Jump to content

Recommended Posts

1001

Бог, Който е в теб.

Ти не можеш да помогнеш на един човек, когото не обичаш. Ти не можеш да помогнеш и на себе си, ако не обичаш Бога, който е в теб.

Под думата религия се разбира чувството Любов към Бога. Онзи, който обича.Бога и да умре, ще оживее. Имайте Любов!

1002

Когато обикнеш

Когато обикнеш добрия човек, ще оздравееш. Когато повярваш в Бога, ще оздравееш. Когато направиш връзка с разумното, с Бога, ще оздравееш.

1003

Човекът.

Човек е същество, за което е създаден целия материален свят. Той е дете на Бога, за което Той е създал материалния свят. Човек е онзи, който не прави никакво зло.

Що е човек? – Онова, което постоянно люби. Човек е същество, което люби Бога във всички.

1004

Благословен Господ.

Благословен Господ, който живее в бъдещето. Благословен Господ, който живее в настоящето. Благословен Господ, който живее в миналото.

1005

Ако

Ако вие се досетите да изпълните Божественото, което се иска от вас, то и Бог ще се досети да ви даде онова, което искате от Него. Ако вие проявите Любов, и другите ще я проявят към вас.

1006

Служене.

Остарял е този човек, защото никого не обича и няма кой да го

обича.

 

Да обичате другите хора, това е служене на Бога. Да ходите, да

мислите, да работите, да се молите – това е служене на Бога.

1007

Даване.

Ще даваш, за да се чистиш. Ще даваш, за да се подмладяваш, за да растеш, за да си здрав. Който обича – дава. Бог постоянно дава. Мислите ли, че ще ви се даде нещо, ако не давате? От това, което ви е дал Бог, давайте.

1008

Словото Божие.

Словото Божие е живият хляб, за който Христос е говорил. Словото представлява сгъстена Божествена енергия. Небето, слънцата, планетите, всички живи същества – това е Слово.

Словото Божие е висша духовна материя, от която могат да се извадят екстракти за поддържане на човешкия живот Словото е живот и Виделина

1009

Човекът на Любовта.

Виждаш на пътя си червеи Ти можеш да го стъпчеш, никой няма да те съди за това – няма закон в защита на червея Обаче добрият човек, човекът на Любовта, ще се отбие настрана, да не го стъпче.

1010

Животните.

Животните са наши по-малки братя Волът е един по малък наш брат в еволюцията си Дегенерация от човек на вол е недопустима Дегенериралите не живеят между хората Маймуните са изостанали в развитието си хора

В бъдеще няма да дохождат лоши хора на земята Условия няма да има за тях. Те ще изчезнат така, както са изчезнали големите допотопни животни Вълците ще бъдат изтребени също от лицето на земята Всички месоядни животни ще бъдат унищожени След това и лошите хора ще изчезнат

1011

Красиво е.

Красиво е, когато човек се намери пред изпитание и запази присъствие на духа си.

1012

Ангели.

Казвате. „Ние досега не сме виждали ангели „ – Ангели колкото искате има по земята. Когато се давиш в някоя река и се хвърли някой и те спаси, извади те от водата, не е ли ангел? Намираш се всред опожарена къща, някой се хвърли вътре и те измъкне изпод огъня, това не е ли един ангел? Той се радва заедно с вас, не е успял да ви спаси. Всеки човек, който в най- усилно време ти е помогнал, той е ангел.

1013

Без любов.

Без любов вие нищо не можете да направите – това го подписвам с двете си ръце. Ще помислиш, ще почувствуваш, ще направиш с любов. Всяка работа, направена без Любов, е престъпление.

1014

Материята.

Някои по-висши същества знаят законите на природата и могат да сгъстяват и разредяват материята на своето тяло и да се пренасят където си искат.

Има хора духовни, които могат да излизат от физическото си тяло и да се връщат в него според желанието си.

1015

Свободни.

Всеки един от вас трябва да бъде свободен, за да извършва специална работа, да може Божественият Дух у вас да расте и да се развива. Ако вие се свържете с едно лице или го обикнете прекалено много, то може да спъне вашето развитие. Това спъване може да е несъзнателно, затова ученикът трябва да е свободен. Нито него да

спъват, нито той да спъва. Нужна е дистанция, за да манипулира съзнанието свободно.

