Jump to content

Човекът - петият елемент


Recommended Posts

5. ЧОВЕКЪТ – ПЕТИЯТ ЕЛЕМЕНТ

 

Старите алхимици, както и съвременните химици, считат, че има четири основни елементи, но има и други. (163, с. 79)

 

Във въздуха има един нов елемент, който сега навлиза. Той е толкова лек, че навсякъде навлиза и не може да остане. В новото дишане ние ще възприемем този елемент. Туй научно се нарича жизнена прана или енергия. Чрез новото дишане алхимиците са търсили начин за постигане на дългия живот. При новото дишане трябва дълго да задържаш въздуха и дълго да издишаш. (64, с.162)

 

Водата носи живота в себе си. Тя е така наречената „жива вода“. И сега хората търсят онзи еликсир, който обновява живота. Това е водата. На сегашната вода Ă липсва нещо. Още един елемент има, който трябва да влезе във водата. Това е вечният живот. Щом вечният живот влезе във водата, вие ще имате това, което наричат еликсир – за обновяване на живота. (102, с. 53)

 

Както ръждата разяжда желязото, така и грехът подкопава основите на човешкия живот. Грехът е огън, който разяжда, опетнява и покварява човешката душа, като я лишава от тялото Ă. – „Не може ли душата да се прояви без тяло?“ – Не може. Както солта не може да се прояви без киселина и основа, така и човешката душа не се проявява без тяло. Такъв е законът на физическия свят. Следователно, за да се извърши една химическа реакция, нужни са две тела, които взаимодействат помежду си и се получава трето тяло. За тази цел е нужен огън. Той топи и окислява телата. Благородните вещества се топят от огъня, например злато, платина, сребро; а неблагородните се окисляват и разлагат. От гледището на Божествения закон, т.е. от гледището на алхимическия закон, кои са двете тела, които си взаимодействат? Това са Небето и Земята, съставени от четирите главни елемента – въздух, вода, огън и земя, т.е. от твърда, течна, въздухообразна и светлинна или лъчиста материя. Като резултат на това взаимодействие се явил човекът – петият елемент, наречен „малкият свят“. Ако Земята и Небето в човека не се съединят, как ще се роди истинският, вътрешен човек? От гледището на алхимията, Земята е основа, Небето – киселина, а човекът – сол. Затова Христос казва: „Вие сте солта на земята.“ Под „киселина“ се разбира Божествената сила, която прониква навсякъде и твори, създава нови светове. Под „основа“ се разбира съвкупност от сили, които съдействат на Божествената сила да събере необходимите елементи за създаването на човека – малкия свят. Като се говори за Небето, не подразбирам рая, защото той е състояние, а не място на блаженство. (27, с. 133)

 

В музиката човек трябва да бъде алхимик – да знае как да съчетава тоновете. (146, с. 150)

 

Изучавайте алхимията на думите, да видите какви сили се крият в тях. (82, с. 74)

 

Както се радваш на радостта, така трябва да се радваш и на скръбта. Човек трябва да бъде готов както понася радостта, така да понася и скръбта. Не е лесно да носи човек радостта! То е все едно да ви дадат една книга, пълна с магически формули и правила. Ако ги разбирате, ще ги прилагате на място и ще бъдете като алхимиците – да превръщате неблагородните метали в благородни, да укротявате бурите и ветровете, да донасяте дъжд и т.н. Ако не разбирате тези формули и правила, книгата ще бъде затворена за вас. Вие ще бъдете готови да я продадете на всеки, който я пожелае. Милиарди струва тази книга, но за онзи, който я разбира. Такава книга представя човешкото тяло. В него са вложени много дарби и способности, много сили, които трябва разумно да се използват. (123, с. 174)

 

Всички хора, които страдат, са първокласни поети, пишат отлични поезии. Каква полза от тези поезии, когато имаме четири счупени ребра? Не са счупени ребрата ви, но са проговорили. Няма по-хубаво нещо от това ребрата на човека да проговорят. Ако настоявате на това, че ребрата ви са счупени, туй показва, че не разбирате алхимическите закони. Които разбират тия закони, те никога не могат да чупят ребрата си. Кой може да чупи ребрата на водата? Кой може да разклаща нервната система на въздуха? Или кой може да чупи краката на светлината? Никой не може да направи тия неща! (80, с. 135)

 

Като дойдем до хората, вие трябва да разберете, че не всички хора произтичат от един и същ род. Сега ще се натъкнете на едно противоречие: казва ви се, че всички произтичате от едни прародители. Окултната наука оспорва това. Всичките хора не са родени от един баща. Не са! Туй сега между стените да остане. Разбирате ли? То не е за вън. Изнесете ли го, ще се компрометирате всички. Сега ние ще дойдем до разсъжденията в това като ученици. Възможно ли е един предмет, направен от злато, да не е злато? Възможно ли е един предмет от злато да стане желязо? И възможно ли е един предмет от желязо да стане злато? Алхимиците казват: „Желязото може да стане сребро и злато.“ Да, но за този, който разбира. То е друг въпрос. Затова, като кажем, че всички хора не произлизат от един баща, подразбирам, че има няколко рода материя, от която хората са създадени. Няколко вида материя има и следователно телата на всички хора не са образувани от една и съща материя. Вследствие на това се явява туй временно противоречие. И дълго време ще съществува, докато дойдат ония, по-висшите светове, които сега алхимически работят, т.е. превръщат нисшите елементи, които сега функционират в човешките тела. Докато те работят, те разрешават една висша задача в своите лаборатории. И когато разрешат своите задачи, те ще почнат да правят тела, в които хората ще функционират в една нова обстановка. Тогава хората няма да грешат, а ще възкръсват. Но докато човек добие това ново тяло, той трябва да работи дълго време, трябва да си доставя материя, а тази материя се добива много мъчно. Тя съществува разхвърляна, т.е. материята, от която трябва да се направят нашите тела, е разхвърлена в пространството и трябват хиляди години, за да се достави. Има твърдения, че за да се достави един грам от такава организирана материя, от която може да се създаде нашето бъдещо тяло, всички фабрики в света трябва да работят три хиляди години. Е, питам: колко ще струва този грам?…

