има сила, която влияе върху човека, независимо от това дали той знае това или не.

* * *

Докато е бил в Бога, човек не е боледувал, но щом се е отделил, болестите са започнали да го следват. Големи

усилия е употребил той, докато ги създаде. Затова дойде ли ви някаква болест, не се оплаквайте, не търсете виновници вън от себе си, но почнете да се разговаряте с нея.

 

Болестта представлява неорганизирана материя, неорганизирана сила, неорганизирана мисъл.

* * *

Докато не преустрои своите удове, човек не може да възприема правилно светлината, която идва от слънцето.

* * *

Дето любовта цари, там има вечен, постоянен прилив на енергия. Само любовта е в състояние да подмлади човека, тя внася в него живот и енергия.

* * *

Ако си се набол с тръни, ще ги извадиш и ще намажеш мястото със зехтин. Ако две-три пчели те ужилят, може да облекчат ревматизма ти, но ако сто пчели те ужилят, може и да те умъртвят.

* * *

Добре е човек, когато се храни, да слуша хубава и весела музика, но не тъжна или игрива, последните нарушават ритъма на яденето.

* * *

Мощна сила се крие в книги, писани под диктовката на Духа - такива са свещените книги и Евангелието. Евангелието съдържа цяр за всички болести, за всички накърнени чувства, за безверието, за обезнадеждаването, за безлюбие-то, за примирение на хората. Човек трябва да знае как да употребява тези церове.

Болният има право да се оплаква от време на време, но здравият не трябва никога да се оплаква.

* * *

Колкото по-чиста и по-здравословна храна употребява човек, толкова по-чиста е неговата кръв.

* * *

Лютите чушки помагат против треска, но за здрав човек не се препоръчват. Също не ви препоръчвам и много кисели и сладки храни. Много киселите храни правят човека остър. Всеки трябва да познава организма си и да го храни със съответна храна както във физическо, тъй и в психическо отношение, в смисъл на добри мисли и чувства към хората.

* * *

Всеки човек е носител на специфична енергия, каквато през друг човек по никой начин не може да мине. Иска ли да се ползва от тази енергия, човек трябва да се свърже с Първата Причина на нещата, в която всички природни енергии се втичат и изтичат. Който се свърже с Бога, той ще се ползва от знанието, което тези сили крият в себе си.

* * *

Заболи ви крак или корем, или нещо друго. Какво ще правите, ако сте сами? Започнете да пеете на болния корем.

* * *

Добре е скъперниците да се обличат в бели дрехи, да станат по-щедри.

* * *

Анемичните да се обличат в червени дрехи - най-краси-вите цветове ще намерите в цветята и растенията, оттам ще

вземете модел за цветовете на дрехите си.

* * *

Нещо ви боли. Обикнете хората и ще оздравеете. Болят ви гърдите - обикнете ангелите; боли ви глава - оправете отношенията си към божествения свят. Всяка болест е причинена от нарушаване на законите на физическия, на духовния и божествения свят. Хората са проводници на такива природни енергии, които регулират стомаха и цялата храносмилателна система. Чрез божествения свят се регулира цялата нервна система.

* * *

Търбухът не е стомахът, а е лошият живот на човека, в който се крият всички нисши желания на човека.

* * *

Истински духовните хора, адептите чрез своята висша мисъл се ограждат от влияния. Лошите мисли ги обикалят, нападат ги, но адептите остават чужди за тях и влиянията им.

* * *

Ако човек се храни изключително със сладкия сок, който пчелите ядат, няма да се чувства добре. Някои мислят, че като се хранят само със сладка храна, ще бъдат по-добри, по-духовни. Как се образува отровата на пчелата, щом тя се храни само със сладък сок?

* * *

Светлите, добрите, благородни мисли и чувства представляват сладката храна.

* * *

Здравето на човека зависи от силата на неговия дух, от

добротата на неговата душа, от светлината на неговия ум и от мекотата на сърцето му.

* * *

Човек трябва да яде толкова, колкото да поддържа функциите на своя организъм.

* * *

Чистото сърце е това, което не ражда никакви отрицателни чувства, нито ги допуска да влязат в него, то е тихо и спокойно, не се вълнува.

* * *

Докато умът функционира правилно, и очите ще бъдат здрави; започне ли умът да отслабва, и физическите очи отслабват. Когато човек не вижда и не чува добре, това показва, че в мислите, в чувствата и постъпките му има кал, нечистотии, които му препятстват. Ако работи у тебе милосърдието, ще имаш здрави очи и уши.

Човешкият организъм е съставен от триста милиарда клетки, разпределени в удовете и органите, мускулите, костите, космите. Всички тези клетки се отличават помежду си по степен на развитие и строеж. За да образуват човешкото тяло, те се подчиняват на една велика мощна сила, която управлява всички и ги държи в единство. Сами по себе си те са неорганизирани и ако не съществуваше тази сила, какъв ли човек щеше да има?

* * *

Невидимият свят държи сметка за всяка напразно изразходвана енергия.

* * *

Онзи свят и този свят са едно и също нещо. Стига да

умеете да виждате, ще разберете колко много същества от невидимия свят ви обикалят. Много от вашите скръбни или радостни състояния се дължат на тях.

* * *

Днес мисълта се проявява чрез мозъка; чувствата чрез симпатичната нервна система или слънчевия възел, волята се проявява чрез ръцете и краката.

* * *

За да се проявява човек правилно, всичките му удове трябва да бъдат свободни и без дефект. Ако болката е в очите - в свободата липсва нещо; ако е в ушите - в знанието му липсва нещо и в разумността. Ако болката е в носа -липсва интелигентност, ако е в устата - в любовта му липсва нещо; ако ръцете го болят - нарушил е божията правда; ако краката го болят - нарушил е някаква добродетел.

* * *

Дайте път на всички добродетели в себе си, за да сте здрави.

* * *

Когато палецът пострада, с него заедно и волята се парализира.

* * *

При зъбобол - да се сварят орехови листа и да се жа-бурят венците и зъбите с тази вода.

* * *

Мекото сърце е изтъкано от материя на милосърдието. Мекотата на сърцето е един от признаците на хората от шестата раса. „Ще им отнема каменното сърце и ще им дам ново". Коравите сърца ще се употребят за павиране на улиците, а меките сърца ще останат да трептят, да изнасят пред света великото и красивото в божествения живот. Бог ще вложи Духа Си в меките сърца на хората и ще Го познае малко и голямо.

