Jump to content

Recommended Posts

1900

Заветът на цветните лъчи

Когато искаш да се поразговаряш с Господа, отвори си Завета на Цветните Лъчи на Светлината. Тази книжка е за това наредена.

1901

Ученикът пита:

Какво значи, че едно същество се намира едновременно в теб и вън от теб?

1902

Учителят:

Корените на едно растение се намират в земята, а клоните във въздуха. Влизането на един Божествен Дух в тялото е едно ограничение за него. Той само временно се ограничава. Когато едно същество те обича, то те прониква, ти чувствуваш неговата топлина.

1903

Възможно и невъзможно.

Което е възможно за човека, ще го направи. Онова, което не е възможно, Бог ще го направи. Като ти дойде мъчнотия, ще речеш: Добър е Господ, Той всичко ще оправи!

1904

Господ ме обича.

Господ те обича и ти помага – но разумно. Ако Господ за един момент престане да мисли за теб – ще умреш. Слънцето грее, защото Господ те обича. Има мъгли, защото Господ ме обича. Вятърът духа – значи Господ ме обича.

Ще вярваш, че си излязъл от Бога и Той те е пратил на земята да учиш.

1905

Тежки условия

Когато се намериш в тежки условия и се почувствуваш изоставен, помисли си, че добрите хора те обичат, ангелите те обичат и Бог те обича!

1906

Извор

Човек трябва да се превърне в един извор, колкото и да е мъничък, но извор!

1907

Житното зърно

Човек трябва да се превърне в житно зърно! То е малко, никой не го забелязва, но във време на глад може да изхрани цял народ.

1908

Кажи:

„В Бога промени няма, всичко, което Бог ми е дал, за мое добро е.“

1909

Вярата.

Вярата седи над разумността. Вярата е закон за преминаване от една форма в друга, закон за трансформиране на енергиите, закон за прераждане.

1910

Разумността.

Когато ученикът е разумен, Господ го обича и му се изявява. Трябва да се намираш във връзка с едно разумно същество, което да ти помага. Трябва да има до теб един Разумен Дух, да те подкрепя.

Хората са като децата, имат нужда от гувернантка.

1911

Идеята

Човек трябва да има една основна идея, към която да насочва всичките си сили. Не оставяй мозъка си пасивен, мисли за всички хора по земята, които работят. Мисли за музикантите, за учените, за добрите хора – за всички, които работят идейно. Човек трябва да живей идейно!

1912

Радостта.

Всеки ден човек трябва да придобива по една Божествена мисъл. Господ пак ми се усмихна!

1913

Правила и мисли

Всеки ден човек трябва да придобива по една Божествена мисъл. Днешните страдания ще се превърнат в бъдеща радост. Обичайте Бога вън от вас и вътре във вас, за да го познайте. Когато дойде Братството, земята ще заприлича на Рай.

Никога не мисли за погрешките на хората, ако искаш да се облагородиш.

Умът е героят! Сърцето – героинята, а детето, родено от тези герои, е подобно на бащата и майката.

Нашето отечество е горе! 1914

Учителят за себе си.

У мен има една черта, която е по-силна от мен: Аз винаги съм на страната на слабите.

1915

Пожеланието.

Каквото пожелаеш на другите, то се връща и на теб.

1916

Близостта с Учителя.

Питат: Кой е най-близо до мен? Който чете беседите е най- близо до мен, понеже се свързва с Божия Дух, Който е говорил чрез мен.

1917

Отче наш.

Отче наш, който си на небето, да се святи името Твое. Да дойде царството Твое. Да бъде волята Твоя, както на небето, така и на земята.

Отче наш, Който си на небесата, долу на земята и в душите, Ти проникваш със своята мисъл, Твоята Любов е внесла в мен живот. Аз те обичам, Господи Боже мой, с всичката си душа, с всичкия си ум, с всичкия си дух, с всичката си сила. Да бъде Твоето име благословено през всичките векове!

1918

Бог.

Великият живот, това е Бог, това е живата Природа с всичкото нейно разнообразие.

Всъщност, животът е един, но в разнообразните форми, в които се проявява, взема много лица.

