Jump to content

Recommended Posts

1201

Велик закон.

Никога не мисли зло за себе си и никога не си давай мнението, че от тебе нищо няма да стане. Господ те е създал за нещо и няма какво да се месиш в работата Му. Всичко може да стане от тебе, ако знаеш как да мислиш и работиш.

1202

Казвайте си:

„Господи, искам да изправя погрешката си. Дай ми време и възможност да я изправя.“

1203

Водата.

Не мислете, че само съединението на водорода с кислорода е вода. Има една вода, която се различава от земната, конто е направена от йони, не е направена от атоми, но от йони. Аз я наричам йонична вода. Йоничната вода се превръща на атомична. Водата не е само материя, или съединение на водород и кислород, тя е високо интелигентна и разумна. Учените за в бъдеще ще открият, ще обяснят едно от великите свойства на водата, с което хората ще могат да се лекуват.

1204

Ако знаете как да пиете врялата вода, тя ще внесе у вас такива елементи, че 90% от съвременните кризи, които разяждат обществото, ще изчезнат.

1205

Рай и ад.

Раят и адът са тук на земята. Когато престанат да ви нападат лошите мисли, вие сте в рая. Когато престанат да ви нападат лошите чувства и слабостите на света, вие сте в рая. Адът не е нищо друго освен безлюбие. Всяка мисъл, родена без любов; всяка дума, казана без любов; всяко нещо, направено без любов, носят за в бъдеще своя ад. Всички хубави мисли, чувства и постъпки създават рая. Вие сами създавате своя рай и своя ад.

1206

Словото.

Словото е магическа сила и чрез Словото може да извършвате чудеса.

Ако Истината функционира във вашето тяло, Любовта функционира във вашето сърце и Мъдростта – във вашия ум – вие сте

ученици на Новото Учение. Истината в живота, Любовта в сърцето, Мъдростта в ума – това е човекът.

1207

Дума, буква, тон и цвят.

Целият космос, целият свят е създаден от Словото. Вие може да бъдете свободни само ако приемете Словото. Ако търсите свободата си във физическия свят, сте на крив път. На физическия свят нито покой има, нито свобода има. Свободата е чисто духовен, вътрешен процес.

1208

Всяка дума има специфична краска. Всяка буква – също. Всеки музикален тон си има цвят. Всяко число – и то си има цвят.

1209

Всяка буква е символ, както и всяко число. Първата буква от името ви е тясно свързана с вашето естество, главно с характера ви. Като пише буквите, човек трябва да бъде много внимателен да не ги изкривява – всяко изкривяване се отразява на съз-нанието.

1210

Лекуване.

Лекувате се с лекарства – това не е лекуване. Това е упражнение. Лекуване е: стани и ходи!

1211

Карма.

Човек е бил господар, измъчвал е своите слуги, сега той е слуга и като го намерят, те го измъчват.

Човек е отговорен за всичко, което върши. Направил си нещо, ще ти го направят същото.

Кармата е неизплатен дълг. За глупавите съществува карма. А за разумния, за мъдрия има само дихарма.

1212

Кармата се ликвидирва със закона на Любовта, а не с бягане.

Дихармата е сбор от светли сили – „Благодатта Божия“. Ако сте внимателни и разумни, добре ще ликвидирате с кармата си и ще влезете в дихармата. Иначе кармата ще ви завлече.

1213

Има клетки.

В мозъка има специфични клетки, които възприемат светлината на Слънцето във всичките ѝ гами, които са 52 на брой, но ние възприемаме само две. Други клетки пък възприемат енергиите на земята. Има клетки в мозъка, които възприемат науката; трети – изкуствата, музиката; четвърти са на интуицията и т.н. Всички тези клетки се отличават с голяма интелигентност.

1214

Ще помагате.

Вие, като съзнавате, че има Бог, ще бъдете еднакво справедливи към всички същества в света, в каквато и форма да са те, ще се помъчите да разбирате езика им и ще им помагате. Цветя няма да късате, дървета няма да отсичате, на пеперудите крилцата няма да разваляте, на мухите главите няма да късате, камъни във водата няма да хвърляте. Пред всичко ще благоговеете и на всичко ще се радвате. Към своя брат – човека, ще проявявате любов, почитание и нежност.

