Jump to content

Едуард Булвер-Литон


Recommended Posts

Edward_George_Earle_Lytton_Bulwer_Lytton%2C_1st_Baron_Lytton_by_Henry_William_Pickersgill.jpg Едуард Булвер-Литон

Едуард Булвер-Литон, по-известен като лорд Литон, е роден на 25 май 1803 г., като син на Генерал Ърли Булвер и Елизабет Б. Литон.

Бил е член на Английския парламент. През 1858-1859 г. е колониален секретар и създава колониите Британска Колумбия и Куинсланд. От 1866 г. е пер на Англия като барон Литон.

Булвер Литон е автор на около 60 работи, събрани в повече от 110 тома. Сред тях са книгите, посветени на окултизма: “Занони” – роман със сюжет, движещ се по линиите на бялата магия; “Странната история” изобразява принципите на черната магия; “Идващата раса” – пророчество.

Булвер Литон е проявил интерес към мистериите на висшия окултизъм още в ранната си младост и преди тридесет и третата си година постига високо посвещение (виж “The book of Rosicrucia” by R. Swinburne Climer vol III p.48). Преминава през най-висши йерархични нива в ордена на “Розата и Кръста”.

Прототипът на главния герой на романа “Занони” е Франсис Барет – херметист, кабалист, посветен в магията, върховен велик майстор на Англия преди Булвер-Литон. Барет е запознат изцяло с методите, използвани от Сен Жермен и граф Калиостро, а животът му е също такава загадка като техния. Самият Барет в “Книгата на Маговете” разглежда множество окултни предмети: естествена магия, алхимия, талисманна магия, кабалистична магия и т.н.

За прозрението на Булвер-Литон като творец и кабалист говори мнението на Р. Суинбърн Клаймер (автор на “Book of rosicrusia” – тритомна история на ордена на “Розата и кръста”), който казва:

“Ако бяха унищожени всички книги освен “Занони”, този, който има очи да вижда и възможност да разбира, би могъл лесно да възстанови цялата система на посвещения в окултното усъвършенстване.”

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...