* * *

От майчината любов, корените, от клоните на братската и сестринската любов произлизат плодовете на божествената любов. От плодовете на любовта бъдещите хора ще се хранят и ще придобият безсмъртие.

* * *

Вие сте болни, защото не работите, не оценявате силите на природата през пролетта. Казвате, че няма къде да копаете. Ако нямате собствена градина, ще работите в градините на приятелите си, но ще работите безплатно, за Господа - даром ще работите.

* * *

Против рак: вземат се корени от кукуряк. Набождат се в една ябълка и така заедно с ябълката се изпичат във фурна. След това коренчетата се изваждат от ябълката, варят се и тази отвара се пие. Също да се пие слънчева вода (топлена в шишета на слънце), никога да не се пие студена вода. Първичната вода в природата е топла, тя отпосле е станала студена. Да не се яде месо, да се яде много проста храна, кромид лук предимно; да се пости по един-два пъти в седмицата, да се пие зехтин по една лъжица на гладен стомах преди закуска.

* * *

Когато искате да се лекувате, излагайте гърба си на слънчевите лъчи. Когато искате да добиете вътрешен мир, излагайте гърба си на слънце, на залязващото слънце, лицето да е отправено на изток.

* * *

Когато заболее, човек може да се лекува с тоновете ДО и МИ.

* * *

Никой не може да издържи на температурата на истинската любов и на температурата на знанието не може да се издържи. Новата теория на Айнщайн обърна умовете на хората така за безграничното, че се отслабиха нервите. Изисква се мощна мисловна енергия, за да се разбере Айнщайн. Хората сега приличат на един съд, който се е стопил и съдържанието се разлива. Не може да се издържа на новите открития, а камо ли да изучавате духовния живот. Вие материалната любов не може да издържите, а пък духовната любов как ще издържите?

* * *

Ако няма светлина, никакво знание няма да има.

* * *

Колкото повече се занимавате със злото в себе си или в ближните си, толкова повече го привличате и му давате първо място. Минавайте и заминавайте край злото, без да го виждате, без да се разправяте с него.

* * *

Докато плодът зрее, не го пипай. Узрее ли, можеш да го откъснеш и изядеш.

* * *

Като знаете свойството на киселината, която пчелата отделя, вие може съзнателно да се лекувате, без тя да ви жили.

* * *

Който не може да използва светлината правилно, започва да боледува.

* * *

Когато на болното място поставят студени компреси, става свиване на капилярните съдове, вследствие на което се предизвикват особени реакции в организма. Турят ли на болното място топли компреси, реакциите са благотворни.

* * *

Топлата вода предизвиква разширение на кръвоносните съдове, вследствие на което и кръвообращението се подобрява. Вместо с топла вода човек може да се лекува с мисълта - да разширява кръвоносните съдове, така както водата прави. Артериалното течение внася радост в човека, бодрост, разположение. Венозното го прави песимист.

* * *

Слабата топлина е за слабите хора, умерената - за обикновените, а силната - за силните, разумни същества. Човек едва може да издържи температура 40 градуса.

* * *

Депресиите в природата внасят депресии и в психичния живот на човека. Всяко неразбрано чувство произвежда депресии в сърцето, а неразбраната мисъл - депресия в ума. Не се ли храни човек с разбрани мисли и чувства, духът постепенно отслабва и става немощен, както тялото на човек, който не се храни добре. Слабият не може да бъде красив. Красотата не е само външно качество, но и вътрешно. Иска ли да бъде красив човек, с приятна външност, с ясен поглед, той трябва да знае каква храна да дава на духа си. Храни ли го със съответна за него храна, човек придобива физическа и духовна красота.

* * *

Здравето не зависи от броя на червените кръвни телца, другаде се крие причината за здравето и за малокръвието.

* * *

Колкото по-високо е издигнат човек, толкова по-фина материя може да възприема. От материята, която възприема, зависи неговото състояние и разположение.

* * *

Който е вътрешно красив, е и външно красив. Който обича Истината, е красив.

Някои хора са нервни, сприхави, защото не дишат правилно.

* * *

Чрез болестта се изпитва силата на човека, ако е силен, ще събори болестта, ако е слаб, болестта ще го събори.

* * *

Никога не допущайте в ума, в сърцето, в душата и в духа си нищо отрицателно. Кажете си: „Заради Бога не допущам нищо отрицателно в себе си".

* * *

Детето може да се нахрани с 21 хапки, а възрастният -с 12 хапки. Част от благото, което човек е възприел чрез храната, след като го преработи, да го изпрати като хубава мисъл в пространството.

Мислите ли, че хората, които ядат месо, имат условия м развитие? Каквото животно човек яде, такива качества като на животното придобива.

* * *

Сърцето е свързано с космическа енергия. При всеки негов удар идва нова енергия, вследствие на което целият организъм се обновява. Ударите са 72 - това число играе важна роля в живота на природата. Когато човек живее нормално според закона на любовта, пулсът му е нормален, наруши ли се този закон, пулсът се изменя. Всички отрицателни състояния - гняв, завист, обезсърчение, съмнение, безлюбие, ревност и т.н. се отразяват зле на пулса, а с това се изменя ходът и на космическия пулс - носител на божието благословение. От човека зависи да се отворят или затворят пътищата на това благословение.

* * *

Щом удът е светъл и съзнанието будно, човек се подмладява. За да се подмлади човек, да дружи с млади хора.

* * *

Да мисли човек, че със смъртта всичко изчезва, това значи съзнателно да се самоизлъгва. Несъщественото умира, същественото вечно живее.

* * *

Някои болести идват вследствие захласване.

* * *

Светиите ядат много малко - един път седмично.

Не живее ли добре човек, никаква външна козметика не помага.

* * *

Болестите показват, че човек не е взел правилно основния тон на живота.

* * *

Външната светлина, която виждаме, е резултат на мисълта на възвишените същества, които са над нас - тя излиза от очите на тия същества.

* * *

Животните възприемат онази светлина, която излиза от нас. Каква ще бъде мисълта на човека и каква светлина ще издава, това зависи от разположението му към братята на любовта, които идват отгоре.

* * *

Луната изтегля всички отрови и нечистотии от човешкия организъм.

* * *

На болния може само да услужвате, да помагате, но да не се свързвате с него.

* * *

Всяка добра мисъл, реализирана навреме, усилва ума. Всяко добро чувство, реализирано навреме, подобрява състоянието на човешкото сърце, а добрата постъпка подобрява стомашната система.

