Jump to content

Recommended Posts

801

Добри синове.

Една свещена мисъл, едно свещено чувство, една свещена постъпка ще въведат съвременните хора в училището на Любовта. Само тогава ще разберем онова, което Бог е създал. Които сме слугували добре, и които сме учили добре, ще бъдем и добри синове.

802

Ангелите.

Ангелите са служители и учители, които ни учат. Един ден навсякъде ще виждате Любовта: в камъните, в изворите, в Слънцето и когато съзнаем това, ще се освободим [от] съвременното робство.

803

Подтик.

Всеки, който обича и е обичан, той е възкръснал; никой човек сам от себе си не може да ви обича. Всеки човек, който ви обича, има подтик от Бога и ако той е верен на този подтик, той се благославя. Всякога, когато възприемаш любовта, то е подтик от Бога.

804

Мисия.

Има хора, които са пратени за лекари в света, от тях излиза сила, която лекува. Те носят лекарството в себе си. Лекуването става от Господа, не от хората. Светли духове трябва да работят дълго, докато се отстрани едно болезнено състояние.

805

Правила.

Туй, което е – туй, което полага основа.

Туй, което се проявява – туй, което съгражда.

Туй, което се осъществява – туй, което дава живот.

806

Три неща.

Дръж главата си в светлината, сърцето си в топлината, а тялото си в силата. Човек живее едновременно в три неща.

Радвай се на това, което е посято. Радвай се на това, което расте. Радвай се на това, което цъфти и зрее и което ти опитваш.

807

Жертвата

В Стария Завет хората са принасяли жертвоприношения пред Господа; ние съвременните хора, като отидем пред Господа, какво ще занесем? Най-хубавата мисъл, най-хубавото чувство, най-хубавата постъпка.

808

Твоето богатство.

Човешките мисли са броня. Добрият живот, който ще занесеш в оня свят, представя твоето богатство. От него ти ще живееш. Един обикновен човек, като иде в оня свят, остава 45 години, за толкова стига богатството му, след това го изпращат пак на земята.

809

Христос.

Христос никога не напуска земята. Когато във вас имате мир, едно хубаво благородно чувство – това е Христос.

810

„В дома на Отца моего много жилища има“.

След 120 години никой от вас няма да бъде в този вид на земята, някой ще бъде като един плод на едно клонче; някой ще бъде като една дъждовна капка; някой ще бъде като едно минзухарче; друг ще бъде като една птичка, друг ще бъде като един слънчев лъч.

811

Лекарството.

За бъдеще лекарствата ще бъдат тези: Щом направиш една погрешка, ще изправиш погрешката и ще бъдеш здрав.

812

Три извора.

В света има три извора: Един е изворът на живота.

Друг – изворът на светлината.

И третия – изворът на човешката сила.

Тези три извора трябва да ги намерите. Ако не пиеш от извора на живота, живот не може да имаш. Ако от извора на светлината не пиеш, знание не може да имаш. Ако от извора на силата не пиеш, сила не може да имаш.

813

Син Божий.

„Ако думите ми пребъдват във вас“. – Ако думите на Любовта ако Бог, който ни обича – ако Неговите думи пребъдат в нас – това е, което ще ни повдигне.

Бог се е проявявал в баща ти, не си Го познал, проявявал се е в майка ти, проявявал се е в брат ти, в сестра ти, в приятеля ти и ти не си Го познал. Десет години ти се е изявявал

Бог и ти не си го познал, все го търсиш някъде.

„Ако думите ми пребъдват във вас“ – всяка дума на Любовта внася сила. Ако Бог ви обича, никой на може да ви направи пакост. – Новото верую е: Да изпълним волята Божия от Любов. И всеки, който изпълнява волята Божия от Любов е Син Божий.

814

Любовта.

Любовта идва в света и всички хора трябва да излязат да я посрещнат. Щом имате душа, която е излязла от Бога, душата ви е в Бога. И Бог е в душата ви.

815

Общение с Бога.

Яденето е първото общение с Бога, дишането е второто общение с Бога. Мисленето е третото общение с Бога.

