Jump to content

6. Землетресенията и слънчевите петна


Recommended Posts

6. ЗЕМЛЕТРЕСЕНИЯТА И СЛЪНЧЕВИТЕ ПЕТНА

Л. Лулчев

(Сп. «Житно зърно», г. VI, 1931 г., кн. 3, стр. 85-86)

Споходени сме отново от земетресения. Твърде възможно е и за в бъдеще да ги имаме като доста чести, макар и нежелателни гости. Всеки, който е виждал техните последици, които изменят изгледа на местността в няколко секунди, отнимат живота на стотици хора, в няколко мига превръщат в развалини цветущи градове и селения - разбира от какво голямо значение е възможността да се избегне това, което най-фрапира в случая - тяхната ненадей-ност.

 

Оздравяване на конструкцията в жилищните помещения, разбира се, в известни предели и възможности, за да може да се понасят поне по-слабите разтърсвания без сериозни за тях последици - и най-важното, известно предупреждение на населението в дадена застрашена област за възможно земетресение са ония необходими мерки, които тъй или инак биха спомогнали доста, за да се намали ужасът на земетресната картина.

 

В специална статия (Гледай «Житно зърно», книжка 4, 5 - 6 и 7 от 1928 г.) още преди три години ние разглеждахме този въпрос доста обширно и по начин, който постави в недоумение някои от представителите на тъй наречената «официална наука», които и до днес още продължават тук, у нас, да защищават позиции, които вече на Запад са напуснати в интереса на обективната истина.

 

Доста учени във Франция, Англия, Италия, Америка, Съединените Държави в продължение на изминатите три години, благодарение богатия и разнообразен материал, който им даде природата в това време, значително попълниха наблюденията си и промениха заключенията, като ги разшириха. Ние тогава бяхме се спрели върху две съществени точки: 1) Както някога бурите изненадваха хората и се смятаха за «Божия напаст», а сега се предсказват и предупреждават параходите даже в открито море, така също и земетресението, като едно сложно и грандиозно по своите последици явление, не става мигновено и незабелязано, че то има причинна връзка в повечето случаи с предхождащи явления, които могат да бъдат доловени, и следователно, самото земетресение - предсказано.

 

За да допуснем това, има много причини. Преди всичко чисто логически. Нещо от нищо не става. Всякога във физическия свят се забелязва една при-чинност в явленията и една последователност в резултатите. Значи остава да се наблюдават и отбележат предхождащите явления, за да бъдем ориентирани и в тия, които ги последват. В това отношение земетресението като физическо явление не прави никакво изключение. Изненадата ни сочи само, че още не е обърнато достатъчно внимание на факторите, които предшествуват явлението, а също и на самите, свързани с главното, второстепенни явления, които го предхождат - и следователно могат да послужат като херолди на нещастието. 2) А че такива явления съществуват не само като логически възможности, го доказва поведението на някои животни няколко време преди земетресението - факт, наблюдаван и многократно и положително установен. Така, като обективно установен факт може да се смята, че някои животни предусещат земетресенията: например мравките излизат от мравуняците и почват да пълзят и бягат по стените нагоре; змиите също напускат дупките си няколко часа преди; птиците се събират в големи, крайно неспокойни ята; домашните птици и добитъкът стават особено и характерно неспокойни. Един разумен овчар винаги може да познае защо се безпокоят овците му - дали от вълк или по други особени причини. Някои от по-старите оттях по трупането или подбягва-нето на овците около стадото могат почти безпогрешно да предскажат времето, а също и земетресенията, след като наскоро са ги имали вече. Според наблюденията през време на Търновското земетресение, кучетата на града са се събрали в групи, тръгнали са, душейки по земята, следвали са строго определена посока, лаейки по особено тревожен начин. Това е траяло, докато е последвал силен подземен гръм или тътнеж, след което кучетата обикновено са се пръскали тутакси по махлите си. От силата и посоката на гърма и неговия характерен тътнеж е могло да се предскаже доста приблизително и силата и направлението на приближаващия трус.

 

(Следва)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...