Jump to content

47. ПЕРИОДИЧНОСТ В ЖИВОТА


Recommended Posts

47. ПЕРИОДИЧНОСТ В ЖИВОТА

12.ХII. До 11.20 бях при Учителя. Не зная в колко съм влязла. Може би в 9 часа, малко повече или малко по-рано.

Най-напред заприказвах за поезията, за стихотворенията в сбирката "Чучулига". Почти всички, с изключение на твърде малко прочетох. Радвам се извънредно много. Ще има да коригирам много от тях, ще преработвам, ще прибавям куплети, ще пиша нови. Ще има да работя. "Образност", каза Учителят. Извънредно много придобих.

"Е, какво значи да се влюбиш? Да се качиш на гърба на някого. Аз съм ви давал този пример с това дете, което обича да се качва на гърба на баща си. Когато то се влюби в баща си. Когато то се влюби в баща си, то му се качва на гърба.А когато слезе, на бащата му е добре, тогава той започва да се влюбва.

Не е вярно, че никой не ви обича. Ами ако не сте обичани, вие нямаше да живеете. Ами слънцето ви грее. Вие сте обичани, само че не знаете кой е.

При всяка любов човек трябва да расте. Любовта му да става все по-красива. Да се приближава до Божествената. Жената не трябва да иска мъжът й да обича само нея. Ако мъжът й обича красиво, тя трябва да го остави свободен, когато един мъж престане да обича другите, той представа да обича и своята жена. Хората не разбират правилно. Когато се каже любов, те разбират еротичното. А то не е така. Винаги трябва да се мисли за отношението към една душа. Любовта като отношение между две души. Когато обичаме, ако неговото добро не расте в нас, ние не го обичаме. И ако нашето добро не расте в нас, и той не ни обича. Ако някой ме обича, но не предава любовта такава, каквато е, и ако аз не оценявам любовта такава, каквато е, това не е правилно.

Когато говорим за жената, която ревнува мъжа си.

Ако аз съм посял една нива, трябва ли да се сърди другата нива за това?

Да обичаш някого, значи да посееш в него семената на доброто, да се съберат волята на ума, на сърцето и на действието.

Във всяка любов трябва да се даде подтик за по-висока любов. По-красиво да обичаш."

"По-рано вие ми бяхте казали, Учителю: "Вий ще си намерите поезията! А сега дали онова, което преживях лятото, е станало причина да не стане това?" "Когато прозореца си ти затваряш, и слънцето е залязло, ще чакаш другото изгряване на слънцето. Благата идват периодично. Когато слънцето грее, вземай! Когато залезе, почивай, за да работиш пак при новото изгрява-не на слънцето. Периодичност. Любовта е работа. Тя не е удоволствие. Когато обичаш, ти като един кантонер ще дадеш свободна линия на влака, който е минал край тебе. Ти няма да го спреш да остане при тебе по-дълго време, отколкото му е определено, защото ще дойде друг влак и катастрофата е неизбежна. Пусни влака, защото в него има много други души, които имат своето предназначение. Всеки на определеното време да отиде на определеното място. Периодичността в живота."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...