Jump to content

Едуард Булвер-Литон


Recommended Posts

Edward_George_Earle_Lytton_Bulwer_Lytton%2C_1st_Baron_Lytton_by_Henry_William_Pickersgill.jpg Едуард Булвер-Литон

Едуард Булвер-Литон, по-известен като лорд Литон, е роден на 25 май 1803 г., като син на Генерал Ърли Булвер и Елизабет Б. Литон.

Бил е член на Английския парламент. През 1858-1859 г. е колониален секретар и създава колониите Британска Колумбия и Куинсланд. От 1866 г. е пер на Англия като барон Литон.

Булвер Литон е автор на около 60 работи, събрани в повече от 110 тома. Сред тях са книгите, посветени на окултизма: “Занони” – роман със сюжет, движещ се по линиите на бялата магия; “Странната история” изобразява принципите на черната магия; “Идващата раса” – пророчество.

Булвер Литон е проявил интерес към мистериите на висшия окултизъм още в ранната си младост и преди тридесет и третата си година постига високо посвещение (виж “The book of Rosicrucia” by R. Swinburne Climer vol III p.48). Преминава през най-висши йерархични нива в ордена на “Розата и Кръста”.

Прототипът на главния герой на романа “Занони” е Франсис Барет – херметист, кабалист, посветен в магията, върховен велик майстор на Англия преди Булвер-Литон. Барет е запознат изцяло с методите, използвани от Сен Жермен и граф Калиостро, а животът му е също такава загадка като техния. Самият Барет в “Книгата на Маговете” разглежда множество окултни предмети: естествена магия, алхимия, талисманна магия, кабалистична магия и т.н.

За прозрението на Булвер-Литон като творец и кабалист говори мнението на Р. Суинбърн Клаймер (автор на “Book of rosicrusia” – тритомна история на ордена на “Розата и кръста”), който казва:

“Ако бяха унищожени всички книги освен “Занони”, този, който има очи да вижда и възможност да разбира, би могъл лесно да възстанови цялата система на посвещения в окултното усъвършенстване.”

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...