В тоновото изкуство е музика. В Словото – Слово. В различните науки – наука. В човешкото, животинското, растителното, минералното царства все Той работи, те са все Негови облекла и проводници.

Музиката сама по себе си е Бог – ето защо текст и мелодия трябва да се сливат. Когато човек придобие съзнателно отношение към Бога, той принадлежи вече на Бога, на Великия живот. Тогава човек общува с Бога, Бог е неговия Възлюблен и животът му се осмисля. – „Да възлюбиш Господа Бога твоего с всичкото си сърце, с

всичката си душа, с всичкият си ум, с всичката си сила и да възлюбиш ближния си като себе си.“ Това е смисълът на живота!

1919

Тоновото изкуство.

Тоновото изкуство е носител на музиката, но самото то не е музика. Тоновото изкуство е облекло на музиката.

1920

Ближният.

Ближният, това е човешката душа. Няма по-хубаво нещо от това да обича човек Бога. Това е естествения живот. Велико и славно е да обича човек Бога и да пребъдва в Любовта му. Всеки друг живот е неестествен.

1921

Любовта.

Нищо не може да спре чистата любов, затова тя е навсякъде и всичко прониква. Ти работи за Бога, а остави Бог да работи за тебе.

1922

Обичта.

Колкото повече хора обичаш, толкова по-добре. Кого аз обичам, това никой не знай. Това, което виждате отвън, то са все методи. Никой да не те знай, че ти служиш на Бога. Бог помага, когато няма никой други, който да ти помогне. Един човек ако има, който да ти помага, Бог те оставя на него.

1923

Идеите.

Всички идеи са пропадали от това, че не е имало хора, които да ги проведат.

1924

За какво сте способни!

Ако идете в Разумния свят, няма да ви питат откъде идете, как сте живяли, какво сте придобили, но за какво сте способни.

1925

Школата.

За да бъдеш ученик на една школа ти трябва еднакво да гледаш и на доброто, и на злото. Злото и доброто трябва да съставляват двама приятели.

1926

Изгубено време и спечелено време.

Всяко време, което не е използувано за човешкия дух; всяко време, което не е използувано за човешката душа; всяко едно време, което не е използувано за човешкия ум; всяко едно време, което не е използувано за човешкото сърце, то е изгубено време!

Всяко време, което е използувано за човешкия дух; всяко време, което е използувано за човешката душа; всяко време, което е използувано за човешкия ум; всяко време, което е използувано за човешкото сърце – това е спечелено време. Това е времето, което гради. Това е силата в света, с която човек иска да се повдигне. Когато се намериш в безизходно положение, ще кажеш в себе си: „Не губи времето си в празни работи.“

1927

Откровение.

Само при най-лошите условия ти можеш да придобиеш знание, което никъде не може да ти се даде. В най-мрачните дни, на човек му се дават най-големите откровения.

1928

Ученици.

Ако при съвременните страдания злото не стане врата да влезете в Царството небесно, то е изгубено време. След това вий ще станете ученици. Сега вие още учите за възможностите на живота, вий не учите за постиженията и няма да знайте за тях, докато не минете в другата фаза. Защото в постиженията трябва да има светлина да виждате.

В страданията, в несретите ако не си губите времето да питате защо ви е дошло, а кажете: „Да бъде волята Божия“, вие сте придобили нещо.

1929

Божественото.

Физическият живот е едно условие за духовния живот. И духовното, което сте придобили и то е условие, а само Божественият живот може да даде израз на онова, което ние търсим. Той е Божественото задоволяване на всичко онова, което човек желай, което има в себе си.

1930

Първото Начало.

Попитайте се, колцина от вас вярвате, че Господ е у вас? Без Първото Начало вий нищо не можете да постигнете и не може да бъдете обичани от никого.

Земята и небето могат да се обърнат, но да бъдете обичани от хората без Бог да бъде вътре във вас – това не може. Човек, който няма туй съзнание, той е изгубен човек.

1931

Две свещени правила.

Първо: Не губи времето си напразно!

Второ: Научете се да слугувате на духа си, на душата си, на ума си, на сърцето си.

Човек трябва да си състави ясна представа за възможностите и постиженията, които Бог е дал на негово разположение.

