Jump to content

Астрономически основи на първобългарското летоброене


Recommended Posts

Астрономически основи на първобългарското летоброене

Капитан I ранг Борис Рогев (1898-1976)

Роден на 21.09.1898 г. в с. Воеводино, Варненско. Далечен потомък на Хаджи Димитър по майчина линия. През 1921 г. завършва морско училище. В периода 1927-1931 г. специализира в Сорбоната (Париж) астрономия и навигация, където получава научна степен лисансие по математика, физика и астрономия. През 1931 г. формира Хидрографското отделение на Държавния военен географски институт в София. През 1933 г. прави първата оригинална хидрографска снимка на българското крайбрежие. Той е и началник на разузнавателната, хидрографската и метеорологична секция. В 1946 г. капитан I ранг Рогев става началник на Държавния военен географски институт – София, а през 1951 г. – началник на катедра “Математика” във Военна академия, София. И днес е цитиран в научни издания в Германия, Франция и Русия.

След 30-годишен упорит труд върху основата на многобройни проучвания от наши и чуждестранни източници, като прилага математически и астрономически методи, доказва научно, че прабългарският календар води началото си от 4768 г. пр. Хр. и прабългарите са първият народ на земята, който е можел да определя дните, месеците и годините по точно определена календарна система. В книгата си "Астрономически основи на първобългарското летоброене", издание на БАН (1974 г.), Борис Рогев установява, че прабългарският календар предхожда всички известни в Азия календарни системи. Календарът е признат от ЮНЕСКО за един от най-точните в историята. С тази своя конкретна хипотеза прави голям принос не само към българската, но и към световната наука.

Носител е на ордените “Св. Александър” – от 1940 г. и 1943 г., офицерски кръст и кралски орден “Югославска корона” – IV клас, 1936 г. и др. Кавалер на ордена “Почетен легион” - 1939 г.

Участвал е в живота на „Бялото братство” и е имал личен контакт с Учителя Петър Дънов.

14.Rogev copy.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Точната година е 5 504 + 2017 = 7 521 / 120 = 62 с остатък 81 - това е годината в стоидвадесетгодишният цикъл на календара - година Маймун - деветото съзвездие след Зимното слънцестоене - днес ДЕВА и Юпитер е точно в това съзвездие, а календарът е слънчево-юпитеров и за това зодиите са 12-сет - толкова години прави Земята, докато Юпитер направи една.

http://balkan1.blog.bg/technology/2010/01/18/bylgarskiiat-kalendar.474831

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...