Jump to content

Recommended Posts

1924 ГОДИНА

 

През април 1924 г. се създава Закона за защита на държавата. С този закон са избити без съд и присъда много хора, главно интелектуалци. В ход е диктатурата на „кървавия професор" Цанков.

 

Поискано е разрешение за събор в Търново и отново се получава отказ. Все пак, през тази година се осъществява Втория младежки събор в София. В два дена, 6 и 7 юли, Учителя изнася пет беседи. Съборът завършва с екскурзия до Мусала. Беседите се отпечатват.

 

През август-септември Учителя изнася четири беседи (трите неделни) в София. Дава и наряд за 1924-25 г. на 22 август. Всичко това е публикувано в книжка със заглавие „Разумният живот: обяснения и упътвания от Учителя, дадени на учениците от Всемирното Бяло Братство през септември 1924 г." Заглавието й е като на съборните сборници и в библиографиите е посочена като съборна, но събор всъщност няма. В първата беседа от 24 август Учителя казва:

 

„Сега, ние се намираме в съборните дни. Всяка година имаме събор. Какво нещо е съборът? Съборът може да го правят добрите и разумните души. Когато се съберат лоши хора, събор има ли? – Няма събор. Онези, които живеят в Любовта, може да направят събор. Онези, които живеят в Мъдростта, може да направят събор. Онези, които живеят в Истината, може да направят събор. Онези, които живеят в Правдата, може да направят събор. Онези, които живеят в Добродетелта, може да направят събор. А онези, които не живеят в тия добродетели, за тях никакъв събор не съществува. Следователно, щом живеем в закона на Любовта, ние сме на събор." А малко след това им казва: Та, днес сме събрани за какво? Аз днес ви събрах за едно правило. Но то е първото и най-важно правило: когато ви дойде един брат, или една сестра вкъщи, които и да са те, като си излязат, да обърнете очите си нагоре към Бога и да кажете: „Господи, много ти благодаря, че ми изпрати този брат или тази сестра." Този ден, неделния, ви събрах само за това правило."

 

Учителя, макар и неофициално, отново посещава Търново, което се вижда от изнесената на 1.10.24 г. в Търново неделна беседа: „И Бога за свой Отец казваше."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...