В прекомерното приближаване няма никаква красота.

1016

Идеалът.

Окултният ученик се отличава с висок идеал.

Каквото и да желае или да притежава, е най-хубаво. Като си избира приятел, ще избере най-благородния, най-умния, най- интелигентния, най-добрия, с най-чистото сърце. Няма ли това правило, хиляди страдания ще се породят. Идеалът за вас да бъде: най-хубавото в света!

По този ваш вътрешен избор трябва да се отличавате от другите хора.

1017

Слънчевата енергия

Слънчевата енергия има толкова мощни трептения, че ако тя дойде направо на земята, човек не би могъл да я издържи. Затова между слънцето и земята има няколко трансформатора, през които минава слънчевата енергия. Така и Христос е трансформатор на енергиите, които идват от Бога към човека.

1018

Връзката.

Който вижда, разбира Великото Божествено Начало, което свързва всичките велики същества от най-възвишеното до най- нисшето. Има една връзка, с която Бог свързва ведно всички. И най- великите същества, и най-малките, всички пред Неговото лице имат еднаква стойност, еднакво са важни. Бог знае, че и най- мъничките същества един ден ще станат велики.

1019

Само Бог.

Когато се намерите пред неразрешим въпрос, кажете си „Това, което аз не мога да разреша, Бог ще го разреши „

Има неща, които само Бог може да ги разреши

1020

С любов.

Носът е свещено място, през което Божественото дихание влиза в нас и излиза Свещена работа върши той Очите са свещено място, през което светлината на Бога през очите влиза и излиза. Ушите са свещено място, звуковете на Бога влизат през ушите Милвайте очите, устата, носа, ушите, не механически, а с любов, мисъл, дълбоко благоговейно чувство, не забравяйте, че всички процеси, които стават в тях, са свещени С челото се възприема това, което идва от Божествения свят Затова то трябва да бъде открито, широко и високо.

1021

Защото живееше според законите.

Със сто и петдесет грама кашкавал ти можеш да живееш цяла година Със сто грама жито на ден, можеш да живееш чудесно Тази наука за хранене я знаеше Христос и можа с пет хляба да нахрани пет хиляди души Откъде дойде този хляб? – От въздуха Но Той знаеше закона за превръщане на материята Той можеше, знаеше, вярваше и обичаше, защото живееше според законите на Любовта, Мъдростта и Истината Всеки човек, който живее по тези закони, същото може да направи Всеки човек е проявление на Бога.

Бог се изявява чрез всички И ако като Христа проявявате тези закони, лицата ви ще имат съвсем друго изражение и ще си помагате винаги, когато се наложи.

1022

Добрите хора.

Добрите хора не че не виждат лошото, те го виждат, но доброто ги изпълня, те са богати, изпълнени така с доброто, че лошото за тях не е лошо.

1023

При молитвата.

Така се молете, че никой да не знае и да не вижда, че се молите Когато при молитвата чувствувате връзка с Великото Начало, всяка мисъл у вас ще бъде ясна и всяко чувство – силно и мощно.

Молете се за всеки, особено за този, когото не обичате или не можете да търпите. Помагайте чрез молитвата си да се повдигне духът на този човек

1024

Новото Учение.

Новото Учение седи в това – да бъдете силни, каквито и мисли да ви дойдат, да ги превърнете в плод

1025

Ученикът.

Ученикът ще бъде поставен пред изкушенията, за да се изпитат убежденията му.

Ученикът се моли сам. Той трябва да се съсредоточи в молитвата си и да преживее думите ѝ.

Дошъл съм да служа, а не да господарствувам.

1026

Бог, Учител, ученик.

Ученикът трябва да покаже, че в него Безграничният е вложил нещо добро. Ученикът знае и е убеден абсолютно, че Учителят желае и работи само за неговото върховно добро и напредък. Едничката грижа на Учителя е напредъкът на ученика, а целта Му е да прослави

Бога в човешките души. Той за това е дошъл. Да се съмнява ученикът в своя Учител, това е да позори себе си. А пък да се съмнява в Бога, това е да изгуби живота си.

