Jump to content

Recommended Posts

701

Духовното тяло.

Духовното тяло сега се строи, то не е завършено. Челото, носа, устата, костите, волята, устните, ръката, черепа, умът – не са завършени.

Астралната ръка на човека се обработва, понеже астралният свят се сгъстява, астралният свят се приготовлява за по-висш живот и тогава ще живеем в свят по-пречистен, по-префинен. Сега астралният свят е във водно състояние.

702

Бялото братство

Сега черните трябва да паднат от власт, за да дойде Бялото Братство. Ще дойде Христос да вземе управлението и светът ще се повдигне. Черната ложа ще слезе под кората на земята. Там има цял свят, има де да живеят.

Бъдещето е велико. Черната ложа не са страдали. Отсега нататък трябва да страдат. Тях закон ги не хваща на земята, те се изплъзват, без закон живеят те на земята, но има друг един, който ги хваща. Борба иманавсякъде, между най-малките животни, между човеците, между духовете – всички са в борба.

Интересите на всички са в борба. Тия каменни въглища са образувани преди 7 – 8 милиона години и сега горят.

703

Знанието.

Трябва да учи човек. Ще придобие знание, но ще плати с живота си. Много скъпо е знанието. „Понеже Адам стана като един от нас, да познава Доброто и Злото“, затова дойде Христос, да яде човек от Дървото на живота.

704

Да се роди.

Човек може да влезе в Духовния свят още сега и в себе си да почувствува едно пробуждане, едно ново раждане; Тези окови на живота да ги няма и да познай новия живот, в душата си ще бъде постоянно радостен,докато дойде човек да се роди от „вода и дух“ – да

не забравя. Някой път може да слезе наземята, да се нагърби с кармата на други и даминава като лош човек.

705

Да расте човек

Да расте човек в благодат, каквото и да дойде да каже: „Такава е Волята Божия.“ Във Великия Божествен план всичко отива към добро.

706

Най-малкото.

Като влезе човек да живее в Любовта, да не търси стимули външни. Когато човек влезе в истинския живот, ще се задоволява с най-малкото, със същинското. Тогава живота му ще бъде хармоничен.

707

Децата.

На децата се разправя по детински, на възрастните – като на възрастни. Учителят има за всеки ученик специален език. Вий сте още деца.

708

Пластичност.

Ученикът трябва да бъде пластичен. Някой, като седи, е красив, пък като се засмей, лицето му става грозно. Пластичността зависи от духа. Когато човек се стреми да живей по Бога, той става пластичен.

709

Прошка.

Ще си мислиш за Бога, колко е снизходителен. Той прощава. А ние хората казваме: „Не искам повече да прощавам“ – пластичност на душата. Прощаването не произтича от човека. Ще дойде Господ и Духът ще каже: „Ти, заради Мен, това можеш ли да направиш?“ Защото щом остане ние да прощаваме, никога няма да простим. Без Духа всякога ще се прилага кармическия закон: „око за око, зъб за

зъб.“ Господ като те попита и каквото решиш, това значи да те посети Духът.

710

Страданията.

Вий страданията не сте опитали. Който е страдал, той е як. Христос казва: „Скръбна е душата ми до смърт.“ Какво е чувствувал Той в себе си? Въпросът е да влезеш, да преживееш туй което Той е преживял. Какви страдания силни преживява Той! Да минеш през едно положение, без да си виновен и да свършиш живота си като виновен, без да се оправдаваш. Туй е характер. Туй е едно посвещение.

711

Три правила:

  1. Когато ближният ти пада, прояви любовта си.

  2. Когато ти не сполучиш, прояви надеждата си.

  3. Когато Бог те наказва – прояви вярата си.

Когато Бог те поучава, тури вярата си. (20.02.1922 г.)

712

Надеждата.

Ученикът може да бъде този съсъд, в който Любовта ще се помести. Надеждата, която „не настъпва тръст смазана и не угасва замъждяло кандило“, тя внася на земята сиянието на ангелския свят.

713

Служение и учение.

Служението е по-високо от учението. Небесният слуга седи по- високо от земния ученик. Ангелите служат, а човек се учи. Човек се учи сега, а ангелите проверяват – слугуват. Той трябва да е бил ученик, за да може да слугува. Хората са ученици, а ангелите – служители. В това отношение ученикът се учи, а Учителят служи.

Казано е: „Син человечески не дойде да му послужат, а дойде да послужи.“

714

Проявата на Любовта.

Гледай със свещен трепет на всяка проява на Любовта, защото там е Бог, там е силата.

715

Божествен да бъдеш.

Помни сега едно: Божествен да бъдеш!

За добро няма вече да мислиш. Ще мислиш да бъдеш Божествен.

