Jump to content

11. БОРИС НИКОЛОВ


Recommended Posts

11. БОРИС НИКОЛОВ

Борис Николов го помня от Школата на Изгрева, 7-8 години преди Учителят да си замине. Правил ми е впечатление, че винаги беше сериозен и доста мълчалив. Знаех, че има университетско образование, но се е отдал на физически труд - мозайка да прави, стана мозайкаджия, от което изглежда печелеше добри пари. Беше от Габрово, което говореше, че си прави добре сметките. А не беше скъперник - знаех, че когато някои братя или сестри от Изгрева са били в материално затруднение, той се е отзовавал. Помня го преди последната Световна война, на Рила, на Молитвения връх как слушаше беседите на Учителя: със затворени очи и с ръце на ушите. Имам и една голяма снимка от тогава.

Правил е опити и той да пише в братските вестник и списание "Житно зърно", но неуспешно. Доколкото си спомням само една малка статия от 15-20 реда. А имаше желание да се сработва с редовните дописници: Георги Томалевски, Георги Радев, Любомир Лулчев, д-р Стратев, Елиезер Коен и др. Не мога да го обвиня в завист особено към Лулчев, за да се нахвърля в своите спомени (в синята книга "Изгревът") така неоправдано върху Лулчев, за всички неудачи на Изгрева. А при процеса срещу Борис Николов (1957-58 г.) се разбра кой беше виновен за всички неудачи и разбиването на Изгрева.

Пишейки тези редове в паметта ми изникна един случай във връзка с Борис.

Това беше в Русе, когато бях артист в Русенската опера. Строеше се нова опера. Борис се беше наел да изработи мозайките на новата опера. Отидох един ден да го видя, да го поздравя за работата му и да го похваля пред работниците като умен и добър човек.

"Добър ли?, казва един от работниците: „Той си доведе от София двама умни, един доктор и един уволнен министър. Веднага им даде по една мистрия, произведе ги майстори, за да получават по-големи заплати (надници) от нас, работили-неработили. Ние, старите работници трябваше да ги учим да държат мистриите. Та добър, а? А бил и дъновист!" Не можах нищо да им кажа повече. Докторът това е Методи Константинов.

Минаха няколко години от тогава, Борис и Жечо Панайотов бяха осъдени: Борис на 12 г., а Жечо на 8 г., но лежаха в затвора само 4 г.

След излизане от затвора и малко време след това Борис Николов вече не идваше на 7-те рилски езера и на Молитвения връх. Той си беше избрал едно място по-високо от Молитвения връх, казваше се "Салоните", на 1-1 1/2 часа път от лагера на 2-рото езеро. Защо, не ми е ясно. Може би не му е било много удобно, може да се е срамувал - как ще го гледат като бивш каторжник, а може и да не е искал вече да контактува с братята и сестрите от Изгрева и провинцията, които през лятото идваха на Рила, които са само чули-недочули каква е истината и каква роля е играл техния много популярен и добър брат Борис.

Учудва ме изказването на брат Борис Николов за случая с Невяна Неделчева, записан на стр. 453, ред 2 горе, том I на "Изгрева". „Тогава една сестра - Невяна Неделчева, като вижда запалените огньове в двореца и че там се горят царските архиви, отива в Мърчаево, където е Учителят и Му казва: "Учителю, вече три дни от двореца се вдига пушек, защото се горят царските архиви. Брат Лулчев също има архив на Изгрева и свои дневници. Какво да правим с тях?" Невяна Неделчева е близка с Лулчев и е от неговата група на "Упанишадата". За миг спирам, за да изоблича Борис в една неистина - ако щете една лъжа, защото аз съм от начало и до края на живота на "Упанишадата". Но Невяна Неделчева никога и при никакъв случай не е пристъпвала и присъствала при нас в "Упанишадата". Лулчев съзнателно я е държал винаги настрана от "Упанишадата"!

Продължавам цитата от стр. 453: "Учителят я поглежда строго и с много строг тон й нарежда: "Няма да пипате и да изгаряте архива на Лулчев и неговия дневник. Нека сега да видим дали неговия дневник ще му спаси главата! Нали за това го написа, да му спаси главата и да му донесе слава!"

Тук вече Борис прекалява; слага в устата на Учителя думи, които Учителят не може да произнесе по този начин. Нима Учителят с махленско любопитство и злоба ще каже: "Нека сега да видим неговият дневник ще му спаси ли главата и да му донесе слава?" "Умрял кон не рита", казва народа.

Борис добре знае това и с тези си думи иска да принизи Учителя до своето си посредствено равнище. Това е престъпно към паметта на Великия Учител - Беинса Дуно. Жалко, че Борис Николов се е въртял около Учителя толкова много години и не можа да влезе в стила на изказванията на Учителя. Затова всеки би се усъмнил в това, което разказва Борис, че Учителят го е казал.