Да познаеш Бога и Учителя – това е живот вечен.

1027

Три вида..

Три вида робства има: когато се страхувате от някого или нещо, когато мразите и когато обичате.

1028

Роб

Един човек, който не е господар на своите мисли, чувства, желания и постъпки, той е роб.

1029

Две свещени правила.

От вас се иска да минете покрай тях, без да ги смущавате с мисълта си.

1030

Съобщаване.

Има много слънчеви и други системи далеч от нас, които се интересуват от нас, за нас и за всичко на земята. Млечният път е една от тези системи. Един ден вие ще се съобщавате с тези системи, тъй както сега с Лондон, Париж и други градове сте във връзка. На тези системи има същества с много по-висока култура от тази на земята.

1031

Според планетите.

Черешата и ябълката са под влияние на Венера. Растенията и плодовете съдържат такъв род енергии в зависимост от планетите, с които са свързани. Планетите пък са свързани със звездите на зодиака. Искате ли да въздеиствувате по някакъв начин върху характера си, трябва да употребявате такава храна, която да ви дава съответните енергии. В бъдеще човек ще употребява храна според планетите, които действуват в този ден. В понеделник ще ядете храна, която е под влиянието на месечината; във вторник, която е под влиянието на Марс; в сряда, която е под влияние на Меркурий и т.н.

1032

Как да даваш.

Не можеш да бъдеш добър, ако никога не можеш да дадеш от себе си на другите. Не можеш да бъдеш добър, ако не вземаш нищо от никого. За да бъдеш добър, трябва да знаеш как да дадеш и как да вземеш.

1033

Положителното.

Да станем богати, да станем добри, да станем умни, това са все криви линии. Богат съм, добър съм, умен съм, любещ съм –

положителното ще държите Всичките добродетели са все по правата линия. По кривите линии постижение няма.

1034

Удоволствие.

Ако най-първо вие искате да се удоволствувате, ще закъсате.

Удоволствието нарушава свободата на човека. Който служи на удоволствието, той нарушава своята собствена свобода, нарушава и свободата на другите. Всяко нещо, което е за удоволствие – турете го настрана. Ако хептен нямате какво да правите, задоволете вашето удоволствие. Това да бъде последното нещо в живота ви.

1035

Щом пожелаете нещо, вие сте вече обвързани. Щом отхвърлите едно желание, вие сте свободни.

Има известни желания, които не трябва да се постигат.

1036

Правило.

Никога не допущайте някой да се меси във вашата свобода. Нито вие се месете в работата и свободата на другите.

1037

Кроткият.

Викнете, разгневите се и казвате „Станал съм нервен.“ Аз казвам Ти си станал зъл, живееш без закон, не можеш да контролираш силите, които са вътре у теб. Кроткият човек нито за момент не изгубва своето равновесие

1038

Сутрин.

Сутрин, като станете от сън, благодарете на Господа за здравето, което ви е дал Кажете „Господи, благодаря за добрия ум, който си ми дал, за добрите уши, които си ми дал, за да мога да

слушам, за добрите очи, които си ми дал, за да виждам Благодаря за устата, че мога с тях сладко да ям и сладко да говоря. Благодаря за носа, за ръцете, благодаря за краката, че да мога да излизам на разходка и да си върша работата За всичко, Господи, Ти благодаря!“

1039

Смъртта.

Смърт няма. Има само разединение между частиците на тялото; има само ограничение на съзнанието Смъртта е най- малкият живот, откъдето животът започва. Умирането е преструвка, лъжа. А церемониите около едно погребение са едно представление

Ние умираме като хора, но не и като творения на Бога. Плътта е, която умира. Тя е, която внася зараза в човека, и той трябва да умре. Смъртта в случая е освобождение от човешкото, за да възтържествува в нас Божественото, разумното, да дойдем до истинския живот, където престават страданията да имат власт над нас.

Няма защо да плачете за умрелите, но плачете за хората, когато не се обичат, когато живеят в безправие, в лъжа, лицемерие, завист.

1040

При мъчнотии.

