Jump to content

Подмладяване, новораждане и безсмъртие


Recommended Posts

11. ПОДМЛАДЯВАНЕ, НОВОРАЖДАНЕ И БЕЗСМЪРТИЕ

 

Смисълът на естествените науки не седи само в това да знае човек какви растения и животни съществуват, как живеят и се развиват или в това, как става храненето, кръвообращението в човека и т.н. Дойде ли до това знание, човек трябва да отиде по-нататък – да проникне до техния вътрешен смисъл. Като дойде до истинската наука, до онзи простор, който тя открива, човек се подмладява, чувства се радостен и весел, че може да работи. Алхимикът знае методите, чрез които може да се подмлади. Като остарее, той извиква няколко от добрите си студенти да го пазят отвън. Той взима необходимите елементи за подмладяване и влиза в ретортата, дето прекарва цели девет месеца. Като мине това време, професорът излиза от ретортата, но вече подмладен и пречистен, с нови сили за работа и живот. Голямо търпение и самообладание се изисква от тия студенти, които знаят, че професорът им се е подложил на някакви опити, да не любопитстват да видят какво става с него в ретортата. Най-малкото любопитство от тяхна страна е в състояние да развали работата на професора им. Когато излезе от ретортата подмладен и пречистен, професорът ще разправи на студентите си всичко онова, което е преживял. Като слушате да се говори по този начин, ще кажете, че това са неразрешени още въпроси, до които никой учен не се е домогнал. – Това са въпроси, с които се занимава новата наука, чиито резултати ще се видят в бъдеще. След колко време ще бъде това, не е важно. Това е една светла идея, за реализирането на която усилено се работи. Не е мъчно да се подмлади човек! Достатъчно е да влезе в съзнателна връзка с клетките на своя мозък, които са интелигентни и разумни, и да се разговаря с тях. Те могат да го напътят към нов живот, към обнова. Не живее ли съобразно законите на разумната Природа, те ще въстанат против него и ще го напуснат. Напуснат ли го веднъж, с него всичко е свършено. Те се отказват да му служат, а с това заедно и смъртта започва да го преследва. (61, с. 20)

 

Работете с ония сили и възможности, които са вложени във вашия организъм. Те представляват кръга на вашата деятелност. Вън от този кръг вие не можете да излезете. Достатъчно е за вас да използвате силите на вашия организъм като реактиви за извършване на ред вътрешни, алхимически реакции. Работете с възможностите на живите клетки в своя организъм, за да събудите мъртвите клетки. Ползвайте се от лъчите на животворното Слънце, което събужда всичко мъртво, а на живото дава подтик за работа. Слънчевите лъчи оживяват и привличат. Обаче, докато сте на Земята, не се стремете да отидете на Слънцето. Използвайте лъчите, които Слънцето ви изпраща, като държите съзнанието си будно, за да приемете благата на живота, да разберете и радостите, и скърбите. Използвайте малките блага, които всеки ден получавате. В малките блага се крият големи вътрешни богатства. (77, с. 115)

 

Съвременните хора турят костите на майка си и на баща си в една торба и казват: „Тук почиват костите на нашите майки и бащи.“ Верую е това! Има нещо скрито в костите на вашите майки и бащи, но изкуството седи в това, човек да извади своята майка и своя баща от техните кости. Реалността на живота не се крие в костите. Да мисли човек, че в костите има някаква реалност – това е заблуждение, това е майя. Човек трябва да се освободи от това заблуждение. Ако мисли по този начин, животът му всякога ще бъде празен. Това показва, че съвременните хора нямат ясна представа нито за живота, нито за Бога. Който разбира реалността на живота, той ще може да възкреси човека, който се е превърнал на прах. Как ще го възкреси? Той ще извади от джоба си едно шишенце, пълно с еликсира на живота, и ще капне няколко капчици върху свещения прах на майката или на бащата. След това ще разбърка този прах и от него ще образува една кашица. Той ще започне да меси тази кашица, да я прави на тесто и ще я остави да седи няколко часа на спокойствие. Тестото постепенно ще набъбва, ще изпълва гърнето и след 24 часа от него ще излезе цял човек – жив, подвижен, готов за работа. Той ще се поразтърси малко и ще каже: „Много съм спал! Де съм бил досега, не зная.“ Този човек е бащата, който преди няколко години беше заминал за онзи свят. Всички вкъщи ще се зарадват, че бащата се върнал. Обаче само магът може да възкресява мъртвите. Само магът може да оживява праха на мъртвите. Той има знания, с които може да прави чудеса. Това знание се крие в Словото, за което Христос е казал: „Които чуят гласа Му, те ще оживеят.“ Може ли мъртвият да оживее, ако не познава Словото Божие? То трябва да стане плът и кръв за него, за да бъде в сила да го възкреси. Следователно, ако Реалността дойде в съприкосновение с най-малката частица на човешкия живот, тя ще разшири съзнанието му, ще доведе човека до безсмъртие. Това значи възкресение, водещо от смърт към живот. (155, с. 33)

