Jump to content

ПИСМО до Иван Калканджиев от М. Сотиров и Г. Куртев 27. IХ. 1948 г. Айтос


Recommended Posts

ПИСМО

до Иван Калканджиев

от М. Сотиров и Г. Куртев

27. IХ. 1948 г. Айтос

*

Оригиналът на писмото се намира при Маргарита Калканджиева, тел. 84897, 8804 Сливен ул. „П.Д.Петкоп“ №32

© „Бяло Братство“ София 2000

* * *

Обичний и любезний брат ръководител.

Общество ученици ВВББ

Иван Калкаиджиев

В Сливен, ул. „Сини камъни” №24

Времената, в които живеем, носят тежки и все по-тежки изпитания и страдания. Иска се усилена, постоянна и с устойчивост работа за духовна светлина.

Нямайки възможност в момента да ви направим едно братско, духовно, любовно посещение, искаме с настоящето си братско писмо да ви посетим в мисъл, да се свържeмe и да обменим мисли за нашите длъжности като пастири на паствата ни, които небето е отредило като привилегия и ни ги е предало да им бъдем наставници и ръководители. Като такива какво се иска от нас? Задаваме си тоя въпрос и нашето схващане - отговор искаме да споделим и с вас, обичний братко.

Българския народ, с който кармически сме свързани и поставени да работим с колектива - Обществото В.Б.Бр. между този народ от който ние не може да се цепим, има нужда;

1. От светилници - за стоящите в тъмнота души;

2. От квас чист - за заквасване цялото тесто;

3. От запалка за свещения огън на Любовта - за запалване, засилване и поддържане огъня на замъжделите свещи и огнища преди да угаснат окончателно;

4. От сол - за осоляване разлагащите се организми, за да се застегнат и оздравят;

5. От вода за живот - за оросяване, за освежаване увехналите цветя от всеки букет, какъвто представлява колектива - обществото във всеки кръжок взет по отделно и общия колектив на учениците В.Б.Бр. в България, съставен тоя голям букет от всички кръжоци;

6. От пресен хляб - за нахранване гладните души, които биха потърсили тоя хляб - Словото на Учителя, учението на Бога Живаго - в нашите духовни кръжоци;

7. От облекло - с което да може да се облече всяка душа, за да посрещне ЖЕНИХА, който стъпва вече на земята - Висшия Божествен Разум. Ние сме в деня на Господа, живеем вече в тоя ден.

Новата духовна вълна слиза бързо към земята. Света ще се преобрази. Противодействия има, и ще има, за да се спира идването и да закъснява тая духовна вълна, за да стои още дълги години човечеството в мрак, в невежество, в робство на греха, в тинята на безчестието, в неправдата, в скържавостта, в лакомията За себичното, личното осигуряване във вреда на цялото, в гордостта и в други все отрицателни прояви.

ВЯРА ЖИВА липсва - съществува вярване и суеверие. Любовта на безкористието, на себеотричането, на братството - не се признава. Христос за мнозина християни не съществува, а и от мнозина други още се разпъва. Ние вярваме, живеем и работим в името на възкръсналия Христос - утешителя, закрилника на всички гладни, голи, боси, затворени, болни, малодушни, жадни и изобщо на всички страдутющи.

Ето защо, обичний братко, с тия слова на размишления идваме да се влеем в братската ви душа, с нашето заключение, че нам - ръководителите - за да изпълним своята задача в отговорностите ни пред Небето и да получим положителен резултат и да работим във всички градове в една обща насока, за едно общо спояване, в един общ Дух, в Духа на Любовта, налага се да имаме желание и стремеж да се освободим от всички отрицателни състояния в мисли, в чувства, в желания и в постъпки. Там, гдето няма прогресивен живот, идва послабление, замъждяване, изгасване, а тия състояния водят със себе си изпитания, страдания, противоречия, с които трябва да се справим, а то значи да губим енергия в голям разход, за да възстановим равновесието си в живота ни.

Никой член - ученик от колектива на В.Б.Бр., като ученик на Божествената школа, да не критикува брата си, т. е. да не става съдружник, помагач на тъмната ложа с нейната разрушителна дейност за създаване дисхармония между учениците и си взаимно умъчняват душите.