При мъчнотии изговаряйте тихо в себе си: „Господи, Ти всичко можеш и Твоят Дух, Който излиза от Тебе, всичко може. И аз чрез Духа, Който ме ръководи и упътва, всичко мога.“

1041

Когато сте в най-голяма мъчнотия и затруднение, природата е предвидила вашите нужди и намира начин да окаже помощ, но не по начин, както вие мислите, но по най-невероятния, както само тя знае да помага.

1042

Нова фаза.

Едно коренно преобразование идва в света. Онези, които създадоха земята, които създадоха Слънчевата система, са решили да преобразят вселената. Цялата Слънчева система минава в една нова фаза. Старият живот на земята е несъвместим с новия. Онези, които устрояват земята, не са тук на земята. Не мислете, че онези, които са тук на земята, че те ще преобразят света. Спасението идва отгоре, от светлината, от топлината.

1043

Господ и Бог.

Господ е един принцип, който съдържа в себе си Абсолютната Любов. Бог е друг принцип, който съдържа и носи в себе си Абсолютната Мъдрост. И двата принципа са съединени ведно. Всеки, който отрича Бога в себе си, е безумен.

1044

Илюзия.

Когато ви сполети най-голямото нещастие в света, кажете:

„Това най-голямо нещастие е илюзия.“

1045

Едно цяло.

Растенията, животните, човекът, слънцето, звездите – всичко това съставлява едно цяло, един организъм, в който функционира един велик Дух.

1046

Деветнайсетте звезди

Препоръчвам ви да излизате вечер и да гледате звездите. Научете имената и местата поне на деветнадесетте звезди от първа величина. Първата по величина е Сириус, другите вие сами ще ги откриете, Аз няма да ви ги казвам. На Сириус има една култура два

пъти по-възвишена, отколкото на Слънцето. А пък на другите звезди има култура три пъти по-възвишена от тази на Слънцето и т.н., докато дойдете до 19 пъти по-възвишена култура от тази на Слънцето. Във всички звезди, слънца и планети е Божията мисъл. Всяка звезда и всеки човек си имат своето предназначение и са едно пред Господа. Той е направил и Слънцето, и Сириус, и човека. В един свят на Бога всичко живее.

1047

Нова зона.

В 1914 година на двадесети век цялата Слънчева система е навлязла в нова зона на Духа. Понеже съществата на Слънцето са много по-напреднали от хората на земята, това нещо оказва влияние върху нашата Земя, значи ние сме влезли във връзка с една чиста, неопетнена материя, с Духа. Този Дух индусите Го наричат Брама, или Големия Космически Човек, или Адам Кадмон, или както евреите Го наричат – Йехова. Това, което се проявява от Духа, единият му полюс е висшата интелигентност – учените хора. Тази интелигентност в една много малка част се проявява и в човешкия образ – в неговото чело и лице. Голата част нл лицето представлява разумния човек. По челото, по лицето, по скулите ти познаваш дали може да се разчита на човека или не; дали е прост, или е гений Ухото показва през какви условия е минала нашата земя в своето развитие, то представлява цялото битие, очите същото показват. Очите, ушите, носът, устата, ръцете не могат да се създадат на всяко време, те говорят за начина, по който природата се е развивала.

1048

Едно съзнание.

На всички същества гледайте като на съзнания, през които протича един и същи живот. Един е животът, едно съзнание прониква всички живи същества.

1049

Божественото съзнание.

Обикновено на всяка система от висши същества отговаря такава от нисши, които си влияят взаимно. При това взаимодействие между системите космосът расте и се развива. В центъра на всички системи седи Божественото съзнание, Божественият Дух, Който регулира всички неща в природата и живота.

1050

Избраният.

Избраният е свързан с Бога. В него умствените и сърдечни сили са в хармония.

1051

Ученикът.

За да бъде силен, ученикът трябва да бъде чист. За ученика никакво женене, а служене на Бога е нужно – това трябва да ви бъде ясно. Който не е ученик, може да разрешава тези въпроси както иска, но ученикът нито се жени, нито за мъж отива, нито роб става, нито робчета ражда Ученикът е свободен.

Ученикът учи, всички други се занимават и забавляват.

Не можеш ли да заемеш последното място, ученик не можеш да бъдеш

1052

Смирение и гордост.

