Jump to content

Recommended Posts

601

Заместимост

Сега на земята никой не може да замести слънцето – няма такава лампа, няма такъв огън.

602

Правило.

Ученикът от кои хора трябва да се пази? -Хора, на които лицата, като се смеят, стават грозни, получава се друго впечатление – от тях се пази!

603

Малка молитва.

„Помагай ми сега, работата, която започвам, да я свърша добре, да бъде тя за Твоята слава и за благото на моята душа.“

604

Закон на любовта:

Колкото предмета е по-близо, толкова любовта е по-слаба. Колкото предмета е по-далеч, толкова любовта е по-силна. Когато предметът се изгуби от зрението, любовта става идеална.

605

Правило.

Вяра и Любов, Вяра и Любов, с това ще побеждаваш.

606

Повече светлина

Размишлявай върху светлината, върху чистите извори, върху Божия Промисъл, върху движенията на космоса, върху движението на планетите. Пренасяй се понякога мислено в центъра на слънцето. Светлина ти трябва. Първото нещо – на ума, повече светлина. Вяра в себе си и в Бога.

607

Мъчното място.

Когато въпросът дойде до мъчно място, тогава се разрешава правилно. Докато не е дошъл до мъчното място, въпросът-не може да се разреши.

Без страстта любовта съществува, [но] не може да се прояви. Тогава хората страдат. Любовта погрешки не вижда, защото тя ги поправя.

608

Без страх.

Никога да не те е страх от страданието. Ако можеш да го отклониш – добре. Ако не, щом дойде – без страх. Смело го посрещни, героично. Тъй е добре. Щом те е страх и дойде страданието, сражението е загубено.

609

Да има!

В любовта трябва да има мекота. В постъпките трябва да има Доброта. В езика трябва да има Мъдрост. В погледа трябва да има Истина. В решенията трябва да има победа.

610

Великото в света.

Човек е слязъл на земята да се учи от опитностите. Душата е слязла на земята, за да намери загубеното богатство, което горе е имала, или да намери пътя, по който да се добере до това богатство – да намери своя Учител.

Духът е слязъл на земята, за да покаже на душата, че има нещо велико в света, за което си струва да се живее и да се страда до смърт. Великата наука на живота е да се опознаят

611

Ограждане и движение.

Светлите духове да ви ограждат и да ви пазят навсякъде. Всяко движение трябва да бъде израз на една Свещена Мисъл.

612

Първото правило!

Човек трябва да бъде крайно искрен.

613

Три закона:

Първият закон не търпи никакво изключение. Бог, като една велика мярка трябва да седи. Вторият закон търпи изключения 50%. Третият закон търпи изключения 75%.

614

Висшето.

Висшето е всякога тайна за низшето – скрито е за низшето.

615

Мълчанието.

Гладният като се наяде – мълчи. Ученикът, който не знае урока си – мълчи. Учител, който много знае – мълчи. А който малко знае, много говори.

Ученик, който много знае, малко говори. И човек, който е много гладен, малко говори.

616

Посвещение

Посвещението почва със страданието. Господ говори на човешката душа: „Мирът, който е от Бога е благословен.“

617

Чистота.

Чистотата трябва да излиза от ученика като светлина. Чистотата трябва да прилича на бяла светлина.

Искай да бъдеш тъй светъл, както си бил в рая.

618

Три състояния.

Има три състояния у човека: Едно физическо, там всичко се безпокои; друго – духовно, там има стремеж към един идеал. Третото

Божествено, то е абсолютен Мир.

619

Най-важното.

Най-великото нещо е да служи човек на Бога.

620

Вяра.

Без вяра умът се колебай. Кажи в себе си: „С Господа, Който е в мен всичко мога.“

Господ живее в нас. В хората живее Той. Той ще помага, помощта е не отвън, а отвътре в страданията и ще се опознаят.

621

Доброто е вечно.

Понякога, когато небето се заоблачи и затрещи – защото малките цветенца искат влага и те се радват, а хората ги е страх, защото нямат Вяра. Човек трябва да гледа все към светлото. Доброто е вечно, а злото е конечно. Злото е привидно зло, докато човек разбере вътрешните закони, които действуват.

622

Вяра.

Ние ще ви помагаме – вяра, вяра мощна, вяра ще турите в себе

си.

 

Ще се молите, ще се молите.

623

Ограничение.

Човек трябва да живее в ограничението, без да се ограничава.

624

Съвет.

Сърцето трябва да бъде топло. Умът – светъл.

Душата – свежа. Духът – крепък.

Ученикът трябва да бъде чист като диамант.

Изворът трябва да се проявява, не да бъде скрит вътре.

625

Пълнота.

Докато ние намираме Бога в себе си, нашия живот е пълен. Докато човек живее и намира Бога в себе си, той е щастлив. А щом живееизвън Бога, той е нещастен. Само в Бога е нашият живот.

626

Учителят.

Учителят може да предаде най-великото нещо на ученика чрез светлината. Светът е оглашен, за да стане ученик на земята. Ученикът на физическото поле е оглашен в духовния свят. А ученикът в духовното поле, е оглашен в Божествения свят.

627

Първото и последното.

Страданията идват най-първо, а после най-хубавите неща. Туй, което човек никога не е мислил, иде на края.

628

Благодарността.

Човек, като обръща ума си към великата Любов, се чисти. Стремете се да достигнете до онази светлина да разпознавате Любовта – Истинската Любов. Всякога Любовта се показва в най- голямата нищета. Това е Любовта на Бога. Той всякога приготовлява

чрез хората условията, а сам Той винаги скрит остава. Бог тъй ще направи доброто, че ти мислиш, че е естествено.