* * *

Някой страда от стомах - нека оправи мислите и чувствата си, нека извика някой гладен, здрав човек, да го покани на богато угощение, и така десетина пъти, и да гледа как се храни този човек, да го благослови и да пожелае и той така сладко да почне да се храни.

 

Черешата, прасковата, крият в себе си голяма лечебна сила. Черешата се препоръчва против неврастения и ма-локръвие. Яжте череши колкото искате, но с любов, и от дърво, отглеждано от добър човек.

* * *

За да не боледува, човек трябва преди всичко да се храни с плодовете на Духа, а именно: любов, мир, радост, кротост, въздържание, дълготьрпение, милосърдие.

* * *

Освен с физическа храна човек се храни и с особена светлина, която едва сега хората почнаха да изучават.

* * *

Слънцето е израз на колективната дейност на разумни същества, които произвеждат светлина с божествени качества в себе си и я изпращат на целия свят. Чрез червения цвят те изпращат живот на земята, чрез портокаления - индивидуалност в съществата; чрез жълтия - интелигентност; чрез зеления - подтик за растене; чрез синия - вяра и надежда, и чрез виолетовия - сили във всички живи същества. Още много цветове се изпращат, но те още не са проучени.

* * *

Искате ли да се освободите от нещо лошо в себе си, не режете, но го изтръгнете от корен - с корен. Как изваждате чесън или лук от земята? За лошите желания приложете този метод.

Когато човек е крайно нервен и възбуден, нека направи една кратка баня от три-четири минути с хладка вода. Водата освобождава човека от излишните енергии. Гневът обикновено е изразходване безразборно на енергия.

* * *

Щом се разгневите, вдъхнете въздух дълбоко и почнете да броите от едно до десет, ако не минава, бройте от едно до сто - това е един лек метод за регулиране на енергиите. Ако този метод не ви допада, направете друго: една чаша гореща вода ще изпиете на глътки, много бавно. Нечистата и груба храна, изразена в лоши мисли и чувства, огрубява човешкия характер.

* * *

Когато божествената топлина отсъства, човек всякога боледува.

* * *

Слънцето съдържа всички медикаменти в себе си. Няма болест, която да не се подчинява на действието на слънчевите лъчи. За да се лекува, човек трябва да прекара слънчевите лъчи през призма, реално или мислено. Същото е и със светлината - за да дойде до нашите очи като светлина, тя минава през няколко трансформатори. Ние възприемаме пречупена, рефлектирана светлина, а не права, затова и виждаме нещата относително, а не абсолютно. За всичко ние имаме относителна представа.

* * *

Вслушвайте се във вътрешното си чувство, което всякога ви подсказва какво да ядете, къде да отидете, с кого да дружите.

* * *

Черният цвят е на възприемане и почивка. Когато човек възприема много впечатления, когато има много желания, косата му побелява.

* * *

Нещастие ще бъде за човека да се роди два пъти такъв, какъвто е днес.

* * *

Ако човек няма достатъчно храна, колкото да поддържа организма си, ако няма достатъчно мисловна сила в себе си, той е осъден на смърт. Днес много хора страдат от неврастения, която в повечето случаи се дължи на недоимък на нервна енергия. Нервната енергия е необходима за съграждане на нервната система.

* * *

Понякога човек се чувства празен, без никакви мисли и чувства в себе си, това е защото няма любов.

Като дишаш, постоянно мисли за тази божествена енергия, която е скрита във въздуха, и че тя влиза в тебе, за да подкрепи организма ти, но ти дишаш и мислиш за съвсем други работи - това не е дишане.

* * *

Не е хубаво да закъсва човек. Всяко закъсване показва, че човек не е живял добре. Всеки човек, който е дошъл на земята, е способен за много добри и красиви работи.

И като умрете, пак ще останете на земята - аз поне така виждам нещата. Едва погребете някого, а той ходи из София. Един ден това ще може да го проверите дали е така или не.

* * *

Ако искате да се подмладите, всеки ден поне по десет минути не допускайте никаква отрицателна мисъл в себе си. Всеки ден една добра постъпка, едно добро чувство, една хубава мисъл.

* * *

През материята минава топлинна, електрична и светлинна енергия. Един материален човек може да изчезне от материята и да остане само човек на енергията - но дето мине, този човек всичко ще руши. Ако Духът беше без плът, той всичко щеше да унищожи.

Разумен е онзи, който може да укроти неукротимото, силното. Разумен е онзи, който може да укроти гневливия, алчния и да превърне смъртта в живот.

* * *

Златото може да се размножава; то расте, както растат ябълките и крушите по дърветата. При растенето и узряването на един плод стават ред химически процеси. В това отношение плодът представлява една лаборатория. Когато говорим за любовта като плод на Духа, ние разбираме крайния предел, до който е стигнало развитието на този плод. Любовта е един трансформатор на божествения свят. Зад любовта седи Духът. Той е една велика, мощна сила. Всички форми, които съществуват в света - слънцето, планетите, звездите, земята, това са енергии, т.е. плод на енергии, които съществуват в природата. Материята или веществото пък представляват онова, което дава възможност на тия форми да се образуват. За да се образува едно тяло, тази материя трябва да се намали. Температурата на тази енергия е много голяма. Според някои учени тя е равна на числото 20, повдигнато на 62-ра степен. Колко и каква материя би устояла на такава температура? Такава температура в природата не съществува.

 

Топлината на червения цвят е около двеста милиона градуса. Портокаленият цвят има около триста милиона градуса; зеленият цвят - четиристотин милиона градуса топлина; жълтият - петстотин милиона. Колкото по-нагоре отивате, толкова повече топлината се увеличава. Най-после дохождате до такива цветове на светлината и топлината, на които не може да се устои. Червеният цвят се образува при негативната топлина на двеста милиона градуса. Ако почнете да увеличавате неговата температура, този цвят вместо да остане, ще почне да излиза навън. Ако топлината на жълтия цвят, която е около 500 милиона градуса, се увеличи, нервната система на човека няма да издържи, т.е. частиците -електрони, протони, неутрони, не могат да издържат на тази топлина и предизвикват разлагане на мозъка. Това явление в човека го наричат „мръдване на дъската му".

* * *

Всеки учен трябва да има трансформатор на любовта, няма ли, нищо няма да остане от него. Религиозният, бога-

тият - също трябва да имат трансформатори на любовта.

* * *

Тъй както сега е устроен мозъкът, цветовете не предизвикват никакви реакции още, вследствие на което не излизат навън. Обаче у светиите, които са дошли до една висока фаза на развитие, цветовете реагират върху тях, предизвикват ред реакции в техния мозък и излизат навън във вид на светлини.

