Jump to content

Recommended Posts

1924 ГОДИНА

 

През април 1924 г. се създава Закона за защита на държавата. С този закон са избити без съд и присъда много хора, главно интелектуалци. В ход е диктатурата на „кървавия професор" Цанков.

 

Поискано е разрешение за събор в Търново и отново се получава отказ. Все пак, през тази година се осъществява Втория младежки събор в София. В два дена, 6 и 7 юли, Учителя изнася пет беседи. Съборът завършва с екскурзия до Мусала. Беседите се отпечатват.

 

През август-септември Учителя изнася четири беседи (трите неделни) в София. Дава и наряд за 1924-25 г. на 22 август. Всичко това е публикувано в книжка със заглавие „Разумният живот: обяснения и упътвания от Учителя, дадени на учениците от Всемирното Бяло Братство през септември 1924 г." Заглавието й е като на съборните сборници и в библиографиите е посочена като съборна, но събор всъщност няма. В първата беседа от 24 август Учителя казва:

 

„Сега, ние се намираме в съборните дни. Всяка година имаме събор. Какво нещо е съборът? Съборът може да го правят добрите и разумните души. Когато се съберат лоши хора, събор има ли? – Няма събор. Онези, които живеят в Любовта, може да направят събор. Онези, които живеят в Мъдростта, може да направят събор. Онези, които живеят в Истината, може да направят събор. Онези, които живеят в Правдата, може да направят събор. Онези, които живеят в Добродетелта, може да направят събор. А онези, които не живеят в тия добродетели, за тях никакъв събор не съществува. Следователно, щом живеем в закона на Любовта, ние сме на събор." А малко след това им казва: Та, днес сме събрани за какво? Аз днес ви събрах за едно правило. Но то е първото и най-важно правило: когато ви дойде един брат, или една сестра вкъщи, които и да са те, като си излязат, да обърнете очите си нагоре към Бога и да кажете: „Господи, много ти благодаря, че ми изпрати този брат или тази сестра." Този ден, неделния, ви събрах само за това правило."

 

Учителя, макар и неофициално, отново посещава Търново, което се вижда от изнесената на 1.10.24 г. в Търново неделна беседа: „И Бога за свой Отец казваше."

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...