Jump to content

Recommended Posts

1400

„Онзи, който изучава.“

Трябва да мислите хубаво, за да може онзи, който изучава вашата мисъл, да се ползува от нея.

Трябва да вървим по закона на Любовта, че онзи, който проучава нашите чувства, да има какво да придобие.

Човек, който иска волята му да бъде силна, трябва постоянно да мисли за Истината. Който иска да има едно здраво тяло, трябва да мисли за онази необятна Божия Любов, която ражда живота и премахва всички противоречия.

1401

Разумността.

Разумността съдържа магията на живота. В нея всички неща стават без противоречия. Ако всички хора бяха разумни в този смисъл, каквото пожелайте, Бог веднага ще ви го даде.

1402

Божественото.

Дайте път на Божественото! Божественото няма да дойде по този път, по който вие си мислите. То си има свои пътища. Никой не може да определи по кой път ще дойде Божественото.

1403

Правата мисъл.

Съществува една Права мисъл. Едно изобилие съществува; то се дава само в известни случаи. Откъдето да дойде една добра мисъл. Отвсякъде може да дойде, само ти трябва да дадеш разположение в себе си.

1404

Главата.

Главата дава насока на съзнателното движение. Главата определя накъде да се движи човек. Главата е там, откъдето произтичат нещата. Главата на реката – там откъдето започва.

Три билиона и шестотин милиона клетки живеят в главата и не се карат. Тези клетки са най-разумните души. В главата има клетки, който могат да ви покажат къде е вашето щастие. Има центрове, които показват къде е вашата сила.

1405

Първото Начало.

Глава на всички неща в света, това е Първото Начало. Това е

Бог.

 

1406

Най-същественото.

Вий пътувате в безводни места. Най-същественото – един

хубав извор да утоли жаждата ви; една хубава мисъл, в която да не се съмнявате.

1407

Работата.

Единственото нещо, което повдига човека, това е работата. За да се проявиш в каквото и да е направление, трябва да знаеш да работиш. Човек като мисли – това е работа; като чувствува – това е работа; човек като постъпва добре – това е работа. На всички ви трябва работа! (21.01.1940 г.)

1408

Човещина.

Когато човещината е отвън – Бог е отвътре. Когато няма човещина – Бог е отвън. Съвременните хора търсят Бога отвън.

Вярата.

Вярата сама по себе си е нещо велико! Вярата е проводник за умствените сили.

Колкото проводникът е по-добър, толкова силата, която минава е по-голяма.

1410

Ние.

Ние сме в света да изправим не само своите погрешки, но и на мнозина, които са дошли преди нас.

1411

Виждане.

Може да видиш Бога в очите на човека. Може да видиш Бога в усмивката на човека. Всичко онова, което виждате в Природата, това е език на Бога.

1412

Страданията.

Господ, когато иска да го познаят хората, даде им страдания. Сегашните страдания ще бъдат бъдеща радост.

1413

Знанието.

Знанието не е за болни хора, нито за слаби хора. Знанието е за силни хора.

1414

Проводници

Днес всички ще повдигнете сърцата си. Ще се свържете с хората по цялата земя. И с трите свята трябва да се свържете. Като се свържете, каквото те мислят и каквото те направят, вий на земята ще бъдете само като проводници, а онези, Бог които тури, ще направят.

Къде е Бог?

Там, където е Любовта, Бог е там. Където има Живот – Бог е там. Където има Сила – Бог е там. Във всички добродетели, които човек проявява, то е Божественото. Туй, което е излязло от Бога, ще се върне пак при Бога. Когато човек се ражда, излиза от Бога. Когато умира, връща се при Бога.

1416

Работата.

Работата е един духовен процес – щом работиш, ще имаш сила. Щом работиш – ще имаш топлина, щом работиш – ще имаш светлина.

1417

„Мусалла“.

Да ида на Мусалла, аз имам предвид да ида при Бога.

1418

Ангелите.

Всички ангели са едновременно и млади, и стари. Има ангели няколко милиона години и се считат млади.

1419

Правило – Вечно обновяване.

Благодарете на Бога за всички онова, което става в света. Всички неща, отвън съответствуват на онова, което имаме в ума си, в сърцето, в тялото си. Всеки трябва да работи, да учи, да изучава доброто.

Силен човек е, който може да пресъздаде своето тяло; да пресъздаде своето сърце; да пресъздаде своя ум. Задача на всякого е постоянно обновяване. Вечното обновяване на човешката душа.

1420

Условия да бъдеш здрав.