816

Трите сили.

Любовта подмладява. Мъдростта възрастява. Истината освобождава.

817

Христос.

Христос в света трябва да се прояви във всеки един човек

818

Училище.

Цяло училище трябва, за да се научи човек как трябва да живее.

819

Предците.

Всички трябва да бъдете готови да възприемете тези предци на човечеството, които сега идат. Писанието казва: „Ще се заселя между

тях и те ще ми бъдат народ и аз ще им бъда Бог.“ – Бог, който е Любов, ще възрасте в нас и ще ни даде онази свобода.

820

Вратата.

За да влезеш в Царството Божие, трябва да минеш през вратата на Любовта.

821

Човекът.

Човек е една картина, която Бог довършва. Вие имате предназначение за една велика работа в Природата.

822

Великата Любов.

Животът, който имаме на земята, е един от най-добрите – ще благодарим за него. И Природата има нужда да я обичат. Ти, ако погладиш едно дърво, цялата Природа се радва. Ако погалиш водата, светлината – цялата Природа се радва.

Тук ние сме проводници на Великата Божия Любов, която се проявява чрез нас.

823

Образ и подобие

Когато човек възприема добре Любовта, Той е направен по подобие на Бога. А когато проявява своята любов, той е направен по образ Божий. Като възприема правилно любовта, и като я проявява правилно, той е направен по образ и подобие Божие.

824

Царството Божие.

Слушайте Онзи, Който ви говори отвътре, понеже той ви говори по закона на Любовта. Силни ще бъдете и в Царството Божие ще влезете и добри слуги на Бога ще бъдете. Радвайте се, че Той

едновременно говори на всички същества – малки и големи. Това е волята Божия. Това е Царството Божие, Това е Славата Божия. Царството Божие днес е дошло.

825

Дишането

За да бъде здрав, човек трябва всеки ден по три пъти – сутрин, обед и вечер, по 10 – 15 минути да отделя, съзнателно да диша, да благодари на Бога за въздуха. Когато дишате, трябва да правите някои малки движения. Като дишаш, ще държиш в ума си най-добрите хора. Здравето на човека зависи от правилното дишане.

826

Дишането

Природата е турила известни правила за дишането. Дишането иска една спокойна мисъл – гледаш как цъфтят дърветата или водите текат. Дишането иска една хармонична мисъл. С любов да дишаш. Като дишаш да ти е приятно.

827

Вяра.

Вярвам в Бога, Който живее в светлината. Вярвам в Бога, Който живее във въздуха, във водата, в хляба, в мен, в моят ум и моето сърце, в тялото ми навсякъде. Той ме е пратил тук.

828

Пратен от Бога

Всички хора, които ви помагат, изпълняват Волята Божия. Човек, който иде в света да прави добро, да бъде справедлив, да бъде умен, той е пратен от Бога, който и да е.

829

Гладът.

Разберете думата глад и ще разберете смисъла на живота. Откъдето мине гладът, той ще създаде най-хубавото в света. Гладът е най-мощното средство, с което Природата действа в органическия свят.

Иде глад!

Гладът е първия вестител на великия Живот, който иде в света. Гладът е най-естествената обмяна между Природата и човека. Опознах ви сега с една от най-хубавите думи.

Една от най-чистите думи е гладът.

830

Без лъжа!

Новото възпитание – без лъжа! Нито бяла, нито черна. Лъжата петни човека. Истината очиства човека. Любовта изключва всяка лъжа и внася истината в човешката душа.

831

Истинската храна.

Хранете тялото си с Истината. Хранете ума си с Истината. Хранете сърцето си с Истината. Хранете душата си и духа си с Истината.

832

С Любов.

Любовта остава при този, който е благодарен. Всичко правете с любов. Затова сте дошли на земята.

833

Баща и майка

Една напреднала душа никога не избира един глупав баща или една глупава майка. Тя избира една умна майка и един умен, здрав баща

834

Ново тяло.

Като умрете, туй тяло ще остане на земята, а от вашите мисли и от вашите чувства ще се създаде едно ново тяло, с него ще живейте в онзи свят.