 

Истинска наука е онази, която, като жизнения елексир, продължава живота на хората. Ако науката може да превърне 120-годишния старец в млад момък, това е истинска наука. Смисълът и силата на тази наука се крие в думите, които Христос е казал на Лазаря. Тези думи са в състояние да превърнат стогодишния старец в млад момък. И когато питат де е старият човек, младият момък ще каже: „Старият замина за странство, а вместо него останах аз да продължа неговата работа.“ Една мисъл трябва да остане у вас: не се съмнявайте в Божественото, което работи в душите ви! Който не се съмнява в Божественото начало в себе си, той е напълно нормален, здрав човек. Божественото именно ще заговори на душите ви с глас, какъвто никога не сте слушали. За да разберете този глас, вие трябва да бъдете вътрешно подготвени. Този глас няма да развива научни теории, но направо ще ви каже: „Излез вън!“ (183, с. 168)

 

Любовта е единственият плод на Духа. И Писанието казва, че Любовта е първият плод на Духа. В Любовта е безсмъртието. Често хората говорят за еликсира на живота, за водата, но първо те трябва да се научат да любят, да обичат. Който иска да стане безсмъртен, той трябва да се научи да люби. В Любовта седи тайната на подмладяването, в Любовта седи тайната на вечния живот. В Любовта седи тайната за придобиване на всички блага, които човек търси. Но трябва да знае как може да постигне тия неща. Любовта се проявява по два начина: Любовта, която произтича от тебе към мене и Любовта, която произтича от другите и се влива в тебе. Значи Любов, която произтича от тебе и се влива в твоите ближни и Любов, която произтича от твоите ближни и се влива в тебе. Ако можеш да схванеш тези два момента на Любовта и да ги съединиш в едно, ти ще намериш онази връзка, от която започва безсмъртният живот. Съединиш ли тези два момента с еднакви знаменатели, а с различни числители, ти ще намериш връзката на безсмъртието. Това е наука. (24, с. 446)

 

Когато ние казваме, че трябва да обичаме, подразбирам, че трябва да отидем при Голямото и от него да си напълним шишенцата. Голямото е, което ще даде нещо в шишенцата на по-малките. Ние, по-малките, ще отидем с нашите шишенца при Голямото и то ще ни сипне. Това, което сме взели в шишенцата, ние наричаме нашата Любов. Всъщност, то е Любовта на Голямото. Че това е така, ние го виждаме от следния факт. Някой казва: „Като бях млад, сърцето ми беше топло, но сега като остарях, нямам вече тази топлина.“ Какво означава това? – Отишъл на млади години с шишенцето си при Голямото, напълнил го, а сега на стари години го изпразнил. – „Е, какво да правя?“ – Ще напълниш отново шишенцето си! Тъй щото, човек по този начин може да се подмладява, да става млад, колкото пъти иска. Туй са учили старите алхимици – подмладяване на човека. Но понеже мързелът в човека днес е станал толкова голям – нещо характерно за него, той казва: „Аз ходих с шишенцето си веднъж, повече няма какво да ходя по този каменист път, не ми се върви вече. Аз остарях, не ми се ходи повече, не е за мене този връх. На млади години играх на хорото, тропах, но сега вече не ми се иска.“ Какво означава тропането? Тропането е ходене, отиване към извора. То е същият закон. (104, с. 395)

 

Любовта всякога подмладява. Алхимиците поддържат мисълта, че човек се подмладява само чрез закона на Любовта. Следователно всеки има възможност да се подмлади. Не е въпрос да се лекува човек, за да се поправи. Ние не говорим за лекуване и поправяне, но за обновяване и подмладяване… Новият живот изисква изпълнение на волята Божия. (126, с. 173)

 

Целта на тази Школа е да ви даде методи, правила да превърнете стария живот в нов – нещо, което и алхимиците са проповядвали. И те са учили старите хора да се подмладяват. За тази цел те са правили ред опити, прилагали са различни начини. Те са взимали, например, един стар човек, затваряли са го херметически някъде и са го подлагали на различни реакции. В резултат на тези реакции този стар човек се превръщал в млад – с нови сили, с нова енергия за работа. По същия начин и вас ще затворят херметически, за да се подмладите, но това няма да бъде днес – някога ще бъде. Сега идете по домовете си без страх и без тъмнина! (50, с. 72)