1215

Доброто

Доброто е метод за усилване на паметта.

1216

Ако правите добро, направете го на този, когото не обичате, без той да знае за това. Нито пък го разправяйте на близките си.

1217

Хармоничната мисъл.

Не мислете, че някой може от само себе си да създаде мисъл. Хармоничната мисъл трябва да я привлечете от същества, които стоят много по-високо от вас. Същото се отнася и до чувствата. Божествената мисъл се предава чрез светлината, чрез въздуха, чрез почвата, чрез растенията, чрез камъните. Онзи, който разбира законите, отвсякъде може да черпи.

1218

При Бога.

Когато Бог иска вашите сърца, да Му служите, вие мислите, че Той иска данък от вас. Бог иска нещо повече,Той иска посвещението на целия ви живот. Законът е такъв, че отива ли някой при Бога, трябва да вложи всичко.

1219

Духът.

Когато Духът надвие плътта, оттогава започва истинският

живот.

 

1220

Добро дело.

Когато ви се предостави възможност да направите едно добро

дело, направете го, не мислете за последствията. Такова дело Господ предварително го е благословил, то ще даде резултат.

Доброто, което вие сте го направили, ни-кой не може да го разруши.

1221

Загуба и печалба.

Вие плачете, че сте загубили нещо. Законите на природата са такива, че всякога, когато тя отнема едно нещо, от една страна, от

друга – дава друго. Човек, ако загуби на физическото поле, печели в умственото. В природата има компенсиране,равновесие.

1222

Приятел.

Бог има предвид нашето мислене, но Той ще направи не тъй, както ние искаме и мислим. Ние някой път искаме нашия враг да го сразим, да го премахнем. В Божия ум седи идеята, най-големия ни враг един ден да го превърне и направи най-големия ни приятел, който най-много да ни обича. Ние мислим да го смачкаме, да го застреляме, а Той мисли да го направи наш приятел.

1223

Извън тялото.

Човек може да живее извън тялото си така, както може да живее извън къщата си.

1224

Светли мисли.

Ако човек допуща отрицателни мисли в ума си, около него ще се образува една аура на отрицателни, противоположни си-ли и мисли. Тогава ще се образуват тежки състояния, а това е натрупване на из- лишна енергия, която не е естествена, и трябва да се намери начин да се тран-сформира. Тази енергия не е Божествена. На отрицателните мисли веднага ще

противопоставите Божествени, светли, чисти мисли

1225

Верен и истинен.

Верен и истинен е този, който винаги постъпва по един начин, а не по различни начини Човек, който обича, никога не може да каже от сърцето си лоша дума, понеже Бог е там

1226

Когато си болен.

Обърни се към Бога „Господи, помогни ми в този тежък час да се освободя от болестта, за да ти служа с радост Искам да посветя живота си в служене на Бога, на Любовта, в изпълнение на Твоята Воля“

1227

Само Бог е Любов и когото тази светлина озарява, само той я познава

1228

Едно свещено чувство

Не е било време, когато Бог да не ни е обичал, и всичко, което имаме, дължим на Него

Идете там, където Господ ви праща Направете това, за което Господ ви е пратил в света Искам у вас да разцъфти едно свещено чувство, да чувствувате Бога в ежедневния си живот Всеки ден приемайте Бога тъй, както ви се изявява Всичко да бъде за слава Божия

1229

Не отивайте по домовете, по хората, когато ви е тежко, за да споделите мъката си, за да ви олекне1 Не носете вашия боклук на ближните си Не ги товарете с вашите тежести

1230

В добро.

Никога не казвайте за някого, не е прост. Бог, Който е в него, не може да е прост. Бог, Който е в мене, е всезнаещ и Бог, Който е в него, е всезнаещ. И понеже Бог живее в него, този човек има славно бъдеще. Аз се радвам, не Бог живее у вас и ще ви направи такива, каквито Той иска. Обичайте Този, Който живее у вас, и работете за Този, Който живее у вас. И на всичко се радвайте. Or вашите

погрешки и прегрешения Бог ще направи огърлици със скъпоценни камъни. От лошите думи, с които се обиждате, Бог ще направи най- хубави украшения. Бог ще обърне всичко лошо в добро.

