Jump to content

От злато да е човек


Recommended Posts

4. ОТ ЗЛАТО ДА Е ЧОВЕК!

 

Какво показва гневът? Гневът, това е едно окисляване, ръждясване. Човек, който се гневи, той е направен от желязо. Следователно, ръжда ще го стопи. А човек трябва да е направен от злато. От злато да е човек! Затуй старите алхимици са търсили онзи велик закон за трансформиране на елементите от едно състояние в друго, докато се дойде до състоянието на златото, което е един символ или метод да не се окислява тялото – да може през всички времена да остане неизменяемо и за себе си, и за окръжаващите. Това е великата наука! (10, с. 95)

 

Истинският човек трябва да бъде чисто злато и отвън, и отвътре, а не само позлатен отвън. Да превърне неблагородното в себе си в благородно, в чисто злато – това е задачата на човека. Докато не стане това, докато не разреши тази задача, той винаги ще се натъква на противоречия, а с противоречия животът не може да се уреди. (108, с. 192)

 

При анализа на кръвта химиците са намерили известно количество органически свързани метали, обаче злато не са намерили. Това не значи, че в кръвта на човека не съществува органическо злато. То съществува, но те не са могли да го открият. Защо? – Понеже златото оказва влияние върху висшите прояви на човешкия характер. Следователно то се намира в особено ефирно, фино състояние на материята, която мъчно се поддава на анализ. В златото е складиран голям запас от енергия, която се намира в кондензирано състояние. Който разбира законите на алхимията, той може да разтвори, да разреди тази енергия и да използва скритата сила в златото на своя организъм. Тъй щото правилно е хората да обичат златото, но те не могат да се ползват от неговите енергии. Засега хората се ползват от златото дотолкова, доколкото им е нужно в техния физически, материален живот. За да може човек правилно да се ползва от енергиите на елементите, които влизат в състава на неговия организъм, той трябва да работи върху себе си, върху своя характер. Като работи съзнателно върху себе си, човек ще измени схващанията си и ще започне да живее според законите на живата, разумната Природа. По този начин той ще се освободи от противоречията, на които се натъква цялото човечество. (36, с. 105)

 

Като се самоотречеш от всичкото богатство, не да осиромашееш, но вътрешно да забогатееш. Сега някои мислят, че трябва да се отречем от златото. Но има една вътрешна страна на златото. В златото се крие една сила, която може да произведе безсмъртие. Хората обичат златото по единствената причина, понеже съдържа еликсира да бъде безсмъртен човек. (129, с. 312)

 

Без злато като алхимически елемент животът е немислим. Като знае това, ученикът има право да се стреми към придобиване на злато не като външен, материален елемент, но като вътрешен, органически елемент в кръвта – носител на живота. Колкото повече злато има човек в кръвта си, толкова по-изобилен е животът в него. Колкото по-малко злато има в кръвта си, толкова по-малко живот тече в него. Така трябва да гледа човек на нещата, за да може правилно да се ползва от всичко, което му се дава. Нови разбирания, нови убеждения, нови условия са нужни за човека. (77, с. 144)

 

Всички трябва да се стремим към вътрешно богатство, трябва да бъдем богати. Трябва да заменим материалното богатство с духовно, умствено или сърдечно богатство. Физическото богатство само по себе си ще дойде. Умният човек всякога може да бъде и богат. На запад има учени химици, които са превърнали някои метали в злато. В света съществува такова изкуство. Но тези, които го владеят, за себе си го крият. Трябват ли му пари, той взема малко мед, желязо, превърне го в злато – направи си пари. Или да допуснем, някой човек развие в себе си дарбата да предвижда бъдещето на хората. Той става гадател, предсказва. (59, с. 93)

 

Знаете ли, че властта е хиляди пъти по-опасна, отколкото сегашното положение, в което се намирате? Ако човек има власт да направи това, което иска, знаете ли какво може да причини и на себе си, и на другите? Ще ви приведа един пример за един учен философ. Това е разказ с много вариации. Този философ живял в древността, изучавал Природата с цел да намери онзи алхимически камък, с който, каквото бутне – да го превърне на злато, за да може да подобри живота си. И най-после му се удало да намери този философски камък – тъй се предава в разказа. За да го открие, обаче, той работил дълго време и един ден му се явява един от гениите на Природата и му казва: „Вие проучихте ли този въпрос?“ – „Проучих го много добре.“ – „Тази сила, която ще ви се даде, можете ли да я употребите правилно и на място?“ – „Мога, аз ще я употребя за своето благо и за благото на човечеството“ – дава той своето обещание. Тогава геният му дава една пръчица и казва: „Ще държиш скрита тази пръчица и ще я изваждаш само когато ти потрябва. Каквото пожелаеш, ще бутнеш с тази пръчица и всичко ще стане според твоето желание.“ Връща се той вкъщи, започва да хлопа с пръчицата на масата, за да се сложи яденето, обаче каквото пипнел – всичко се превръщало в злато: чинии, чаши, вилици, лъжици, ножчета – всичко се превърнало в злато. Слугите донесли яденето му, но бутнал с пръчицата си и яденето се превърнало в злато. Донесли му хляб – бутнал го по някакъв начин с пръчицата и той се превърнал в злато. Дошли жена му, децата му, приятелите му около него – той не си изказва тайната. Те, обаче, го прегърнали, но по някакво нещастие, доближили се до пръчицата му и се превърнали в злато. При това нещастие той си казал: „А, пропуснах един велик факт!“ Сега мнозина от вас си казват: „Е, Господ да ми даде тази или онази сила!“ Казвам: проучил ли си въпроса как да манипулираш с нея? – „Проучил съм, разбира се.“ – Да, и ти като онзи философ ще превърнеш целия свят само в мумии от злато. Питам: какво ще правиш, когато и яденето ти се превърне в злато и не можеш да ядеш? – Гладен ще бъдеш. Съвременните хора толкова обичат златото и париците, че всички мислят само за тях, но не знаят как да превърнат тази жажда за злато в жажда за друго нещо. Тази алчност, тази жажда за злато трябва да се превърне в жажда към нещо велико, неизменно. (104, с. 166)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...