Jump to content

Всеки на работа (От съставителя)


Recommended Posts

ВСЕКИ НА РАБОТА!

 

Настоящата книга представя мистичните учения през призмата на Новото учение в Школата на Беинса Дуно, като акцентът върху новите методи и идеи е разбираем и видим. Тя би могла да бъде с много по-голям обем, ако бях изчела всички беседи на Учителя Беинса Дуно (ползвала съм 207 източника). В следващо издание изследваните теми могат да бъдат представени още по-разширено, като се добавят и други мистични школи и направления, споменавани в беседите от Учителя. Но и в този си вид книгата е представителна за учението Му! Повече информация за другите учения и школи бихте могли да намерите на богатия ни книжен пазар (вж. приложения списък с литература по отделните теми), а допълнителни сведения за методите на работа в Школата на Учителя (освен в беседите Му), ще откриете и в сборника „Окултни упражнения“, № 118 от библиографията. (Курсивирането на понятия и изрази навсякъде в текста е от съставителя.)

При работата си над книгата бях водена от стремежа да систематизирам казаното от Учителя за ученията на мистиците, като по този начин погледнем на Новото учение в перспективата на взаимовръзка и родство с всички мистични учения. Надявам се в нея да намерите свои отговори на неизбежните при всяко съпоставяне въпроси за общото и различното в мистичните школи по света, за предимствата и недостатъците на използваните в тях методи за духовно развитие и, най-вече, на въпроса за особеностите и актуалността на Новото учение и методите за работа в Школата на Учителя. Надявам се също така тя да породи и нови интригуващи въпроси и вдъхновения при досега със Словото Му.

Намирам за уместно да уточня какъв бе подходът ми при работа над книгата във връзка с възникнал по този повод спор. Убеден последовател на йогизма настояваше да променя подхода си, като подбера само онези откъси от беседите на Учителя, които звучат „позитивно“ и които нямало да засегнат многобройните последователи на йога по целия свят. Така сме щели да покажем, че не превръщаме учението на Беинса Дуно в църква и в догма. Вярвайки, че Учителя по-добре от нас знае какво казва и защо го прави, определих предлагания от колегата подход за едностранчив и граничещ с манипулация и изопачаване на Истината. Нищо в Словото на Учителя не звучи негативно, дори когато Той посочва неизбежните слабости и грешки на миналото! Нали тъкмо от тях ще извлечем поука, за да избегнем повтарянето им! Убедена съм, че йогите сами виждат своите пропуски, като освен това не биха и помислили да цензурират когото и да било от духовните Учители – за тях те са Божествена проекция на Земята. Нека и ние се поучим от споменатите от Учителя достойнства, но и от грешките (включително и собствените ни), като се доверим и вникнем по-задълбочено в думите Му. Каквато работа би ни свършило „позитивното“ мнение на Учителя за йогите, същото би направило и „негативното“! Дори и да наречем последното „критика“, тя е градивна и необходима и въобще не застрашава мира и разбирателството между учениците на отделните школи, напротив! Казаното от Учителя на Бялото Братство, Учителя на Любовта Беинса Дуно сближава, а не разделя и не обижда хората, защото е пропито с Мъдрост и Любов. Толерантността и космополитният, универсален характер на Словото на Учителя на Свободата са всеизвестни, докато догматизмът и авторитаризмът остават запазена марка за ученията на Черната ложа. Нека не забравяме и обстоятелството, че думите на Учителя са предадени на нас (не на индийците), защото ние решаваме какви методи за работа да използваме, а реклами за чудесата на всякакви школи ни заливат отвсякъде. Разбира се, изборът на Учител, Школа и методи за работа е свободен и ненакърним, като отговорността за това е на избиращия. Учителя ни дава най-подходящите за нас (до голяма степен уникални) методи за работа и живот в Братството – Паневритмия, музика, изучаване на беседите и Библията, „Заветът на цветните лъчи на светлината“, молитви и формули, работа за Цялото, посрещане на изгрева, изкачване на планини, лятна Школа при Седемте рилски езера и на други свещени места, още много най-разнообразни упражнения и пр.

Подготвяйки книгата, която държите в ръцете си, съм се придържала към изискването за пълнота и цялостност и затова включих почти всички цитати по съответните теми, които срещнах в беседите на Учителя. Единствено по въпросите за прераждането и кармата се наложи да подбера само най-интересното (според мен), тъй като в противен случай обемът на книгата би нараснал двойно. В приложението добавих и две беседи, в които въпросните теми са подробно разяснени от Учителя, за да не ги включвам като огромни цитати в съответните глави. (Затрудних се да подбера откъси от тях, тъй като почти всичко в конкретните беседи е във връзка с разглежданите въпроси.) При ваденето на цитати от контекста на беседите съм внимавала да не осакатя посланието и да не загубя нито един нюанс от многопластовата мисъл на Учителя, поради което някои от цитатите са разширени. Тъкмо богатството и дълбочината на Неговото слово, разностранните и многоаспектни интерпретации впечатляват читателите на беседите Му, и тъкмо тази мащабност и многоплановост на анализите Му съм се старала да съхраня, отделяйки пасажи от беседите и изграждайки от тях цялостно четиво. Несъмнено цитатите биха могли да бъдат свързани и подредени по съвсем друг начин, навярно по-добър и по-уместен. Но идеята ми бе да разположа не само отделните цитати, но и главите и подзаглавията така, че всеки да е свързан с предходния и със следващия му, преливайки се един в друг като цветовете на дъгата, съставяйки броеница, верига или красив наниз. Какво по-красиво от думите на Учителя, в които Той ни разкрива все нови и нови доводи и илюстрации към тезите си, осветявайки проблема от нов, по-различен ъгъл! Какво по-красиво от многообразието в цялата му сложност, криещо в себе си кристалната простота и величие на единството! Като че ли във всяка беседа Учителя обяснява по нов начин онова, което е важно за нас, за духовното ни развитие и за бъдещето на човечеството.

Благодаря на всички, които съдействаха за отпечатването на тази книга! Благодаря на Константин Златев за вдъхновения му предговор и поясненията към темите, на Иван Джеджев за компютърната обработка на текста, на издателство „Бяло Братство“ за възможността книгата да стигне до вас. Благодаря на всички останали приятели за подкрепата им, когато най-много се нуждаех от нея! Нека красотата и вдъхновението, струящи от Словото на Учителя, ни докоснат и променят. Всички на работа!

 

29.05.2008 г., Карлово

Росица Иванова

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...