* * *

Сам по себе си животът не се губи, обаче, ако нямате любов, животът не може да се излее в никакви форми. Всичко ще се разстеле във вода, която няма да има потенциална сила в себе си да работи.

* * *

Ти, като мразиш някого, не подозираш, че разрушаваш себе си и него едновременно.

* * *

Необходимо е всеки човек да носи по една златна монета в себе си за здраве. От незапомнени времена още хората носят злато в себе си или други скъпоценни камъни за здраве, за късмет и щастие.

* * *

Духът не може да пришепне нищо на човека, ако той няма любов. Духът никога не се приближава до хора, които нямат любов, защото, ако се приближи до тях, ще ги унищожи.

* * *

Електронът е това, което се размножава. Протон е това,

което държи нещата със силата в себе си. Неутронът е това, което държи връзка, мост между противоположните сили в света. Позитрон е това, което се занимава със сметките, с вземане-даване. Ако нямаш позитрон в себе си, ти не можеш да мислиш правилно.

* * *

Ако след като умрете, ви подложат на температура, рав-на на числото 20, повдигнато в 62-ра степен, вие ще се разложите на толкова малки частици, че ще заемете пространството на цялата слънчева система и ще бъдете толкова тънки, че няма да имате даже нито протони, нито йони в себе си. Ще имате само една енергия в себе си, ще се смесите с общата енергия, от която сте произлезли.

* * *

Като излезете от гамата на цветовете и минете в радиацията на числото 20 в степен 62, ще бъдете на границата на духовния свят, едно с ангелите да служите на Бога. Желая ви на всички да минете през тази голяма топлина, за да станете едно с Бога.

* * *

Смъртта е начало на живот. Като умреш на земята, ти ще почнеш да живееш на небето, в невидимия свят. След като умреш там, идваш тук да живееш.

* * *

Езикът е основа на човешкото здраве. Ако човек се храни по закона на любовта, когато храната влезе в устата, езикът ще я изпита, ще я преобърне няколко пъти и тогава ще я изпрати в стомаха и в червата, отгдето преработена ще отиде в бедите дробове да се пречисти и оттам ще се разнесе като кръв по цялото тяло, по цялата нервна система. Това е дълъг процес, на който една от причините е езикът. Ако човек с езика си не говори добре, прави зло на себе си. Езикът е крамолник, но същевременно и при-мирител. Той знае как да нахрани хората, но знае как и да ги умори. Има един Господ, Който се занимава само с хората, друг, който се занимава само с боговете, и трети, който се занимава с всички. Това няма да ви го обяснявам сега, защото ако се обясняват някои работи, те стават по-мъгляви.

* * *

Демагнетизирането представлява понижаване на трептенията на човека.

* * *

Изпотите ли се, веднага се преоблечете, после изпийте 2-3 чаши гореща вода на глътки да възвърнете топлината на тялото си. Ако мисълта ви е загубила своята светлина, повишете трептенията й.

* * *

Законите на материята са едни, а законите на Духа -други. Онзи, който разбира законите на органичния свят, ще изпрати към счупения си крак една магнетическа вълна. И тогава по законите на мисълта, който управлява живота на клетките, една с друга клетките ще се съединят и кракът ще се намести и ще зарасне правилно. Ако човек концентрира мисълта си към болното място и не го движи около месец никак, кракът може да зарасне без външна помощ.

 

Във въздуха има известна животворна енергия, която помага за пречистването на кръвта. Дишането се подчинява на закони също. Ако човек диша плитко, той не може да се ползва от приетия въздух. Ако диша дълбоко, въздухът, който приема, ще извърши добра работа, не само да приема въздуха бавно и дълбоко, но и да го изпуща бавно. Като диша, човек трябва да изпълни всички свои клетки с въздух и да остане вътре поне 40 секунди. Изобщо енергията може да се вземе изцяло от въздуха. При изгрева на слънцето и малко след изгрева на слънцето тази енергия е по-изобилна. Към обяд тя е в недоимък, а вечер, когато хората спят, тази енергия отново се набира.

* * *

Правилно е, когато човек напусне работата си, да прекара един час в размишление, да се свърже с един по-висок свят и оттам да приеме енергия, необходима за здравето му.

* * *

Светлината е първото лице на Бога, топлината е Негово подобие.

* * *

Лоши условия няма отвън. Всички препятствия в живота на човека се крият в неговия мозък.

* * *

От физическото тяло на човека работите не могат да станат лесно, но с духовното тяло лесно стават, понякога моментално стават.

Дълголетието на човека зависи от растенията. Подвижността и хладнокръвието на човека зависи от рибите, а дишането

- от птиците. Птиците са били първият фактор за създаване на човешката мисъл и дишане. От млекопитаещите човек е придобил трудолюбието, сръчността и доволството - от тревопасните. Месоядните животни научиха хората на готварство, на пърженето - това е мое частно мнение по въпроса.

* * *

Човек работи чрез нервната система. Ако нервната система не работи, човек нищо не може да извърши.

* * *

В природата има смъртни и безсмъртни трептения. Смъртни трептения на светлината, но има и безсмъртни трептения на светлината; същото е и с топлината.

 

Един оратор може да има такива трептения на гласа си, които да надминават седем октави. Публика, която слуша такъв оратор, не може да издържи неговите трептения и заспива. Това показва, че има известни трептения, на които човек не може да издържи.

* * *

Според някои човек е съставен от триста милиарда клетки, но според мене е съставен от сто хиляди милиарда клетки. Едно грамадно общество от души. Всяка душа си има свой строеж, свои мисли и чувства, стремежи. Обаче всички клетки се подчиняват на една централна душа. Всеки човек е една малка душичка от великия божествен организъм. Вие сте свободни, но се подчинявате на закони, които са общи за целия организъм.

* * *

Мисълта създава главата на човека; сърцето - дробовете, а постъпките - стомахът и костите му. Ако волята на човека отслабне, ще отслабнат стомахът, костите и мускулите му. Ако отслабнат чувствата му, ще отслабнат сърцето и дробовете. Ако отслабне мисълта, ще отслабне мозъкът му.

 

Има случаи, когато след всяка болест мисълта на човека се усилва, става по-ясна.

* * *

Земята поглъща светлината.

На носа е написана историята на райския живот, както и цялата история на човечеството - от самото създаване, та досега.