Смирението е движение нагоре. Гордостта е движение надолу. Доброто – това е положението, което пресича двете движения Там,

дето смирението започва, и там, дето гордостта спира, това са двете крайни точки на доброто. Доброто функционира между смирението и гордостта и ги уравновесява. Човек се освобождава от болестните състояния чрез смирението .

Когато гордостта стане господар на всич-ки други състояния, това е злото.

1053

Набожен и светски човек

Набожен човек е всеки, който върши как вато и да е работа не за себе си, а за Бога Светски човек е всеки, който извършва Б0Жията работа за себе си. Когато дойде време да плаща дълговете, оставя Бог да ги плаща. Светският човек казва: „Аз съм господар на своя живот“, а пък религиозният иска да признае, че Господ му е владетел.

1054

Родителите и децата

Родителите нито създават, нито притежа ват децата – те са само едни проводници, канали, чрез които трябва да се роди една душа. Те само му дават път да дойде на земята.

1055

След раждането вътрешната връзка между детето и майката продължава, макар и по друг начин. Дете, което майка му не го е носила на ръце и не го е кърмила, губи нещо изключително ценно. Има връзка между етерните двойници на майката и детето. Затова детето не трябва да живее далеч от майка си до 14-годишната си възраст. Прегръщането на бебето, особено от майката, е важно за неговото физическо и психическо здраве.

1056

Погрешката.

Не дръжте в ума си една своя погрешка дълго време. Направите ли я, бързо я поправете. Не дръжте в ума си и погрешните на другите хора. Нито своите, нито чуждите погрешки дръжте в ума си. Ту-ряйте ги настрана. Да се занимавате с чуждите погрешки, това е проказа, това е все едно да се ровите в нечистотиите им.

1057

Чистият.

В какво седи чистотата на човека? – Като го калят, да не се каля. Колкото и кал да трупат върху него, чист да остане. На чистия човек никаква кал не може да се задържи. Казвате за някого, че е мръсен. Ако го измиете, ще видите, че отвътре е чист. Окаляната златна монета, като я измиете, ще блесне отново.

1058

Формула.

Аз разполагам с неизчерпаемо богатство, аз живея в изобилието на Божията Любов, дишам светлината на Божията Мъдрост, движа се във великата Божия Истина, която носи свобода и простор за душите, като раздавам всичко, което си ми дал.

1059

Скъпоценните камъни.

Всички форми и видове на материята, които съществуват на земята, са кондензирана духовна енергия. Тази духовна енергия изтича от великите същества на космоса. Различните родове духовна енергия произтича от различните йерархии на духовните същества. Скъпоценните камъни, като най-висша форма на материята, са кондензирана висша духовна енергия и според естеството си те произлизат от различните йерархии на космоса.

Скъпоценните камъни са носители на възходящи творчески енергии и служат като естествени трансформатори на нисши желания.

1060

Силите, които създадоха Слънчевата система, създадоха и човека.

1061

Идеите.

Идеите са, които дават вътрешен смисъл и красота на живота. Една идея е силна, когато може да расте при най-неблагоприятните условия.

1062

Обстановка.

За да учи добре, човек се нуждае от самота, от проста и скромна обстановка, коя го да не отвлича вниманието му. Стаята да е просто мебелирана, но всичко в нея да е красиво: стол, маса, печка, шише с вода и книги.

Когато ученикът се занимава с духовни въпроси, трябва да се облича в ленени дрехи. За дисциплина може да се обличате с копринени дрехи, те действуват така – да се постегне човек. Конопените дрехи, памучните – също са хубави. За зимно време са полезни вълнените дрехи.

1063

Молитвата.

Не може да се моли човек, които не мисли. Правата мисъл е молитва. Молитвата е разумно общение с разумните сили в природата. Всички наредби на природата са свещени.

1064

Духовете.

Често пъти хората могат да ни развалят и повредят здравето, обаче тщеславни могат да ни направят само духовете – те са в състояние да ни осакатят.

Ако се поддадете на влиянието на лошите духове, ще дойдат ред болезнени състояния, недъзи и страдания на тялото.

1065

Близостта.

Близостта е духовно качество, близост може да има между две разумни души, но не и между тела.