 

Някога младият ще остарее, а старият може да се подмлади. В това отношение алхимиците са правили ред опити. Стар човек може да се постави в една реторта и след като мине през известни процеси, ще излезе оттам съвършено подмладен. Човек може да се подмлади не само по алхимически начин, но и чрез мисълта си. Много европейски учени поддържат теорията, че човек може да се подмлади, да обнови живота си чрез мисълта. Светлата мисъл на човека създава около него приятна атмосфера, която го прави способен да възприема хубавото и красивото от живата Природа. (87, с. 62)

 

Щом остарее, човек трябва да разреши въпросите на живота по друг начин – чрез закона на Мъдростта. Старият може да се подмлади по закона на Мъдростта, а не по закона на Любовта. Да си намери средство за подмладяване, това значи да си намери еликсирът на живота, който са търсили учените още от древността; който търсят и днес. Достатъчно е старият човек да вземе една капка от еликсира на живота, за да стане моментално млад – брадата му ще падне, бръчките на лицето му ще изчезнат, тялото му ще се изправи. Като видят този млад човек на 21 години, всички ще се чудят, къде отиде старият. Старият се подмладил по закона на Мъдростта. Подмладяване може да става и по закона на Любовта, но той е друг път, по друг начин. Ако си остарял по причина на това, че си иждивил любовта си, ти не можеш да се подмладиш по закона на Любовта. Ти ще проявиш своята мъдрост и ще се подмладиш по закона на Мъдростта. Ако си остарял по причина на това, че не си живял с Истината, по същият закон ще се подмладиш. Следователно, всеки човек ще намери възможностите за своето подмладяване в пътя, по който е минал. (80, с. 230)

 

За да се роди човек изново, той трябва да преустрои тялото си – да се роди от Дух и вода, както казва Христос или както ви го превеждам сега – да се роди от Доброто и Истината. За да се роди човек отново, няма нужда от баща и майка извън себе си, а в себе си. Всеки сам ще си бъде баща и майка. Ако се раждате от баща и майка вън от вас, ще вървите по закона на плътта. А за да влезете в новия закон на безсмъртието, трябва да станете едновременно баща, майка и дете – тогаз може да се родите отново. И алхимиците в средните векове се стремяха да разрешат този въпрос. Но те искаха да разрешат въпроса по механически начин и затова не дойдоха до никакви положителни резултати. Те много пъти са затваряли старци в херметически затворени реторти, но не можаха никой старец да подмладят. Ретортата, това е човешкото тяло. И ако можем да оперираме с тези закони, по които може да стане този алхимически процес, ще можем да се подмладим. Но ако аз ви кажа при сегашните условия тези закони и вие ги приложите, то ще бъде такава експлозия, че от вас нищо няма да остане. Когато човек влезе в закона на безсмъртието, той изменя условията на живота си и неговото съзнание е вече във фазата на свръхсъзнанието, което изключва всички противоречия. Докато човек живее в самосъзнанието, той ще бъде егоист и смъртта ще бъде неизбежният край на живота му на Земята. И от това гледище смъртта в света е едно посвещение, което учи хората да се откажат от всичко и да преминат от самосъзнанието в свръхсъзнанието. (6, с. 105)

 

„Ако не се родите изново, няма да видите Царството Божие.“ Това е бъдещето на човечеството. Ако не се роди човек изново, той е осъден на смърт. Старите алхимици са изследвали закона за подмладяването. И сегашните учени изучават туй подмладяване и казват: „Човек може да се роди изново.“ Туй раждане е съзнателно. То не е раждане за забрава. При това раждане човек съвършено изменя своето естество. Той забравя всичко старо, съзнателно минава от едно състояние в друго и започва новия живот. Тогава той влиза във връзка с всички живи сили на Природата и животът му вече няма да бъде една тежест, но едно благо. Обаче докато дойде до това новораждане, той ще мине през такива тежки състояния, каквито човешкият ум не може да схване. (49, с. 250)

 