* * *

Бог трябва да съществува като мощна идея в съзнанието и в ума на човека. Ако човек не мисли за природата, отгде ще почерпи сили и материали, с които да работи? Човек живее в безпределното пространство, отгдето от всички небесни тела получава подаръци, като от една велика майка, но не му идва наум да прати едно благодарствено писмо за благата, които получава. Има поща за онзи свят, но вие сте забравили къде се намира. Може да сте учени, но забравяте съществените неща. Благодарността е съществено нещо.

* * *

Какво стана с човека, когато Бог вдъхна чрез ноздрите му живо дихание? Той не се роди, но съзнанието в него се събуди.

Никой не може да причини пакост на онзи, който мисли за Господа. Щом някое животно те нападне, това показва, че ти си престанал да мислиш за Бога, че си недоволен от живота, въпреки че си преситен от всякакви блага. Ти си влязъл в един свят на безпокойства и мислиш, че от тебе нищо няма да излезе. Това е неразбиране на нещата. Бог не може да направи нещо, от което нищо да не излезе.

* * *

Майката и бащата могат да се подмладят, ако децата им ги обичат.

* * *

Слабите винаги кряскат, силните никога не кряскат.

* * *

Здравето на човека се обуславя от неговите чисти мисли.

* * *

Закон: от божествения ум, от божественото сърце и от божествената воля ще добиете чисти мисли, желания и постъпки.

* *

Любовта създаде тялото. Истината създаде функциите, мъдростта създаде нервната система. Любовта съгражда бъдещите тела. Истината трябва да съгради бъдещите функции и мъдростта трябва да съгради бъдещата мисъл. Тепърва ще влизате в живота да се пробудите, да живеете и се радвате на мъчнотиите.

* * *

Всичките страдания не са нищо друго освен наказания за безразборно изхарчване на божествената енергия, която е дадена за нашия живот.

 

Ако искате с центровете на изкуствата да работите, ще обработвате тези места, които са отстрани, горе, на главата.

* * *

Саморазвитието на човека зависи от това да може от божествения свят всичко, каквото е изпратено, да го приеме и използва най-правилно. От физическия свят ще вземе чрез тялото. От духовния свят ще вземе чрез лицето, а от божествения свят чрез мозъка. Това ще бъде бъдещото възпитание.

* * *

Когато ти тръгне много напред, много добре, нямаш никакви страдания, мечката е близо.

* * *

Щом се губи светлината, губи се паметта. Губите ли топлината, губите своята мекота. Когато се намалява светлината, страда главата. Когато се намалява топлината, страда дихателната система. Когато се намалява силата на човека, страда стомашната система. Когато мислите за светлината, оправяте главата. Когато мислите за топлината, оправяте дробовете. Като мислите за силата, тя сама ще дойде при вас.

* * *

Когато хората стават нервни, остава повече захар в кръвта.

Като говорите мръсни думи, омърсявате съзнанието си. Като говорите, че този е лош, че онзи е лош, вие се цапате. Хората с опетняване на съзнанието си могат да изгубят живота си.

Яденето е хубаво нещо, но апетитът е крива посока. Апетит значи силно желание, силно желание да възприемаш нещата.

* * *

Любовта е хубаво нещо, но влюбването е крива посока.

* * *

Пазете се никога да не преувеличавате, никога да не намалявате нещата. Старайте се да предавате нещата в тяхната реалност. Болестта да я представяте тъй както е. 1/1 здравето да го представяте тъй както е.

* * *

Когато човек отива да работи за Бога, той никога не е сам. С него заедно върви някой друг, добре въоръжен, който всякога ще го пази.

* * *

Само по себе си страданието не е страдание.

* * *

Ако не служите на Бога и не мислите за Него, вие не можете да имате тази интелигентност, каквато ви е нужна. Вършите ли за Бога нещо с любов и съзнание, вие ще си лягате вечер спокойни, че сте свършили нещо за Бога и Бог е свършил нещо за вас.

* * *

Христос лекуваше в няколко минути и проказата, и лудостта, и какви ли не заболявания, но освен физическата проказа има и друга - на ума, която е още по-страшна. Някой се обезсърчава. Някой се обезсьрчил, иска да се самоубива - това не е ли проказа? Причините за проказата се крият изобщо в умствения свят. Всички болести на съвременните хора се дължат на причини от умствения свят, които са останали от миналите поколения. Всички болести в света се дължат на яденето. Първите хора ядоха от забраненото дърво и си създадоха нещастието, което и до днес царува в света. Хората разискват каква ли е била тази ябълка, която Ева е опитала! Всички нисши микроби са влезли у човека през тази ябълка. Колко болести са причинени от микроби!

* * *

Слънцето има горяща любов в себе си. Горящата любов на нашата земя е престанала отвън, но продължава да гори още отвътре. Тази е причината, че в центъра на земята има огън.

* * *

Всеки отделен уд или орган е функция, чрез която човек се проявява. Цялата природа представлява един божествен организъм, в който човек се движи. Благодарение на този общ, велик организъм човек е намерил своето място, в което може да се движи и живее.

* * *

Повечето от болестите на света се дължат на безверието на човечеството. Преди всичко хората не вярват, че може да се живее добре, че може да се живее без лъжа, че водата трябва да се пие топла, а не студена и т.н.

* * *

Човек е резултат на божествената деятелност. Като погледне тялото си, познава какво нещо е любовта, която го е създала. Има нещо божествено в човека. Онези, които са големи скептици, нека си поставят ръката на веждата отстрани и започнат

да мислят какво е вложил Бог в тях. Защо.на веждите? Веждите представляват радиоприемници, каквито камъчета има в радиоапаратите. Щом отворите бутоните на радиото, лампите светват, след една минута чувате да се говори, или пее. Такова нещо представляват и космите на човека. Турите ли си ръката над веждата отстрани, вие се свързвате с някаква станция. Няма да мине много време и вие ще получите някакъв отговор.

* * *

Човек е създаден разумно, обаче срещнете ли някакво несъответствие, несъразмерност в тялото му, ще знаете, че той самият си е виновен за това - има известно отклонение от правия път на развитие. Ако един човек е висок метър и половина, а ръцете му са много дълги, това се дължи на това, че в минали животи е бил крадец, обичал е да пипа, да присвоява, или пък някой от дедите му е бил крадец. Това се отнася до изключително дългите и несъразмерни с тялото ръце. Сръчният човек има също дълги ръце, музикантите - също, това не значи, че те са крадци, но и несъответствието с тялото е допустимо, не е прекалено.

