Jump to content

Кабала - мистичното учение на евреите


Recommended Posts

УЧИТЕЛЯ ЗА КАБАЛА

 

1. МИСТИЧНОТО УЧЕНИЕ НА ЕВРЕИТЕ. ЧРЕЗ ЖИВАТА МАТЕМАТИКА ЩЕ СЕ ПРЕОБРАЗИМ.

 

Христос казва на учениците си: „Ако не разбирате земните работи, които ви казвам, как ще разбирате небесните?“ Когато Христос говори за небесните работи, това показва, че Той е подразбирал великите мистерии на Слънцето. Той бил запознат с еврейската Кабала, с източната философия и с ред други науки. (66, с. 261)

 

Христос казва: „Отдавайте кесаревото кесарю, а Божието – Богу.“ Този език, на който е говорил, е преносен, кабалистически. Преведено, това означава: за физическите енергии трябва да си служим с физически методи, а за Божествените енергии – с Божествени методи. Например, ако си разгневен, ще вземеш мотиката и ще отидеш на нивата или на лозето. (192, с. 41)

 

От въпросите и запитванията, които евреите отправяли към Христа, се вижда, че те били любознателен народ, интересували се от научни въпроси. Ако изучавате Кабалата на евреите, ще видите, че имали дълбоко разбиране за математиката – разбирали нейния вътрешен смисъл и приложение в живота. (66, с. 272)

 

Христос казва: „Извади гредата от своето око, за да може да виждаш ясно, за да извадиш сламчицата от окото на брат си.“ Как да се извади тази греда? Под думите „греда“ и „сламка“ Христос разбира два противоположни принципа – принципи на отрицание в човешкия живот. Греда в окото си има този човек, на когото окото е съсредоточено във физическия свят, потънал съвършено в материята. Гредата – това е закон на противоречия. Под думата „сламка“ се разбира закон на постоянни промени… Христос казваше на евреите: „Извадете гредите от очите си, защото иначе няма да станете народ.“ Но тогавашните духовници бяха окултисти и кабалисти, казаха: „Така ли? Наместо да извадим нашите греди, ние предпочитаме тебе да сложим на тази греда!“ Тия ваши греди разпнаха Христос. Той бе разпнат на две греди: едната мъжка, а другата – женска. (161, с. 133 и 146)

 

Има само един начин, по който народите могат да се опропастят и да се спрат в своето развитие. Този начин се крие в неизпълнението на Божия закон. Такъв пример имаме с еврейския народ. Ето, от толкова години насам съдбата тласка еврейския народ от едно място на друго по лицето на Земята за неизпълнение на Божия закон, но пак не изчезна. Защо? – Бог не е допуснал това. Както виждате, този народ го бият, гонят, но има нещо, което го държи. Значи, няма сила в света, която е в състояние да заличи един народ от лицето на Земята, ако това не е допуснато от Бога. Не само това, но евреите и до днес заповядват на целия свят. Освен това между тях се срещат и много умни хора... Кой пази евреите и кой ги е пазил досега? – Пази ги великият принцип в живота, който пази и всички останали народи. Евреите поддържат учението на Мойсея, но много от тях са кабалисти. Обаче има едно учение, което всеки народ държи скрито в себе си, пази го като зеницата на окото си, изпълнява го точно, без да знае някой. За това нещо християнският свят нищо не подозира. Евреите, например, особено точно спазват закона за десятъка. Каквото спечелят, отделят една десета от него за Бога. От хиляди години насам те спазват този закон най-внимателно. Освен този закон те имат и друго нещо хубаво, което грижливо пазят в себе си, защото то ги държи здраво като народ. (66, с. 183)

 

Соломон, който е бил учен човек, философ, запознат с еврейската Кабала, казва: „Има време за всяко нещо.“ Трябва да се преведе неговият език на модерно разбиране и тогава нещата ще станат по-ясни. (139, с. 226)

 

Онези кабалисти са имали всякога три начина за писане: едно обикновено писмо, второ – духовно и трето – Божествено. Всяка дума е символ. Всяко име е символ за онзи, който го разбира. Трябва да дойдете до първоначалния език – езика на Природата. (113, с. 237)

 

Като четете живота на Даниила, виждате че той е разполагал със знание и мъдрост. От предсказанията, които Даниил е дал преди хиляди години, виждаме неговата мъдрост. Той познавал законите не само на тогавашната наука, но и на сегашната. Той бил кабалист. Като издържал изпита, той заел едно от най-високите места във Вавилонското царство. И вие минавате през изпита на Даниила. Ще ви хвърлят в рова на лъвовете, между грубите сили, и ако издържите тоя изпит, т.е. ако се справите с грубата сила на вашата природа, ще излезете от рова на лъвовете и ще влезете в новата култура. Това значи да бъдете господари на положението си. Кои са лъвовете? – Човешките страсти. Няма по-груба сила от страстите. Няма по-страшни лъвове от човешките страсти. Те са разрушавали и царе, и владици, и учени, и философи. Никой обикновен човек не може да устои на страстите… В лицето на Даниила виждаме човек с установен характер, с непреривна любов към Бога. (112, с. 132)

 

Разликата между тогавашните (преди 2000 години) и сегашните хора е такава, каквато е между учения и простия. Съвременният учен се е специализирал по известен отрасъл от науката, носи титлата доктор по математика, по естествени науки, по физика, по химия и т.н. Ако някой от тогавашните хора живее днес на Земята, ще мине за прост човек. Обаче по онова време той е бил учен. Тогава са изучавали Кабалата. Учените са били кабалисти, пророци, гадатели. Светът е бил пълен с гадатели и пророци, които са тълкували какво говорят боговете. И днес има много пророци и гадатели на Земята. Те тълкуват значението на слънчевите петна на Земята. (169, с. 176)

 

Както старите кабалисти са разбирали математическите работи, и днес има учени, които ги разбират. За простия човек всичко е просто – той всичко отрязва изведнъж, казва: „Това не съществува! Това не може да бъде!“ – свършено. (32, с. 239)

 

Условията, при които живеете, изискват будно съзнание. Човек трябва да се тренира, да се самовъзпита. Той трябва да работи, да учи, да се домогне до законите на Кабалата, до законите на висшата математика. Много хляб още трябва да ядете, за да дойдете до тези закони, а при това ще ядете хляб не като сегашния. Ще престанете да ядете сегашния хляб. Висшата математика изключва употребата на лука, чесъна, праза, на различните пържени масла и т.н. Който иска да се занимава с висшата математика и да стане математик в пълния смисъл на думата, той трябва да се храни с плодове, току що откъснати от дървото. Който яде развалени, гнили плодове, всякакъв математик може да стане, но не и математик на живата математика, която преобразява човека. (39, с. 26)

 

Ние се намираме пред една от най-мъчните задачи. Като ученици туй трябва да знаете, не си правете илюзии. Да се създадат органите на бъдещото сърце и на бъдещия ум; да мислим тъй, както Бог мисли – то е място на сериозна работа. Сега онези, слабодушните ученици, казват: „Тази работа, като е толкова трудна, тя не е за нас.“ Така може да мисли само един, който не е ученик, но който е ученик, неговата задача е да трансформира своето сърце. То е приготовление за третата култура, която сега иде. Аз я наричам „трета култура“ малко в разрез с това деление на теософите. Не е в разрез, защото ние я вземаме от чисто кабалистическо гледище, а не от теософско. Третата култура, тя е култура на сърцето. Значи човешкото сърце трябва да се трансформира, да се преобрази. (132, с. 40)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...