Jump to content

Recommended Posts

ПИСМА ДО СЕМЕЙСТВО ИЛАРИОНОВИ

 

София, 20.05.1916 г.

 

Любезни Елена и Костадин Иларионови,

 

Мисля да сте добре по възможност. Може да имате някои неприятности, но те са В реда на нещата. Земята е училище за търпение, вяра и надежда. Не тъй, както ние искаме нещата да се слагат, но тъй, както те се случват, това е благото. Блажен е онзи, който на всяко време може да черпи сила и мощ от Бога и при големите изпитания и скърби да е вътрешно радостен, и пълен с упование. Господ няма да забрави своите си. Той ще им даде сила и мощ да побеждават. Имайте обич един Към друг. Господ знае нуждите на всички. Изпращам Ви една моя беседа. Тя ще Ви Каже онова, което бих Ви писал. Препишете я и я прочетете на Всички. Това е моят поздрав на всички приятели. Моят душевен привет.

 

Ваш верен: Подпис (П.К.Дънов)

 

* * *

20.06.1916 г.

 

Любезни К. Иларионов,

 

Получих Вашето писмо. Петко сега преписва материала и е към края. Относително до хляба, изпратете ми го чрез пощата. Аз ще уредя всичко. За другото няма какво да се безпокоите. Гледайте другият хляб да не мухляса. Кърпите раздайте и не ги дръжте*. Вървете напред с вяра и упование в Господа и Той ще оправи всичко.

 

Моят поздрав Вам и на Всички.

 

Ваш верен: Подпис (П.К.Дънов)

 

* * *

София, 22.08.1916 г.

 

Любезна Е. Иларионова,

 

Надявам се да сте добре. Сега е потребна вяра и сила човек да издържа. Бъдещето само пред Господа е ясно. Само правите по сърце ще намерят мир. Мирът се е дигнал от земята и човеците трябва дълго време да се молят да им го изпрати Бог. Сега Господ съди света и всекиму ще се даде, каквото му се пада. А съдбата Господня е права. Стойте будни и внимателни. Да бъдат сърцата Ви силни, умовете ви - крепки, да устоите докрай, да видите славните Божии дела. Редът ще се продължи и занапред, докат се даде новият, който може да дойде с Мира.

 

Моят привет на всички приятели. Работите постепенно ще се уяснят. Дайте свобода на Вашия дух или, с други думи, ходете в Свободата на Духа.

 

Моят поздрав Вам и на Костадина.

 

Ваш Верен: Подпис (П.К.Дънов)

 

* * *

София, 3.09.1916 г.

 

Любезна Е. Иларионова,

 

В тия времена, които сега преживявате, се иска твърда вяра и упование в Господа, който е неизменяем. Само Той, Единият, остава винаги неизменяем. Не се смущавайте от временните бури на живота. Всичко върви по един строг и неумолим Божествен закон. Хората изпълняват, а Бог диктува. Всичко става тъй, както е отредено от съвкупната карма на човечеството. Изпитания идват, но те са за добро. Сега е мрачкаво, но после ще стане ясно. Господ се възцарява сега в света. Народите се пробуждат. Общото съзнание заговорва. Най-после ще дойде Мирът. Духовният свят ще го наложи. Бъдете тихи, мир имайте.

 

Аз след време ще ви посетя. Тази година, както виждате, не искаме да смущаваме спокойствието на търновци. Поздрав на всички.

 

Ваш Верен: Подпис (П.К.Дънов)

 

* * *

София, 3.10.1916 г.

 

Любезна Е. К. Иларионова,

 

Пиша и на двама Ви. Сега е време за живата вяра и любовта В Господа. Всичко, каквото става сега в света, е от Господа Бога. Той прочистя света и съди човеците, и ги наказва, а когато Господ наказва, него и обича. Тази буря ще престане. Тя носи своите благословения за Божия народ. Ще дойде времето - хората ще се опомнят, народите ще се побратимят. Сегашното скарвание ще изчезне. Това са братя, които се карат за наследство.

 

Да бъде Божият Мир в сърцата на всинца Ви. Молете се да ви пази Господ и крепи в пътя. Това като струвате, Аз ще бъда с вас и ще ви подкрепям В пътя на живота. Гледайте да бъдете полезни. Привет на Всички.

 

Ваш верен: Подпис (П.К.Дънов)

 

* "Кърпите раздайте ..." - вероятно става въпрос за копринените правоъгълни кърпи, с които са се забраждали сестрите, когато са заставали пред олтара за молитва (бел. ред.)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...