* * *

На човека е написано и миналото, и настоящето, и бъдещето.

* * *

Когато човек може да управлява ципицата на своето гърло, той може да пее лесно, така както и художникът, ако може да владее ръката си, ще може да рисува.

* * *

Всичко е вложено в нашето тяло. Главно на две места -в нашия ум и в нашето сърце.

Човек не умира. Нима когато замине на разстояние стотина километри от близките си и те не го виждат, е изчезнал? Умирането е изменение, което човек претърпява.

Вярата е закон, свързан с дишането. Както във въздуха има няколко елемента, необходими при дишането, така и вярата се нуждае от няколко елемента. Въздухът е първият елемент, необходим при вярата. Водата пък е необходима за възпитание на човешките чувства. Иска ли да се само-възпита по отношение на чувствата си, човек трябва да разбира законите на водата. Ако пък искате да развиете силно, стабилно тяло, трябва да познавате законите на твърдата материя, на почвата. Ако искате да придобиете повече светлина, трябва да разбирате онази област, през която светлината минава и отива в живота, отгдето се предава на човешкия ум.

* * *

Който е роден за гений, той носи гениалността в себе си. Човек може да стане отпосле гений, но затова се изисква усилен труд най-малко 60 години и пак ще е до сенките на гениалността.

* * *

Добрият човек се подмладява. Когато има силна вяра, умът му се просветлява. А любовта обновява.

* * *

Когато дишате сутрин, на обяд и вечер както трябва, ще видите какви велики тайни се крият във въздуха.

Като възприемате външния въздух, с него заедно ще възприемете божествената енергия във вид на електричество и магнетизъм, които влизат във вас и носят живот. Всяка издишка, с която издишвате поетия въздух, се приема от разумни същества, които веднага я изследват и виждат до каква степен на развитие сте дошли. При всеки човек се намира едно разумно същество, което чака да вземе въздуха, който този човек издишва. Този въздух струва скъпо. Той се нарича умствена тор. Невидимият свят тори нивите си с него. Като знаете това (разбира се, по човешки казано), при всяко вдишване и издишване човек трябва да помисли нещо разумно и красиво. Ако дишате по този начин, вие всякога ще бъдете здрави.

* * *

Аз не съм за това всичко да се прави на машина, особено дрехите. За да имате една хубава дреха, изтъкана от надеждата, от вярата и любовта, тя трябва да е минала през човешка ръка от единия до другия край. Намерете един човек, който е извадил вълната от овцете с любов, да я е изплел с любов, да е ушил дрехата с любов и вие да я носите с любов, тогава ще разберете какво нещо е мисълта. После този овчар трябва да е добър, никога да не е говорил лоши думи. Който има такава дреха, той ще бъде щастлив човек. Сега вашите желания не се постигат, понеже овцете не се отглеждат както трябва, вълната не се оприда както трябва, преждата не се тъче както трябва, дрехата не се ушива с любов и т.н.

* * *

Здраво тяло и здрав мозък трябва да има човек, за да може чрез тях да възприеме силите на природата, после да си създаде здрави мускули, пластични, да възприемат и най-чувствителните трептения на природата и да ги предават чрез нервната система на мозъка. И кожата трябва да бъде мека, възприемчива. Ако кожата е суха, груба, не може да възприема външните впечатления. Такава кожа е лишена от онази динамична вода, която е необходима за организма, такива хора трябва да правят топли бани, но да се киснат във водата малко, за да дадат възможност на топлата вода да се всмукне чрез порите в целия организъм. Щом организмът приеме вода колкото му е нужна, в него се развива особена магнетическа енергия, която благоприятства за кръвообращението. Днес всички хора трябва да влязат в съзнателна и любовна връзка с природата, за да се ползват разумно от нейните енергии. От отношенията на човека към природата зависят и нейните отношения към самия човек.

* * *

Болестите идват, за да смекчат сърцето на човека. Вложете добродетелта за основа на вашия живот и краката няма да ви болят. Вложете правдата за основа на живота си и ръцете няма да ви болят. Вложете разумността за основа на живота си и ушите няма да ви болят. Вложете истината за основа на живота си и очите няма да ви болят. Вложете любовта за основа на живота си и устата няма да ви болят. Направете опит и сами ще се уверите в това.

* * *

Който иска да има здраво, красиво, силно тяло и да бъде безсмъртен, да постави за основа на живота си Истината.

Всеки човек, който не се отнася добре със своя ум, със своето сърце, със своето тяло малкият му пръст (Меркуриевият) започва да се деформира. Ако не постъпва справедливо, средният пръст (Сатурновият) се деформира. Ако не мисли хубаво, ако няма вкус, ако не знае как да се облича, изобщо не цени хубавото и е немарлив, безименният пръст (Слънчевият) се деформира. Ако не оценява своето достойнство, това, което Бог му е дал, ако е много честолюбив, деформира се показалецът (Юпитеровият пръст). А онзи, който не люби Бога, който не благодари и е без съвест и морал, деформира палеца.

* * *

Енергията, която слънцето ни дава, се дължи на свободните умове, които населяват слънцето.

* * *

Всеки човек е направен от светлина и топлина.

* * *

Миналото е почва. Настоящето разработва нещата, а бъдещето е плод.

* * *

Създаването на света става чрез мъжкия принцип, а раждането на света става чрез женския принцип - чрез мекия принцип, принципа на любовта. Досега в света е действал все мъжкият принцип - законът, но с убийство, с насилие нищо не се разрешава. Временно този начин може да разреши някои въпроси, но в края на краищата пълно разрешение на въпросите не може да се постигне с убийството. Убийството е механически процес, с който не може да се постигне нищо.

За да излезе нещо от боба, трябва да го варите най-малко три часа.

* * *

Защо боледуват хората? Защото искат от Господа нещата да станат така, както те са ги намислили. Оставете провидението, Бог или природата да работят както те намират за добре. Не мислете, че това, което вие сте си определили, е по-добре намислено от Бога. Често вашите проекти не са разбрани от самите вас, затова Бог ги дава на изучаване. В невидимия свят е определена специална комисия за изучаване на вашите проекти. Ако комисията намери, че проектите ви са добре обмислени, тя ги одобрява и в скоро време ги реализира.

* * *

От всичките прераждания, които според едни окултисти са 777, според други 999, а според трети - 9999, всичко 12 прераждания - според зодиите могат да се срещнат ония души, които са свързани с великата любов.

* * *

Някой казва: „Я вижте светът как живее и са по-здрави от нас?". Светът не може да ви бъде идеал, той може само да ви послужи като поле, дето да се проявите.