 

Който е ученик, неговата задача е да трансформира своето сърце. То е приготовление за третата култура, която сега иде. Аз я наричам трета култура, малко в разрез с това деление на теософите. Не е в разрез, защото ние я взимаме от чисто кабалистическо гледище, а не от теософско. Третата култура, тя е култура на сърцето. Значи човешкото сърце трябва да се трансформира, да се преобрази. И в Писанието се казва: „Каменното сърце ще се превърне в плът.“ Не в плът – не е преведено добре. Ще се превърне в една материя възвишена и благородна, в която човешкият дух ще може да работи тъй пластично, че да поддържа този благороден стремеж. (132, с. 39-41)

 

Мисля да ви покажа една книга. В нея има една алхимическа физиогномия на набожните хора – отвън набожни, а отвътре материалисти. Един набожен човек не може да бъде просяк. Набожният човек назаем не взима. Набожният човек не се обижда. Набожният човек духом не пада. Набожният човек не плаче. Набожният човек в чужди работи не се меси. Джобът на набожния човек е пълен и където влезе, на всички помага. Той е набожен човек. Днешният религиозен човек е наполовина набожен – той се меси в чуждите работи и оправя това, което в себе си не може да оправи. (130, с. 281)

 

Бъдете проводници на живата Природа със своя ум, със своето сърце, със своята душа и със своя дух. Стане ли човек проводник на това, което Природата иска да прояви чрез него, той може правилно да се развива. Ако не е проводник, не може да се развива. Като работиш съзнателно със силите на Природата, ти ставаш алхимик, можеш лесно да забогатееш. Ако по алхимически начин си приготвиш един диамант, ти ликвидираш вече с беднотията. Можеш да отидеш в странство, да се учиш, но Природата не се шегува, тя прилага своите закони. Ако продадеш този диамант на някого, последният започва да те търси, не може без тебе. Той е готов да заведе дело против тебе, че си го лишил от свободата му. Като ученици на окултната Школа, вие сте изучавали геометрия. Какво ще кажете за правата и кривата линии? Правата линия представя кристалите, а кривата линия – организмите на растенията и животните. Правата линия носи безсмъртието. Кристалът се отличава по това, че се топи, без да изгаря. При силни атмосферни влияния – крайно висока температура, той се топи и кристализира и след милиони години се превръща в скъпоценен камък. Затова се казва, че правата линия издържа на високо налягане и голяма температура. Обаче смъртта е резултат на изгаряне. Следователно, ако махнете правите линии в живота на човека, вие го излагате на смърт. Във всяко ваше желание трябва да има поне една права линия. Само така то може да издържи на високо налягане и голяма температура. Голямата мъчнотия е голямо налягане, като атмосферното; терзанието, което човек изпитва, е висока температура – огън. Сега, като изучавате алхимията, първо ще се заемете с изучаване на кристалите, които висшето съзнание е изучавало първоначално. После ще дойдете до микроорганизмите, до растенията, животните и най-после до човека... Смъртта е неразбиране на живота. Тя не е нещо съществено. Тя не е закон за влизане в университета. Човек трябва да измени този закон. (63, с. 212)

 

Съвременната любов на хората не съдържа злато. Ето защо в бъдеще хората трябва да научат закона, чрез който да привличат повече злато в състава на любовта. Как може да се изхвърли излишната мед и желязо от човешкия организъм? – Тия елементи трябва да се разложат по алхимически начин и така да се изхвърли излишъкът от тях. Това вече е работа на алхимията. Тя се занимава с превръщане на всички неблагородни елементи в благородни. Има много благородни елементи, които засега не са познати на съвременната наука. Всички елементи, които съществуват в Природата, съществуват в известно количество и в човешкия организъм, обаче те не са разпределени навсякъде в такова количество, в каквото е нужно, вследствие на това в организма се ражда една малка дисхармония или една аномалия. Затова именно алхимията се занимава с превръщане на нисшите елементи в благородни. Какви ще бъдат качествата на благородните елементи, които човечеството още не познава? За да бъде една душа великодушна и щедра, какъв елемент Ă е необходим? – Калай, като елемент на Юпитера. После, нужни са Ă злато и платина. Имайте предвид, че всички алхимици подразбират нещо друго зад елементите. Зад тях се крие нещо друго. Названията мед, калай, желязо са само за простите хора, а за алхимиците и за посветените хора в тия елементи се крие нещо особено, което само те разбират. Ако те биха изнесли пред света всичко това, както е в действителност, биха ги изгорили на кладата. (110, с. 173)

 

Някои растения растат изключително при места, дето има злато. Някои растения пък имат само лечебни свойства. Всичко това трябва да се изучава. То представя скритата страна на ботаниката, а именно: има такива растения, от които достатъчно е да пиете само няколко капки, за да се подмладите или да станете красиви. За пример, има растения, които са в състояние да прояснят ума на човека, да усилят паметта му. Една-две капки от тия растения са в сила да извършат това нещо. Казвате: „Кажи ни кои са тия растения!“ Това е тайна в Природата, която не е позволено да се открива. Също така и от храната, която хората употребяват, зависи дали те ще бъдат умни или глупави. Това зависи не само от вас, но и от вашите родители, от вашите деди и прадеди. (24, с. 303)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...