Jump to content

ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ ШКОЛАТА НА БЯЛОТО БРАТСТВО И НОВАТА ЕПОХА НОВАТА ЕПОХА летопис - ВЕРГИЛИЙ КРЪСТЕВ I. УЧИТЕЛЯТ


Recommended Posts

ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ ШКОЛАТА НА БЯЛОТО БРАТСТВО И НОВАТА ЕПОХА ПОВЕСТВОВАНИЕ - ШЕСТО-летопис - ВЕРГИЛИЙ КРЪСТЕВ

 

I. УЧИТЕЛЯТ

 

1. Бог и Учителят. „Никога Бог не е говорил толкова много, колкото сега. В миналото е говорил на малцина, сега говори на всички."

 

2. Хаосът. Веднъж Паша Теодорова чете на Учителя беседа за корекция. Учителят слуша. Изведнъж Той я прекъсва и казва: „Виждаш ли този хаос в света? Моята мисъл го създаде. Тя ще го оправи. Няма да остане съзнание да се не оправи и няма да остане ум или сърце, които да се не изправят".

 

3. Търпение. „Вие може да игнорирате някои хора и да не ги приемате. Вие можете да сторите това. Но Аз, Учителят ви не мога това да направя. Аз всякого трябва да търпя и всякого да приема." (Из разговора на Учителя с ръководителите, 1923 г.)

 

4. Говорът на времето. Веднъж Учителят каза на стенографката Паша: „За Мен само времето ще говори. Всичко е постижимо за онези, които любят Бога. Който люби Бога, той ми е приятел, брат, сестра и майка."

 

5. Името на Учителя. „Мисля, че което правим, за себе си го правим. Аз не се боря да оставя име между хората. Какво ме интересува това име? Хората и без това не знаят истинското Ми име."

 

6. Молитва от Учителя.

 

„О, Господи, нека Твоя Дух слезе в моето сърце, да озари душата и да изпълни цялото ми същество с всичката Твоя пълнота. Амин."

 

„Туй, което умът ми възприема,

 

Туй, в което душата ми слиза,

 

Туй, в което умът ми се качва,

 

Туй, в което прониква волята ми,

 

Тъй да бъде. Амин"

 

7. Къде е Учителят?

 

„Учителят е Доброто в добродетелните хора.

 

Учителят е Правдата в правдивите хора.

 

Учителят е Любовта в любящите хора.

 

Учителят е Силата в силните хора.

 

Учителят е Смелост в смелите хора.

 

Може ли Учителят да напусне човечеството?"

 

8. Изворът. Един ученик стои пред Учителя и Му казва: „Учителю, седя пред Вас свободен като пред какво?" „Като при един извор, гдето си пием вода, радваме му се. Казвам, като ожаднея пак ще пия."

 

9. Къде е Учителят?

 

„Туй, което хващаш е проявеното.

 

Туй, което мислиш, то е туй, което е на път да се прояви.

 

Туй, което чувствуваш, то е туй, което е.

 

А Аз съм това, което око не е виждало и което ухо не е чувало."

 

10. Отношението на Учителя. Веднъж Учителят казва на Мария Тодорова: „Моите истински отношения към хората Аз навън не ги изявявам. Външните Ми отношения само са методи за работа."

 

11. Проучване на Словото. „Като проучваш беседите няма да ме цитирате, а със свой език ще изнесете основните мисли. Цитирането не е израз на основните мисли. Ученикът трябва да мисли и с мисълта си да проучи Словото".

 

12. Песен на Учителя. Учителят пее и свири следната песен:

 

„Ние знаем, че във всички бури на живота победата е наша.

 

Нас нищо не може да ни победи, защото Истината е с нас.

 

Ние не се борим и не се страхуваме.

 

Смело вървим напред в първите редове".

 

13. Учителят и Братството: „Питат ни: Кои сте вие и колко сте? Ние сме едно Велико Братство, което светът още не е виждал. Братство, чиито разклонения са и на земята, и на небето и в цялата Вселена. Който служи на Бога ще бъде гражданин на това Велико Братство, на Божията Любов, на Божията Мъдрост, на Божията Истина. Аз искам да бъдете ученици на това Велико Братство. Вашият дом е великият храм на природата, с неговите светил-ници-слънцето и звездите. Там обитава един Господар на Любовта, един Господар на Мъдростта и един Господар на Истината, Който еднакво обича всички хора, еднакво ги просвещава, еднакво им дава Свобода.

 

Аз нося в умът си идеята за Благото на цялото човечество. Аз мисля не само за Благото на цялото човечество, но и за Благото на животните и растенията. Пожелавам на всички същества да живеят в Любовта и да придобиват добродетели.

 

Зная, че Бог живее във всяка душа и искам в тяхното съзнание да не остане нито една крива мисъл.

 

Аз дойдох да науча хората да живеят в Любовта."

 

14. От къде идва Учителят?

 

„Вашите отношения към Мен са отношения към Бялото Братство. А отношенията ви към Бялото Братство са отношения към Бога.

 

Вие трябва да следвате или Мойсея, или Исуса, или Мене. Ние сме едно.

 

Мойсеевото Учение е Божествено, както е Божествено и Христовото Учение и Моето.

 

Онзи Христос, Който беше в Исуса е същият Който е в Мене. Един е Духът.

 

Едно от тия Учения в пълнотата Му трябва да изпълните точно. Аз бих желал да изпълните и трите. Според степента на искреността ви, ще бъде и благословението на Бога.

 

Аз ви уча на законите на природата, това е днешното Учение.

 

Аз не ограничавам никого. Затова другите ще ви ограничат. Понеже е казано, че праведния седем пъти ще мине през огън. То ще трябва да се приготвите за това мъчение.