Човек трябва да бъде добър, за да бъде здрав. Без добродетели не може да има здрав народ.

1421

Формите на Живота.

Животните са форми, през които е минал човек. Животните, които съществуват в света – това са методи на Природата.

Човек е минал през школата на бръмбарите, оттам – идеята за радиото. Тези бръмбари са имали преди хиляди години радио.

1422

Любовта.

Всичко онова, което е направено по любов – Любовта е вътре. Ангелите знаят това – мисъл, родена от любов, чувство, родено от любов, постъпка, родена от любов, имат цена. Ако ние живеем по любов и тялото ни ще бъде здраво.

1423

Даром.

Даром се дава само на онзи, който люби. Онова, което е направено с любов, то остава.

1424

Чада Божии.

Онези, които казват, че са чада Божии – да работят! Онзи, който казва, че е „чадо Божие“, неговата дума става.

1425

Правило.

Както искаш да те обичат, тъй и обичай. Както искаш да те уважават, тъй и уважавай. Щом приложиш Божия закон – Бог е верен.

1426

Никой.

Никой не може да ги вземе – мойте светли мисли, мойте светли чувства, мойте светли постъпки.

1427

Съвършен човек.

От голямата сиромашия на греха, само богатството на Божията Любов е, която ни избавя. А в другия свят, само Мъдростта ни избавя. А в света на съвършенството работи Истината. И трите работят там. Ти си вече един съвършен човек, на когото Бог може да повери една хубава работа.

1428

Благата.

Благата, които Бог изпраща в света, не ги спирайте, не се месете в Божиите работи.

Когато Бог дава болест някому, то е богатство, когато Бог дава някому страдания, то е благословение.

1429

Формула.

Кажи: „Всичко, което е добро, мога да приема. Всичко, което е добро, мога да приложа. Когато искам да направя някакво добро, няма сила, която може да ми противодейства. Всичко мога да направя чрез Живия Господ на Любовта, който всичко е създал в света.“

Тази мисъл да остане във вас при всички условия на живота ви, без да се страхувате.

1430

Конецът.

Като дойдеш да останеш без нищо – нито земя под краката си, нито слънце над главата си, нито хора около вас, нито жена, нито деца, нито къща, да останеш само на един конец да висиш – Любовта.

1431

Да бъде.

Любовта да бъде един извор. Мъдростта да бъде една свещ, която не угасва. Истината – свободата.

1432

Заминаването.

Работете да получите извора на Любовта. Тази Любов да я почувствувате. Защото един ден човек, когато умира, ако разбира Любовта, ще си излезе спокоен. Ако не я разбира, дълго време ще се мъчи.

1433

Здравето – трите периода.

В годината има два месеца, от които зависи здравето на човека. Те са: половината на май, юний и юлий, по един час ако работите сутрин преди изгрев Слънце – тъй като станеш да идеш в градината да работиш, ще бъдеш здрав цялата година.

Има известна енергия, която идва от южното полушарие към северното и растенето, цъфтенето, зреенето на плодовете зависи от тази енергия. Всички хора страдат от недоимък на тази енергия. Те не искат да работят земята, за да стане една обмяна. Туй е само за физическия свят. През годината има два месеца, когато трябва да се упражнява сърцето и два месеца, когато трябва да упражняваме ума си. Това са трите периода.

1434

Трите свята

Мнозина от вас страдате от болести. Трябва една работа – физическа, любовна работа. Трябва една любовна духовна работа на сърцето и една любовна мисъл трябва – Божествена. Човек и в трите свята трябва да работи

1435

Разумна пестеливост.

Научете се да не харчите вашите енергии напразно. Вътрешните тревоги е изхарчване на енергия, за която Природата ни държи отговорни.

Ако днес живееш добре и след 20 години ще живееш добре. Онова, в което вярвате, онова, което обичате трябва да заслужава тази любов.

1436

Здравето.

Здравето на човека зависи от този вътрешен контрол на човешкия мозък – от симпатичната нервна система и тялото. Човек трябва да бъде един добър господар на всички свои удове и на всички да дава свобода.

1437

Законите.

В Природата няма нещо, което да е излишно. Зло има за онзи, който не разбира законите. За онзи, който ги разбира и изпълнява, злото се превръща в добро.

1438

Погрешките.

Когато погрешките на човечеството не се ликвидират разумно, ликвидират се чрез една война.

Болестта е една война. Болестта ликвидира много несгоди. Неправилни мисли, неправилни чувства, неправилни постъпки винаги се ликвидират чрез болести.