1932

Отношенията.

Вярата в Бога, Любовта към Бога подразбира да намериш отношенията си към другите. Бог трябва да ти покаже какви трябва да бъдат отношенията ти към окръжаващите хора и техните отношения към теб какви трябва да бъдат.

1933

Ада и рая.

Едновременно аз съм и ада и небето, зависи от моя дух. Аз мога да създам за себе си един рай и един ад. Ако вляза в хармония със себе си, създавам си рай.

1934

Какво трябва да правя?

Ще правите туй, което Бог прави, туй, което ангелите правят, туй, което разумните хора правят.

1935

Невидимият свят.

Като дойдете до невидимия свят, искате да постигнете нещо, но ако не се откажете от друго, не може да го постигнете.

1936

Насилието.

Дето съществува насилие, там съществува престъпление.

1937

Жертвата.

Туй, което доброволно се дава, то е саможертва. Под думата жертва, разбираме най-разумното вътре, което човек в дадения случай може да направи.

Жертва – разумна, подразбира – половината от онова, което не ни трябва, да го дадем.

1938

Вяра.

„Вяра в Бога“ подразбирам онази сигурност на живота – не само гола вяра, но когато в моята вяра няма никакво изключение – аз ходя и вярвам, че имам разумни същества приятели, които мислят заради мен както за себе си.

1939

Бог.

Онзи, който запалва огъня е Бог. И онзи, който прави хората да мислят и прави хората да бъдат силни, Той е само Бог. Тъй като мислите, ще имате една философия.

1940

Същественото.

Същественото е да бъдеш проводник на Божията Мисъл, на Божията Любов, на Божията Мъдрост, на Божията Истина и в нейния продължителен процес, не в еднократния малко или много, всеки ден да бъде човек проводник на Божията Мисъл. Туй е благото на живота, туй е новото за сега за вас.

1941

Ангелите.

Един ангел може да вземе мъжка или женска форма, но пол няма. Били сте в положението на ангели, кое ви застави да напуснете вашия бащин дом и да се намерите в сегашното положение?

1942

Правило.

Бог в нас се проявява в най-слабите подтици, ако ти си умен, да дадеш на този най-слаб подтик да се реализира, ти изпълняваш Божественото в света.

Някой път човек трябва да напусне всичкото си величие, за да даде място на най-малкия подтик. И този подтик ще ти даде много повече знание от онова, което имаш и много повече величие.

1943

Човекът.

Конят го товарят и разтоварват, а човек сам може да се разтовари.

1944

Ще го бъде!

Защо трябва да мислите за нещо, че няма да го бъде? Аз мога да ви докажа, че ще го бъде!

1945

Правият път.

Ако търсите спасението отвън, вие сте на крив път. Спасението ще дойде отвътре, а не отвън.

Онзи, който спасява, Той действа в нашите умове, сърца и воля. Ако силите не действуват отвътре, нещата остават нереализирани.

Човек може да намери истинския път само във време на мъчнотии. Това е новата философия. Човек, който иска да се движи по правия път, ще срещне най-голямото съпротивление.

Големите мъчнотии в живота съкращават пътя, но при тях имаш най-големите придобивки.

1946

Съответствие.

Това същество, което обичаш, е създадено от Бога. То е свободно. Дотолкова, доколкото обичаш това същество, дотолкова Господ обича и тебе. Толкова, колкото вий обичате, толкова ви обича и Бог.

1947

Ангелите.

Ангелите се отличават по две качества, те са много интелигентни и крайно справедливи.

Всеки от вас, който е абсолютно справедлив, може да бъде

ангел.

 

1948

Хлябът.

Ако вярвате, че Христос е вътре в хляба, вий ще имате силата

на хляба.

1949

Божията воля.

Ти казваш: „Докога Господ ще ме забравя?“ – Дотогава, докато се боиш да изпълниш Неговата воля. Щом решиш да изпълниш Неговата воля, отношението на Бога спрямо теб ще се измени.

Трябва да отидеш при Бога с онова желание да научиш нещо или да отидеш при Бога с желание да извършиш Неговата воля. Щом искаш да извършиш Божията воля, ти се поставяш в положението на един син, имаш синовно отношение към Бога.