716

Честността.

Честността разбира човешкото. Човешките отношения да бъдат прави. Честността се отнася само до себеподобните. Бог обича като кажеш нещо, да го направиш и никога да не го отлагаш.

717

Златни правила:

  1. Човек трябва да носи душата на едно дете.

  2. Човек трябва да бъде умен.

  3. Има тревоги в живота, които нямат никакъв смисъл.

  4. Станала някаква погрешка – тя може да се поправи.

  5. Човек не трябва да живей за себе си, Той трябва на всяко място да осветява Името Божие.

718

Съсредоточване

Мисли само Бог, а човек отбелязва. Когато ви казвам да проектирате мисълта си, това значи да се съсредоточите

719

Невъзможното и непостижимото.

  1. Радвай се, че си намерил своя Учител.

  2. Безконечните дарования на Духа – вярвай в тях и ще видиш вечната реалност и постижимост. Истинската реалност и постижимост е в тях. Вярвай в тях и ще дойдеш до тяхната постижимост.

  3. В непостижимото е Бог.

  4. Със своето Слово, Той изпълва небесата с милиардите слънца.

  5. Пътят на Невъзможното и Непостижимото е път на реалните блага, път на всички трайни ценности в живота.

  6. Непостижимото и невъзможното ни въвеждат в царството на непресъхваемата радост и ни разкриват изворите на безконечните дарования на Духа.

  7. Пълнота на всичката пълнота, твоите творения легнаха във всичко.

  8. Великият копнеж, който съгрява душата им, ни разкрива красотата на вечните обиталища на Духа, дето пребъдват творческите сили на космоса.

  9. Пътят към свещените извори на живота.

  10. Безграничният.

720

Съвършенство.

Целта на човешкия живот е стремеж към съвършенство. За да почне човексъвършенството, трябва да познава Доброто и Злото. Без туй не може да бъде съвършен.

Да е някой съвършен, то е едно нещо, а да стане съвършен, да разбира Доброто и Злото, то е друго. Ако Бог създаде нещата

съвършени, то е нещо друго. За да бъде човек съвършен трябва да познава Доброто и Злото.

Като познава Доброто и Злото, той отива към съвършенство. Защото той работи там с Доброто и Злото.

721

Бог

Туй, което ви показва отвътре как да направите нещата – то е Бог.

722

Умът.

Когато човек се намира в най-големите страдания на земята, умът ви да присъства.

723

Мисълта за Бога.

Първото нещо – всеки ден ще си мислите за Бога. Няма да го определяте какъв е – че Той е най-добрия, най-благия – 2 секунди, Господ разбира, но интензивно, после пак седи на масата си 2 секунди или 1 минута, много малко ще се молите, но туй малко се благославя.

724

Две правила.

  1. Не мисли, че пред Бога някои хора имат привилегия. Всички хора са с еднакви привилегии, но понеже енергията на всички хора, на всички същества не е еднаква, привилегиите, които имат и благата, от тях зависят.

  2. Не търсете лесния път. Всякога избирайте най-мъчния път. Значи път, в който вземаме предвид всички условия. Отиваш за едно благо, може да срещнеш хиляди мъчнотии, тези мъчнотии да не те разколебаят,нито волята ти, нито сърцето ти. Туй е едно от правилата. После придобитите блага всякога трябва да ги използувате за добро.

725

Бог е Любов.

Бог е Любов, от Него произтича животът във всичката си пълнота. Всичко ще стане тъй, както Той е определил. (16.10.1941 г.)

726

Две стъпки.

Най-първо Бог трябва да влезе в нас. Той ще ни разшири и ще осмисли всичко и втората стъпка – трябва ние да влезем в Бога, ние да се ограничим в Него, за да можем ние да се разширим.

727

Слаба и силна Любов.

Ако любовта угасва живота, тя е слаба любов. Ако любовта усилва живота, тя е силна любов.

728

Свободата.

За нищо няма да жертваш свободата си. Какво ще спечелиш ако служиш на хората? И ако ти ще любиш, и с любовта ще се ограничаваш, нищо няма да добиеш. Пък ако и да се ограничаваш – тогава люби Бога.

Ограничаваш се заради Него. Тогава това няма да е ограничение, а любов, свобода.

729

Две положения

Или ти ще любиш Бога, ще живееш за Него, ще бъдеш при Него, тъй ще го обичаш; или ще пуснеш Бог да влезе в теб, тогава Той ще се ограничи. Защото и Бог се ограничава, когато обича хората.

730

Любовта.

Ще си представиш Любовта като един идеал; той върви, и ти вървиш след него, че какво по-красиво от това?

731

Жертвата.

Ти сега трябва да учиш жертвата, защото Любовта по това се познава.