 

Не търсете Христа на физическото поле. Не го търсете и в един човек, защото Той е във всички хора.

 

Само че там, където се проявява Христос, там ще видите интензивна светлина. Христос е един и много.

 

Понякога казвате: ГоспоДин Дънов дали е Христос или Христос е в Него?

 

Ще ви кажа: „Христос не съм. Но Христос е в Мене."

 

Ако бях Христос, за Когото ме мислите, щях да управлявам целия свят. Щом не съм такъв човек, не съм и Христос.

 

Христос не е на физическия свят".

 

(Из един разговор с Учителя в дома на Лазар Котев на 8.VIII.1920 г.)

 

15. Учителят и страданието. През 1936 г. под влияние на дадени среди беше извършено покушение срещу Учителя. Беше Му извършен побой в резултат, на което Му беше парализирана дясна ръка, десен крак и говора Му. По Негова молба Братството се качи на Рила, където престоява 40 дни и там Учителят оздравява. Завръща се от Рила за събора на 19 август 1936 г.

 

Какво остана от онези, които устроиха нападението срещу Учителя? Какво ги постигна? Ние бяхме свидетели на това. На 9.IХ. 1944 г. дойдоха комунистите и изметоха целия този боклук, който задушаваше българския народ. Ние видяхме това и го оценихме по достойнство, че Бог поругаем не бива. Но тогава Учителят ни предаде уроци, предаде ни примери. Изключителни. Търпение, самообладание, воля. Това е най-силния пример, който Той ни е дал. Когато Той минаваше през страданието, Той ни показа как да го носим ние. Там горе на Рила веднъж Той прошепна само: „Това сега, през което минавам е по-тежко и от Голгота". Ние, видяхме как тялото Му се възкреси и здравето Му се възстанови. И Той продължи своята работа.

 

16. Седем хиляди и петстотин беседи. Учителят създаде 7500 художествени творби. Всяка беседа е едно художествено творение. И с каква Любов Учителят работеше. Каква светлина и каква радост вложи Той в своето творчество. Това е отразено и в Словото Му и в песните Му.

 

17. Животът на Учителя. Учителят имаше безпогрешно чувство колко бързо трябва да се движи, за да Го следваме. Той знаеше колко бързо трябва да иде напред, за да не се отдалечи много и загуби връзката Си с онзи, който Го следва. Той беше съвършен педагог. Той слизаше до уровена на всеки човек, поеме го и постепенно го извежда в по-висок свят.

 

Виждал съм Го при различни случаи как говори на селяни, на религиозния човек, на безверника, на ученика на свободната мисъл, на социалисти, комунисти или идеалисти. Той намираше във всякого нещо, от там ще го поеме и ще го изведе горе на видело.

 

18. Правило за ученика. В последните дни на Учителя, Той е долу в стаята Си, а край Него са приятелите, които се чудят как да Му помогнат, защото в това време вече Той е сериозно болен. Сяда на стола и казва: „Доброто поощрявайте, Злото ограничавайте." След малко добавил: „Извикайте Марийка и Борис." Ние бяхме с Мария Тодорова на екскурзия на планината, намериха ни, съобщиха ни и ние дойдохме.

 

19. Победата. Учителят е на легло, а Мария Тодорова се опитва с нейните грижи около Него да Му помогне. Той се изправя и казва: „Ние ще победим. Досега Злото е все побеждавало, а сега ние ще победим."

 

20. Трите посвещения в християнството.

 

Първото посвещение - орелът.

 

Второ посвещение - лозницата-лозата.

 

Трето посвещение - син чоловечески.

 

21. Учителят и Бог. „Аз имам допирна точка с Бога. За мен само реализираните идеи са идеи.

 

Аз съм пратеник от Бога. Трябва да знаят, че Аз не съм дошъл от само себе си по Мое желание. Аз съм дошъл пратеник от Бога да работя за въдворяване Царството Божие на земята.

 

Бог говори чрез Христа, Бог говори чрез Мене. Идеите, които излагам в беседите са взети от Божественото. Каквото е говорил Христос и каквото говоря Аз, е от един и същ източник Не са два източника.

 

Аз съм дошъл, за да изявя Любовта, да я донеса на земята. Това е Моята мисия.

 

Всички онези, които ще дойдат - са определени".

 

22. Последователите на Учителя. „Тези хора, на които Аз трябва да проповядвам са определени от преди 8000 години. Те ще дойдат! Те не са Мои последователи, но са последователи на Бога, на тази Велика Истина. Като приемат тази Велика Истина те ще я проповядват. Някои питат достъпно ли е вашето общество? Щом си определен от Бога, достъпно е. Ако не си определен, ще изпратиш прошение до Белите Братя да те приемат.

 

23. Свещените думи на Учителя. „Моите думи са свещени и вие всички може да ги опитате. Ако българския народ се намери в затруднение един ден, само Моите думи ще го спасят. Вие може да преустроите живота си само върху Моите думи. Това е наука."

 

24. Отечеството на Учителя. „Аз не мисля да живея в България. Аз не мисля да живея даже на земята. Един ден ще се върна в своето Отечество и от друго място ще ви гледам и тогава няма да правя добро както сега, да ви проповядвам. Като видя, че някой плаче ще го утеша без да ме види. Ще бъда невидим. Ако вярвате в Моите думи добре ще бъде за вас. А пък ако не вярвате сухи дървета ще станете. Вие ще опитате всичко това."

 

25. Изправлението. „Българите ще се изправят, тогава когато дойдат между тях тези 144 000 души, за които се говори в Писанието. Те не са само евреи. Между тях има китайци, индуси, тибетци, египтяни, англичани, французи, германци както и българи."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...