835

Любовта.

Истинската любов дава подтик да обичате всички хора. В любовта, която е от Бога, човек става внимателен към всички.

836

Граждани на Царството Божие

Изпълнявайте Волята Божия, за да бъдете здрави. Търсете Царството Божие, за да служите на вашите ближни.

Осветявайте Името Божие, за да влезете във връзка с всички разумни същества. Вън от това човек остава странник и пришелец и на земята, и на небето. А с тях той е гражданин на Царството Божие.

837

Плодна градина.

Човешкото сърце е една плодна градина. Плодните дръвчета, това са чувства. И човешкият ум е една плодна градина. Всички хубави мисли са плодове.

838

Божиите блага.

Всеки един ден носи благословението, което е нужно за деня. Бог е благосклонен към хората. Бог обича да вижда децата му да се радват на благата, които Той е създал.

Където влезете, да носите Божието благословение, че всички да се радват.

839

Отношение,

Първото нещо, трябва да имате отношение към Бога. Бог ви е пратил в света, вий трябва да работите. Цветята подхранват хубавото и възвишеното в човека. Слаба ли е вярата ти, отглеждай едно хубаво синьо цвете, да подхранва в теб вярата.

Ако искате да говорите на децата върху доброто, ще ги заведете при една хубава ябълка, отрупана с плод и ще им говорите за ябълката.

840

Музиката.

Бъдещата положителна музика трябва да бъде изблик на човешките чувства и на човешката воля. Една музика, която да носи светлина за човешкия ум, топлина за човешките чувства и сила за човешката воля.

841

Край няма

Вие питате: Какъв ще бъде края на живота? Животът край няма!

842

Правило.

Каквото правите, хубаво го правете!

843

Извор

Когато кажа, че трябва да обичаме всички, разбирам един извор, всяко същество като дойде, да вземе толкова, колкото му трябва.

844

Бога в себе си.

Не може да бъдем носители на Божията Любов, ако не приемем Бога в себе си и Го оставим Той да се изяви. Пред Бога трябва да живеем.

845

Сродни души.

Душите са двойни на земята, всяка душа си има другарка. Две души се сливат, става по-голяма душа, двете се сливат с четири, става по-голяма душа; докато най-после се образува онази, голямата душа милиони души на едно място.

846

Метод.

Ако искате да бъдете здрав, носете вода. Вземете два кърчага и носете вода, поливайте цветята, растенията – много от вашите болести ще изчезнат.

847

Новата философия.

Няма по-хубаво нещо от това да съзнаваш: Благородството на Духа, достойнството на душата си, достойнството на ума, достойнството на сърцето. Всички трябва да бъдат смели в доброто, което трябва да правят.

848

Вечно подмладяване.

„Онези, които чакат Господа, ще се подмладят.“ Вечното подмладяване, това е стремеж към Бога. В света освен Бога няма друг стар, а за нас хората, това е нашето предназначение – вечно млади!

849

„Търсете ме, докато съм близо.“

Сутрин, като изгрява слънцето, иди го посрещни! Човек, който не посреща Слънцето, не може да приеме благата на Слънцето.

850

Доброто.

Доброто е изкуство. Ти, като правиш добро на земята, в Духовния свят си художник – най-хубавите картини ще нарисуваш там. Нас ни трябват добри хора.

851

Познание на Бога.

Бог се познава чрез три неща: чрез Истината, чрез Мъдростта, чрез Любовта. Ако не обичаш Истината, не можеш да познаеш Бога. Ако не проявиш Любовта, не можеш да познаваш Бога! Ако не учиш, не можеш да познаеш Бога.

852

Да обичате Господа.

Ако обичаме Бога, трябва да зачитаме всички същества, които Той е създал. Колко работи е внесъл Бог в една круша. Какви хубави работи е внесъл Бог в скъпоценните камъни. Аз искам вий да обичате Господа.

853

Родени.

Всички трябва да бъдем родени от Бога. Досега сме създадени, а за бъдеще всички трябва да бъдем родени от Бога.

854

Кой е правият път?