1231

Правило.

Не поправяй чуждите погрешки, преди да поправиш своите. Не поправяй хората, преди да си на правия път.

1232

Съвет.

Ученик, който е влязъл в една окултна школа, няма право да причинява мъчение никому. Има право отчасти да причинява мъчение само на себе си. Да слезе в дъното на мъчението и да го опита и като се върне на земята, да работи според закона, който е научил. Учениците не бива взаимно да се измъчват.

1233

Молитва.

Господи, аз искам да се науча на търпение. Дай ми Твоята сила, за да понасям всяко изпитание, което ми предстои да мина, да го понасям с готовност. Искам смирение, знание и сила, за да мога постепенно от своите лоши навици да се освободя.

1234

Моята мисъл.

Моята мисъл трябва да бъде чиста и свята Заради Господа мога да превърна горчивината в сладост.

1235

Белият и черният цвят.

Черният цвят е закон за правилно вземане, а белият е закон за правилно даване. Белият цвят казва: „Всичко, каквото Бог ми е дал, аз го раздавам. Правете и вие същото.“ А черният цвят казва: „Всичко,

каквото Бог ми дава, аз го задържам, и вие правете така.“ Всичко, което Бог дава за вас, задръжте го, а всичко, което е дал, да го раздадете, раздайте го. Белият цвят говори за щедрост, за изобилие. Във вземането, т е. в черния цвят, човек трябва да бъде по-умен, отколкото в даването, защото във вземането има нещо опасно. Черният цвят е цвят на почивка и съсредоточаване; след като си работил цял ден, нужно е малко човек да си почине, да се посъбере в себе си, да не дава нищо навън. Той не е лош цвят.

1236

Докато намерим Божественото.

Ние сме налепили толкова много мазилка върху това, което Бог е създал, че трябва дълго време да разлепяме, докато намерим Божественото.

1237

Проекция.

Земята, звездите, планетите, кометите са емблема на разумни същества. Всяко едно същество има своя някаква проекция.

Някои същества имат проекция в минералите, други – в растенията, трети- в животните, рибите, птиците, пеперудите, млекопитаещите Има възвишени същества, които имат проекция в човека Всички ние, хората, сме проекции Една друга раса сега се приготовлява, това ще е друга проекция

1238

Не се позволява.

На ученика на тази окултна школа не се позволява да бъде намусен Да се муси може само когато е сам, и то за една – две минути Не е ли свеж, бодър, здрав, умен, весел, той не е никакъв ученик

1239

Обновяване.

Има хора, които MOOT да обновят тялото си, без да ходят по курорти или да използуват разни козметични средства Те оставят физическото си тяло тук на земята, а с духовното си тяло, двойника, излизат навън, извън земната зона, там то набира сили и свежест и отново се връща във физическото си тяло Това е един много обикновен метод за почивка, но безплатен и отличен, защото 10-15 минути са предостатъчни, за да се обновите

1240

Отговорен.

За да бъдеш брат в Бялото Братство, трябва да пожертвуваш живота си за другите Това е законът на Братството Ти си длъжен да дадеш всичко, да не спъваш никого в нищо Не изпълниш ли това, ще те държат отговорен Сега изпълнявайте закона на приятелството за вас, а не закона на Братството. Искам да ви запозная със законите на живата природа. Искам да бъдете свободни в мислите и в чувствата си, но след мене идват други, които ще ви ограничат.

1241

Приятелството.

Приятелското чувство спада към Божественото, то е най-висше. Истинският приятел никога не може да направи нещо, което да не е за твое добро.

1242

Всякога в живота многото желания отклоняват човека от правия път.

1243

Добро.

Когато правите едно добро, вие правите добро на хиляди хора и когато правите зло, на хиляди хора го правите

1244

Молитвата на ученика.

Пътя на Истината избрах. Ще ходя в Истината Ти.

Научи ме, Господи, и води ме в пътя Си. Проводи Виделината Си и Истината Си – те да ме водят.

Придай ми вяра Вярвам, Господи.

1245

Планините.