1439

Истинското здраве.

Свободата зависи от човешката мисъл, човешките чувства, човешката воля. А щом имаш тези трите процеса, имаш проявление на Любовта – идва истинското здраве, истинското щастие, истинската наука.

1440

Идеалът

Всякога трябва да имате в ума си поне една свещена мисъл, която да обичате. Всеки трябва едно свещено чувство, което да обича и една свещена постъпка. Тези трите неща да са идеал.

1441

Дръж мисълта.

Дръж мисълта да бъдеш здрав! Дръж мисълта да бъдеш добър! Дръж мисълта да бъдеш разумен! Умът да дава светлите мисли.

Доброто да дава светлите чувства, а здравето – подвижност. Тъй човек каквото иска, да може да го направи. (04.08.1940 г.) 1442

Колко Го обичаме

Бог ни изпитва. Той ни познава по онова, което вършим, колко Го обичаме.

1443

Женитбата.

Един мъж никога не трябва да се жени за една жена, която той не обича и за която не е готов да пожертвува всичко. И една жена не трябва да се жени за един мъж, когото не обича и за когото не е готова да пожертва всичко.

Двама хора не трябва да се женят, ако не обичат Господа и не са готови да се жертват за Него.

1444

Правила за любовта

Работете върху себе си. За сегашния живот по-хубави условия от тези няма да дойдат.

Ако имаш любов, Бог ще те послуша преди ти да му се помолиш. Аз избягвам еднообразието. Когато се говори за любовта, искам да има крайно разнообразие в любовта. Любовта има много форми. Тази Любов, за която ви говоря, едва сега идва в света. Ако обикнеш един човек и той става добър, ти го обичаш.

1445

Закон.

Има един закон в Природата: няма нужда, която Разумният свят да не задоволи – една насъщна нужда на твоята душа. Ако вий постъпвате разумно и отправите вашата мисъл, ще се намерят хора в света, които ще хванат вашата мисъл и ще дойдат да ви помогнат.

Изисква се една реална вяра. 1446

Правила:

Един добър човек упражнява добро влияние на природата. Сам той е добър проводник и може да облекчи едно положение в природата.

1447

Неразположение.

Ако си неразположен духом, излез и гледай да срещнеш някой красив човек. От всеки красив човек, изтича нещо хубаво.

1448

Здрав човек.

Здрав човек разбира добре организиран човек, добре организирано тяло. Този човек е в контакт с всички живи същества.

1449

Твърдост.

Един народ, който има твърдост, това е българинът. Голяма твърдост има българинът.

Твърдостта е една сила на волята. У българина другите сили, които трябва да я уравновесят не са дошли. От тази твърдост идат всичките му нещастия.

1450

Ограничения.

Иде една епоха на ограничения. (10.08.1940 г.)

1451

Твърдост.

Да създадем една глава, която да бъде добър проводник на светлината.

Да създадем едно сърце, което да бъде добър проводник на топлината.

Да създадем едно тяло, което да бъде добър проводник на природните сили.

1451

Проводник.

Щом си един добър проводник и помислиш за Бога, веднага Божествената светлина ще се яви в теб.

1452

Обичта.

Обичта не носи никакви тревоги в света. Като обичаш някого, като помислиш за него – никакви тревоги, едно разположение трябва

да имаш. Ако ти не можеш да обичаш една росна капка, ти не можеш да обичаш и човека.

Може би един ангел се е скрил в едно цвете да ме опита. За това трябва да обичаме всички, за да можем да намерим Бога. Когато дойдем до онова положение да обичаме всички, земята ще стане рай.

1453

Оня свят.

Оня свят наричам Разумният свят, който не влиза в противоречие с никого. Оня свят, който изпълнява волята Божия.

1454

Благодарност.

Да благодарим на Бога за благата, които днес ни дава!

1455

Човек и битието.

В любовта, цялото Битие присъства едновременно. Ти си израз на онази колективна деятелност на цялото Битие. Ще се радваш, че участваш. Всички онези, които обичат Бога, Бог ги благославя.

1456

Една трудна идея за разбиране.

В Любовта всеки е сам майка на себе си и баща на себе си, и син на себе си, брат и сестра, всичко си ти вътре.

1457

Правдата.

Какво нещо е Правдата – изгряването на Слънцето. Правдата въздава на всякого. Правдата учи хората да постъпват добре, да мислят добре, да чувствуват добре. Правдата е най-добрият учител.

1458

Оръжието.