Ако си човек, ти едновременно можеш да бъдеш и баща, и майка, и дете; ти сам ще се родиш. Как? Няма да ви обяснявам това. За да ви обясня, трябва ред опити. Алхимиците в средните векове се стараеха да разрешат този въпрос. Те много пъти са затваряли някой старец в реторта, но нито един от тях не можаха да възкресят – всички умират. Сегашните тела представят такава една реторта. Ако можете и знаете законите на подмладяването, ще можете да се подмладите. Казвате: „Кажи ни тези закони!“ Не мога да ви ги кажа. Ако ги кажа, вие ще имате най-големите нещастия. Ако при сегашните условия, ако при сегашните тела се опитате да направите опита, вие ще изпитате такива нещастия, от които нищо няма да остане от вас – цяла експлозия ще се произведе. (175, с. 22)

 

Някой казва: „Аз не съм толкова красив – черничък съм малко.“ Друг казва: „Очите ми не са тъй хубави!“ Аз зная един алхимически начин, по който мога да ви направя красив, но първо трябва да сте родени от Дух и вода. Защо? – Трябва да сте готови да запазите тази красота. Каква полза ще имате, ако ви се даде едно богатство и после ви го отнемат? Това ще бъде голямо нещастие за вас. (134, с. 319)

 

Всичките изобретатели в съвременната цивилизация, които са се домогнали до някои окултни сили, в каквото и да е направление – тия изобретатели според резултатите, които са произвели, за в бъдеще ги очаква голямо нещастие, едно такова петно ще се образува у тях (тъмно петно в съзнанието им). Тия изобретатели са забогатели – милиони са спечелили от изобретенията си. Да допуснем сега, че един алхимик е намерил закона за подмладяване живота на хората. Дойде при него един, който е живял развратен живот, той му даде два-три пъти от това средство и поднови организма му. Знаете ли каква ще бъде неговата отговорност? (132, с. 44)

 

Осемте, това е закон за подмладяване. Вие никога не може да се подмладите, ако не разбирате осемте. Това е онази майка-алхимичка в света, която подмладява всичките хора. Тя казва: „На мене дайте тези, старите брадати!“ И като ги види такива набръчкани, тури ги в своята лаборатория и там ги подмладява. Боядисва ги и оттам излиза едно младо, красиво детенце. Сега вие по старому ще кажете: „Проповядва ни се да възкръснем.“ Как е възкръснал Христос? Питам ви: от 2000 години как всички проповедници проповядват за възкресението? Кои хора разбраха възкресението? Хората ще живеят и днес както в еврейското време – така и сега живеят. Коя е причината? Понеже се спират с числото седем. То е много строго число... Евреите, които взеха туй леточисление – няма народ, който да е страдал толкоз, колкото евреите от това число седем. Те не разбраха числото седем. Седемте разбираха, но Едното не разбираха. (139, с. 98)

 

Докато религиозните хора говорят, че Бог е направил това-онова, учените хора се домогват до хормоните, които се отделят от различни жлези и виждат, че в тях седи безсмъртието на човека. Значи безсмъртието е вложено у човека, но той не знае как да го бутне. Щастието е вложено у човека, но той не знае как да го намери. (НГЦН, с. 220)

 

Думата „хормон“ е гръцка и означава нещо, което има начало, един подтик в себе си, който може да произвежда... Ще знаете, че умът и сърцето произвеждат по един хормон. Хормонът на мисълта и хормонът на чувствата, като се съединят в щитовидната жлеза, образуват една нова клетка. Ако знаете как и къде да поставите тази клетка, вие ще се подмладите. (102, с. 210)

 

Сега учените говорят за някакви хормони, причина за подмладяването, които се отделят от щитовидната жлеза. Засега тази жлеза упражнява известно влияние върху малкия мозък. Тази е причината, дето у хората се явяват някакви неестествени страсти и желания, някакви анормални състояния. За да се тури тази жлеза в правилно действие, от нея непременно трябва да се отделят два хормона – мъжки и женски, които да се съединят и да образуват една нова форма. Тази нова форма ще даде повече подтик на организма да отпрати повече кръв към мозъка. Човек трябва да се научи да мисли. На човека са дадени главно две области от мозъка да развие. Тези области са моралната и умствената. За да ги развие правилно, той трябва да разбира законите на Природата. Ако той се развива правилно, тогава в горната част на мозъка ще се родят женските хормони, а в предната част на мозъка ще се родят мъжките хормони. Като се съединят тия два вида хормони, те ще родят една нова форма, която ще предизвика подмладяването. (102, с. 214)

 