1066

Духът.

Духът – това е Божествената светлина, силното, мощното, което поддържа живота на всички същества.

Присъствието на Духа създава непреривна светлинна енергия в човешкия ум.

1067

Бог иска.

Душата ти да бъде свободна. Духът ти да бъде силен. Умът – озарен от светлина и сърцето – пълно с добрина. Да възприемем Бога. Да дойде Царството Божие в душите ни. Духът ни ще стане силен, като приемем Бога в духа си, а когато Го приемем в сърцето си, ще станем добри. Бог иска да ни даде Своята сила, свобода, светлина, доброта и благост.

Може да се съмняваме в онзи, който няма нищо, но в онзи, който има любов, който има свобода, светлина, добрина и сила, не може да се съмняваме. Правото седи в свободата, в силата, добрината.

1068

Седемте краски

Седемте краски съществуват в раз личните светове в различни октави и се различават със своето действие и значение. Във физическия свят означават едно, а в другите светове – друго. В ниското си проявление червената светлина означава борба, стихия. Всички същества, които по един или по друг начин са складирали тази светлина в своята кръв, са извънредно активни и груби. Студът, това е малко количество светлина. Зад обикновената светлина стоят други енергии от по-висок род, а зад последните стои нещо разумно. Чистият червен цвят произвежда живот, жизненост, жизнерадост. Светлорозовото, като нюанс, е цвят на любовта и нежността. Чистият портокален цвят дава благородно индивидуализиране, служене на Бога, а нечисти-ят – съмнение, безверие. Чистият жълт цвят дава равновесие на чувствата, мир, тишина, интелект, спомага за умственото развитие, а в нисшите си прояви – използуване, корист, всичко за лични цели, сметкаджийство. Чистият зелен цвят, в светлите гами – растене във всяко отношение, а в нисша проява, в убити и тъмни нюанси, дава съхнене, привързаност към материалното. Ясносиният цвят означава подем, разширение на чувствата, най-възвишени чувства, вяра. В нечист вид – съмнение, безверие, тщеславие. Чистият тъмносин цвят дава спокойствие, твърдост, решителност, любов, а в нечист вид, в по-мрачен оттенък – непостоянство. Виолетовият чист цвят дава сила, употребена за висши цели, сила на духа, а в нечист – пак дава сила, но употребена само за лични облаги.

1069

Цветовете.

Зад всеки цвят седи една разум на сила в природата. Ако сърцето боледува, хармонизирайте се с червените лъчи на светлината,

внесете червения цвят в себе си. Ако мислите са дисхармонични, трябва жълтият цвят да проникне у вас. Ако черният дроб е разстроен, ще възприемете яснозеления цвят. Всички цветове най-добре може да ги гледате, отделяте и се обливате с тях посредством призма. Ще я закачите на светло. Ще отделите необходимия ви цвят, ще изговаряте стихове, съответствуващи на този цвят, който ви трябва. Стиховете са от книжката „Заветът на цветните лъчи“. Този метод – лекуване с цветовете – е евтин, ефикасен и приятен.

1070

Алчността.

Най-голямото зло на двадесети век е алчността.

1071

Любовта.

Любовта е онази космическа сила в света, която може да тонира човешкия организъм. Любовта, даже в своето ниско проявление, е онази сила, която хармонизира всички органи и дава импулс на човешкия живот. Любовта става причина за идването на светлината, на топлината, на науката, на хубавите отношения, дава подтик на цялата природа, на цялото човечество и този подтик само ще подобри света.

1072

Човек.

Човек е съставен от няколко преплетени елипси. Това са физическото тяло, астралното тяло, менталното тяло и причинното. Това са тела с различно измерение. Физическото е триизмерно, астралното е четириизмерно, умственото е петизмерно и причинното – шестизмерно. Материалите на тези тела са от съвсем различен състав.

1073

Човекът представлява една математическа формула, той е направен само от числа. Когато преведем тези числа в бук-ви, ще разберем какво е написала при-родата. Например дългият нос говори за ум и наблюдателност, широкият нос говори за широта на сърцето, на чувствата

1074

Не се смущавайте.