Оръжието е човешката воля.

Оръжието е човешкият ум.

Това са мощни оръжия, с които човек трябва да воюва. Човек става войник само когато почне да употребява оръжието на Любовта. То е най-мощното оръжие. Дълго време ще мине, докато ви се даде оръжието на Любовта.

1459

Реалните връзки.

Нашата воля ни свързва с физическия свят. Сърцето ни свързва с Духовния свят. Умът ни свързва с Божествения свят. И то само с външната страна на тези светове.

1460

Един ден, когато разберете какво нещо са чувствата, ще разберете какво нещо е Духовният свят.

Един ден, когато разберете външната страна на ума, ще разберете какво нещо е Божественият свят

1461

Божествената мисъл

Една Божествена мисъл във вас привлича всички добри мисли на хората и те ви съдействуват. Една Божествена мисъл е общо благо за всички

1462

Изучаване и възприемане.

Изучавайте живота и възприемайте Любовта.

1463

Няма по-велико нещо от това: Познавайте Бога с ума си. Обичайте Го със сърцето си. Служете му с тялото си.

Във всяка мисъл виждайте проявлението на Бога.

1464

Божествената мисъл.

Бог може да проектира своята мисъл чрез когото и да е, стига Той да иска да бъде доброволен носител на тази мисъл.

1465

Любовта.

Любовта научава човека как да живей на земята, в духовния и в Божествения свят.

1466

Смисълът на живота.

Когато идват хората при мен, аз зная че Бог ми ги е пратил. Аз ще ги препратя при Бога. Смисълът на живота е да намерите вашия Небесен Баща.

1467

Една мярка.

Туй, за моя Небесен Баща, мога ли да го направя? Да няма мъчнотия в света, която да не можеш да приемеш. Ако дойде да умреш за Него, ще умреш с радост. Ако дойде да пострадаш, ще пострадаш. Щастието не е тук.

Ние сме на заточение, тепърва от това заточение ще трябва да се върнем.

1468

Самообслужване.

Научете се сами да си служите! (Съборен ден на Рила 28.08.1940 г.)

 

1469

Всеки ден.

Ако всеки ден не възприемеш нещо от Природата, ти си

изгубил деня. Като обработите това, което сте възприели от

Природата, ще придобиете сила. След като е възприел нещо, човек трябва да даде нещо от себе си. Една обмяна трябва да има.

1470

Красотата.

Красотата се ражда от Добродетелите. Вие изучавали ли сте всички Добродетели? Знайте ли всяка Добродетел къде да я турите?

1471

Любовта

Любовта е сила, която носи украшението на човека. Всички блага носи. Като живееш под ръководството на Любовта, всичко можеш да постигнеш.

1472

Подкрепата.

Бог ни подкрепя чрез Слънцето. Всички да бъдете добри проводници на онова, което Бог ни праща. Не мислете, че в света никой не управлява.

1473

Чистотата.

Първото нещо: трябва една вътрешна и една външна чистота. Къщата ви трябва да бъде чиста и всичко трябва да бъде турено в ред и порядък.

1474

Да обичаш.

Да обичаш хубавото, което Бог е създал и най-после да обичаш и хубавото, което ти си създал.

1475

Слушането.

Слушането е едно качество на човешкото съзнание.

Прана.

Човек, който има един здрав организъм, светли мисли, свежи чувства, има доста злато в кръвта си. Златото е символ на Слънчевата енергия. Индусите я наричат прана – сатва.

Праната е една необходимост. Праната е онази чиста енергия, която човек възприема. Сутрин има повече прана, затова, излизайте сутрин. Вслушвайте се в Божествените мисли.

1477

Облеклото.

Всички Добродетели, всички благородни и хубави мисли и чувства, това е облеклото на човека. Те образуват ореол около човека:

Червеният цвят, който носи Божествения живот. Портокаленият, който носи Божествената личност. Зеленият – Божествената енергия за растене. Жълтият – Божествената Мъдрост.

Тези цветове подкрепят неговия живот. Когато хората се разболяват, този ореол около главата се изгубва.

1478

Сърцето.

Никога не оставяйте вашето сърце само да се разхожда из улиците. Ако сърцето иска да излезе на разходка, пратете с него ума си и вашата воля. Щом го пуснете само, ще направи погрешката, която и Ева направи.

1479

Вслушване

Вслушвайте се в Божието Слово. Вслушвайте се във всички онези хубави неща, които Бог е вложил във вас и се обичайте един други, тогава Бог ще ви благослови.