Известно е - ученика на В.Б.Бр., на окултната школа, не може да бъде партизанин - не може да бъде клетка от известна частица - партия, защото той е член, клетка от Цялото и принадлежи на Великото Речно Начало.

Всеки да си създава ежедневни задачи - да прави най-малкото добро. С това той си създава нишки за изтъкаване на дрехата на Любовта, на сватбарската дреха; свързва се с Великото Добро, което е възкръснало вече „горе“ и се снема на земята.

А тия малки добродетели са плодовете - капитала, с който ще се явим пред Бога.

Ние - ръководителите - да бъдем на своите постове бодри и будни. Да светим на своите братя в събранието. Да имаме бащинска обхода с любов вътрешна към всички, към всеки член от колектива ни, като техни наставници и ръководители. Ще ги имаме като свои деца и да им помагаме с бащински грижи за тяхното отглеждане и възпитание в духовна светлина.

Да имаме грижа, да бдим над всички души в братството, в кръжока ни, за да се постигне едно най-добро духовно повдигане в новата духовна вълна, за да се издигнат братствата в най-висока степен на духовно развитие, растене, цъфтене и завързване плод, за да работят в света за пробуждане съзнанието на хората и се обърнат към Бога да възприемат вътрешно идеята за Бога. За това нашия живот трябва да бъде огледало в дела пред света - образец на света - да живеем живота на идеалния човек.

На всяка болка, на всяка грижа на всеки член от обществото - кръжока да се отговаря е любов, да се възрастяват като свои деца, като наши общи чада на Братството.

Нашите и на всички ни желания и стремежи да бъдат: да видим оня плод, който е необходим за България. Тоя плод да се види най-първо във всеки от нас и във всички ръководители в България.

Нека си признаем, че ние сме отговорни за общия духовен прогрес на Б.Бр, в България.

АПЕЛ МОЛБА: да създадем с общи усилия, с обща работа, една мощна духовна вълна, една лъчезарна струя на велика светлина, която да разпръсне мрака, тъмнотата, която сега съществува, както слънчевите лъчи разпръскват нощния мрак и огряват светлинно и стоплюват всяко сърце, развеселяват всяка душа, повдигат всеки ум, укриляват всеки дух, за да се радва всеки човек на божествения светли ден!

В заключение даваме мнение:

За уякчаване връзката между членовете на обществото Б.Бр. - да се съберат ръководителите и старшите братя на една обща среща. Там ще се разгледа основно какво трябва да се прави във всички братства – всякой за себе си, според условията на мястото, за да се повдигне духовния уровен на цялото братство - общо и индивидуално, до най-висока стенен на развитие.

Желателно е да стават периодични срещи между 2-3 братя ръководители с взаимни посещения. То ще даде зазоряване в душите па всички братя.

Нека пожелаем всички ученици на Любимия ни Учител, всички ученици на Христа - да бъдат във възходяща степен на духовно развитие. Да чуват и възприемат тихия глас на Бога Живаго в своята душа, който ги подтиква и импулсира да приложат Словото му в живота си, да дадат плод и с това да изпълнят Волята Божия.

Това е работата за ученика, защото ученика е за работа, а изпитанията, които се дават, са за света. Ученика е ученик, за да твори, за да гради, а изпитанията и страданията са за света  за да се осъзнае, да се обърне към Бога, към Своя … от когото е произлязъл и да влезе в общение с Него.

Как? - Чрез МОЛИТВАТА. Света ще се научи да се моли, а нашите събрания ще смекчат страданията в света.

Ние да бъдем будни в своя път на живота. Да вършим волята Божия -да я изпълним, за да има сила в душата ни. “В изпълнение Волята на Бога е силата на човешката душа.“ Да бъдем носители на Великата Божия Любов!

Мирът Христов да имаме - Мирът, който ни остави преди 2000 години в завет - Великото Божие наследство - да го ценим, да го пазим и възрастявамe в себе си!

27. IX. 1948 г., Айтос

С братски поздрав: М. Сотиров, Г. Куртев

 

tom100077.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...