Правият път е пътят на въздуха – каквото прави въздухът, прави го и ти!

Правият път е пътя на светлината – каквото светлината прави – прави го и ти!

Правият път е път на водата – каквото прави водата, прави го и ти! ти!

Правият път е път на земята – каквото прави земята, прави го и 855

Второ пришествие

Ще дойде едно второ пришествие в света, то ще бъде

следующото: Първо ще се яви Истината. Тя ще освободи хората от робството. После, ще се яви Любовта, после ще се яви Мъдростта, тя ще донесе всички Божии блага. Тогава няма да се молим. Цялата земя ще бъде пълна, каквото му трябва на човека ще има. Ще има само благодарение.

Като огрей слънцето, ще му благодарим, няма да му се молиш да те грее. В тази епоха облаци няма да има, дъждът ще вали от ясно небе. Един ден ще има дъжд от ясно небе, но то ще бъде ден на радост.

856

Най-мъчното изкуство.

Най-мъчното изкуство е да бъдеш чист. Най-мъчното изкуство е да бъдеш добър.

Най-мъчното изкуство е да бъдеш справедлив.

857

Правила:

Не спъвай себе си. Не ограничавай свободата на никого.

Когато изгрей слънцето, отвори прозорците, за да бъде светлината изобилна.

Ако работиш за свободата на другите, работиш за своята свобода.

858

Молитвата.

Молитвата е един начин за пречистване на ума, на сърцето, на тялото – [тя] ще пречисти. Сутрин, като станеш, поговори с Господа 1-2 часа.

859

Давайте

От преизобилието, което имате, давайте. От това, което Бог ви е дал – давайте.

860

Божието благословение.

Всеки човек упражнява едно микроскопическо влияние върху вас. Божието благословение идва през всички същества.

861

Раят

Когато хората имат хубави чувства към вас, вий сте в рая. Пък когато имат хубави мисли и чувства към вас, вий сте в Божествения свят.

Когато искате да влезете в рая, питайте сърцето си. А когато искате да влезете в Царството Божие, питайте ума си, познанието той ще ви даде.

Царството Божие е по-голямо от рая. В рая – значи в сърцето си. В ума си – значи в Царството Божие, а във волята си – едно с Бога.

862

Семейството.

Семейството е едно социално учреждение, чрез което Бог се проявява. Чрез бащата, чрез майката Бог се проявява. Майка ти, която

се грижи за тебе, то е Бог вътре в нея. Бог показва своята любов чрез майка ти.

863

Най-важното благо.

Всеки ден човек трябва да възприеме най-важното благо, което иде отгоре. Някой ден това благо седи само в това да срещнеш един свой приятел. Тази обич между него и теб ще произведе един добър резултат. Някой ден това благо е да посрещнеш Слънцето.

864

Почивката.

На всички ви трябва почивка. Оставете всичките си мускули спокойни, без напрежение. Оставете очите си да си почиват, благодарете на Бога. Спирайте се върху красивите неща. Един ден трябва да ви изведа на екскурзия да ви покажа как трябва да се почива.

865

Онова, което Бог е създал.

Онова, което Бог е създал, трябва да се интересувате от него – да се интересувате от въздуха, от водата, от скалите, дърветата, от цветята. Дърветата говорят толкова тихо, че само един светия, един адепт може да чуе говора им. Имайте любов към цветята. Всеки човек мяза на едно цвете.

866

Плодове.

Всеки от нас трябва да даде плод. Бог е вложил капитал в нас и очаква плодове. Една хубава мисъл е един отличен плод. Всеки човек изпраща особени, специфични мисли, особени, специфични чувства. В невидимия свят ще се зарадвате, като видите вашите плодове.

867

Житното зърно.

Житните зърна са разумни същества, които се жертват за хората. То е живот на Бога, скрит във всяко едно зърно.

868

Скръбта и радостта

Скръбта, която приемаш с любов – от Бога е. Радостта, която приемаш с Любов – от Бога е. Скръбта, щом я възлюбиш, тя се превръща в радост.

869

Музиката.

