Jump to content

Recommended Posts

ИСТИНА

 

Че светът съществува, съществува, но защо, само може да предполагате. В това разбиране обаче трябва да влезе и една истина. Истината има отношение кьм нас, кьм всеки един от вас. Дотогава, докато ти си в зависимост от външните условия на живота, ти не си в истината; докато ти си в зависимост от знанието на хората, ти не си в област на мъдрост; докато ти си в зависимост от живота на другите, животът не е в теб. По този начин ти си подложен на едно от най-големите изпитания.

 

Измама е, когато мислите, че казвате истината. Ти никога не можеш да кажеш истината. Истината, това е човекът. Както мислиш, какго постъпваш и чувстваш в дадения случай, това е истината. Казваш: „Аз казвам истината". Това е неразбиране. Ти се самозаблуждаваш. Като изнасяш един факт, ти прибавяш коментари, които не съществуват.

 

Разрешението на главния въпрос седи в закона: използвайте Любовта за развитието на вашето сърце, използвайте мъдрост за развитието на вашия ум, използвайте истината за развитието на вашето тяло, на вашата сила. По това се познава новото учение. Онези, които могат да оперират с тия три велики закона, те са вече на правия път. Животът за тях има смисъл. Разбира се, това е една теория, която трябва да проверите. Казвате, че не знаете дали е така, или не е. За природата е вярно. За мен 101 % е вярно. И едва ли едно на 101 не е така. Не е лесна работа човек да се убеди в истината. Най-мъчното нещо в света е да повярваш в истината. На Любовта по-лесно се вярва, на мъдрост се вярва, но на истината най-мъчно се вярва. Когато човек се научи да вярва на истината, той е надделял над всички мъчнотии в света.

 

В невидимия свят има разни методи. Бог най-първо започва чрез съвети, внушение. Ако човек не иска да слуша, има и външни начини. Ще дойдат земетресения, мор, глад, болести, сиромашия и т.н. Те са все методи за възпитаване на хората. Не мислете, че Бог има някаква слабост. Той е дъл-готърпелив, чака хората да се изправят и да изпълнят волята му, но дойде ли последният час на послушанието, тогава всички грехове на хората трябва да се изправят. Ние не трябва да бъдем от тези, които чакат да се дойде до Божествената тояга, че тогава да влязат в правия път. Аз вярвам, че във всинца ви има едно горещо желание да се домогнете до вътрешната истина.

 

Има истини, които са недостъпни за човешкото съзнание. Недостъпни, защото умът не е готов за тях.

 

Човек мисли не само чрез мозъка си, но и чрез очите си. Човешкият дух, който изучава всичко в неговата пълнота, влиза в самия човек и се изразява чрез очите като мисъл, като път към истината.

 

Който иска да има здраво, красиво, силно тяло и да бъде безсмъртен, да постави за основа на живота си истината.

 

Когато говори истината, човек става богат, настава мир в неговата душа. Истината е нещо, което като влезе в човека, го храни.

 

Истината е, която внася безсмъртие, повдига човешкия дух, повдига човешкото сърце и създава ново тяло.

 

Искате ли да бъдете красиви, обичани, приложете истината в живота си. Истината е алхимическият философски камък, който превръща неблагородните неща в благородни.

 

Истината в най-простата си форма е необходима за възстановяване на равновесието в организма. Тя държи храносмилателната система в изправност.

 

Здравето носи истината в себе си. Има свои физиологически резултати. Всички болести се дължат на лъжата, това е мое мнение.

 

Хората боледуват, защото нарушават закона на истината.

 

Причината за всички язвички в стомаха се крие в лъжата. Лъжата изменя химическия състав на кръвта и на тъканта, понеже щом излъже, човек започва да се страхува, а от този страх се получава свиване на кръвоносните съдове, както и на тъканите.

 

Много хора и много народи, които са лъгали, са спрели своята еволюция, а много от тях са изчезнали.

 

При всяка лъжа намалява силата на ума. Като говориш истината, придобиваш сила и тежест.

 

Лъжата обезсилва човека. Каквато и да е лъжа - бяла или черна - все едно. Колкото пъти я употребите, тя всичко ще ви вземе, не само че ще ви обезсили, но и последен бедняк ще ви направи. Истината е пътят, по който идват силите и знанието, а лъжата всичко разрушава.

 

Защо не трябва да се лъже? Защото при лъжата човек скъсва връзката си с Христа, с напредналите същества и с това туря голяма пречка за своето духовно издигане.

 

Второ, при лъжата се образува една астрална експлозия, понеже мисъл-формата на лъжата е в противоречие с истинския факт. И тази експлозия действа разрушително върху лицето, което е казало лъжата. Човек, който е казал лъжа, през следващото прераждане ще има изкривен настрана нос, изкривена уста, изкривени вежди или брада и т.н.