В планините се съдържат ония сили, които поддържат благородното, възвишеното в човешката душа. Планините са възприе- матели на най-хубавата част от слънчевата енергия, тя се складира там, и то от милиони години. Планините съдържат грамадни запаси от енергии. Те са складове на Божествени енергии.

1246

В мозъка и в симпатичната нервна система има особени жлези, с които човек, ако знае как да манипулира, ще може да се подмлади, ще може и да удължи живота си.

1247

Музиката.

Където и да отидете в природата, на-всякъде има музика. В пустините, в канарите, в бучението на вятъра, във води-те – цялата природа пее. Цялата природа и цялата вселена са като една музикална зала. Ако намерите основния тон на вашите погрешки и им засвирите, те ще изчезнат и ще дадат условия да се прояви доброто. Щом намерите основния тон на доброто, то започва да расте, а щом намерите основния тон на злото, то започва да се руши. Музиката създава сцепление между частиците на телата. Докато хората пеят, те се чувствуват като братя, готови са да се примирят. Музиката носи живот.

1248

Пресъздаване.

Ние не сме пратени да носим всичкия товар на света, но всички можем да бъдем съработници на онази велика Божествена идея, която сега работи за пресъздаването на сегашното общество. За това работят непрестанно най-разумните, най-силните общества, които са завърши-ли своята еволюция и подготвят условия за бъдещето. Тези кризи – било икономически, било други, големите смущения между хората, тази несигурност, всичко това се дължи на вътрешни сили, които работят за събуждането на хората, за да им покажат новия път, по който трябва да вървят.

1249

Усилие.

Един човек, който не прави усилие да се повдигне, да изправи своите недъзи, той спъва и себе си, и цялото човечество.

1250

В природата.

Природата зарегистрирва всички събития, които са ставали от памтивека до сега, и сега същото прави, остава вие само да откриете тези клишета, за да не се лъжете с разни теории и хипотези.

В природата няма нищо скрито-покрито, всичко е отбелязано в нейните хроники.

1251

Любовта.

Животът е драгоценен, когато любовта действува в него, но когато любовта не действува, по-голяма тягост от живота няма.

1252

Равновесие.

Произнасяйте често името на Господа Исуса Христа, защото то е, което съдържа равновесие в природата, в законите ѝ, с него се предизвикват онези принципи, които творят, а също и деветте ангелски чина да работят заедно.

1253

Красотата.

Чрез красотата ние идваме до Бога. Всички велики хора на изкуството и почитатели на природата търсят навред красотата, търсят Бога.

Красотата трябва да бъде изразена в главата, лицето, ръцете, краката, в цялото тяло, в походката, в словото, в постъпките, в поведението.

1254

Човек може да бъде красив само когато Господ е в него.

1255

Словото.

За да се разбира Словото, човек трябва да има вътрешно разположение към него.

1256

Човек се храни със Словото и още хиляди години ще се храни със Словото.

„Плътта нищо не ползува, но Словото, което ви говорих, то ползува човека.“

Силата на всяка храна е в Словото, което тя включва и използува.

1257

Ще дойде ден.

Ще дойде ден, когато хората ще се съобщават със Слънцето, ще знаят какво става там.

1258

Изпълни го!

Щом имаш някакъв Божествен порив – изпълни го! Не му противодействувай, за да не се осакатиш. 1259

На ранина.

Давид казва: „На ранина ще Те потърся, Господи.“

На ранина, преди изгряването на слънцето, ще се занимавам с най-великата работа – общение с Бога, да придобия енергия.

1260

Мисълта.

По-добра ограда от мисълта няма.

Всяка мисъл се развива правилно в мълчание.

Със своята мисъл вие може да се лекувате, да си помагате и да помагате на хиляди хора.

1261

Мъдрият.

Човек трябва да бъде много умен, за да иска Мъдрият знае какво иска.

1262

Всяка дума.

Всяка една дума, която изговаряте, да бъде скъпоценен камък за човека и където и да ходи той, да помни вашата дума. Също и като погледнете човека, тъй го погледнете, че завинаги у него да остане този мил поглед.

Божествена енергия.

Всеки човек е носител на специфична енергия. През даден човек минава такава Божествена енергия, каквато през друг човек по никой начин не може да мине.

1264

Ритъм.