* * *

Всеки от вас ще познае доколко е чист, като влезе в света. Като влезе в света и не се провали, той е чист. Щом се провали, е слаб и нечист. Тогава ще се върне назад да се уякчи.

Не е важно какво ще кажат хората за нас, но всяка сутрин, като ставате, задайте си въпроса: „Какво ще каже за мене онзи, Който ме е създал, Който ми е дал всички блага и условия да раста и да се развивам".

Сутрин, като изгрее слънцето, обърнете лявата си страна към него, после дясната, след това гърдите, гърба и кажете: „Господи, благодаря Ти, че си създал много добре света. Искам да бъда разумен, да разбирам Твоите пътища и да живея за Тебе. Сега аз се връщам от отклонението, което съм направил".

* * *

Един ден цялата слънчева система ще мине през огън, за да се пречисти. От греховете на хората няма да остане нищо, сега греховете зависят от особения състав на материята, в която те живеят. Тази материя е неустойчива и в нея става особен род гниене. В бъдеще тази материя ще кристализира и светът ще се преустрои по особен начин. Тогава грехът ще бъде невъзможен, понеже няма да има такава материя, която да го създава. Веществото ще бъде устойчиво. Тогава ще видите какво значи красота. Тогава ще видите кристалните извори на безсмъртието, отгдето излиза животът. Там ще видите, че самата вода е създала материалния живот.

* * *

Едно от нещастията на човечеството е това, че хората се грижат главно за стомаха си. Те не са привикнали още да се грижат за сърцето и ума си, да им приготовляват най-доброкачествена и фина храна. Човек не трябва да дава пре-

димство на сърцето и ума пред стомаха и обратното пак е нередно. На всеки уд и орган еднакво да се дава право.

* * *

Човек трябва да има едно божествено знание, да бъде тих и спокоен, да не се вълнува, да има голямо самообладание, за да бъде здрав.

* * *

Има песни, които, като изпееш, ако си болен, веднага ще оздравееш.

* * *

Боли те ръката, но ти не чуваш този зов на клетките, не им даваш да си починат, защото си алчен. Клетките на стомаха протестират, казват, че им е дотегнало да работят без почивка. Мозъкът и той се нуждае от почивка. Не претоварвайте удовете си.

* * *

Нямаш право да измъчваш очите си, ушите си, носа си. Нямаш право да измъчваш ръцете и краката си, кожата си. Това е морал, това е хигиена - да не измъчваш нито една клетка.

* * *

Ако хората по някой път заспиват на беседа, то се дължи на натрупване в мозъка на млечна киселина, на преумора в мозъка. Когато тази умора съществува, тогава човек не може да се концентрира и заспива. Има и сънна болест -пак е преумора. Спокойствието е нужната почивка.

* * *

Мускулите, атомите, които съставляват тялото, са безбройни. Само в мозъка има около 160 милиарда клетки, точно толкова, колкото са и звездите в нашата галактика. В тялото ни има жлези, чрез които човек може да се съобщава с всички системи на Вселената, с всички материални системи.

* * *

Мозъкът е сформирал челото, дробовете са сформирали носа, стомахът е сформирал устата.

* * *

Месечината не е пуста, в нея има живот. Във Вселената няма пусти светове и в най-изостаналите звезди има живи същества. Животът се поддържа от слънцето, но се пречиства от месечината.

Всички нечистотии на земята се пречистват чрез месечината.

* * *

Среброто е свързано с месечината. Ако искате да се лекувате, може да поставите във водата, която пиете, среброто и тогава да прекарате лъчите на месечината през среброто и така да се лекувате, но за това се изисква знание.

* * *

Стомахът не може да свърши работата, която трябва да свършат зъбите.

* * *

Дървото на познанието на доброто и злото - това са действащи сили, които действат у нас. Доброто е главата, а злото е стомахът. Понеже туй дърво е у нас, няма да му даваме подходяща храна. Нечистата кръв е причината за пораждане на много болести. В кръвта се образуват известни бацили, които намират условие да се прехранват, да се размножават бързо и вследствие на това се получават ред болести. В чистата кръв бацили не могат да живеят. Имате ревматизъм - това е нечиста кръв. При чистата кръв нисшият живот, като не може да намери храна, не може да живее. Бог не ни е създал, за да храним болестите. Ние сме създадени да подхранваме доброто в себе си, а не злото.

* * *

Всяко нещо, което човек върши на земята, трябва да го върши с обич. Обуваш обувките си, обувай ги с обич. Събуваш ги - събуй ги с обич. Туряш шапката си, тури я с обич. Сваляш я - свали я с обич. Водата я пий с обич, чашата я измий с обич.

* * *

За да се възстанови доброто състояние на стомаха, една седмица няма да ядеш нищо, ще си мислиш само хубави работи и ще благодариш.

 

Северният и Южният полюс някога са били тропически места. Тогава оста на земята е била в хоризонтално положение по отношение на еклиптиката, по която се движи. С изкривяването на оста на земята и животните, и растенията са почнали да се изменят. Това значи идване на лошите условия на живота. Сега оста на земята трябва да се изправи, да стане перпендикулярна. Същата ос съществува и в човека. И днес той се стреми да изправи своята ос и да я постави в перпендикулярно положение, да образува една права линия от слънцето към центъра на земята. Нещастията на съвременните хора се дължат на факта, че в тях е станало едно отклонение от перпендикуляра на около 23 градуса. Това отклоняване се е отразило и върху неговите мисли, чувства и постъпки. Докато човек не изправи своята ос, той никога не може да се научи да живее правилно. Това изправяне не може да стане изведнъж. Защото изправи ли се изведнъж, ще стане цял катаклизъм в него. За изправянето на един градус на земната ос се изискват сто години. Значи, за да се изправи това отклоняване от 23 градуса, нужни са 23 века. Като умножите 23 века по сто години, имате 2300 години. Толкова години са нужни за изправянето на земната ос.

* * *

Всяка престъпна мисъл в човешкия ум след време става отрова, която постепенно го унищожава. Този закон има обратен на себе си. Добрите хора носят зародиша на възкресението в себе си.

* * *

Здравите хора имат красиви носове. Очите, носовете, ушите, устата са благословение за човека и не са направени от майките и бащите, както вие, мислите. Те са само инсталирани в майката, а в някои далечни светове в пространството са правени и от високонапреднали, разумни същества. Те са работили хиляди години върху тях, докато ги направят, а после оставили на земните ви майки и бащи да ги инсталират.

