Jump to content

Recommended Posts

НАРЯД ЗА 1917-1918г.

 

(изпратен в писмо до Иларионови на 27.09.1917г.)

 

I. От първата Света неделя, след влизането месеца в новолуние (23 септември н.ст. или 10 септември ст.ст.) до пролетното равноденствие (14 март 1918 г. ст.ст.) всякой ден сутрин да се става 1/2 час преди изгрева на слънцето; изключение от това правило ще се прави само в неделята, когато по наряда за великите добродетели ще си ставаме пак в 4 часа сутрин.

 

II. В ежедневната си молитва всякой е свободен да се моли за каквото го ръководи духа, само че при започване на своята молитва трябва първом да се изговори спрежението, както е дадено: („будя", „будиш" - за мъжете, а „мога", „можеш" - за жените), след което да се помоли „за въдворявание царството Божие на земята, за изпълнение волята Божия на земята и да се прослави името Му, да обедини Бог всички свои чада по земята и да им даде обещаното царство", и тогава да продължи молитвата си.

 

Това е за понеделник, до събота включително. А за в неделята молитвата си пак ще подкачаме със спрежението, към което веднага ще добавиме: а) „Благославяй, душе моя, Господа" и пр. целия текст, който иде подир тия думи и се впада по наряда за Великите добродетели; и б)думите: „Търсете първом царството Божие и правдата Негова и всичко това ще ви се приложи" (Мат. 6:33). След това, ако има още да се молим, ще продължим молитвата си.

 

III. Лично за себе си, всеки трябва да се моли да го благослови Бог, да разбере Божествения план и да бъде един скромен съработник във великото Божие дело на земята.

 

IV. Всякой ден ще се прочита по една глава от Книгата Господня, начиная от първата глава на Битието.

 

V. Сутрешните разходки ще можем да правим само до 22 септември н.ст., или 9 септември ст.стил.

 

VI. Всички други разпоредби в наряда за великите добродетели си остават в сила.

 

VII. Настоящето нареждане може да се даде за изпълнявания само на членовете от Веригата и то, които са имали писмена покана за последния събор. И всички, които ще го изпълняват, трябва непременно да започнат от влизането на месеца в новолуние до пълнолуние, а който пропусне тоя срок, ще чака следующето новолуние и т.н.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...