Само много напредналият ученик вижда какво Бог върши. Само той вижда, че всички добрини идат от Бога, и Му благодари за всичко, което му е дал.

629

„Нюкс“

Уханието на чистия.

630

Чистене.

Сега ви давам жито, но ще го посейте. Вътре има камъчета – ще чистите. За това, всяка вечер ще се чистите с огъня на Любовта. Човек, като обръща ума си към Великата Любов, се чисти.

631

Любовта и Истината.

Сърцето работи за вътрешните придобивки. Мисълта работи за външните условия. Сърцето трябва да достави всичките материали, необходими за живота. То е доставчика.

Който люби и обича, той се ползува; но ползата е ако Любовта и Истината започват от душата.

632

Три положения.

При Любовта човек ще почне от себе си и ще свърши пак със себе си. Любовта може да бъде: физическа, механическа и духовна, може да бъде и Божествена.

Те са три положения, чрез които силите на света, чрез закона на Любовта, се трансформират. В Любовта вниманието никога не трябва да се отвлича. Който люби, не трябва да бъде разсеян

633

Абсолютна чистота.

За да може да разреши въпросите правилно, човек трябва да бъде абсолютно чист. То значи, да няма никакви кармични връзки, да бъде напълно свободен.

634

С Бога.

Любовта е един вътрешен малък огън за физическия свят, а интензивно се чувствува.

Който го разбира, осмисля и дава подтик дълбоко в душата към

Бога.

 

Тогава човек се усеща доволен – може и сам да живее, т.е. с

Бога. Защото Любовта е Бог и дето е Бог там е всичко. Животът на човека не може да бъде на две места – и в света, и в училището.

635

Учител и ученик.

Не е въпроса защо аз съм ви избрал, по-важно е дали ще използувате това. Във време на тези упражнения дето да се срещаме само духовно, гледайте да бъдете в силно молитвено настроение. Когато ученикът иска да се срещне с Учителя си, той трябва да бъде в силно молитвено настроение. Молете се от невидимия свят Бог да ви съдейства да ви се предават мойте мисли постоянно и да ги използувате.

Ученикът трябва да има силни вибрации, по-силни от физическите. Трябва да употребявате синия цвят, да бъдат вибрациите ви по-силни.

636

Земният живот

Аз наричам земния живот екскурзия, пътник си, ще минеш и заминеш. Вярвам в Словото Божие – туй, което е вложил в душата ми.

Как ще разбера Господа отвън? Ако аз себе си не разбирам, как ще разбера своя брат. Истината е във вас, а не отвън. Ако аз разбирам Истината, ще я приложа.

637

Програмата.

Програмата на всяка душа, тя да се изпълни, няма да правим нова програма, всеки своята програма ще извади. То е Божественото.

638

Досетливост.

Човек трябва да бъде досетлив, много нежен, внимателен, да влиза в положението на хората както за себе си. То е най- благородната черта.

639

Правила.

Нещата на земята са нереални, те са като сън. Всички чувства трябва да бъдат във възходяща степен.

Сърцето си трябва да пазите чисто. Тялото е дреха, тя може да се цапа. Човек трябва да се моли постоянно, да бъде във връзка с Бога, който единствен е неизменяем и благ всякога.

640

Метод.

Щом ти дойде противоречие кажи: „Бог е Любов“ – забрави се в Бога, в Него човек сегуби моментално.

Ще се учите да хармонирате противоположното – ще се поляризирате веднага.

641

Геройство

Силата е човек да седи над нещастието отгоре – то е геройството. Когато Бог те наказва, да се увеличи вярата ти. Когато ти не сполучиш, имай повече вяра в себе си.

642

Правила.

Когато ближният ти не може да ти отслужи, ти ще го насърчиш.

643

Реалното.

В Реалното ще се живее, не в сенките, а в светлината.

644

„Не въведи нас в изкушение.“

Значи: Давай ни Господи знание и мъдрост, за да не би ние с нашата глупост, да паднем в изкушение.

645

Погледът.

Погледът на очите трябва да бъде нагоре, възходящ.

646

Движенията.

Човек, когато седи, извършва и други не волеви движения. Движенията трябва да бъдат волеви.

647

Закон.

Като разбира човек своя живот, той всичко разбира, физическото и духовното служат за основа, за проявление на Божественото. Човек трябва да разбира закона, всеки ден да се проявява в Божественото.

Човек трябва да прекара живота си тъй, както Господ го е определил.

648

Задачата на учениците.

Задачата на младите е трояка:

„Аз зная“.

Някой казва: „Аз зная.“ Може да знаеш само когато се проектираш и живееш в цялата природа.

Един човек страда – ако ти се проектираш, че с него страдаш, ще знаеш. Инак ще имаш само предположения.

650

За младите.

Младите трябва да развиват най-първо хармонична естественост на своя характер. Как използувате разумните сили, които са вложени в този организъм. Кое е най-важното за младите?

Съвременните хора искат да им се даде една градина пълна с плодове, готова. Лъжливото е там, че такива градини ги няма на земята. Вий гледайте да се поляризирате, а не да се демагнетизирате. Искам душата ви да бъде свободна. Човек като се променя, да се не изменя.

  1. За развиване на волята.

  2. За облагородяване на сърцето.

  3. За просветляване и укрепване на ума.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...