Да се подмлади старият човек не е мъчна работа. Това е работа на алхимиците. Може да се подмлади човек! Сега учените хора присаждат някои жлези и подмладяват. Но ние знаем други методи за подмладяване, не с жлези. Човек може да се подмлади, но преди всичко трябва да развие волята си, за да може да се освободи вече от всички тягостни мисли. Ще мислиш, че работите ти са уредени, че си министър председател, че заповядваш на целия свят, че имаш милиони в банката. Но ще кажеш, че това е илюзия. Не е илюзия! Очите, които имаш, струват 10 милиона англ. лири. Твоите уши струват пет милиона англ. лири, твоят език струва седем милиона англ. лири. Носът ти струва 15 милиона англ. лири, стомахът ти струва два милиона англ. лири, белите ти дробове – един и половина милиона англ. лири. Такава грамадна сума! Тогава беден човек ли си? После, имаш ум. Ти оперираш с най-великите неща в света – ума и сърцето, а минаваш за беден. Не, лъжеш себе си и хората. Аз не говоря за онези от вас, които имат това съзнание. (59, с. 260)

 

Нека всеки се научи по-малко да говори, повече да прилага Божествените идеи в живота, за да ги провери. Не разказвайте на хората какво мислите да правите, а прилагайте. За тази цел човек ще живее едновременно два живота: той може да живее в малка, проста къщичка, но същевременно да носи в ума си мисълта за нещо велико, грандиозно; той може да заема най-простата служба в живота, но по мисъл може да бъде пръв министър на България. При същото положение този човек може да има такова знание, с което да разрешава всички трудни задачи в живота си. Това знание не е ли подобно на еликсира на живота? С този еликсир човек може сам да се лекува, да се подмладява. Обаче това знание е достъпно само за онези, в които висшето съзнание е пробудено. (101, с. 208)

 

Тая година имате условия да постигнете много неща, но ако не постигнете, грешката ще бъде ваша. Нещата не се повтарят. На гроба на Елисея оживя един умрял. Знания трябват! Еликсирът е като масло, което наливаш в кандило, което гори; а което е угаснало, и да налееш – не ще гори, а трябва кибрит да драснеш, да се запали. (174, с. 120)

 

Изгревът и залезът не са нищо друго освен една илюзия по отношение въртенето на Земята около нейната ос… Казваш: еди-кой си умрял. Умрял, защото Слънцето му залязло. Значи смъртта подразбира залязване на Слънцето. На една страна залязва – значи, човек остарява и умира. На друга страна изгрява – ражда се човек. На запад е старостта, на изток – младостта. Ще кажете, че това е алегория. Не, това е алхимия! Един ден, като научите това изкуство, ще се преобразявате според желанието си – ще ставате млад или стар, мъж или жена. Същото става и в театъра – там младият се превръща на стар, старият – на млад. Това е законът на илюзиите. (46, с. 66)

 

Някой от вас казва: „Да имам една малка къщица, да си поживея.“ Но идеалът ви е малък. Все едно е този, който влиза в училището, да каже: „Аз не искам много да уча, много малко ми трябва, само азбуката да науча.“ Но това е първо отделение. Има прогимназия, гимназия, университет, после – специални науки. Вие много знаете, но още алхимия не сте изучили, не знаете как да се подмладявате. За пример, има растения на Земята, като свариш и само се полееш от главата, и може да се подмладиш. Това може да ви го докажа научно. Аз може да ви кажа как са го варили алхимиците. Петдесет минути ще го вариш на огъня, ще се полееш четири-пет пъти в годината, с всяко поливане с по пет години ще се подмладиш. Казвате: „Кажи ни!“ Може да ви кажа. Но кажете ми, ако ви кажа да се подмладите, какъв е вашият проект – как ще употребите живота си? Казвате: „Той ни изпитва.“ Искам да ви изпитам колко знаете – ако ви се даде живот, какво ще го правите? Най-първо ще се освободите от ония ограничения. Вие не сте турили волята си на работа, както трябва. Постижения на волята нямате. Постижения на вашето сърце нямате. И постижения на вашия ум нямате. (144, с. 226)

 

Като ученици, стремете се към положителното, към неизменното, към вечното. Това е съзнателният, разумният живот. Човек се стреми към вечния живот, т.е. към безсмъртието. Това е крайната цел на алхимията. Да бъдеш истински алхимик, това значи да придобиеш безсмъртието. Всеки учен се стреми към безсмъртието. И като не може по естествен път да го придобие, той пише, изобретява неща с цел да обезсмърти името си. Да обезсмърти човек името си, това значи той сам да живее в бъдещите поколения. Всъщност и като умре, човек продължава да живее в необятната Природа. Дали съзнава или не съзнава това, той живее. За предпочитане е да съзнава нещата, но и като не съзнава, фактите си остават верни и неизменни. Желая ви да станете истински алхимици, да придобиете безсмъртието. (16, с. 108)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...