* * *

Ще дойде ден, когато земята ще заеме друго положение. Тогава Северният полюс и Южният полюс ще бъдат тропически места.

Ако спрете вниманието си на сегашните хора, вие ще видите, че от тях излиза толкова неприятна миризма, че трябва да употребяват козметически средства, различни парфюми, с които да маскират неприятната миризма. Не съм против външната козметика, но човек трябва да има вътрешна козметика, да излиза от него приятна миризма.

Има мисли и чувства, чрез които човек може да се подмлади.

* * *

Самоотричането не е външен процес.

* * *

Размножението трябва да бъде разумно. Хиляди желания създавате в себе си, но тия желания трябва да ги отглеждате.

* * *

Без злото доброто не може да се прояви.

Любовта владее злото, а безлюбието се владее от злото.

* * *

И цветята обичат, и растенията се привързват. Животните още повече.

* * *

Можем да турим в брашното масло и сирене, но хра-нителността на житото е изчезнала още при смилането на житото. Тя не е онази първична хранителност, каквато житото има. Житото е станало на брашно, защото човек не разбира, не знае колко си пакости, като смила житото. Житото е дошло на земята да облекчи човешкия живот.

Преди идването на житото на земята човечеството е имало такива страдания, каквито не можете да си представите. Съвременното човечество носи страданията на всички минали жестокости, които са се вършили на земята преди слизането на житото между хората.

* * *

Без топлината на сърцето умът по никой начин не може да се оформи.

* * *

Когато сърцето на човека изстине, той умира. Човек изстива по единствената причина, че в него е останало малко топлина, което пък е резултат от това, че неговата любов се е намалила. Топлината е резултат на човешките чувства. Изобилието на човешките чувства е резултат на любовта.

* * *

Раят беше една велика школа, в която и боговете от небето идваха поне по един път през годината да вземат уроци, трябваше да има храна за тях. Дървото за познаване на доброто и злото беше храна само за боговете - те можеха да се хранят от това дърво, затова и то съществуваше в рая за храна на боговете. Първите човеци искаха да вкусят от това ядене, но не станаха богове. И в живота на обикновените хора е така. Много пъти бедните хора искат да опитат яденето на богатите, а то какво е? Пуйки, прасета, пилета

- това ядене не е за сиромасите.

* * *

Ето коя е причината за злото в света. Около слънцето има една тъмна зона, която обикаля земята, тази зона се дължи на тъмните лъчи, които излизат от него. Около светлото слънце, което ние виждаме, има много светли и тъмни слънца. Тъмните слънца пречат на светлината. Те са невидими, но произвеждат известно затъмняване, вследствие на което се явява тъмна зона около земята. Тези тъмни слънца са предпазителни мерки.

* * *

Тъмни зони съществуват не само около земята, но и около ума и сърцето. Когато човек пожелае да опита злото, тогава тази тъмна зона се отваря и всичката тъмнина нахлува в неговия ум и сърце. Тогава човек става нещастен. Доста-тъчно е най-малкото усилие да укрепи човек вярата си, за да стане животът му най-малко за сто години щастлив.

* * *

Болестите, от които страдате, не са нищо друго освен нарушение на божествената Любов. Всички недъзи са причинени от това нарушение. Всички недъзи на хората са вътре в тебе и всички добродетели на хората са пак вътре в тебе. Ако ти изправиш себе си, и светът ще се изправи.

* * *

Ако мъжът и жената не изправят своите отношения един към друг, светът няма да се оправи. Докато мъжът мисли за жената, че е изнудвачка, и докато жената мисли за мъжа, че е грубиянин, насилник, светът няма да се оправи.

* * *

Често, когато смилането на храната не става правилно, причината за това е черният дроб, той не е в ред. Било е време, когато черният дроб е мислил.

Човек всякога да е буден. Сутринта да е будно съзнанието, половин час да дишаш и да благодариш. На обяд половин час да дишаш и благодариш и вечер - да дишаш и благодариш. Така здравето ще се подобри. За яденето е същият закон - ако ядеш и благодариш, ще бъдеш здрав.

* * *

Златото има много фино ухание. Мирише като карам-филчето. Изкопай го на един метър, извади си колкото ти е нужно и другото остави.

* * *

Сегашното състояние на земята не е добро, понеже тя се намира в 13 (тринадесетата) сфера на битието, в мястото на постоянните борби. Тя е почти на края на тази сфера и предстои да влезе в дванадесетата сфера, дето условията й се подобряват.

* * *

Когато се говори за полов живот между мъже и жени, ние имаме предвид сътрудничеството помежду им. Това, което жената носи в своя ум, мъжът не го носи. И това, което мъжът носи в своя ум, жената не го носи.

* * *

Щом някой се разсърди, веднага трябва да вложи енергията си в земята. Тази енергия принадлежи на земята и към нея трябва да се отправи. Ако не дадете тази енергия на земята, вие нищо няма да получите от невидимия свят. Ние едновременно се храним с енергия, която идва от центъра на земята и с енергия, която идва от центъра

на слънцето. Слънчевата енергия не ни препятства, но засега малко ни препятства земната енергия. Обмяната на тази енергия не може да става правилно. Всяко неразположение на духа се дължи на земната енергия. Понеже досега земята е била в тринадесетата сфера, още не е пречистена. Човек трябва сутрин да прави гимнастически упражнения, когато слънчевата енергия е най-активна. Човек възприема тази енергия през мозъка си, през дробовете, през стомаха си и тя отвлича всички онези утайки към центъра на земята, като го освобождава от тях. Като прави тези упражнения около половин час, той се чувства бодър и освежен.

* * *

Казвам на българите да не се страхуват, защото те представляват черния дроб на човечеството. Изчезнат ли българите, с тях ще изчезне и черният дроб. Изчезне ли черният дроб, и жлъчката, и храносмилането не може да се извършва. Всеки народ изпълнява специална работа в общия божествен организъм.

* * *

Ако ти се безпокоиш постоянно и без време, ще разстроиш черния си дроб. Ще го цериш, като дишаш дълбоко, като ядеш лимон, като не се сърдиш, като мислиш.

* * *

Човешките мисли не са нищо друго освен форми на божествената светлина.

* * *

Бог, като се е ограничил, Той е създал човека.

Човек не може да служи на Бога, ако дробовете не са здрави, ако главата, стомахът, краката, ръцете не са здрави, ако мисълта и чувствата не са здрави, ако волята не е здрава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...