Jump to content

1919_8 Спомени на Надежда Иларионова


Recommended Posts

СПОМЕНИ НА НАДЕЖДА ИЛАРИОНОВА

 

Семейство Дивитакови живееха на главната улица бул. „Стефан Стамболов", под старата поща. Бяха едни от най-богатите търновци, имаха големи дюкяни. Къщата им беше „близнак" – направена за двамата братя. Венета и Иван Дивитакови живееха на втория етаж. Венета беше една от най-представителните жени в града. Тъй като нямаха деца, тя решила да вземе едно от децата на малкия си брат.

 

Един ден, слугинята приготвила вряла вода за пране в една харания и я сложила долу, до стълбището. В това време детето се търкулнало по стълбите от втория етаж; паднало в харанията, вследствие на което умряло. Венета получила психично разстройство. Мъжът й я завел на бани в Бавария (Германия), но не почувствала никакъв ефект. Върнали се тук и по препоръка на А. Бойнов я завели при Учителя. Той я излекувал.

 

Венета беше сестра на ген. Константин Соларов. Неговите дъщери, живеещи в София на ул. „Шипка" 6, прибраха на стари години Дивитакови през 1931 г, след което продадоха къщата в Търново и подариха лозето си, граничещо с братската вила, на Братството.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...