Цар на себе си.

„Ще станете Царе и свещеници...“ – да ти се подчиняват твойте мисли, твойте желания, всички твои постъпки. Една дума като кажеш, да те слушат.

1481

Три вида хора

Три вида хора има, които трябва да обичате:

Едни хора като ги обичаш, ще станеш здрав. Други, като ги обичаш, ще станеш добър. Трети, като ги обичаш, ще станеш умен. А има четвърти, като ги обичаш, ти ще светнеш, голяма красота ще придобиеш, ще станеш като ангелите.

1482

Милостивият човек.

Милостивият човек е внимателен към всичко. Той цени хубавото в света, което Бог е създал и го изучава. Милостивият човек знай цената на едно цвете.

1483

Светията.

Светията е красив човек, от него светлина излиза, той е млад и свеж. От него живот излиза.

1484

Човекът.

Човек е един малък свят, в който се отразяват всички Божествени енергии.

1485

Търпението.

Търпение без любов няма. Търпеливият човек е здрав човек. Там, където е търпението, болести няма, немотия няма.

Слуги и Синове.

Едно време бяхме слуги на Бога, епохата на Сатурн. Сега, епохата на Юпитер – ще бъдем синове.

1487

Дишането.

Въздухът е добър носител на електричеството и магнетизма. Туй електричество и този магнетизъм ще влезат в нервната ти система и щом влезнат те, обновяват целия ти организъм.

Въздухът носи всичките Божии благословения. След въздуха идат другите благословения.

1488

Правилното дишане.

В новото учение, които не дишат дълбоко, не могат да бъдат ученици – най-първо трябва да се възстанови дишането, правилното дишане.

Ако искате дълго да живейте, трябва да дишате дълбоко.

1489

Дълбокото дишане.

Ако имате неразположение, дишайте дълбоко! Каквато и болка да имате, дишайте дълбоко. Ако дишате добре, 75% от противоречията, които имате, ще се уредят.

1490

Здравето.

Здравето започва с човешката мисъл. Мисълта започва със светлината, има една външна и една вътрешна светлина. После ще дойде дишането. Щом имате права мисъл, ще имате и добро дишане. После идват чувствата – на чувствата отговаря топлината.

1491

Отворени.

Всякога, когато се отворите за един човек, той ще ви обича. Щом сърцето се затваря за ума, ума уврежда сърцето. Щом тялото се затваря за ума и сърцето – също.

Тялото трябва да отговоря на желанията на ума и сърцето. Ти не можеш да бъдеш човек на една нова идея, ако не си отворен.

1492

Великото Разумно Начало.

Има едно Велико Начало в света, което регулира живота, което осмисля и осветява всички неща.

1493

Състояния на човешкото съзнание.

Растителното и животинското царство не са нищо друго освен човекът разложен на своите части. Съзнанието на човека е пръснато из цялата природа: във въздуха, във водата, в камъните, в растенията, в животните.

Следователно, да изучавате природата, това значи да изучавате себе си. Да изучавате състоянията на вашето съзнание.

1494

Идеята

Идеята на човека за Бога, любовта му към Него трябва да бъдат свещени.

1495

Обичта.

Обичта е резултат на онова, което ние правим. Когато говорим за Бога, като Любов, Бог е дал преизобилно. Всичко, каквото мечтаете Той е предвидял и го е дал. В главата, в сърцето ви Бог е вложил своите блага и във вашето тяло. Като намерите вашето богатство, тогава ще търсите богатството на другите.

1496

Вярата

Вярата направлява човека да си развие дарованията, които Бог му е дал. Най-първо човек трябва да развие дарбата на своя ум, на своето сърце.

Човек, който има Господа в себе си, той мисли правилно, чувствува правилно, постъпва правилно. Всички задачи в тесния кръг, в който се намира, добре ги разрешава.

1497

Женитбата.

За да се оженят хората, трябва да имат: Една допирна точка в Божествения свят,

една допирна точка в Духовния свят, една допирна точка във физическия свят.

Ако ги няма тези три допирни точки, да се не женят хората. (07.09.1940 г., неделя)

1498

Вярата.

Вярата е подтик за знание, вътре в душата ви. Това е вярата, която се проявява.

1499

Бог е навсякъде.

Всеки от вас може да бъде един прозорец на Бога. Бог създаде Слънцето, Луната и Земята, но Бог е сам в тях. Бог е навсякъде, тогава Той е и в нашата мисъл, в нашите чувства, в нашите постъпки. Бог участва встраданията ни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...