Каже ти Господ: „Иди там“ – ти не отиваш. Каже ти: „Направи това“ – ти си правиш оглушки. В хармонията няма отлагане. В нея има ритъм, всичко е отмерено, съвършено. Казва ти се: „Иди“ – иди!

„Ела“ – ела! Дори ти трябва да схващаш още преди Господ да ти е казал какво трябва да направиш и да го изпълниш.

1265

Колективната молитва.

Колективната молитва е силна и затова, когато всички се молят едновременно в едно направление и са искрени и сърдечни, молитвата има резултат. Има ли хармония, молитвата има сила.

1266

Закон.

Лошото е, когато трябва да дам, пък искам да взема. Когато трябва да давам – да дам без друга мисъл. И след като съм дал, ще дойде все нещо, което трябва да взема.

1267

Щом върша Волята Божия, ще имам всичко и ще имам толкова, колкото ми трябва.

1268

Тщеславието, лицемерието, любопитството, своенравието са животински качества, те не бива да имат място у вас. Изгонете ги навън.

Пространството.

Цялото пространство, в което ние живеем и се движим, е пълно със същества от разни категории и култури, а ние, без да мислим, плюем и се секнем, и ругаем, без да мислим каква вреда причиняваме на тези същества, които ни заобикалят и засега са невидими за нас.

1270

Нямате ли любов в себе си, никого нямате и нищо нямате.

1271

Формула.

Господи на Любовта, Боже на светлината, разпръсни всички нечисти влияния около мен. (Казва се три пъти.)

1272

При Учителя.

Защо аз отивам в училище? – Понеже аз съм неорганизиран материал, отивам при Учителя, да направи нещо от мен.

1273

Истински отношения.

Ако дадеш пари някому, имаш ли право да си ги вземеш? – От човешко гледище – да! От Божествено гледище – не! – Говоря за истинските отношения.

1274

Възможност.

Възможността не я създава Бог, тя зависи само от вас. Бог ви дава своята благодат, всичко ви дава, а възможността вие да се ползувате от благодатта повече или по-малко, напълно зависи от вас. Подтикът на човешкия дух да знае, да се учи, то е от Бога, но да се учите, зависи вече от вас – то е възможност, зависеща от вас.

1275

Здравото учение.

Това е здравото учение: да отговаряме на всичко с любов. Волята Божия се изпълнява само чрез закона на Любовта.

1276

Ако помогнете.

Ако помогнете на един болен човек, на една обезсърчена душа, вие помагате на себе си. Всичко, каквото можете да направите за другите, вие го правите за себе си, то ще се отрази в духовния ви живот.

1277

Колкото е обичта.

Колкото е обичта ви, толкова ще бъде и паметта ви. Паметта отслабва, когато механически помните нещата.

1278

Най-мощните лекарства.

Светлината, водата, въздухът – диханието на Бога, хпнбът – Божието Слово – това са най-мощните лекарства, с тези лекарства си служат и растенията Лечебните им свойства се дължат на светлината, на въздуха, на водата и на храната, които те възприемат

1279

Закон.

В природата съществува закон, който има предвид нуждите на човека Няма случай в живота на човека, когато съществените му нужди да не са били задоволени Щом постъпвате разумно и отправите мисълта си към възвишения свят, веднага ще ви се притекат на помощ

1280

Работата.

Единственото нещо, което повдига човека, то е работата За да се проявите в каквото и да е направление, трябва да знаете да работите Без работа всеки е осъден на страдание Работата е свещено нещо Работа, вършена с любов, е щастие

1281

Слънцето.

Светлината на Слънцето не идва от самото Слънце, но от Божествения Дух Светлината е израз на онази мисъл, която Великият отправя към всички живи същества на земята Тази светлина ни възраства и подкрепя Без нея няма живот, няма мисъл, няма знание Няма защо хората да се кланят на Слънцето, но онова, което Слънцето дава, трябва да се приеме и обработи Всяка сутрин то раздава изобилно Божии блага – енергия за мозъка, дробовете, стомаха и за цялото тяло. В тази енергия е Бог.

1282

Ограждане.

Когато човек не може да разбере Божественото, тогава отрицателните сили в природата го завладяват. Има ли връзка с Бога, той е ограден.