732

Осигуровката.

Бог е, който осигурява, пък когато изгубиш Любовта, ти си изгубил осигуровката си.

733

Кротък и смирен.

Човек трябва да направи една жертва, велика в себе си. За да действува разумно в този път. Има хора, които се съмняват, понеже са изгубили вярата, си, а други, които не вярват. А има други, които са се спасили по закона на Любовта. Човек в своя възвишен умтрябва да бъде кротък и смирен.

734

Разумното.

Господ ще промисли за всички изведнаж, а човек ще промисли като направи това, което Бог му каже. Това е разумното. Силата начовека седи в това, което той в даден случайможе да употреби.

735

Правото.

Който люби – правото е на негова страна.

736

Разумното Слово.

Човек не само с хляб ще се храни но и с всяко Разумно Слово, което излиза от Любовта.

737

Благословението.

Действаш ли разумно, Бог те изпълня с Любов. Противодействуваш ли Му, Той те лиши от Любовта. Той казва:

„Когато ми отвориш път, аз ще мина и ще ти донеса благословение.“ А щом Му затвориш пътя, Той те лишава от Неговото благо. А Неговото благо е Любовта. Умът трябва да приготви пътя на Любовта.

738

Умът Христов.

Когато огладнееш, онзи човек, който те обича, ако ти можеш да запалиш неговото сърце с любов, той и без пари ще ти даде да ядеш. Ако не можеш да го запалиш и с пари пак може да останеш гладен. Ние трябва да носим ума Христов. Да бъдем тъй готови да изпълним Волята Божия, както Христос.

739

Не отлагай!

„Речи – кажи и прави, не отлагай работите; не оставяй дяволът да се хвали.“ Обект на духовния човек е Бог. Той се прониква от Него и той прониква всецяло. В Бога няма противоречие, Той е вечна хармония.

740

Чистотата.

Чистотата е качество на човешкия дух. Когато духът действува, човек е чист. Чистият човек от болести не страда. Чистотата е един свят на Бога. За да бъдеш при Бога, трябва да бъдеш чист.

741

За да се продължи живота ти, мислите и желанията ти трябва да бъдат чисти. Без чистота на мислите и желанията, животът не може да се продължи.

742

Чистотата е един свят на Бога. За да бъдеш при Бога, трябва да бъдеш чист. Ангелите са емблема на чистотата. По сърце и по ум, чисти трябва да бъдете.

743

Търпение.

Търпението е едно от великите качества на Разумния живот. Ще търпиш, докато видиш как ще се развият събитията. Няма да бързаш. Всички ще търпят и ти ще търпиш. Търпението ще го имате за идеал

744

Мисълта.

Силата на човека е в мисълта. Тя е създала цялата вселена. Тя е творчески принцип. Когато всички хора се обединят в своята мисъл и невъзможното за тях става възможно. Първата работа на хората е да хармонизират мисълта си.

745

Домът на Природата.

Понеже живеем в Дома на Природата, първо трябва да се учим от нея; да прилагаме нейните правила и методи. Тя разполага с много занаяти, тя ще ни научи на всичко.

746

Доброто.

Доброто трябва да се прояви. Без него нищо не може да се постигне. Когато някой намисли да прави добро, всички трябва да го подкрепят. Доброто трябва да се прояви.

747

Централа.

Време е вече да се образува една мислова централа, светлината на която да се изпраща по целия свят, както Слънцето – своята светлина. Слънцето е централа, чрез която се пренася светлината и топлината на земята.

Така и човешката мисъл е централа за предаване на друг род светлина на земята. Когато тази енергия премине в мозъците нахората, от тях започва да се излъчва светлина способна за работа.

Ако духовните хора придобият силна мисъл, Царството Божие ще дойде на земята.

748

Минало, настояще.

Не се занимавайте с миналото. Мислете само за настоящото. (02. 08.1933 г. Изгрев, София)

749

Плодовете на Добродетелта.

Когато Слънцето грее, животът има смисъл. Когато реките текат, земята се разработва. Когато дъждът пада, сятото се благославя. Когато плодовете зреят, душата се радва. Хранете се с плодовете на Добродетелта.

750

Учителят.

Какво ще стане с ученика, когато Учителят му замине за другия свят? Този страх не е на мястото си. Добрият Учител е подобен на опитния капитан на парахода. Той никога няма да спре парахода сред морето. Щом е тръгнал на път, Той благополучно ще изведе пътниците на определеното пристанище.

Ако Учителят замине, учениците му ще се намерят в същото положение, в каквото са били при него. Добрият и съзнателен Учител внася светлина в умовете на учениците си, благодарение на което и без неговото външно отношение към тях, те продължават да се учат.

Учителят е проява на Божествената Светлина 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...