Jump to content

II. БЪЛГАРСКАТА ЦАРСКА ДИНАСТИЯ


Recommended Posts

II. БЪЛГАРСКАТА ЦАРСКА ДИНАСТИЯ

(стр. 11-18)

 

Царствуващата сега българска династия е една от най-знатните династии в Европа, благодарение на своя именит произход и поради близкото си родство с най-големите европейски царски семейства.

 

Основател на нашата династия е Негово Величество Цар Фердинанд I, който по тази причина в народното съзнание и в простосърдечния народен изговор получи към благородната си титла и чисто нашенското отличие Цар Отец.

 

Негово Величество Цар Фердинанд I възлезе на българския Престол в 1887 година, по Божия милост и с единодушната народна воля, изразена от Великото народно събрание. Но тогава, съгласно статутите на Берлинския конгрес, България беше княжество, васално на Отоманската империя, и българският владетел носеше титлата Княз. Разбирайки дълбоко българската душа, Княз Фердинанд I с голям политически такт и с изключителна смелост подготви обявяването на българската държавна независимост, с която се осветяваше напълно добитата с толкова жертви свобода и се слагаше начало на истинското Трето българско царство. На 22 септември 1908 година в древнопрестол-ния град Търново Княз Фердинанд I възстанови царското достойнство на великите български владетели от Първото и Второто царства и получи тяхната титла: Цар на Българите. С този акт се сложи основата на българската царска династия, затова за нейна начална дата трябва да се счита току-що посочения ден - двадесет и втори септември хилядо деветстотин и осма година.

 

Негово Величество Цар Фердинанд I - основател на династията, произхожда от виден германски владетелски род по бащина линия, и от рода на френските крале - по майчина. Роден е във Виена на 26 февруари 1861 г. Баща му - Принц Август Сакс-Кобург-Гота (род. 1917 - починал 1881 г.), е брат на Принц Фердинанд, съпруг на португалската Кралица Мария, а сестра му - Принцеса Виктория - е била женена за Немурския Дук, син на френския крал Луи Филип. Дядото на Цар Фердинанд I е бил брат на съпруга на английската Кралица Виктория и на белгийския Крал Леополд. Негова съпруга пък е била Принцеса Антоанета Кохари, потомка на бележития унгарски магнатски род Коха-ри. По бащина линия, значи Цар Фердинанд I е в сватовство с португалския и френски дворове и в кръвно родство с английския и белгийския царствуващи домове, и с благородния унгарски род Кохари.

 

Още по-ярко е знатното родство на Цар Фердинанд по майчина линия. Неговата Августейша родителка - Княгиня Клементина Орлеанска - е дъщеря на френския Крал Луи Филип Орлеански. Тя е потомка на историческата френска кралска династия и е родена в Парйж, в прочутия дворец Пале Роял, през 1817 година. Починала е в 1907 година.

 

Цар Фердинанд се ожени за Нейно Царско Височество Княгиня Мария Луиза Бурбон-Парма (род. на 17 януари 1870 г., а починала на 19 януари 1899 г.).

 

С тази си женитба Той още повече засили родствените връзки на нашата царска династия с разните владетелски европейски дворове.

 

Августейшата майка на сега властвуващия наш Цар - Негово Величество Борис III - е дъщеря на Пармския Дук и на Принцеса Мария Пия Бурбон-ска, Принцеса на двете Сицилии, родна дъщеря на френския Крал Карл X, от френската кралска династия на Бурбоните. По такъв начин в българската царска династия се влива още една кралска кръв - кръвта на Карла X.

 

Освен посочените по-горе родства на българската царска династия, не е безинтересно да се посочи и едно родство по сватовство. Така с втората женитба на Н. В. Цар Фердинанд I династията ни се сроди и с голямата австрийска княжеска фамилия Ройс-Кьостриц, чиято потомка е о'Бозе почившата Царица Елеонора.

 

Също така нашата династия се родее и с династията на съседните ни държави. Починалата напоследък румънска Кралица Мария е внучка на английската Кралица Виктория и на Принца-съпруг Алфред Сакс-Кобург-Гота, който пък е брат, както споменахме, на Цар Фердинандовия дядо. Нейни деца са: румънският Крал Карол; югославската Кралица-майка Мария и бившата гръцка Кралица Елисавета. От друга страна, същата румънска Кралица Мария е внучка и на Цар Освободителя, откъдето следователно нашето царско семейство се родее и с руската императорска династия на Романовците.

