Jump to content

МНОГО НЕЩА МЕ МЪЧАТ


Recommended Posts

МНОГО НЕЩА МЕ МЪЧАТ

- Много неща ме мъчат, Учителю. Все големи идеи имам. Искам да разбера кой е бил Исус, кой сте и Вие сам? Какво значи да е човек «син Божий»... Кажете ми! Защото чета много книги, но вместо разяснение, мен ми става по-тъмно. Говорят ми за идването на Миров Учител и отсега знаят те какво той ще прави... Това възможно ли е? Нали той ще внесе Новото, а новото именно затова е това ново, защото никой освен тоя, който го носи, не го знае...

- Хубаво е, че се интересувате от тия въпроси - каза Учителят на човека, който си наместваше пенснето и се взираше над него в Учителя. - Хубаво е, но има неща, които се учат отвън, има неща, които се учат по вътрешен път. Една храна каква е, или дали изобщо е храна, може да се разбере само след като се опита. Оставете нещата сами да Ви кажат това, което са. Защото и да ви кажа, че нещо е хляб, а то ако не е, защо ви е такова знание? А и ако в действителност е хляб, а вие не можете да го ядете, защото стомахът ви е разстроен -тогава, кажете ми, какво ще ви ползува и това знание? За мене си аз зная, опитвам и ям това, което зная. И моят живот ми показва това, което ям, добро ли е или не.

- Да, ама как? Защото всички ядем.

- Носи ли ми живот, сила, светлина, разширение, обич, помощ за другите, мир за мен? - Щом имам всичко това, зная, че право мисля. И Вие сега проверете себе си - какво и как мислите, и вижте имате ли мир в Душата си. Ако не - сменете мисълта си.

Помнете, че духът също тъй сменя формите си, но ако вие обичате някого, ще го познаете и в тъмнината, не само по вида или по гласа, ами и само по стъпките. Не е ли това така? Всеки влюбен го е опитвал. Не може никой да ви се изявява, ако не го обичате. Когато обикнете достатъчно, всичко ще Ви стане ясно - няма да питате вече.

- Добре де, ама как така да обикна? Ами ако не мога да обикна? Нали това насила не става?

- Право е, че насила не става. Но ако вложите в една кесия или каса парите си, не пазите ли и кесията заради ценностите, които сте вложили в нея, не я ли обиквате?

- Е, разбира се.

- Тогава не Ви ли е ясно? За да обикнете - жертвувайте нещо за това, което искате да обикнете.

Вижте едно дете или една идея, за която много е жертвувано - много се и обича!

При това помнете, че всички ний изживяваме временни състояния и разбирания и недейте иска всичко изведнъж да разберете и да Ви стане ясно.

Ясното и знайното за пеперудата не е ясно и знайно за гъсеницата.

Не формулирайте нещата, а ги живейте - и те сами ще Ви кажат какви са.

Следвайте тоя метод на работа, имайте търпение, и резултатът ще Ви задоволи. Нали ако отидете не навреме при едно дърво, слива например, най-напред плодът е горчив, после става кисел, най-после, на своето време, кога узрее - сладък. Не късайте и не яжте зелени плодове. Оставете вашата мисъл да узрее - и тогава яжте.

- Благодаря, разбрах, Учителю.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...