Jump to content

Recommended Posts

651

Учителят говори.

„Да бъдеш една любяща душа. Да бъдеш един Рай – изворите да текат, тревите да растат и аз да се разхождам из него, и ти от всяко дърво да ме виждаш.“

652

„О“

За да любиш трябва да имаш една дума „О“. Който няма „О“, не може да люби.

653

Цигулката.

Аз искам да наглася цигулката на хората, да им дам лъка и после ще се отдалеча и ще кажа: „Хубаво, свири сега, пък аз ще те слушам.“

654

Умът.

Само по отношение на Бога ще бъдеш пасивен. Умът като един страж трябва да надзирава и преглежда нещата.

655

Любовта.

Ако любовта не може да даде мир, то не е любов, любовта всякога оправя нещата. Тя е най-възвишеното и благородното. В тази любов трябва да има безкористие и незаинтересованост.

656

Плодовете

Всички идеали се вършат в името на Божественото; но само плодът на нещата може да покаже в какво име се вършат.

657

Истината.

Два вида Истина има, едната съгражда, другата руши. Когато ние забелязваме, че едната истина иска да събори, ние я въздържаме, нищо повече!

658

Закон.

Както отговаря ученикът, тъй отговаря и Учителят. 659

Знание с любов.

Трябва знание, което обогатява, знание без любов огрубява, а с любов облагородява. Силният е благороден, когато се въздържа.

660

Ученикът.

Ти трябва да бъдеш тих, не само привидно, но дълбоко в душата си.

661

Сродна душа.

Сродната душа може да бъде отвънка и отвътре. Отвънка, то е поляризиране, ако е отвътре, то е сливане.

662

Поляризиране.

На физическото поле всякога има индивидуализиране. В духовния свят трябва да има две съдържания.

В умствения свят – две мисли.

Само в Божествения свят се обединяват в Един Принцип.

663

Знание.

Божественият човек всичко знае. Духовният човек 75 % разбира. Физическият човек 10 % знае. Той всякога иска да му се казва. Той всякога повтаря само туй, което е направено. Нищо ново не знае.

664

Слушатели.

Аз имам четири вида слушатели: едни на физическото поле, други – хора на сърцето, други хора на ума, други – на душата и на

духа. Когато проповядвам на хората като души, имаме едно отлично събрание.

665

Чистота.

В Новото учение всички трябва да бъдат чисти и никой не трябва да става причина да оцапа другите – то е идеалното.

666

Не коригирай Божественото.

Учениците трябва да знаят едно – Божественото никога не трябва да се коригира; там всичко е абсолютно. Почнат ли хората да го коригират, бедата е там.

667

Любовта.

Любовта на ученика трябва да расте, за да се слей с любовта на Учителя. Да разбираш Великата Любов, то е Божественото, то е най- свещеното на земята.

668

Без страх.

Злото е силно, но Бог е по-силен. „Без страх!“ – Злото като дойде внася страх. Ти кажи: „Без страх!“ – То е много силно. „Без страх!“ е много по-силно от „Без тъмнина!“ Ти като че държиш в себе си второто – светлината.

669

Волята, сърцето, умът.

Волята за тялото. Сърцето за душата. Умът за духа. 670

Закон.

Когато действувате тъй, както Бог действува – тогава сме в Бога. Извън Бога нещата не съществуват; и извън вас Аз не

съществувам. То е същият закон. Да бъдем извън Бога, то значи да сме съвършено ограничени.

671

Волята Божия.

Учителят казва: Да изпълня Волята Божия, това е мое, а да изпълня, което ти искаш, то е твоето.

672

Поучение:

Първото качество, с което Учителят опитва ученика е единство на чувствата. Това значи „Любов към Бога“. Любовта към Бога не трябва да бъде примесена с друг обект.

Любовта към Бога, това е морала на ученика. Има ли друга любов, моралът опетнен, от вътре в съзнанието на ученика. Ученикът трябва да се стреми с всичката си чистота и святост да прояви в живота си Любов към Бога. Това е жичката, която ще извади ученика от всички мъчнотии и през най-лошите условия. Тя ще бъде светлата звезда в неговия път. За да има чистотата, ученикът трябва да бъде крайно интелигентен. Докато не изглади абсолютно и напълно своите отношения към Учителя си, Учителят не може да му предава свещените уроци. Нито помен от критика не трябва да има ученика в душата си.

673

Мисълта.

Когато ученикът разсъждава, не трябва да има предвид формата, тя заблуждава и

отклонява пътя на правите разсъждения. Мисълта, идеята е важна в размишленията на ученика, тя иде от Бога.

674

Важен закон.

Може ли чашата вода да мисли колко вода има в морето. За да познай себе си, ученикът трябва да обича Бога. А като познай човек себе си, ще обича вече и ближните си. За да познай ученика Бога, трябва да го люби, а за да познаеш хората, трябва да познаваш Бога.

675

Любовта на Цялото.

Ако любиш себе си повече от Бога, не си на правия път. Ако любиш Цялото с любовта на една част, пак не си на правия път и ако любиш с любовта на една част, пак не си на правия път. Цялото ще любиш с любовта на Цялото и частта с Любовта на частта.

676

Вярата.

По отношение близостта към Великото, не само любовта но и вярата е необходимо качество. Верующият трябва да бъде абсолютно неподкупим. Подкуп има на земята, а вярата издига ученика в небето или ученикът живей вече в любовта и не може да има за обект себе си. Обект на Любовта – това е Бог. Как може проявеното да има за обект непроявеното.

677

Безспир и безкрай.

Любов – безспир, Живот – безкрай, вяра непоколебима!

678

Важен закон.