Такава дълга тирада с такава злоба Учителят не може да каже за своя пратеник при цар Борис III, и на когото е гласувал доверие.

Всеизвестно е, че Невяна Неделчева е живяла в бараката на Лулчев, в мазето, или по-точно в долния етаж на бараката, че Лулчев също е бил евакуиран в Мърчаево, и редно е той да разполага с архива си, а не Учителя, и най-малко Невяна Неделчева.

А от къде тя, Невяна е разбрала като вижда пушек над двореца, че непременно се горят царските архиви? Имаше кухни в двореца, помните ги, те бяха откъм улица "Московска" и постоянно гореше отвън - готвеха се ястия за царското семейство.

Чак при процеса срещу дворцовите служители и съветници се разбра, че генерал Жечев и Павел Груев - и двамата на щат в двореца и постоянно работещи в двореца са изгорили дворцовите архиви, без да става дума, че е имало огньове и пушеци, както ги предава и съчинява Борис Николов. При процеса срещу Лулчев се вижда, че той не е германофил, както иска да ни убеди Борис Николов. Всички свидетели и от едната, и от другата страна се изказаха, че той е бил повече англофил, има английско възпитание и култура, бил е в английските авиационни школи, където завършва с титла: пилот № 319 на английските кралски въздушни сили. И във всичките му книги, които е издавал се вижда, че е държал на английската политика. И на всички обвинения на прокурор и съдии, той казваше, че в края на краищата той е българофил.

Връщам се към изказването на Борис Николов и на стр. 452, том I на "Изгрева": "че той, Лулчев, няма нищо общо с Учителя, че е германофил и комунистите ни гонеха заради Лулчев, а ние нямахме нищо общо с него. И според Учителя Лулчев е представител на Черната Ложа", (край на цитата). Аз никъде в беседите не зная, а и не съм чул Учителят да се е изказвал персонално за някого, че е от Черната Ложа и още повече за Лулчев.

Тук вече трябва да се спрем на моралния лик на Борис Николов. Борис казва, че Учителят го е определил да бъде ръководител на братството. Учителят това не го е направил. Борис, за да оправдае тази лъжа казва, че ръководителят се ражда, той не се избира. Вярно е за Учителя, който се ражда да бъде ръководител на Бялото Братство, но не и за Борис важи това.

Учителят наредил на Савка Керемидчиева да каже на Борис Николов да му се предадат всички неща, а именно, неиздадените беседи и архив на Братството. Явява се въпросът: защо на Савка ще каже Учителят да каже на Борис, нали Борис е бил все при Учителя!? Жалко, че Савка си замина няколко месеца след Учителя и не може да свидетелства. Всички неща Борис ги е взел както той твърди и си въобразил, че това е знак на Учителя, Борис да стане ръководител. Възниква нов въпрос: Във всички неща, които Борис е взел влизат и многото милиони и злато. Борис е държал тези пари, без да дава отчет на никого в продължение на 12 години след заминаването на Учителя. Това говори, че той ги е обсебил. Казано по-просто - откраднал. И затова, когато дойдоха държавните ревизори едва можа да се опита да каже къде са изразходвани. Изразходвани хиляди, а знаем, че са били милиони.

Когато го съдиха се разбра, че неговите деяния са били престъпни. Как ги наричат такива хора, вие кажете! Според Борис, Лулчев нямал нищо общо с Братството и Учителя. Това е вече безсрамно. Доказано е в дневниците на Лулчев и в съда, когато го съдеха, че Учителят е пращал при Царя Лулчев с поръчение какво да му каже (на Царя) и след това Лулчев се е връщал при Учителя, да Му докладва за разговора си с Царя. Може ли нормален човек не само да каже, но и да го пише, че Лулчев няма нищо общо с Учителя? Криминалният престъпник Борис Николов в том I, "Изгревът" още от 1944 г. продължава да трови добрите и наивни братя из цяла България, които като не знаят какво е станало и какво става на Изгрева в София, продължават да четат и да съжаляват бившия затворник и да го наричат добрия брат Борис.

Да ви цитирам ли изказването на академика-историк професор, доктор Николай Генчев, след като е изследвал ролята на Любомир Лулчев при Учителя? Ето: "Лулчев започва редовните си срещи с Царя през 1938 г., когато Дънов му поръчва да бъде негов говорител в двора, мисия, която той приема като поле за "служене", макар и както пише на Учителя, че политиката му е "отвратителна и гнусна". Любопитно е, че Дънов не е проявявал интерес към директни контакти с Царя, поради това Учителят изпраща в двореца офицера Лулчев, за да повлияе на Царя и т.н." (край на изказването на проф. Николай Генчев).

Опитвам се да оневиня посмъртно Борис Николов единствено с това, че когато е писал спомените си е бил вече неадекватен или казано на по-прост народен език: не с всичкия си!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...