Музиката съществува в природата като един от най-добрите начини за постижение. В този смисъл тя не е изкуство, тя е една необходимост, както въздуха. Без тази музика, никакви постижения не може да имаш.

870

Един.

В този свят има Един, Който ви обича. Трябва да Го намерите.

871

Музика.

В музиката трябва да се съедини човешкия ум, човешкото сърце, човешкото тяло в едно. Навсякъде по земята трябва да има хубави мисли, хубави чувства, хубави постъпки.

872

Пейте.

За бъдеще ще слушаме как пеят цветята, горите, скалите, водите. Вий сте направени музикално. И когато Господ създаде човека, музикално го създаде. „Пейте и възпявайте Господа в сърцата си.“ Всеки от вас да почне да пише, да мисли, да пее, както Господ го е създал.

873

Любовта.

Любовта трябва да ви стане Учител, а вий трябва да станете ученик на Любовта. Тогава ще разберете; и през където да ви прекара Любовта, да се не страхувате. Човек, който люби, той е силен човек.

874

Волята Божия.

Всички трябва да работим върху онова, което Бог е вложил в нас, за да го не изгубим. Никакви мъчнотии да не разклатят вярата ти. Да имаме радостта, че вършим волята Божия.

875

Пътят.

Всеки си има свой път, както звездите. Пътят, който Бог ти е определил, върви в него!

876

Вдъхновение.

Музиката зависи от духовното тяло на човека. Духовното тяло има двойник. Ако ти [си] музикант, можеш да прекараш своядвойник или в инструмента, или в гърлото си, ти можеш вече да свириш и пееш. Във всяко едно чувство, във всяка една ваша мисъл, във всяка ваша постъпка трябва да участвува този ваш двойник на душата ви. Туй го наричаме вдъхновение.

877

Душата

Когато взема участие душата във всяко едно действие на човека, туй действие има смисъл, има сила. Душата има Божествен произход. Тя мяза на един цар, който подписва. Тези актове, които душата подписва, имат стойност.

878

Божествена дъщеря.

Нашата душа е Божествената дъщеря, която е слязла от небето. Тя е най-красивата дъщеря на Бога. В нейното дихание ние живеем. Трябва да станете всички разумни деца.

879

Реалното.

Мисълта трябва да се роди от обичта и да се отгледа от любовта. Туй, което Божествената обич в нас е родила; туй, което Божествената Любов е отгледала, то е реалното

880

Учител и ученик.

Учител и ученик са две състояния на душата; едното състояние, когато приемаме нещата, то е ученикът; и другото, когато даваш, то е Учителят. Да възприемете добре и да предадете добре.

881

Метод за работа.

Правиш нещо, затрудниш се – бутни с показалеца си три пъти края на брадичката си, ако пак не върви, бутни дясната ноздра; ако пък не върви, бутни челото горе над веждите, ако пак не върви с двата показалеца бутни разсъдителните центрове горе, ако пак е трудно, бутни с двата показалеца горе центъра Любов към Бога. Там е стаята на Любовта. А долу, слънчевия възел е стаята на обичта.

882

Обновление.

Любовта обновява живота на клетките. Който живее с обич и любов, обновява се. Любовта трябва да стане за нас един обновителен процес.

883

Песента „Махар Бену“.

Три пъти си я пейте на ден. Веднаж за ума, еднаж за вашето сърце, еднаж за вашето тяло. Тъй от любов пейте; спрете се някъде, тъй в себе си пейте.

884

Благодарността.

За всичко, което вършите, да благодарите на Бога. Научете се да бъдете благодарни за онова, което имате.

885

Връзката с Бога.

Като заспиваш, ще се помолиш. Като се събудиш сутрин, пак ще се помолиш. То са предохранителни мерки да те пази. Ако в твоето съзнание не си свързан с Бога, няма да имаш достатъчно енергия да зреят мислите ти. Когато мислите ти зреят, когато чувствата ти зреят и когато постъпките ти влизат в работа, можеш да се ползуваш от тях. Ти си свързан с Бога.

886

Новата религия.