Когато двама се обичат, те и заедно си заминават. Те ще се слеят, ще бъдат едно и тъй ще си заминат заедно. Когато двама се обичат, за бъдеще те няма да бъдат двама, те ще бъдат един. Ще се слеят и двамата ще живеят в едно.

За бъдеще тъй ще бъде. То е работа на Бога за женитбата.

679

Един живот.

Какво може да постигне човек в един живот? Има същества, на които взема само една минута, за да преживеят целият ваш живот на 120 години.

680

Бог е!

Бог е Любов, която е над всяко същество. Бог е тайна, която е над всяка наука.

Бог е приношение, което надминава всяка справедливост. Бог е промисъл, който превъзхожда всеки разум.

Бог е съвършенство, което надминава всяко понятие. (21.01.1924г.)

681

Из едно писмо.

Всичко ще се изпълни тъй както е най-добре. Истината в света

ще възтържествува. Божието Дело ще тръгне, Словото ще успее, средствата ще дойдат. Има вече хора, които ще изпълнят това Дело.

682

Духът Христов.

Всяка възвишена мисъл, която прониква в твоя ум; всяко благородно чувство, което прониква в твоето сърце – това е Духът Христов вътре. Това е колективен импулс; това не си ти и това е дяволското, да мислиш, че ти го направи.

683

Един момент.

На всяка душа Бог е определил един момент, когато тя ще се прояви. Няма да бързаш, ще чакаш. Готов ли си сега за този момент?

Един ден Господ ще ви тури най- хубавия ум, най-красивото сърце, най-красивата душа.

Има един начин, чрез който Бог се изявява на своите избрани. Великият музикант се проявява само на своите способни ученици. На тях той изявява изкуството си, а не на обикновените.

684

Словото Божие.

„В който град влизате, кажете: Наближило ви е Царството Божие.“ Любовта е център, при нея отива Мъдростта, а от нея излиза Истината.

685

Днешният ден.

Сега кажете: „Благодаря на Бога, дойде един ден.“ Няма да казвате: „отиде си“ или „един ден мина“, а ще казвате: „Благодаря на Бога, дойде един ден.“

686

Разумността в Природата.

Върху човешкия организъм има влияние Слънцето. После има едно движение от Слънцето към планетите и друго движение от планетите към Слънцето. Това слънчево течение ние трябва да го чувстваме, да го възприемаме и да приемаме живота от него.

После трябва да се разбира и другото течение, което иде от планетите, минава през земята и отива към Слънцето. Трябва да се знай през кои дни, когато се очакват тези приливи в Природата. Всички религиозни танци и игри са били едно време средства за връзка с тези вълни в Природата.

687

Нашето място в природата.

За всеки човек има специално място в живота. Щом човек намери своето място в Природата, ще има една малка радост. И трябва да намерим нашето индивидуално място във Вселената със силата на волята.

Свобода има само онзи, който е намерил своето място. Човек, който не е доволен отположението си, е роб. А с любов извършено нещо дава свобода.

Всеки трябва да разбере принципа, по който може да служи на Бога. – Какво място заемаме в космоса и каква ни е службата там? (3.02.1926 г.)

688

Формула преди ядене:

„Благославяш ни Господи и ние приемаме изобилието на Твоята благост.“

Когато работи човек, тогава ще дойде Божието благословение! 689

Здравето.

В какво седи здравето на човека? Щом човек вярва, той е здрав. В момента, когато той се отдели от Бога, идат пак болестите.

690

Щастието.

Трябва да знайте, че вашето щастие не зависи от окръжаващите условия. Щастието зависи от самите вас.

691

Душите.

Всички души са все сродни нам. Всяко нещо, което е излязло от Бога, то е все сродно

692

Благословението

Ако моите отношения към Бога са прави, Той ще ме благослови.

693

Молитвата.

Ако вий не може да употребите три часа за молитва, вий нищо не може да извършите.

694

Знанието.

Да направите между вас едно ядро. Само тогава ще се образува една атмосфера благоприятна. Има работи, които аз не може сега да ви разправя. Понеже има една наука, ако ви разправя ще мязате на онзи син, който зел от баща си каквото му се пада и го изял.

Познанието е сила и ако душата не е готова, ще създаде зло на себе си. Затуй, знанието върви с развитието на нашето съзнание.

695

Качествата на ученика.

Йоан е олицетворение на двете най-силни качества на ученика: Любов към Бога, и послушание на вътрешния глас, послушание към Учителя.

696

Сърдцето.

Човек трябва да е страдал от сърцебиене, за да има една отлична опитност. То е едно психическо състояние. Най-първо, стряскаш се, сърцето тупа, после утихва и не знаеш какво ще стане. Но два момента има, от които мислиш ще се прекрати живота, образуват се психически страдания, които не могат да се предадат.

Сърцето бие съобразно с електричеството. Когато този ток над главата се прекъсне, сърцето спира веднага. С електрическа силасе

движи сърцето и в хармония, иначе сърцето не е в състояние да прекара кръвта.

697

Гонене.

Защото си на светлите, затова черните те гонят.

698

Закрила.

Човек, ако няма тази невидима духовна закрила, мъчно може да се живей на земята.

699

Душите влизат.

Някои души влизат във воловете, дегизират се и ще си идат; затова човек с благоговение трябва да гледа на всичко. Волът заслужава една целувка, да го погалиш, да мублагодариш, че ти работи.

700

Моралът.

Който влезе в пътя на живота, много страдания ще има, докато се научи да живее.

Аз – това е моята душа, а Божественото, това е висшето, в което аз живея и се движа. Аз не трябва да бъда в разрез със своето битие, нито със средата на Бога, нито със себе си, нито с условията, от които аз черпя всички сили за своето развитие. Но и аз съм едно условие за ближните си. То е бъдещият морал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...