1950

Гледане и виждане.

Два начина има на гледане: Може да гледаш и да виждаш недъзите на хората; а може да гледаш и виждаш доброто у тях или това, което Бог е направил.

Следователно, когато срещнете някого, вий трябва да виждате в него само онова, което Бог е вложил в него. Това значи да гледа и да вижда човек. Това е смисъла на виждането.

Ако не намерите Божественото, никакви отношения, никакво приятелство не може да съществува. Божественото ще намерите в истински красивия, добрия и разумния човек

1951

Ключът на живота.

Както постъпвате с хората, тъй ще постъпват и с вас. Вършите ли волята Божия, вий ще посеете пътя си със скъпоценни камъни.

Тогава хората ще дойдат да ви помагат. Само по този начин ще бъдете радостен и каквато работа почнете, ще я свършите с успех. Този е един важен ключ на живота.

1952

Специфична работа.

На всеки човек е дадена специфична работа, която той сам трябва да извърши. Каква е тази работа? – Да бъде носител на Божественото. В който момент се заеме с тази работа, всички противоречия от ума и сърцето му ще изчезнат.

Бог ще премахне противоречията от живота на всеки, който е приел доброволно да му служи.

1953

Божественият извор.

От дългия път на своето развитие в ума, в сърцето и в душата на човека се е събрала много кал, която само любовта е в състояние да изчисти. Единственото спасение за него е да влезе във водата на Божествения извор и там да се изчисти.

1954

„Лош човек“.

Не е достатъчно човек да каже за себе си, че е лош, но той трябва да се въздържа от лоши мисли, желания и постъпки.

1955

Закон за страданието.

Дойдете ли до страданието, не желайте времето да се съкрати. Защо? Защото на всяко страдание отговаря радост, колкото време е траяло страданието, толкова време ще трае и радостта. Законът е такъв.

1956

Друг закон.

Бог не извинява погрешките на хората. Всяка погрешка носи своите последствия. На същото основание Бог възнаграждава човека и за най-малкото добро, което той прави.

1957

Окото на живота.

Никой не може да се избави от окото на живота, което поставя всичко в равновесие.

Ако хората знаеха, че има контрол върху тях, от който не могат да се избавят, те лесно щяха да се изправят. Те не вярват, че Божието око следи всичко. Сега Невидимият свят следи и казва на хората да бъдат добри, разумни и справедливи. Ако издържат на тези условия, те ще получат едно възнаграждение.

1958

Любовта към Бога.

Бог е единственото същество, Което постоянно ни държи в ума си и мисли за нашетодобро. Никой не може да си представи онова, което Бог е приготвил за онези, които Го любят. Дойдете ли до Бога,

от всички се иска непреодолима Любов към Него. Кажи си: „Има Един, Който постоянно мисли за мен и ми помага.“

Няма по-красиво нещо от това да отправи човек ума и сърцето си към Бога.

1959

Здравият човек.

Докато човек не изправи живота си, не може да подобри и здравето си. Всеки обича здравия човек, той има благородно сърце и може да ви отслужи във всичко. Искате ли да бъдете свободни и здрави, впрегнете тялото, ума и сърцето си на работа.

1960

Пълна почивка.

Искате ли да се освободите от вътрешни противоречия, вий трябва съвършено да отпуснете и мускулите си, да разслабите всички връзки на тялото си, да дойдете до положението, като че всичко сте уредили.

След това да се предадете на дълбоко размишление. Само така ще опитате пълната почивка. При това положение вий не трябва да се интересувате какво ще кажат хората за вас.

Всеки ден употребявайте по няколко минути за съзерцание, за почивка на тялото. Отправи ума си към всички разумни същества, на които работите са напълно уредени, освободете се от всички грижи и безпокойства и кажете: „Благодаря на Бога за всичко, което е направил.“

1961

Божественото.

Човек трябва да се вглъби в себе си, да се издигне над обикновените условия на живота. Отворете сърцето сиза Божественото и не мислете какво ще стане с вас.

Отворете ума си за възвишените и светли мисли и не се грижете за утрешния ден.