Човек, който е свързан с Бога, има тази енергия, на която мислите зреят; има Божествената топлина, при която човешките чувства се оформяват и Божествената сила, при която човешките постъпки се проявяват.

887

Три неща.

Бъдещето на човека зависи от неговата глава, от неговото сърце, от неговото тяло. Три неща, които трябва да бъдат свещени за него. Едно отлично тяло, едно отлично сърце, един отличен ум – бъдещето е твое.

888

Не отлагай!

Ако искаш да придобиеш постоянство – дойде ти на ума да направиш нещо, направи го веднага! Не отлагай! Всяко добро начинание, колкото и да е малко, не го отлагай.

889

Човешкото тяло.

Радвайте се на вашата глава, на вашите очи, на вашите ръце, на вашето тяло. Като погледнеш човешките очи, трябва да видиш един характер, като един чист извор. Такъв поглед трябва.

890

Най-важното.

Да се радва човек на онези богатства, които са вложени от хиляди поколения в тялото му. Да се радва на онези чувства, вложени в сърцето му. Да се радва на онези мисли в ума му. Да се радва ида ги обработва. Да стане един отличен градинар.

891

Светлина, Топлина, Сила.

В музиката един тон е хубав, когато има светлина, топлина и сила. Той е приятен тогава. И всяка песен е хубава, когато носи светлина, топлина и сила – органическа сила.

Произношението на една дума е също. Те са качества на думите.

892

Пречистване.

Трябва да почнете с пречистване на кръвта си. За да пречистите кръвта си, трябва да четете най-хубави книги и да гледате хубави гледки на природата

893

Най-важната мисъл.

Първото нещо – Любов към Бога. Ти малкият човек да намериш нещо да дадеш на Господа. Един малък подарък, малко скъпоценно нещо, че да стане мило на Господа. Турете мисълта: Когато всички почнат да любят Бога, светът ще се оправи. Да любите Господа, да го виждате в най-малките работи: в звездите, в Слънцето, във вятъра, в цветята. Тази трябва да бъде най-важната мисъл.

894

Музиката.

В новото възпитание, музиката е основен метод. Ние влизаме в областта на живата музика. Пейте. Яденето ви трябва да бъде музикално, мисълта ви и говора ви трябва да бъде музикален. За хигиената – музиката ще влезне като един от първите хигиенични принципи. Хубаво да пееш, хубаво да говориш е здравословно. Музиката образува най-добра връзка между ума, сърцето и волята. Някой иска да знае какъв е езикът на природата – музика.

895

Самовъзпитание.

Първото нещо, ще вземеш чист тон. Музиката е вътрешно състояние, разбирателство с Онзи, Който направлява света. Любов към Бога и справедливост към ближния – това е основният тон. Един ден музиката ще влезе като един от най-хубавите методи за самовъзпитание.

896

Братя.

Бъдете братя един на други. Новата идея трябва да бъде – братя. За да бъдете братя, трябва да сте родени от Бога. Бог през всички пътища с нас ще бъде.

897

Вашето бъдеще.

Хубавите мисли и чувства, които храним, те са които привличат хората. Даже от невидимия свят нашите хубави мисли и желания привличат съществата, тъй както цветята ни привличат.

Нашите мисли и чувства са тъй необходими, както плодните дървета, както цветята са необходими. Вий, с вашите чувства и вашите мисли, градите вашето бъдеще.

898

Да дойде вашата мисъл.

Един плод първоначално е стипчив и кисел, после става сладък. Едно ваше неразположение се дължи на един чужд живот, в който сте навлезли. Излезте из този живот.

Търсете само Божественото, което въздига душата. Да дойде вашата мисъл, да дойдат вашите добри чувства.

899

Пейте!

Всеки, който пее, може да мисли. Пеенето е едно здравословно състояние. Пейте и възхвалявайте Господа!

900

Метод.

Сутрин, като станете, извикайте най-хубавото във вас. Защото ние живеем и се движим в Бога. Трябва да очистите себе си.

Като дойде Бог във вас, да намери дома ви чист. Като се приближаваме към хората, да знаем на какво разстояние да застанем от тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...