Бог е същината на нещата.

1283

Плодовете.

Плодовете да са вашата главна храна – те чистят тялото, мислите и чувствата.

1284

Яденето е първото общение с Бога, дишането е второто, мисленето е третото общение с Бога.

1285

За болестите.

Има болести, които се дължат на безлюбието; други – на невежеството; трети – на неспазване елементарни хигиенични правила. Някои се дължат на лъжата, други на разни притеснения, понякога се дължат на причини от миналото, а понякога на понижение на вибрациите на организма.

1286

Любовта.

Щом живееш в любовта, ти си ограден, лоши мисли не могат да проникнат в тебе. Нисшите, тъмните сили, изостаналите същества нямат власт над тебе.

1287

Когато човек не може да даде правилен израз на духовните сили в себе си, непременно ще огрубее.

1288

Сетивата.

Ако искате да влезете във връзка със съществата от невидимия свят, трябва да събудите духовните си сетива.

Засега човек има развити пет сетива; за в бъдеще ще развива постепенно още седем, в течение на своята еволюция. Сетивата са общо 49, но те ще се развиват в по-далечно бъдеще. А в още по- далечно бъдеще сетивата ще са безбройни.

1289

Обикновените звукове, достъпни за човешкото ухо, имат трептения до 35 хиляди в секунда, но открити са звукове с трептения до 300 хиляди в секунда. Те се наричат глухи звукове, или ултразвукове, които засега човек не може да ги приема.

1290

Свързване.

Когато една мисъл велика свързва умовете на хората – това е истинското свързване. Ти може да си на другия край на земята, и пак да си свързан с всички хора на земята, защото великата мисъл е връзката.

1291

Частната собственост.

На човека принадлежи само това, което Бог му е дал – умът, сърцето, душата, духът. Пазете се от идеята за частната собственост, която задушава човека.

1292

Нови хора.

Слънчевата система излиза от гъстата материя и влиза вече в една по-рядка среда. Ще се създадат условия да се прояви висшето съзнание в човечеството. Всички стари форми ще се разрушат. Хората няма да забележат как ще израснат, как ще станат нови хора, с нови разбирания. Духовната вълна, която сега идва, ще повдигне не само вас на по-висока степен, но и всички минерали, растения, животни. Онези, които не подеме, ще останат за бъдещето, при друга вълна.

1293

Геният.

Геният е колективно същество – в него са се вселили разумни същества и работят. Христос е колективно същество.

Бог е безкрайно множество.

1294

Словото.

Словото работи във вас и в цялата природа и внася навсякъде живот, обнова. Щом сте във връзка с Цялото, щом мислите за Словото,

ще се образуват хормоните, носители на творческата мощ на това Слово, и ще се подмладите.

1295

Светлината

Светлината е движение. Светлината води към едно по-висше състояние – Виделината.

Ученикът трябва да ходи в светлината, която има от Учителя

си.

 

1296

В душата си.

В душата си не бива да унижавате никого, никога! Ще

почитате всички както себе си и няма да се месите в аурата на когото и да е. И няма да позволявате друг да се меси във вашата аура.

1297

Погрешната.

Не се чудете, че хората грешат. Когато видите, че един човек прави погрешка, използувайте я, за да се учите. Защото трябва да знаете, че всяко нещо, което става на земята, е колективен акт. Вие не знаете защо един човек се е подхлъзнал някъде и е направил погрешка.

1298

Случайностите.

Случайности в природата няма. Има случайности, които не разбирате. Всичките опитности, които се дават на човека в какъвто и да е смисъл, това е, за да се уясни и облагороди характерът.

1299

Убеждение.

Щом имате едно убеждение, не говорете за него, но го поддържайте в себе си, устоявайте го. Щом говорите за убежденията си, ще ви поставят на изпит.

1300

Стимулиране.

Всеки един от вас може да стимулира най- малко сто души на ден да направят добро. Ако само един от вас прави добро, може да стимулира много хора да бъдат добри проводници на Божественото в света. Тези сто души може да стимулират още сто души. Лошото е, че си туряте спирачки. Когато слизате надолу, спирачката е на място, но когато сте на равно или вървите нагоре, не е на място.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...