Имайте вяра, че Божественото е в сила да разработи своите пътища. Божественото в човека е същественото, върху което той трябва да работи. Чрез Божественото ще се свържете с добрите хора, със светиите, с ангелите, с Бога.

Дойде ли човек до това положени е, мисълта му се изправя, чувствата му се облагородяват и постъпките му стават възвишени. Всичките му работи тръгват напред.

1962

Смирението.

От вътрешното смирение на човека се раждат най-хубавите черти, най-хубавите плодове

1963

Разумната природа

Природата не позволява да я владат. Всеки, който си е въобразил, че може да владей над природата, се е намерил пред праха на своите илюзии и въображение.

1964

Коя е причината за смъртта?

Тя се дължи на това, че човек се намира в постоянна борба с Разумната природа и иска да я подчини на себе си. Никой не може да подчини природата, но трябва да се учи от нея. Тя учи хората на закона на Любовта.

1965

Живата природа

Като говорим за Разумната природа, за Живата природа, ние разбираме едно от най-великите същества след Бога. Със своята аура

природата обхваща всичко в света, тя е светла и разумна, блага и чиста и съдържа в себе си Любовта.

1966

Страданията.

Страданията, през които човечеството минава, са временни. Те са илюзия на земния живот. Няма страдание, което да засяга изцяло човека. Външно човек може да бъде ограничен, но в душата си е свободен.

1967

Нова насока.

Който иска да измени коренно живота си, трябва да придобие дълбоко положително знание, което да даде нова насока на неговите мисли, чувства и действия.

1968

Напред и все напред.

Мощното, великото в човека е неговия непреодолим стремеж, който го подтиква напред и все напред. То е малко, но движенията му са силни.

1969

Светлата мисъл.

Светлата мисъл, светлото чувство правят духа на човека мощен и крепък. Велика и мощна е силата на мисълта. Божествено е човек да постоянствува на своите добри мисли и желания. Желаеш ли нещо, ще кажеш: „Ще бъде, ще бъде, ще бъде!“ Докато най-после стане.

1970

Ученикът.

Всеки, който иска да се учи, трябва да умре. Така е било в старите школи. Така е и днес. За всичко старо, което спъва вашето развитие, трябва да умрете.

1971

Една свещена идея.

Човек е в постоянна борба в себе си – коя идея да вземе надмощие. За да не става тази борба в него, той трябва да даде място само на една свещена идея в себе си.

1972

Свят на промени.

Всеки човек трябва да наблюдава себе си, като продължава работата си оттам, където е стигнал.

Всички хора са пътници, те трябва да знаят, че се намират в свят на постоянни промени.

1973

Страданията.

Страданията носят велики блага за човешката душа. В страданията човек се учи, облагородява и развива. Те са мощна сила в Природата. Всички велики, всички силни хора в света са били подложени на големи страдания, следствие на което те са се развивали бързо и се отличавали от хората на своето време. Ето защо всички велики хора са минавали пред своите съвременници като ексцентрични, като болни хора. Велики и силни хора в света са тия, които природата е удостоила с големи страдания.

1974

Високият идеал

Когато всички хора се стремят към високия идеал и го пожелаят, тогава ще дойде спасението на света.

1975

Фокусът.

Искате ли да се развивате постоянно дръжте в ума си мисълта за Бога, като единствено място, като единствен фокус, дето се събират

съзнанията на всички разумни същества. Дръжте мисълта си към тази единствена посока, от дето иде светлината и топлината на вашия живот.

1976

Мисълта за Бога.

Които мислят за Бога и отправят ума си към Него, те все напред и напред вървят. И в леглото си човек може да отправи мисълта си и да върви напред. Всичко седи в мисълта на човека. Искате ли да придобиете светлина на съзнанието си, мислете за Бога. Който отправя мисълта си към Бога, той ще бъде свободен от всички болести.

1977

Истинската Любов.

Истинската Любов се изразява чрез отправяне мисълта на всички същества в една посока, когато съзнанието на всички същества се отправи към една посока, те имат много допирни точки помежду си. Обаче, почне ли човек да се върти само около своя център, около себе си, всичко е изгубено.