 

Който лъже, че е болен от нещо, непременно ще се разболее действително. Съзнанието трябва да е будно, да не се поддава на лъжата. Направиш една погрешка, не се извинявай, но я поправи. Лъжата спира твоето развитие.

 

Който лъже, той образува в своята кръв известен род киселини, които лесно могат да се познаят и изследват. Ако си праведен, тези киселини не могат да се образуват.

 

Лъжата носи в себе си едно взривно вещество, което руши. Лицемерието носи вещество, което руши. Лъжата е като заразна болест - отначало е малък микроб, с микроскоп трябва да го търсите, но има грамадна сила да се размножава, в 24 часа с милиони се размножават от тия същества, като оставят своите нечистотии в организма на човека, отравят го и убиват.

 

Така може да се отрови и човешката мисъл, чувствата - също. Човешкият характер така се разрушава.

 

С лъжата животът се съкращава. Заменете лъжата с истината и ще се продължи животът ви. Плодовете на лъжата са най-горчиви.

 

Да искате да се освободите от лъжата е невъзможно. Хиляди години не може да се освободим от нея. Туй, за което на нас са нужни хиляди години, на истината са потребни 2-3 месеца, за да изчисти света от лъжата и нищо да не остане от нея. Деформирането на разните човешки култури, на образите им се дължи на лъжата. В расите черният и жълтият цвят се дължат на лъжата, също и нечистият бял цвят.

 

Лъжата е нещо, което спъва целия органически и психически процес на развитието. Тя е най-малката погрешка в света. С микроскоп трябва да търсиш, за да я намериш. Но последствията са големи. Лъжата е основа на всички престъпления.

 

Някой казва, че не може да живее без лъжа, бялата лъжа не може да избегне. Това е крив възглед. Как можеш да изискваш честност от хората, щом казваш, че без лъжа не може? Какво всъщност е лъжата? Ако някой не иска да сподели нещо с тебе, лъжа ли е това? Той мисли да замине за Варна например, но нищо не казва. Ти го наричаш лъжец, защото не казва намерението си. Защо той не казва, че ще замине? Ако ти каже, а се случи нещо и не може да замине, ще го питаш защо те е излъгал. Ако не ти каже, че ще замине, пак ще го наречеш лъжец. Това не е лъжа. Друг е въпросът, ако си бакалин и на всяко кило захар задържаш по две бучки за себе си. Ти не мериш точно. Не са много две бучки, но не си постъпил честно, излъгал си. Лъжата е остър нож. Като задържиш две бучки захар за себе си, с тях заедно влиза и острият нож, който прерязва нежните струни на твоя живот. Щом се прережат тия струни, животът на човека не може да функционира правилно. Конците на живота се прерязват и човек започва да страда. Изял си две бучки захар, но страданието иде. Ти се чудиш отде иде това страдание. Взел си две бучки захар от чуждата и работата ти тръгва назад. Тури две бучки захар повече, за да тръгне работата ти напред.

 

Този човек, който лъже, има особена миризма. Колкото лъжата е по-голяма, и миризмата е по-голяма, той се разлага. Добрият човек, честният човек мирише на роза, на карамфил.

 

Единствената миризма, която не мога да изтърпя и от която бягам, е лъжата. Няма по-отвратителна миризма от миризмата на лъжата.

 

Онзи, който лъже, внася отрова в организма си, по-силна от материалната отрова. Тя се предава в кръвта на бъдещите поколения и те постепенно се израждат.

 

От черните лъжи се образуват най-тежките заболявания, неизлечимите болести.

 

От белите лъжи се пораждат: хрема, треска, простуда, ревматизъм, болки в кръста и врата, зъбоболие, ечемици на очите.

 

Лъжата е най-калпавият материал, с който се строи нещо ново в света. По-калпав материал няма от лъжата, лъжата е най-силната отрова. Като отрова - руши; като материал - руши; като научен материал пак руши; като религиозен материал още повече руши. Навсякъде, където влезе, лъжата руши.

 

Има лъжи, които покваряват долната част на носа, има лъжи, които пок-варяват горната част, или гърба, или основата на носа. Разни лъжи има. От лъжите се деформират носът, устата, езикът, ушите, очите. Цялото лице се деформира от лъжата. Лъжата е един материал, който дето влезе - деформира.

 

Сърцето не се лъже - то знае. Щом страда, излъгано е. Щом умът се помрачи - излъган е.

 

Най-много след сто години всякаква лъжа ще бъде откривана веднага. Днес може да не знаете кой ви лъже, но за в бъдеще всяка лъжа и всяка неправда ще бъде моментално откривана.

 

Да възприеме човек истината, това значи да придобие свободата. Само свободният може да влезе като гражданин в Царството Божие. Няма ли тая свобода, той ще бъде гост, а в Царството Божие гости не приемат.