Не се смущавайте, че някой ви нарекъл „мерзавец“ или друго нещо. Каквото и да ви кажат, вие ще имате Бога пред себе си. Ще кажете: „Аз живея в Любовта.“

Живеете ли в Любовта, никой не може да ви оцапа. Живеете ли в светлината, в истината – никой не може да ви оцапа и да ви направи зло.

1075

Ученикът.

Ученикът е спретнат, чист, буден, свеж и бодър Винаги с изправени погрешки и научени уроци. Някой ще каже: „Ама жена, деца, мъж, грижи.“ Женени хора в клас не се приемат. Най-важната работа е да бъдеш ученик Жена, деца, мъж – това са забавления. Ще играеш, ще се забавляваш, но щом удари часът, щом удари звънецът, ще се прибереш да учиш.

1076

Ученикът трябва да има достойнство и смирение. Ученикът сам трябва да се съди, преди да е дошъл съд отвън.

1077

Човекът на Любовта.

Човекът на Любовта е ограден с жива светлина. Любовта познава само онзи, който живее в нея.

1078

Обичта.

Когато някой каже, че обича, той трябва да отговаря на две условия да даде, без да очаква да вземе нещо; да обича, без да очаква да бъде обичан. Когато някой дава, а другият взема, и двамата трябва да изпитват свещено чувство. Обичта е свещено чувство.

1079

Молитвата.

Молитвата повишава вибрациите на човешката аура, а чрез това човек става неуязвим за по-нисшите околни влияния. Молитвата е общение с Бога, дишане на душата, израз на велика хармония и само тя е в сила да отмахне онази грубост, която съществува сега в света.

1080

Благодарността.

Благодарността е особен род лъчиста енергия, която човек отправя към разумния свят. В замяна на тази материя разумният свят изпраща духовна светлина, която осветява пътя му.

1081

Планетите.

Планетите представляват сбор от разумни същества, завършили своето развитие. Всички планети и слънца във вселената са нещо като банки, от които човек може да извади това богатство, което в даден случай му е потребно. От човека зависи какво богатство ще си достави и как ще го използува. Човек може да влезе в съзнателно общение с планетите и да добие от тях това, което му е нужно.

1082

Без един човек.

Лоши хора от Божествено гледище няма. Всеки човек си е на място и без него би се нарушило нещо от целостта на битието.

1083

Важното.

Някои от вас се докачате от нищо и никакво. Природата не би ви простила на вас да се обиждате, да се докачате, да си губите времето с това, кой какво рекъл за вас или кой какво направил за вас. Вие имате толкова неща неразрешени, че някой не ви погледнал както трябва, няма защо да се докачате или че не се отнесли както трябва с вас. Вие как се отнасяте към себе си и към ближните, то е всичко, то е важно.

1084

Всичко, което може да се вземе от един човек, е външно.

1085

Любовта.

Когато човек се демагнетизира, губи жизнената си сила и лесно заболява. При всяко демагнетизирване става пропукване на етерния двойник, откъдето изтича голяма част от жизнената сила. Когато това пропукване се запуши, човек оздравява. От Любовта излиза сила, която служи като мазилка, с която се запушва и най- малкото пропукване на нервната система.

1086

Материята.

Материализмът – това е частично разглеждане на живота. Според него всичко изчезва, като умре човек Нека докаже някой, че животът на Битието може да изчезне. Снегът, който се е стопил на планината, не се е изгубил, превърнал се е на вода и ако водата се разложи на съставните си части, ще отиде още по-високо и т.н. В

нашите глави може нещата да престават да съществуват, но извън нашите глави те съществуват. Материята – това са формите на живота, които се проявяват на земята. Тя непрекъснато се видоизменя.

1087

Ето човекът.

Дотогава, докато човек не се научи да обича, той не е човек. Не само да обича себе си, не само да обича дома си или обществото, или народа си, но да обича всичко, което Бог е създал, ето човекът.

1088

He вярвайте в това.

Ако някой дойде и ви каже: „Ела, дай твоите пари в моята каса и да живеем в мир и любов“ – не вярвайте в това. Ако някой ви каже.

