Jump to content

Новото Учение - (Предговор на Константин Златев)


Recommended Posts

НОВОТО УЧЕНИЕ

 

Мистикът е човек, който повдига завесата на този свят на привидността, в който живеем, за да разкрие причините, които са го създали, и законите, които невидимо го управляват. Това, което за простосмъртните е тайна, за мистика е жива реалност. Величието на мистика е в неговото единение с Духа.

Понятията „мистицизъм“ и „мистика“ (от гръцкото mystika – тайнство) са измислени от незрящите, за да дефинират с тях зрящите.

Всъщност в мистиката няма нищо мистично. Съдържанието на термина просто отразява едно по-високо равнище на еволюционно развитие на онзи, който е бил украсен с него.

Всеки от великите духовни Учители на човечеството по своята същност е – освен всичко останало – и мистик. Това означава, че той вижда по-надалече и по-надълбоко от своите съвременници. Божественото послание, което им предава, е негов дълг пред Всевишния. Задачата му е да просветли душите на търсещите по духовния Път и да пробуди техния вътрешен потенциал.

Духовните Учители се въплъщават сред нас не по собствено усмотрение, а в изпълнение на Божия план за планетата Земя. Според езотеричното познание те се появяват приблизително веднъж на 2000 години. Подобна изява на Небесен Пратеник зрящите наричат „Миров (Световен) Учител“. А той бива назоваван „Световен“, понеже мисията му засяга цялото човечество. След Учителя на Учителя – Космическото Същество Христос, Което не е от човешка еволюция – последният Миров Учител е въплътеният в българско тяло Петър Константинов Дънов (1864-1944), известен и с духовното си име Беинсá Дунó.

Редакцията на Божественото учение, представена от Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно) пред българския народ и планетарната общност на разума, е известна като Новото учение. Учението е ново, защото е най-актуалното за нашата епоха. То представлява по същността си езотерично християнство, пречистено от човешките наслагвания и деформации през вековете, обогатено с хилядолетната Мъдрост на Изтока (духовен и географски), както и с най-ценните духовни постижения на рационалния Запад. Ала то не е компилация от познати вече възгледи, а жива тъкан на Словото, могъща и трансформираща, със свой неповторим облик и всеобхватно въздействие. Новото учение е естествено продължение на постигнатото от всички автентични окултни Школи от древността до днес. То предлага преодоляването на едно ново, по-високо стъпало в колективното израстване на човечеството – изграждането на нова планетарна култура, Културата на Любовта.

Кое е новото в това учение?

Новото учение излага акцентите, основните тенденции на съвременната епоха, както и методите и средствата, които да послужат за фундамент на Културата на Любовта. Новото учение е послание от невидимия свят, от Разумните Същества, ръководещи еволюцията на земните хора, насочено към проектиране на Божествената Любов в света на материята. Конкретни негови задачи в мащаба на нашата планета са:

- побратимяване между хората и народите;

- пълно равноправие на жената;

- признаване свещения характер на майчинството;

- нова методика за възпитание и образование на подрастващото поколение, с начало от периода на бременността (т.нар. пренатално възпитание);

- нови отношения между хората (включително между мъжа и жената), от една страна, и между хората и Живата Разумна Природа, от друга страна.

Отличителна характеристика на Новото учение е неговото подчертано практико-приложно естество. То предлага знания, които осигуряват абсолютно здраве и на тялото, и на душата, цялостно, хармонично развитие на човешката индивидуалност. Но само при едно условие – ако бъдат изпитани и приложени.

Новото учение отправя четири предизвикателства към днешния човек:

- правилно да мисли;

- правилно да диша;

- правилно да се храни;

- правилно да работи.

В основата на всички материални и духовни постижения на човека лежи правата, сиреч правилната, мисъл.

Новото в това учение е и триадата на неговите направления: Слово, музика и Паневритмия (космически танц, съвкупност от елементарни за изпълнение физически упражнения, хармонизиращи енергиите на човека с тези на Природата, укрепващи тялото и извисяващи душата).

Учителя Беинса Дуно дойде сред нас като Пратеник от Школата на Христос. Извършеното от Него може да се окачестви като проправяне пътя за утвърждаването в световен обхват на истинското, първоначалното благовестие на Спасителя. Задачата да бъде носител на факела на пресътворението е възложена от Небето на световното славянство, което съчетава като етно-културна общност високо развития ум с голямото и нежно сърце. Културата на Любовта е Култура на Разумното Сърце.

През ХХ век Учителя Беинса Дуно остави Своя Завет на българите. Техен свещен дълг е да го предадат на славяните и на всички останали народи по земното кълбо. Този грандиозен процес вече е в ход.

Третото хилядолетие – независимо от гръмките (и често противоречиви) изявления и прогнози на разнокалибрени политици, историци, философи и социолози – ще протече под знака на духовно-културното наследство на българския духовен Учител Петър Дънов (Беинса Дуно), т.е. под знака на реалното присъствие на Христовия Дух сред всички нас. А които са дорасли, ще Го приемат и ще заживеят в новия свят, който Той им е подготвил от първите мигове на Вечността...

 

Константин Златев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...