 

Сега мнозина от вас посещавате братството само да се изправят работите ви. Идвате тук като на театър, ще ви нагостим, ще си излезете и ще кажете: „Вие не сте такива, каквито трябва". Вие още не сте разбрали какви сме ние. Ще минат още хиляди години, докато разберете това. Ние сме от тия, които разширяват съзнанието на всеки човек, за да слезе Христос и да разясни истината на живота. А тая истина гласи - да влезе Божественото съзнание, за да се изрази законът на Божествената Любов във вселената. И какво по-хубаво от това? С тази истина можем да работим.

 

Вие искате да станете добри, умни, силни, че тогава Бог да ви обикне. Не, Бог ви обича такива, каквито сте, заради това, което е вложил във вас още от създаването на света. Няма защо отсега нататък да ви обиква. Ако вие искате да придобиете нещо и тогава Бог да ви обикне, вашата работа е свършена. Вие искате да облечете професорска дреха и така да се явите пред Господа да ви обикне. Обаче, види ли ви Господ с професорска дреха, Той веднага ще каже: „Съблечете професорската дреха на този човек! Нека той дойде при мене такъв, какъвто съм го изпратил на земята." Това значи: хвърлете лъжливото настрана, съблечете се от него. Останете само с истината, която Бог е вложил във вас! Само по този начин ще имате Любовта на Бога. Само по този начин ще имате правилни разбирания за живота.

 

Що е истина? Онова, което само се защитава. Истината, която сама не се защитава, не е истина. Единственото нещо, което само се защитава, е истината. Тя е огън пояждащ. Никой не може да престъпва законите й. Истината определя нещата. Тя показва на човека как трябва да върши работите си. Тя е област, в която всичко се върши с най-малки разходи. Истината изключва всякаква разточителност, всякакво разлагане. В истината нещата се подмладяват, възраждат, обновяват. Формата на плода може да загине, но не и семката. След време от семката излиза нова форма, нов плод.

 

Три канала има в гръбначния стълб. Два канала са отворени, през които хората дишат и оттам вървят теченията. Горе, в големия мозък и в симпатичната нервна система са двата канала. Третият канал е канал на истината, който в съвременните хора е затворен. Всичкото зло е там. Ако този канал, който е по средата, се отвори, въздухът свободно ще влиза в мозъка, оттам ще минават и другите две течения, ще минават в предната част на челото и в горната част на главата. Най-важният канал е запушен и човек, макар и велик, в много отношения е безпомощен. Единият канал в жените е повече развит, а другият канал в мъжете е повече развит. Третият канал децата трябва да развиват. Новото, което постоянно се ражда, това са нашите деца. Всички възвишени мисли, които идват в нас, са нашите деца. Те трябва да развият тия течения. Запушеният канал е каналът на истината. Когато се отвори този канал, ние ще бъдем свободни. Вие мислите, че е много лесна работа. Никак не е лесна.

 

Писанието казва: „Да мълчи земята, за да говори Бог". Мълчанието, това е първото правило във всяко училище. Когато дойдат учениците в училището, а след тях влезе учителят, всички ученици млъкват, за да говори учителят. Затова, когато заговори тази Божествена майка, всички трябва да млъкнат. По някой път тя насила ни заставя да мълчим. Тя ни изпраща едно голямо нещастие и с това ни казва: „Мълчи!" Тогава ти казваш: „Нямам разположение да говоря". И започваш да размишляваш. Мислиш, мислиш и най-после казваш: „Животът няма смисъл". Чул си в това мълчание гласа на твоята майка, който иде от дълбочините на душата. Този глас е спокоен и ще ти проговори тъй тихо и нежно, както никой друг глас не ти е говорил. Но кога ще ти проговори този глас? Когато човек е минал през най-големите мъки и страдания и след като е напълнил 10 корита със сълзи. Този глас ние наричаме тук, на земята, Любов, обич. Този глас предизвиква у човека моментална, магическа промяна. Ти може да си бил най-оскьрбеният, най-огорченият човек на земята, може да се намираш на умиране, но проговори ли ти този глас, у тебе веднага се явява едно съживяване. Вие търсите тайната, истината на живота някъде вън и ми казвате: „Научи ни как да я намерим". Научете се да разбирате себе си и да намирате тази тайна в себе си.

 

Най-важните книги сега се пишат. Следователно, когато аз ви говоря за познаването на истината, говоря за една книга ненаписана. Вие може да ми цитирате какво нещо е истината, но за истината никой досега не е дал определение. Хората са определили какво нещо е фактът, но фактът не е истина. Хората понякога определят вероятните работи като истина. Но вероятните работи са от съвсем друга категория, от съвсем друга област. Хората се спират и казват: „Кажи ми истината". Но човек, който не познава своята храна, всякога ще боледува. Трябва да познаваш храната си, или онази храна, която е необходима за здравословното състояние на тялото ти. Ако ти не познаваш своите приятели, всякога ще се натъкваш на мъчнотии. Ако ти не познаваш майка си и баща си, всякога ще се натъкваш на мъчнотии. Ако познаваш баща си, ти ще бъдеш свободен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...