Jump to content

Защо човек трябва да се учи


Recommended Posts

Стремежът на човека към знанието трябва да бъде непреривен, постоянен. Това, което знанието може да ни даде, с нищо друго не би моглло да се сравни. Обаче само това знание, което се овътрешнява в човека и се превръща в негово лично познание, опитност и мъдрост можем да наречем знание. То става всъщност негова най-голяма сила, богатство и защита. И това няма нищо общо с безкрайното трупане на информация, информация, информация, която днес от всякъде залива човека и може да се превърне в тежко за него бреме, да го подпуши, дори да го обърка да полуда. Тази информация би могла по най-тънкия начин да подкове неговото его, което да започне да расте неимоверно с всяка новопостъпила новина. Но каква полза има от знание, което не може да се приложи реално в живота?

Дори човек да е на смъртния си одър пак в него трябва да има онова силно чувство, което да поддържа жаждата му към знание, към чистото познание, към словестното мляко. Това чувство е като вид страст, която извира от вътре и буквално те вълнува. Само човек, който гори истински за най-малките неща и велечини в света, така както и за големите, търси дълбоките, скрити причини на нещата, търси тяхната връзка, смисъл и последствия и вижда как всичко това се отразява на целокупния живот, може да се нарече човек на бъдещето.

Няма по-велико нещо в живота на човека от това да бъде Ученик. Ние всички сме слезли тук на земята, за да научим своите уроци във Великото Училище на Живота. И смело и неотклонно, с вяра и любов в гърдите, да преминаваме през степените на ученичеството. Ученикът на Бялото Братство има три имена:

- първото е Аверуни, което означава верният ученик,

- второто е Амриха, което означава духовния ученик,

- третото име е Ил-Рах и той представлява космичния човек, който има отношение с Бога, служител е на Бога и принадлежи на Бога.

17.02.2017г.

София

Борислава Богданова

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...