 

Потомците на тия благородни родове са Негово Величество Цар Борис III (род. на 18 януари 1894 г., стар стил); Неговият брат Негово Царско Височество Княз Кирил и Техни Царски Височества Княгините Евдокия и Надежда.

 

На 2 февруари 1896 г. продължителността на нашата царска династия, Негово Величество Цар Борис III, приемайки тайнството миропомазване, бе приятен в лоното на народната ни православна църква. С този акт Неговият мъдър и далновиден Отец - Цар Фердинанд I, приобщи българската царска династия и духовно към българския народ, а с възпитанието, което даде на своя Августейши Син, свърза последния неразривно с България, с нейните величави подвизи и тежки страдания, с нейната безгранична воля за успех и с героичните й борби за преодоляване на всички пречки към успеха.

 

Негово Величество Цар Борис III е истински син на България, отрасъл в нея, воювал за нейните народностни идеали, възлюбил я повече от всичко и дори от Себе си. Сега Той мъдро я ръководи и достойно възглавява. Над Богопомазаното си чело Той чувствува короната на Своя велик единоименник Свети Цар Борис I и с неговата духовна благословия гради величието на България и Третото българско царство.

 

На 25 октомври 1930 година Негово Величество Царят се венча в историческия италиански град Асизи за дъщерята на Италианския Крал - Принцеса Иоанна Савойска. С тази женитба се вля нова благородна кръв в българската царска династия.

 

Нейно Величество Царица Йоанна, която мигновено завладя сърца*га на българите със своето благородство, доброта и величие, е родена на 13 януари 1907 година в Рим. Тя е потомка на славната италианска династия, която води началото си от първите италиански крале на X век. Родоначалник на тази династия е граф Бианкамано Умберто, царувал преди около 900 години. Неговите наследници са били отначало Савойски дукове, сетне - Сардински крале, а от 1861 година - крале на Италия.

 

Августейшият родител на нашата любима Царица Йоанна напоследък прие титлата «император». Той е роден на 11 ноември 1869 година.

 

На 2 октомври 1869 година Негово Императорско и Кралско Величество Крал Виктор Емануил III се ожени за дъщерята на Негово Величество Крал Никита Черногорски, Нейно Императорско и Кралско Величество Кралица Елена (род. в Цетина на 8 януари 1873 г.). Така че в жилите на нашата Царица тече и славянска княжеска кръв, славната кръв на първия Черногорски Княз Владиката Данило Петрович Ниегош, основал династията си в 1711 година.

 

Освен своя знатен произход, децата на Техни Величества Царя и Царицата: Негово Царско Височество Престолонаследникът Симеон Княз Търновски (род. на 16 юни 1937 г.) и Нейно Царско Височество Княгиня Мария Луиза (род. на 13 януари 1933 година) имат следователно и славянска кръв, която напълно ги приобщава към великия български народ.

 

Затова Престолонаследникът, Който ще продължи един ден българската царска династия, е най-скъпата рожба на България и гордост, надежда и упо-вание не само на Височайшите си родители, но и на целия български народ. Зад Неговия детски образ сякаш прозират величавите образи на старите български ханове и царе, които с отческа благословия бдят над първите Му стъпки, нашепвайки Му заветите на своите дела и подвизи, за да го подготвят за трудната, но славна мисия, за която Бог Го е пратил в нашата земя.

 

Нека Той расте под тия благословии и тия завети, и под благодатното слънце на народната обич, за да се изпълни предопределеното от вековете на нашата родна история - с него да бъде възкресена епохата на духовния му предшественик Симеона Велики - Златният век за България.

 

Нека пребъде единството между династията, народа и войската - единство, в което е залогът за светлите бъднини на отечеството. След толкова исторически премеждия, след бури и сътресения, българският Престол, възкръснал като по чудо из мъглявата далечина на миналото, и българската царска Корона, засияла отново над Балкана, намират в лицето на царствените представители на нашата династия достойни приемници, които, окръжени с любовта и предаността на всички верни български синове ще могат сигурно да държат в ръцете си съдбините на България и с твърда ръка да направляват нейния държавен кораб към осъществяването на нейната велика съдба.

 

Нека Бог закриля българската царска династия, за да оправдае надеждите на всички и да възвеличи завинаги народа и родината ни.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...