Jump to content

Карма - закон за причини и последствия


Recommended Posts

Г. КАРМА

 

1. КАРМА – ЗАКОН ЗА ПРИЧИНИ И ПОСЛЕДСТВИЯ.

 

Кармата е закон на причини и последствия. (70, с. 76)

 

Що е карма? – последствие от всички лоши плодове, които сам си посадил в миналото. (126, с.203)

 

Кармата е закон, създаден от самия човек вследствие отклонението на човешкия дух от орбитата на неговия път. За да се разбере как става това отклонение, изисква се дълбока мисъл. (35, с. 3)

 

Казвате: „Защо Бог е създал света така? Защо е внесъл страданията в живота?“ – Това са въпроси и разсъждения, останали от онзи философски жаргон, който е съществувал отпреди хиляди години насам. Според този философски жаргон всички хора казват, че животът няма смисъл, че Правда не съществува в света, че Бог не гледа еднакво благосклонно към хората, че праведните били привилегировани, а грешните пъшкали под тежестта на своята карма и т.н. Какво нещо е кармата? Едно време карма не е съществувала. Хората сами създадоха своята карма и ако вървят в правия път, кармата им сама по себе си ще се махне. (183, с. 106)

 

Представете си, че вие живеете в голяма хигиенична къща, добре осветена от Слънцето. В тая къща вие се чувствате здрави, добре разположени. Ако в продължение на няколко години хвърляте боклук, нечиста вода в двора си, всички ще започнете да боледувате. Като не се вглеждате в себе си, търсите причината вън някъде и казвате, че някой ви направил магия. Не, вината е във вас! Вие сами си създавате страдания, сами попадате в кармичния закон. Каквото прави човек на физическия свят, това прави и в духовния. Там хората са нахвърляли толкова много боклуци и нечистотии, че и до днес още не могат да се освободят от тях. Това са техните нечисти мисли и желания, които им причиняват различни болести и противоречия. (93, с. 140)

 

Под „карма“ се разбира закон, който заставя човека да плаща, т.е. да оправя сметките си. Карма съществува за всеки, който не е оправил сметките си. Той ял и пил безразборно, поради което обеднял. След всичко това ще се оплаква, че обеднял. Как да не обеднее? Друг се оплаква, че има страдания. Как да няма? Ако сиромашията, страданията и болестите идат по закона на кармата, те имат за цел да ни научат нещо. Който не е живял както трябва, непременно ще се натъкне на кармата. Който е живял по закона на дейността, пак минава през страдания, но те имат за цел да му доставят известен материал за свършване на някаква работа. Той трябва да пренесе този материал от едно място на друго. (85, с. 257)

 

Кармата не е нищо друго, освен натрупани дългове, които трябва да се изплащат. Хората са се занимавали със своите дългове и длъжници, а за Бога не са и помисляли. И днес е същото. (101, с. 20)

 

Днес всеки човек, всеки дом, всяко общество, всеки народ може да се похвали със свободата, която му е дадена от Бога. Същевременно всички съвременни хора носят и отговорност за своите дела. Туй е, което те наричат съдба или карма. Има нещо, което мъчи всеки човек. Та казвам: безлюбието е начало на всички страдания в света. Страдания, които идват като резултат на безлюбието, аз наричам безсмислени страдания. (147, с. 387)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...