„Ти напусни своята къща и ела да живеем заедно в моята, за да бъдем щастливи“ – не вярвайте и в това, за да не страдате Вашата възлюблена, ако живее на Южния полюс, вие трябва да живеете на Северния и така да се обичате. Дойдете ли на екватора, на едно място да живеете, караниците са неминуеми.

1089

Заради Бога.

Заради Бога не допускайте нищо отрицателно в себе си. Не се съблазнявайте нито от жени, нито от мъже, нито от пари, нито от власт. Това са временни неща. Светът може да се съблазнява от тях, но вие, които искате да служите на Бога, не бива да се изкушавате от временни неща.

1090

Смирението.

Смирението е Божин благодат, която пази душата от разтление. То е вътрешна защита срещу всички тайни грехове, които може на всяко време да се появят и пораснат в почвата на сърцето.

Смирението държи под своята власт всичките лоши зародиши и семена и дава място на сърдечните добродетели да растат и виреят в душата, докато пуснат корени в живота на духа ни.

Всеки, който носи смирението като добродетел в душата си, носи в същото време и отпечатъка на Божията светост и правда

1091

Вашият мир.

Не настъпвайте никого нито с мисъл, нито с чувство, нито с постъпка. Вашият мир струва повече, отколкото онова, което вашите мисли и чувства могат да изискват. Някой ви каже нещо или ви изобличи. Ако му кажете и вие нещо, ще си нарушите мира. Вашият мир струва повече от онова, което той е казал. Това, което той е казал, е за негова сметка.

1092

Пръстите.

От пръстите излиза такава енергия, каквато и от светлината не излиза От първия пръст – палеца, изтича най-мощната енергия, а останалите пръсти са като тил. Двете ръце са като едно динамо, чрез което може да предавате и възприемате енергии. Ръцете са проводници на Божествени енергии. Който разбира, с едно проточване на ръцете си над някой болен от тежка болест може да го оздрави.

1093

Ръката.

Ръката представлява историята на човечеството. Всичко, което миналите и сегашните култури са създали, е отбелязано на ръката. Цяла епоха е взела участие в създаването на линията на живота. След това нова епоха е създала линията на ума. Докато Христос беше на земята, внесе едно подобрение в съдбата, линията, която минава през

средата на ръката по направление на сатурновия пръст – сатурнова линия. У някои хора тази линия липсва, у други е добре начертана, у трети – сега се пише. Нещастие е да я няма тази линия в една ръка. Това говори за мъчнотии, неприятности, сам ще работи, без близки, без приятели, сам ще преодолява гъстата материя.

1094

Точно.

Няма нещо, което човек да е поискал от Бога, и да не е изпълнено желанието му. И то точно когато трябва.

1095

Смиреният казва: „Господи, не моята воля да стане, а Твоята.“

1096

Силният.

Силният човек не се дразни. Докачението е един опасен недъг.

Само с добри мисли и любов той побеждава своите неприятели.

1097

Любовта ще спаси света.

Някой плаче за изгубените си пари, за непостигнати желания, за някаква обида, за загуба на близък. За такива работи няма смисъл човек да плаче, но да плаче, когато е изгубил възможността да направи едно добро, да услужи на някого, а не е направил нищо. Това е истинска загуба, всичко друго е освобождение. Плачът няма да спаси никого, нито политиците ще спасят света. Любовта ще спаси света. Организирането на нашия ум, на нашето сърце и тяло ще ни спасят.

1098

Спасението.

Спасението не е външен процес, а вътрешен и непреривен.

Хората страдат от безлюбие и умират пак от безлюбие. Не че нямат любов, напротив, имат голяма любов, но главно към себе си. Ако хората имаха и към ближните си такава любов, каквато имат към себе си, светът не би очаквал никакво друго спасение отникъде. Светът би бил спасен.

1099

„Гредата.“

„Гредата“ в твоето око е ревността, подозрението, омразата, злото, алчността, завистта и т н.

„Гредата“ трябва да се махне.

1200

Ще търпиш

Някои казва: „Не мога да го търпя този човек!“

- Ще го търпиш, защото той е част от тебе. Ако го съсипеш, ще съсипеш и себе си. Всяка една погрешка, която виждате в другите хора, считайте, че там сте вие, че тя е и ваша.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...