1978

Свободата.

Свободата съществува само за онзи, който люби Бога.

1979

Смисълът на живота.

Грешникът не може да бъде заведен при Бога, освен ако съзнанието му започва да се пробужда. Тогава ще му кажем: „Ела да те заведем при Онзи, Когото обичаме, там ще намериш смисъла на живота.“

1980

Изпитание.

Бог ни изпитва с благото, което ни дава, ако не употребим това благо за Бога, ще го изгубим.

1981

Смирение

Докато човек няма смирение, той търси почит и уважение от хората. Христос казва: „Слава от человеци не приемам.“ Търсете слава от Бога. Бог да има добро мнение за вас и Той ще ви научи на всичко.

1982

Формула.

Туй, което в началото не е било, като се прояви, образувало е всички невъзможности в света. А туй, което в началото е било, като се прояви, образувало е всичките възможности.

1983

Растене.

Растене има само в Добродетелта. В Божествения свят човек толкова е израснал, колкото е добър.

1984

Самостоятелност.

Самостоятелни сме само тогава, когато в нас седи Божественото.

1985

Благодарността.

За всичко, което ядете, трябва да благодарите. В благодарността нещата се увеличават.

1986

Постиженията.

Без мекота, без любов, постижения не може да има.

1987

Вярата.

Вярата се придобива с големи изпитания. Човек вярва само тогава, когато мине през всичките опитности в живота и може да опита Божествената идея.

Вярвай в своята разумност и в своята доброта. Истинското богатство на човека е в неговото знание.

1988

Естествената среда.

Бог никога не изменя отношенията си. Всички сили в човека са от Бога и Той е естествената му среда.

1989

Способностите.

Вий трябва да се научите да храните вашите способности. Не можеш да развиеш една способност, ако не я храниш.

Свързвайте се с онези, които са одарени. От тях излиза магнетична сила, има какво да придобиете.

1990

Свободата.

Човек за своята свобода трябва да воюва и да умре за нея. Но който умира за свободата си, той не умира, но ще живее.

1991

Любещият

Във всички ни трябва да живей Любящият. Човек трябва да различава кога Любящият се проявява и кога той.

1992

Радостта.

Щом сте радостни, то е глас от Небето.

1993

Знанието.

Знанието е едно велико преживяване на душата.

1994

Пулсът.

У всички добри и святи хора, пулсът на сърцето е много мелодичен и хармоничен. Щом усетиш приятност в пулса – здрав си. Ако усетиш затруднение – болен си. Ако внесете две противоположни мисли в ума си и ако не обичате някого, пулсът ви не бие правилно.

1995

Връзките.

И като обичате един човек, свързвате се с него и като не го обичате – пак се свързвате.

1996

Онзи свят

В другия свят, като идеш, твойто минало става настояще и понеже съзнанието ти е будно като на мъдрец, ти се чудиш как си допуснал известни погрешки.

1997

Промисъл.

За една година имаш право да промислиш напред, а следующата година, тя пак ще промисли за себе си.

1998

Доброто.

Прояви своята доброта навреме. Като проявим доброто, ние сме във връзка със съзнанието на Природата и всички хора в света.

1999

Значението на цветята:

Глог – мъжество, смелост.

Метличина – меланхолия. Истравниче – смирение

Орлов нокът – приятелски връзки. Шибой – симпатия.

Хортензия – трайна обич. Невен – вечна вярност. Перуника – доверие. Жасмин – непорочна любов Зокум – хубост.

Белият крин – невинност. Белият люляк – постоянство. Бръшляна – преданост. Маргаритка – щастие.

Риган – носител на щастие. Момина сълза – нежност. Мирт- чиста любов.

Нарцис – вярност.

Бял карамфил – мир, спокойствие. Маслина – мир, спокойствие. Червения мак – гордост, високомерие Теменуга (трицветна) – спомен. Зеленика – вечно приятелство. Иглика – надежда.

Лютиче – нетърпение. Резеда – кротост, доброта. Роза – живот, преснота. Мимоза – чувствителност.

Ружа – мъка, безпокойство, грижа. Мащерика – ревност.

Теменужка (виолетка) – скромност. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...